Az U16-os válogatottnak is sokat segíthet a Vasas EYBL menetelése

Vasárnap délután egy, a magyar kosárlabdázás történetében kiemelkedőnek számító negyedik helyet szerzett a Vasas Akadémia az EYBL szuperdöntőjén. A hazafelé úton a vezetőedző, Sárosi Bulcsú foglalta össze pár mondatban, milyen tanulságokkal szolgált a friss litván bajnok Aisciai elleni bronzcsata, illetve az egész nemzetközi torna tapasztalatai az U16-os korosztály számára.

Nagyon hullámzó meccsen, előbb kifejezetten enervált, majd extra játékkal maradt végül alul a pasaréti gárda a baltiakkal szemben. Mit emelnél ki ezzel a derbivel kapcsolatosan?

Maradt bennem hiányérzet, hiszen szerettünk volna érmet nyerni. Nagyon gyengén kezdtünk, úgy tűnt, nem maradt erőnk, ráadásul a litvánoknak minden sikerült, nekünk pedig semmi, ami a lelkesedésünket is letörte. Egy nagyobb vereség is kilátásba került, de a második félidőben egészen más csapatként mentünk ki a pályára. A szezon egyik legjobb játékával zárkóztunk fel, ki is egyenlítettünk, majd a legvégén még a győzelemért is támadhattunk.

Bár egy amerikai sportfilm forgatókönyve másképp alakult volna, én így is büszke vagyok a csapatra, ami ezúttal is bizonyította, hogy mentálisan erős és tele van győztes mentalitású emberrel. A győztes nem attól győztes, hogy sosem veszít, hanem attól, hogy a kudarcból is építkezni tud és sosem adja fel. Így volt ez most is, fantasztikus volt, amit a második félidőben csináltunk.

Hogy látod a csapatod produkcióját a nyolcasdöntő egészét tekintve? Milyen tanulságokkal szolgálhat ez a jövőre nézve?

Ismét nagyon tanulságos napokon vagyunk túl. Úgy gondolom, hogy a Riga felfelé, míg a másodosztályt nyerő Ogre lefelé lógott ki a mezőnyből. A Klaipedát nem láttam igazán motiváltnak, de az is lehet, hogy mi vettük el a kedvüket az első nap. A maradék öt csapat (melyből négy hazája friss bajnoka, sőt a svéd a skandináv ligát is megnyerte) hasonló játékerőt képviselt. Ebben a mezőnyben nagyon meg kell becsülni az elért eredményt. Az alapszakaszhoz képest ugyan hátrébb végeztünk a döntőn, de talán nem számít magyarázkodásnak ha megemlítem, hogy a magyar kadet döntő és az EYBL közelsége miatt 12 nap alatt 9 tétmérkőzést játszottunk és 1500 kilométert buszoztunk, ami nyilván nem nevezhető ideálisnak. Ehhez képest, egylabdás meccseket játszottunk a litván topcsapatokkal, illetve az egyiket viszonylag simán legyőztük - még az első nap.

Nagyon hasznos volt az EYBL szezonunk, rengeteget fejlődtünk. Bízom benne, hogy a lejátszott húsz nívós nemzetközi mérkőzés nagy segítség lesz a magyar U16-os válogatott számára is.

Fotó: Mester Botond - kosarsuli.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus