Egyetemi Eb: Bronzérmet szerzett a TF!

Kőkemény küzdelemben, a mérkőzés nagy részében vezetve a TF hosszabbítás után legyőzte a csoportmeccshez képest jelentősen megerősödő pozsonyi csapatot, így bronzérmes lett az egyetemi kosárlabda Eb-n. A férfiaknál a Debrecen és a Miskolc is alulmaradt a helyosztón a záró napon. A bajnok Debrecen 35 percen át jól tartotta magát igen jó képességű török ellenfelével szemben, a házigazda Miskolc pedig szinte végig futott az eredmény és osztrák ellenfele után.

A kosarsport.hu beszámolója:

Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokság, nők, a 3. helyért

TFSE - Comenius Egyetem Pozsony (szlovák) 42-40 h.u. (14-10, 6-5, 5-4, 11-17, 6-4)

TFSE: MIHÁCZI 12, Gereben 4, KARLÓCAI 9, NÉMETH A. 12, VARGA B. 6. Cs.: Kováts G. 2, Shirian, Szeli 2.   

Sejtették a lányok: egészen más meccs lesz az Eb bronzéremért zajló találkozó, mint első Európa-bajnoki meccsük a miskolci sorozaton, amelyen Boros Zoltán tanítványai 73-30-ra lelépték a szlovák együttest. Azóta - úgy hírlik - két meghatározó kosaras hölgy még csatlakozott a pozsonyi csapathoz.  

A szlovák együttes zónával, Gereben Dorka betörés utáni duplával kezdett. Miháczi Diána büntetője, majd Németh Alma ügyes center találata után 2 perc elteltével 5-0-ra vezetett a TF. A pozsonyiak egy 2+1-es akcióval próbáltak közelíteni. Varga Barbara egy jó büntetője, valamint Karlócai Julianna ziccere után 8-3-ra vezetett a TF, ám egy triplával, majd egy duplával a negyed közepén egyenlített a pozsonyi együttes. Vezetett a TF, egyenlített a pozsonyi csapat - ez volt a képlet a negyed második felében. A negyed Karlócai büntetőivel és 4 pontos TF vezetéssel zárult.  

Idegesen kezdték a lányok a második negyedet, bár kidolgozták, ki is hagyták a helyzeteket - szerencsére a pozsonyiak se parádéztak, a negyed első 4 percét 1-0-ra nyerte a szlovák együttes, amikor Németh erőszakos centerakció végén megszerezte a negyed első magyar pontjait. Ez átlendítette a holtponton Boros Zoltán együttesét, Németh újra villant, csapatkapitányhoz méltón vállaira vette a TF együttesét. Hátradőlni azonban nem lehetett, triplával zárkózott a rivális. A félidő hajrájában Kováts Gabi értékesített biztos kézzel két büntetőt. A félidőben - egynegyedes eredménnyel - 5 ponttal vezetett a TF.  

Szünet után folytatódott a két végsőkig fáradt csapat kosárszegény tusakodása. 5 perc 14 másodperc elteltével Miháczi egy jó büntetője volt az első pont a második félidőben. Sajnos ez a pozsonyiakat hozta fel, két duplával 2-re feljöttek. A büntetők sem sikerültek, Szeli Dorina labdája a legjobbkor szédült be. A negyed utolsó percében Miháczi dobhatott büntetőket, négyből kettőt értékesített, így 6 pontos előnnyel várták a lányok a záró etapot, amelyet - tekintettel a csata kosárszegény jellegére - jó esélyekkel várhatott.  

Triplával felezte hátrányát a záró etap elején a pozsonyi együttes, Karlócai felelt duplával. Megélénkült a játék, váltva estek a  kosarak,  egy szerencsés palánkos triplával 2-re jött föl a pozsonyi együttes, Miháczi felelt ziccerrel, de a pozsonyiak elkapták a fonalat, a szakasz közepén egy triplával fordított a szlovák együttes. Németh Almánál szakadt el a cérna, miután sokadszor került földre - technikait kapott. Több kihagyott magyar büntető után az utolsó percre fordulva Németh Alma büntetőivel visszaszerezte a vezetést a TF, majd 22 másodperccel a vége előtt Miháczi volt eredményes betörésből. 19-cel a vége előtt triplával egyenlített a pozsonyi csapat, újabb pont nem született, hosszabbítás!  

Miháczi büntetőivel a TF szerzett vezetést, büntetőkből egyenlítettek a pozsonyiak. Eladott labda után fordított a rivális, másfél perccel a vége előtt Németh egyenlített. Karlócai labdaszerzése után sportszerűtlent ítéltek a játékvezetők, egy jó büntetővel ismét a TF-nél volt az előny. 40 másodperccel a vége előtt Karlócai újból értékesített egyet, s ezzel behúzta a TF a bronzmeccset. Rettentően megdolgoztak a lányok a bronzért - és nagyon meg is érdemlik a medált.


Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokság, férfiak, 9-10. helyért

Debreceni Egyetem - Arel Egyetem Isztambul (török) 68-80 (16-25, 20-21, 19-18, 13-16)

Debrecen: KOZÁK 11, KÓSA 11/3, VARGA 19/12, PÉK 12/6, OPRE 6. Cs.: Szűcs, JÁVOR 8/6, Bak 1, Oláh, Blaskovits.

Az látszott: a török gárda jelentős magassági fölényben lesz, vagy négy 205 centi fölötti kosaras zsákolgatott az isztambuli csapatban bemelegítésnél.

Török kosárral indult az alsó ág döntője, lendületes, jó játékkal kezdtek a "félholdasok", 1 perc elteltével 7-0-ra vezettek. Kozák Márton ügyes betörés után szerezte az első debreceni pontokat, majd gyors indítás után Varga Ádám volt eredményes. Opre Roland szerzett bravúros kosarat: a török óriások gyűrűjéből talált a törökök gyűrűjébe, majd Jávor Barna triplájával és büntetőivel a szakasz közepén 1 pontra feljött a Debrecen. A negyed végén eladott labdákkal "elengedte" 9 ponttal a magyar férfi bajnok 11-3-as rohamot bemutató ellenfelét, nem ízlett Kósáéknak a török zóna.

A második negyed elején váltva estek a kosarak, állandósult a 10 pont körüli török vezetés, a Debrecent a két triplát is beemelő Varga tartotta versenyben. A szakasz közepén a magyar bajnok is zónára váltott, ám ezt követően a törökök a debreceni srácok "feje fölött" átjátszva több támadást is - ismerjük el - látványos zsákolással fejeztek be, 15 pontosra nőtt az isztambuli előny.  A félidő hajrájában Kovács Imre egy ravasz húzással egyszerre küldte fel csapata két irányítóját, Kozák Mártont és Szűcs Mátét. A húzás bejött, labdaszerzések után könnyű kosarakkal 10 pontra felzárkózott a Debrecen.

Varga hármasával tovább faragtak hátrányukon a hajdúságiak a második szakasz elején. A török csapat egy 7-0-lal felelt, de újra beindult a Varga-Kósa kettős, szívós munkával 6 pontra zárkózott fel a férfi egyetemi bajnokunk, ám 3 másodperccel a negyed vége előtt triplát dobtak a törökök.

A záró szakaszban állandósult az 5 és 10 pont közötti török előny. A negyed közepén, 66-60 után egy 14-0-t "repesztve" eldöntötte a meccset a maga javára a török csapat, 35 percig remekül küzdött a Debrecen, amely a végén még "kozmetikázott" a vereségén, de meg kellett hajolnia a jobb szerkezetű török gárda nagyobb tudása előtt.


Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokság, férfiak, 11-12. helyért

Miskolci Egyetem - Bécsi Egyetem (osztrák) 62-64 (15-19, 11-16, 17-14, 19-15)

Miskolc: SZÖGI 13/3, Szepesi, Kopasz 8/6, MÁTÉ 13/6, Kővágó-Laska 5. Cs.: TAKÁCS 13/9, Lippai 2, OROSZ 8/6, Baptiszta.

Kővágó-Laska Márk 2+1-es akciójával indult a találkozó, amire 2 duplával feleltek a bécsiek. Kopasz Márton emelt be egy hármast, majd újra Kővágó-Laska következett. A szakasz közepén több lett a hiba mindkét oldalon, 2 percig mutatott 10-8-as hazai vezetést a Jégcsarnok eredményjelzője, amikor egy triplával fordítottak a bécsiek, majd még egy hármast beemeltek. A Lippai Szabolcs és Orosz Bence duó - utóbbi egy tripla erejéig - ugyan megvillant, de a szakasz osztrák hármassal és 4 pontos vendég vezetéssel zárult.

A második szakasz úgy kezdődött, ahogy az első befejeződött: osztrák triplával, amellyel 7 pontosra nőtt a házigazda hátránya. Szögi Ádám egy jó büntetője után szerencsére ezt követően a hazaiak is betaláltak távolról, Máté, majd Takács Dániel szerzett triplát. A hátrány ledolgozása után fordítani nem sikerült. Sőt, mivel a félidő utolsó 4 és fél percében nem tudtak pontot szerezni a miskolciak, a bécsiek tetemes, 9 pontos előnnyel térhettek pihenőre.

A második félidőt pontosabban kezdték a bécsiek, a szakasz első felét 10-5-re nyerték, s 14 pontosra nőtt a Miskolc hátárnya. Máté vette széles vállaira a hazai gárdát, vezérletével egy 10-0-s "részhajrát" bemutatva 4 pontra feljött Drahos Gábor legénysége. A záró etap előtt 6 ponttal vezettek a bécsiek.

A befejező negyedben is elszántan üldözte ellenfelét Drahos Gábor legénysége, amely többször is feljött 2 pontra, ám ekkor az osztrákok rendre újítottak, ráadásul a végjátékban a játékvezetők technikait és sportszerűtlen hibát is ítéltek a hazaiak ellen, akik így alulmaradtak, s a 12. helyen zárták a tornát.


Foto, Slide - EUSA Basketball 2017 facebook-oldala

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus