Egymás ellen a tavalyi és az idei pontkirály

Befejeződött az alapszakasz a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban, s már "bele is csaptak", azaz néhány párharcban már el is kezdődött a keresztjáték. Az alapszakasz statisztikáiban "búvárkodtunk", majd kicsit előre tekintettünk a keresztjátékra.

Érdekesség, hogy a különböző statisztikai kategóriákban több olyan játékos végzett az élmezőnyben, akik csapatukkal nem folytathatják tovább az 1-8. helyekért zajló felsőházi rájátszásban, a négyes döntőbe jutásért zajló párharcokban.

Ilyen például a férfi alapszakasz MVP-je, a veszprémi Takács András, aki közel 39-es (38,93) teljesítményindexet (VAL) átlagolt, és a keleti MVP, a MAFC-BME játékosa, Kiss Lajos (30,57 VAL) együttesének sem sikerült a legjobb négy közé jutni.

Érdekesség, hogy a pontkirályi harcban négy század döntött a soproni Forrai Dániel (24,15) javára a gálán az U20-as válogatottat legyőző egyetemi csapat MVP-je, a nyíregyházi Czura Attilával (24,11) szemben.

A hölgyeknél a veretlen címvédő TFSE játékosai több statisztikai kategóriát is "uralnak". Az alapaszakasz pontkirálynője Mányoky Judit, az MVP pedig Karlócai Julianna (35,78 VAL) lett, nem sokkal megelőzve a nyolc közé végül nem jutó Miskolc vezérét, a 22,55-ös pontátlagával a dobólistán is második Sikora Emőkét (35,55).  Érdekesség, hogy keleten a dobólistán Sikorát követő, időnként egyszemélyes csapatként funkcionáló nyíregyházi Fekete Dóra sem a legjobbak között folytathatja csapatával.

Ami örömteli, hogy többek között annak köszönhetően, hogy a bajnokságban résztvevő intézmények rektorai is népszerűsítették a bajnokságot, valamint hogy a szervezők szurkolói pólókat készíttettek, s osztottak szét az egyetemek, főiskolák csapatai között, jelentősen nőtt az összecsapások nézettsége, különösen a MAFC és az Eger férfi együttesének mérkőzésein.

Az egyik legjobb, legizgalmasabb találkozó éppen e két együttes fővárosi összecsapása volt, amelyen szinte kicsinek bizonyult a Tüskecsarnok edzőterme, s amely egy érdekes találkozás helyszíne is volt: "összefutott" két "nehéztüzér", a TF triplavetője, Mányoky, valamint az Eger "dobógépe" Tóth Zoltán. Ők ketten egyébként jó barátságban vannak egymással, mindketten tagjai voltak a Kínában szerepelt 3x3-as egyetemi válogatottnak, s a vendégek irányítója miatt volt két Eger-szimpatizáns is az említett összecsapáson: Mányoky, s az őt elkísérő, szintén a női 3x3-as - nem mellesleg vb-bronzérmes - csapat tagja, Varga Barbara. A remek, drámai végjátékba torkolló találkozó végén ők örülhettek, s éppen Tóth Zoltán lépett elő nyerő emberré az egrieknél.

Zajlik tehát a rájátszás, a felsőházban a következő párharcok győztesei kerülnek majd a négyes döntőbe:

Nők

TFSE - MAFC-BME
Széchenyi Egyetem - Közgáz
USC Szeged - Szombathelyi Egyetem 
Debreceni Egyetem - PTE-PEAC

Férfiak

TFSE - Közgáz
SMAFC-NYME - Miskolc
Debrecen - Szombathely
EKE Eger - PTE-PEAC

Több párharc is igen pikánsnak ígérkezik. A Sopron - Miskolc negyeddöntőben két testvéregyetem csapata csap össze, s e párharcban szembekerül egymással a tavalyi és az idei alapszakasz pontkirálya, Orosz Bence és Forrai.

A TF - Közgáz negyeddöntőt a Debreceni fivérek, Dániel és Gergő palánk alatti párharca teszi pikánssá, a TF - MAFC-BME női összecsapáson pedig a Női Amatőr Nemzeti Bajnokságban a TF csapatának játékát szervező, s a kínai vb-bronzérmes csapatban szintén szereplő, tavaly még a TF-fel "külsősként" egyetemi bajnokságot nyerő Miháczi Diána korábbi egyetemi ás jelenlegi amatőr bajnokságbeli csapattársai ellen próbálja sikerre vezetni a műegyetemieket.


Fotók: Forrai Dániel: Hídvégi Márton
Triplatüzérek: Práczki Péter

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus