Becsky István: Európa egyik 3x3 fővárosa lettünk

Hatalmas sikerrel zárultak a 2018-as debreceni 3×3-as rendezvények, az öt napig tartó versenyeken rendre megteltek a lelátók.

A szervezők legmerészebb álmaikban sem gondolták volna, hogy már a női válogatott szerdai felkészülési tornájának döntőjére telt ház lesz. A sikeres rendezésről Becsky Istvánnal, a szervezőbizottság elnökével beszélgetett a debka.hu.

Mit gondol, sikerült felülmúlni az elmúlt évek 3×3-as eseményeit?

-Nem csak azért, mert friss az élmény, de szerintem a debreceni 3×3-as rendezvények közül eddig ez sikerült a legjobban. Nyilván nagyban hozzájárult, hogy az U18-as fiúk megnyerték az Európa-bajnokságot, fantasztikus siker ez, ezúton is gratulálunk nekik, ahogy a nagydöntőbe bejutó U23-as lányoknak is. Az U18-as lányoknak ezúttal sajnos nem jött ki a lépés, de azt gondolom, hogy ők már bizonyítottak tavaly, és idén is a nagypályás válogatottban. A női válogatottban pedig jó volt nézni, hogy a csapatban két debreceni születésű játékos is szerepelt, sok sikert kívánok nekik a szeptember közepén megrendezésre kerülő Európa-bajnokságra. Azt gondolom, hogy az idei szervezéssel Európa egyik 3×3 fővárosa lettünk, ezt bizonyítja, hogy további két évig lesz Debrecenben World Tour, jövőre felnőtt Európa-bajnokságot, 2020-ban pedig U18-as világbajnokságot is rendezhetünk.

Milyen visszajelzések érkeztek a tornákról?

-Idén a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség a legmagasabb szinten képviseltette magát, és büszkén mondhatom, hogy mindenki le volt nyűgözve Debrecentől. A Nagytemplom előtti ikonikus helyszín egyedülálló a sorozatban, de a nagyobb befogadóképességű lelátók lehetőségét még meg kell vizsgálnunk. Biztos lenne olyan helyszín, ahol könnyebb lenne a rendezés, de a varázslatos környezet miatt egyelőre nem gondolkodunk a költözésben. Másfelől pedig jó volt látni, hogy ennyi debreceni kijön és találkozik egymással a város szívében. Egy ilyen nagyszabású rendezvény nem csak minőségi szórakozást nyújt, de össze is hozza az embereket.

A város szempontjából mik a legnagyobb előnyei egy rendezésnek?

-Debrecen városnak ez egy nagyon jó reklám, hiszen amellett, hogy többmilliós nézettsége volt a közvetítéseknek és az összefoglalóknak, rengetegen látogattak el a városba. Közel hetvenmillió Forintot költöttek az idelátogatók szállásra és étkezésre, úgyhogy nem csak városmarketing szempontjából, de gazdaságilag is pozitív hatásai voltak. A sport oldaláról megközelítve, minden évben rengetegen keresik meg a 3×3 után a Debreceni Kosárlabda Akadémiát, hogy szeretnének elkezdeni kosárlabdázni. Aki egyébként ezt megtenné, az akadémia honlapján és Facebook oldalán talál erről bővebb információt. Biztos vagyok benne, hogy a következő héten tele lesznek a streetball pályák, és az iskolai szünetben is többen ragadnak majd labdát.

Ha már kosárlabda, mik a tervek idén a DEAC-nál?

-A 3×3 egy nagyszerű felvezetése volt a szezonnak, rengetegen jöttek oda hozzám a Kossuth téren, akár ismeretlenül is, hogy érdeklődjenek a csapatról. Véleményem szerint sikerült a nyári igazolásokkal előrelépnünk, de ez majd a szezon alatt fog eldőlni, hiszen minden idők egyik legerősebb bajnoksága elé nézünk. Stabil gazdálkodás, nyugodt háttér jellemzi a csapatot, igyekszünk a realitások talaján maradni, és úgy építkezni. Nagyszerű szakmai munka folyik az utánpótlásban és a felnőtt csapatnál egyaránt, erre Ráthonyi Tamás és Patonay Imre neve a garancia. Reméljük a közeljövőben minél több fiatal debreceni kopogtat majd az első csapat ajtaján. Lassan sikerül visszatérnie Debrecennek az ország kosárlabda-térképére, ezt a csapatainkon túl a rendezvényeink is bizonyítják. Az előző idényben a kupadöntő mellett világbajnoki-selejtezőt is rendeztünk a Főnix Csarnokban. Ezt egyébként kevesebb, mint két hét múlva megismételjük, ugyanis szeptember 17-én hétfőn a magyar válogatott Olaszországot fogadja a vb-selejtező második körében.

fotó: debka.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus