Otthonában botlott a férfi ezüstérmes

Lassan közeleg az év vége, de nem csökken az egyetemi és főiskolai bajnokság csapatainak küzdőszelleme. A férfiaknál keleten az Eger nagy csatában nyert Nyíregyházán, nyugaton pedig az előző kiírás ezüstérmese, a TFSE csapata egy amúgy igen izgalmas, fordulatos meccsen meglepő, s minden bizonnyal fájó vereséget szenvedett saját pályáján a Veszprémtől.

Női nyugati csoport

TFSE - Pannon Egyetem Veszprém 103-12 (31-2, 22-0, 23-4, 27-6)

TF: Balsay 10, VUKOV 12, NÉMETH A. 14, KARLÓCZAI 13, VARGA 32. Cs: Bíró 4, CZIVINGER 16, Sándorfi 2.

Veszprém: Stier 6, Krámli 6, Takács, Gutai, Vass.

Kicsit "döcögve" indult be a hazai gépezet a mindössze 5 játékossal érkező veszprémiek ellen. A nyitó szakasz közepén 11-2-t mutatott az eredményjelző, aztán a következő 15 perc totális TF "hengerlést" hozott. A hazaiak labdákat szerezve könnyedén indították le ellenfelüket, s az 5. és a 20. perc között 42-0-s futást mutattak be.

Sokat szünet után sem változott a játék képe. A hazai zónával nem igazán tudtak mit kezdeni a vendégek, a TF Varga Barbara vezérletével könnyedén ziccerezgetett. A záró szakasz elején volt egy rövid ígéretes időszaka a lelkes vendég együttesnek, amikor gyorsan egymás után három szép kosarat is szereztek.

 

Férfi keleti csoport

NYFSE - EKF SE 75-80 (18-29, 19-17, 22-12, 16-22)

NYFSE: CZURA 21/9, FÖLDESI 23/9, Oláh 10, Gáspár 4, SZONDI Á. 10. Cs: Szondi K. 5/3,  Szarvas, Soltész.

Eger: SZABÓ P. 40/18, PONGRÁCZ 18/6, FREY 7, Meggyes, NEMES 15. Cs: Bürgés, Szabó D., Gyurcsó.

A vendégek kezdtek jobban, s Szabó Péter vezérletével a nyitó szakasz közepén 16-11-re vezettek. A hazaiakat a Czura-Földesi kettős próbálta versenyben tartani, ám a negyed második felében tovább nőtt a különbség, a remek dobóteljesítménnyel kirukkoló egriek 11 ponttal nyerték a nyitó negyedet. A második szakasz kiegyenlített játékot hozott, a negyed közepén egy teniszezőknek "kedves" 30-40-es állást mutatott az eredményjelző. A küzdelmes, jó iramú játékot hozó első félidő végén 9 pontos egri vezetést mutatott a tábla.

Szünet után óriási elszántsággal, s kifejezetten jó játékkal kezdett a hazai csapat. Az egriek a kelleténél kicsit tovább "maradtak az öltözőben", a negyed első felét 13-4-re nyerve ledolgozták hátrányukat Czura Attiláék, fifty-fifty, azaz 50-50 volt ekkor az állás. A szakasz második fele küzdelmes, kiegyenlített játékot hozott, a záró negyed előtt 1 ponttal a hazaiak vezettek. Ennek elején lendületben maradtak a nyíregyháziak, s a záró etap közepére 6 pontos előnyt szereztek. Az egriek azonban a káprázatos dobóformát kifogó Szabó vezérletével megindították a hosszú hajrát - teljes sikerrel. A záró 5 percet 16-5-re nyerő Eger a hajrában a maga javára fordította a remek, magas színvonalú összecsapást.


DEAC-MEAFC  112-54 (20-15, 26-14, 28-12, 38-13)

DEAC: Nagy Benedek 5/3, NAGY BOTOND 10/6, Pék 9/3, SZARKA 13/3, LIPPAI 19.  Cs: Reizer 9, BÁCS 20/3, Gál, ASZTALOS 8, BOBEK 15/9, Szendrei 4.

MEAFC: Papp G. 11, Szepesi 18/3, Sörlei 4, Hadházi 6, VERES 13. Cs: Jurányi 2, Pavlik.

"Nekiesett" a bajnok a miskolci csapatnak, és Szarka Dávid vezérletével 2 perc alatt ellépett 10-2-re. Utána megtört a DEAC lendülete, s a mindössze 7 játékossal érkező, tartalékos miskolciak jó csapatmunkával feljöttek. A második negyed elején a szlovén vendég diák, Anze Bobek parádézott, a szakasz első felében három triplát és két duplát süllyesztett el a miskolci kosárba. Elsősorban az ő remeklése révén kezdte 15-4-gyel a második negyedet a DEAC. A negyed közepén Asztalos Soma és Pék Dávid is villant, a különbség pedig 20 pont fölé nőtt. A félidő végén kicsit lazított védekezésén a DEAC, 6 pontot dobtak a vendégek, s 20-on belülre kerültek.

Szünet után tartotta 20 pont körüli előnyét a sokat cserélő DEAC. A szakasz második felére elkészült erejével a MEAFC, a bajnok Szarka vezérletével 16-2-re nyerte a 3. negyed második felét, s 33 pontos előnnyel várhatta a záró szakaszt. És lendületben maradt. Bács Csaba kosaraira alapozva 12-0-lal indította a negyedik negyedet a DEAC, amely összességében esélyeshez méltó játékkal aratott újabb fölényes győzelmet.


ELTE-BEAC - NKE SE 73-61 (16-15, 23-16, 18-21, 16-8)

ELTE: KERESZTI 9, Jakucs 8/3, VARGA 24/6, MOLNÁR B. 8, MARJAY 13. Cs: Földi 8, Szabari 3/3, Mayer, Gyurcsányi.

NKE: BALLA 15, Muzsik 2, Mikecz 8, FÜLÖP L. 8, SZAKÁCS 20. Cs: Bozó, Horváth L., Mérkőly.

Idegesen kezdtek a csapatok a szezon eddigi talán legnagyobb meglepetésével záruló találkozójának visszavágóján. A vendég NKE kezdett higgadtabban, a nyitó szakasz közepén 8-4-re vezettek. A szakasz közepén nyugodott meg az azért még továbbra is erősen tartalékos ELTE, amelyből most Vajda Péter ugyan hiányzott, de a sérültek közül visszatért az "első fecske", Földi Márton. A nyitó szakasz egyetlen pontos ELTE vezetéssel zárult, majd a Varga Zsolt - Marjay Ádám kettősnek köszönhetően fokozatosan húzott el ellenfelétől a hazai együttes.

Szünetben 7 ponttal "ment" az ELTE, de térfélcsere után Szakács Ádám és Ballla Soma révén felzárkózott az NKE csapata. A záró szakasz előtt 4 pontra csökkent a hazai előny. A negyedik negyed elején is "tapadt" a NKE a hazai együttesre, amely 5 ponttal vezetett a szakasz közepén. A hajrára azonban a vendégeknél "elfogyott a muníció", a hazaiak az utolsó 5 percet 9-2-re nyerve végül 10 pont fölé nőtt a különbség. Az ELTE alaposan megküzdött a visszavágásért.

 

Férfi nyugati csoport

Szombathelyi ESE – SMAFC-NYME 68-44 (16-13, 15-15, 19-11, 18-5)

Szombathelyi ESE: TÓTH D. 6; SIMON B. 11/3.; Mészáros  11/3; Földesi  3; Szabó B. 9.  Cs: SIMON K. 14/3; Karagity ; Horváth A. 9/3; Bereczki  2; Zsebe 1; Perák 2; Kerekes G.

SMAFC-NYME: Nagy G. 2; Szabó N. 3; JÁVOR B. 11/6; Berneczei 12; Török B. 4. Cs.: Forrai D. 10/6; Szekeres, Bali, Szála B, Czeller M. 2.

Az első fordulóban izgalmas mérkőzésen szombathelyi győzelemmel záruló összecsapást vívott a két csapat, így izgalmasnak ígérkezett az intézményen belüli rangadó. Hazai oldalon Karagity játéka volt kérdéses, aki kisebb sérülést szenvedett múlt héten.

Mészáros vezérletével magabiztosan kezdett a SZOESE, s az első negyed közepén 13-7-re megugrott. Utána megtört támadásban a hazaiak lendülete, s a negyed végére sikerült felzárkózniuk 3 pontra a vendég soproniaknak. Pontszegényen indult a második negyed majd egy 8-0-ás SMAFC roham hozott fordulatot. Aztán bár támadásban nem találta a ritmusát Kéri Péter csapata, de rendezte védekezését, s ennek köszönhette, hogy meg tudta őrizni 3 pontos előnyét a nagyszünetre.

Fordulás után sem sikerült ritmust váltani a hazaiaknak, a második félidő elején át is vette a vezetést a soproni alakulat. A 23. perctől azonban magasabb fokozatba kapcsoltak a hazaiak, és a "Simon-duó" vezetésével egy "lehengerlő", mint később kiderült, a meccs végkimenetele szempontjából döntő jelentőségű 17-4-es rohammal megnyugtató előnyre tettek szert. Az utolsó negyedben végleg felőrölték a vendégeket a szombathelyiek. Sorra szerezték a labdákat, amelyekből könnyű ziccereket dobtak. Ebben a negyedben mindössze 5 pontot engedélyeztek vendégeiknek, és megérdemelt, 24 pontos győzelmet arattak.


TFSE - Pannon Egyetem Veszprém 70-71 (27-13, 15-16, 11-27, 17-15)

TFSE: Szollár 14/6, Haris 9/6, BÓDI 11, VILÁGI 11/3, MÁCSAI 14. Cs: Oláh 7, Krajnyák 2, Palánk 2.

Veszprém: Kelemen 1, Novák 15, GÁLL 15/3, SIPOS 22, TAKÁCS A. 15. Cs: Czakó 3, Mónus, Szeifert.

Takács András duplájával ugyan a Veszprém szerzett vezetést, ám erre Szollár Gergő triplával felelt, ami egy lehengerlő, 17-2-es TF-roham kezdetét jelenetette. Ebből a nagy hazai "futásból" Világi Kristóf ügyes kosarakkal, Bódi Bence pedig a rossz dobások után a támadó pattanókért remek ütemben indulva, azok visszaszerzésével vette ki részét. Az első negyed hajrájában elsősorban Sipos Ádám révén kiegyenlítetté tették a játékot a vendégek.

A második szakasz elején tovább "nyílt az olló", a TF letámadása ellen vagy eladták a labdát a vendégek, vagy pedig még a legtutibb ziccert is kihagyták. A második negyed közepén kerek 20 ponttal vezettek a lendületesen, jól játszó hazaiak. A félidő hajrájában aztán megtört a TF lendülete, a hazaiak eladtak pár labdát a veszprémi zóna ellen, s elsősorban Gáll Dominik és Novák Patrik eredményessége révén egy 11-4-es rohammal befejezve a félidőt, 13 pontra jött föl a Veszprém.

A második félidő kiegyenlített játékkal kezdődött, tartotta 10 és 15 pont közötti előnyét a hazai csapat. A harmadik negyed közepétől óriási fordulat következett: a TF elkezdett kapkodni, játékosai egymás után adták el a labdákat, a Veszprém pedig Takács és Sipos révén könnyed ziccerezésekkel egy 17-4-es "száguldással" a negyed végén átvette a  vezetést.

Érdekes, izgalmas játékot hozott a negyedik negyed. Ellépett 7-tel a Veszprém, de Szollár és Mácsai Károly lépett elő, s egalizáltak a hazaiak. Sipos újra egy nagyot tolt a vendégek szekerén, s a hazaiak futottak az eredmény után. Az izgalmas, remek megoldások mellett hajmeresztő hibákat is hozó végjátékban Mácsai labdát, majd kosarat szerzett, büntetőket értékesített, s 6 másodperccel a vége előtt ismét a vonalra állhatott. Egyet bedobott, s vendég időkérés következett. A Veszprém "eladott" egy oldalbedobás-figurát: Gáll próbált kilépni Takács zárásából, s az ő, valamint Takács védője is kilépett rá, Takács pedig egyedül maradva belépett a gyűrű alá, megkapta a labdát, s köszönte szépen, 5 másodperccel a vége előtt bedobta a veszprémiek győztes kosarát, szépen keretbe foglalva a mérkőzést, amely az ő találatával indult.

Összességében a remekül kezdő TF játéka nagyon "leült" a harmadik negyedben, s a Veszprém vérszemet kapva megfordította a találkozót

Fotó: Hurtik Péter

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus