Dokmanovics Milán Sevillában edzhetett!

A 2001-es születésű szombathelyi tehetség Spanyolországban tölthetett pár napot édesapjával együtt, íme a beszámoló és a tapasztalatok

 

 

 

A 199 centis Dokmanovics Milán az U14-es válogatott tagjaként hívta fel magára a figyelmet még Szlovéniában, ahol több nemzetközi scout, illetve edző számára is mély benyomást tudott tenni a szombathelyi nevelésű ifjonc. Ennek eredményeként Lóránt András menedzser segítségével Milán és édesapja, a jelenleg Kecskeméten edzősködő Milivoj Dokmanovics három napot az ACB Ligás együttes utánpótlásánál tölthetett. 

Az édesapa beszámolója:

Milán a nála egy évvel idősebbekkel, azaz a 2000-esekkel edzhetett, ahol négy csapat-, illetve négy egyéni edzésen vehetett részt. Az egyéni foglalkozásokon a Körmenden edzősködő Teo Cizmic fia, Leo Cizmic és egy U18-as grúz válogatott ifjonc társaságában tréningezhetett. Milivoj elmondta, hogy egyértelműen fizikálisabbak, erősebbek a korabeli srácok a magyarokhoz képest, ebben pedig valószínűleg sokat segít a spanyolországi srácoknak, hogy már 16 évesen mindegyikőjüknek személyre szabott kondiprogramjuk van és igen komoly stáb dolgozik azért, hogy a tehetségekből sikeres sportolókat neveljenek. 

"A csapatedzések nagyjából 90 százaléka védekezés-orientált volt, a srácok nagyon fegyelmezettek, minden esetben hallgatnak az edzőikre és még csak gesztusaikkal sem ellenkeznek, mindenki tudja ugyanis, hogy az összes instrukció a saját fejlődése érdekében érkezik, hozzáértő szakemberektől. Rengeteg 1-1, 2-2 és 3-3 feladatot csináltak a srácok, az alapokat rengeteget és nagyon precízen gyakorolva. Ha valaki elrontott valamit, akkor pedig az edzőknek már szólniuk sem kellett, azonnal végezte is a büntető feladatot a hibázó játékos. A spanyol válogatott a mi U14-eseinket 60 ponttal verte nemrég, ami nem véletlen a fentebb taglaltak tükrében. Nekem megengedték, hogy felvegyek mindent videóra és itthon Magyarországon, illetve a klubomban, Kecskeméten hasznosítsam ezeket.

Amikor kiértünk, Milánnak egy teljes körű, másfél órás orvosi vizsgálata volt, ahol szerencsére mindent rendben találtak és megállapították, hogy teljes mértékben alkalmas a magas szintű versenysportolásra. Az edzők visszajelzése alapján pedig fontos lenne, hogy magassága ellenére is mezőnyben, hármas poszton tudjon játszani a fiam már a következő években is - de itt jegyezném meg, hogy Sevillában láthatóan minden játékos ugyanazt a képzést kapja meg posztjától függetlenül, nincsen technikai hiányossága senkinek sem. A hozzáállásával elégedettek voltak, s bár én is azt láttam, hogy fizikálisan bőven van elmaradása a kinti társaihoz képest, ezt igyekezett keménységgel kompenzálni és az első pillanattól kezdve felvette a kesztyűt, ezért büszke is vagyok rá.

Nekem pedig még annyi hozzáfűznivalóm van, hogy itthon igyekszem minél szélesebb körben átadni, amit ezen a túrán megtanultam.  Nagyon fontos lenne, hogy itthon elmenjünk ugyanebbe a fegyelmezett, hatékony munkairányba. Ez mindennek az alapja kellene, hogy legyen a gyakorlatban is.

Köszönettel tartozom a kecskemétieknek is, hogy elengedtek erre a túrára és Lóránt Andrásnak is, aki összehozta nekünk ezt a lehetőséget" - zárta szavait a korábban hazánkban légióskodó, majd itt letelepedő és edzőként dolgozó Milivoj Dokmanovics. 

Fotó: MKOSZ (Milán 5-ös számmal, az álló sorban, Váradi Kornél mellett szerepel a képen)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus