Arccal a világbajnoki érem felé

Hazudnánk, ha azt mondanánk hogy a papírformának megfelelően játszik a világbajnoki bronzéremért U17-es válogatottunk Plzenben. Ez az eredmény, s a világbajnoki szereplés minden előzetes várakozást messze-messze felülmúlt. Ma este 6 órától ismét a házigazda csehek lesznek az ellenlábasok - ezúttal a torna bronzmeccsén.

 

Azok után, hogy lányaink megverték Kanadát, Csehországot, Koreát, Egyiptomot és Japánt, az elődöntőben a címvédő, toronymagas esélyes amerikai csapattal találták magukat szemben, s ott - bár a második félidő elején csupán 4 ponttal járt csapatunk előtt az USA - a papírformának megfelelően alulmaradt. 

Mészárosné Kovács Andrea, a remeklő csapat szakvezetője így értékelte a vb-elődöntőt:

-Nem sikerült felborítani a papírformát a rendkívüli fizikai adottságokkal és magassággal rendelkező USA válogatottjával szemben.  Az első negyedben Samuelson elképesztő dobóteljesítménye sokkolta csapatunkat. Természetesen a mi mezőnyembereink is bátrabban tüzelhetnének ilyen mértékű lepattanószerzés esetén. Ennek ellenére 23 percen keresztül teljesen nyitott volt a mérkőzés. Ügyesen kijátszva az USA letámadását többször is „könnyű” dobóhelyzethez jutottunk. Zónavédekezés ellen nagy szükségünk lett volna legalább az egy nappal korábbi dobóteljesítményünkre. A helyzeteink megvoltak, de sajnos nem tudtunk élni velük.  Ellenfelünk cserepadja hosszabbnak tűnt, mely a végeredményben is megmutatkozott. Méltó ellenfele voltunk a címvédő amerikai válogatottnak.

A szakvezető a záró napot a hosszabbításos magyar-cseh meccs felvételének megtekintésével kezdte. Nyilván pár év múlva, amikor akad némi szabad ideje s a nagy sikerein akar nosztalgiázni. jóleső érzéssel nyúl majd e meccs felvételéhez, most azonban mint mondta, érzelmek nélkül csakis szakmailag elemzi a felvételt, hogy a meccsen elkövetett hibák számát csökkenthessék tanítványai, s megszerezzék a bronzérmet. 

Amúgy nyilván volt is mit elemezni, főleg a védekezésen, hiszen lányaink egy kosarakban gazdag, hihetetlen látványos meccsen 88-85-re verték a csoportmeccsen a cseheket. Hogy konkrétan mi mindenre figyelt fel sikercsapatunk szakvezetője, azzal kapcsolatban azt fejtegette: majd elmondja lányainak, de az egész analízis minőségét majd az dönti el, hogy az elemzés során feltárt hibák számát milyen mértékben tudja majd csökkenteni a csapat a pályán.

Mészárosné Kovács Andrea kiemelte: a társaság ahogy eddig, a világbajnoki bronzmeccsen is mindent elkövet majd a siker, a győzelem érdekében. Hozzátette: amennyiben lányai az amerikaiak ellen az első félidőben mutatott játékukat 40 percen át tudják nyújtani, és ehhez még egy az elődöntőben látottnál valamivel jobb dobóforma is társul, akkor meglehet az a világbajnoki érem, amelyre a vb előtt ugyan senki nem számított, de amelyet most már a magyar küldöttségből mindenki nagyon, de nagyon szeretne megszerezni... És ez a csapatot jóban-rosszban végig kitartóan buzdító szülőknek is óriási öröm s büszkeség lenne!

Fotó: Sándor Ádám/MKOSZ, slide: FIBA.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus