Leány Kadett A döntő: A Csata DSE két győzelemmel nyitott

Sikerrel rajtolt az NKA Pécs és a Darazsak Sportakadémia is.

Az U16-os Nemzeti Leány Kadett Bajnokság döntőjének első összecsapását játszotta egymással a DVTK Akadémia és a Zsíros Akadémia Kőbánya, amelyet a miskolciak magabiztosan, 59-51-re megnyertek. - adta hírül a hunbasket.hu.

 

Az első negyedben a DVTK Akadémia támadóbb kosárlabdája jutott jobban érvényre, öt pontos előnyükkel zárult az első tíz perc. A folytatásban fokozatosan tüntette el hátrányát a Zsíros Akadémia Kőbánya, a 13. percben 20-20-as állást mutatott az eredményjelző. A kiegyenlítettebb játékot hozó második negyedben fordított a remekül lepattanózó, jól küzdő fővárosi gárda, de a nagyszünet előtti utolsó két percben új lendületet vittek a pályára a piros-fehérek, így 33-24-es miskolci vezetéssel zárult a félidő.  

Rá tudott tenni még egy lapáttal a DVTK, amely a harmadik negyed derekára már tizenöt ponttal járt előrébb (45-30). A miskolciak centere ellen nem találta az ellenszert a Zsíros Akadémia, Fárbás Eliza már 22 pontnál járt. A folytatásban hatékonyabban védekezett a sárga-fekete mezes kőbányai gárda, amely egy 7-2-es sorozattal faragni tudott hátrányán (47-37). A záró játékrészben tovább csökkent a különbség a két csapat között, de a fokozatosan fáradó Zsíros Akadémia ellen újítani tudott a DVTK (35. perc 57-45). Ekkorra már minden kérdés eldőlni látszott, ám egy kőbányai időkérés után közelebb zárkózott a végig küzdőképesen játszó Zsíros Akadémia, de 59-51-re a DVTK nyerte a nyitómérkőzést.

 

DVTK Akadémia – Zsíros Akadémia Kőbánya 59-51 (18-13, 15-11, 14-13, 12-14)

DVTK Akadémia: Kádas 7, Poczkodi 9, János 2, Albert 12, Fárbás Elziza 24/6. Csere: Márkusz -, Fárbás Emma 5/3, Kovács -, Deli -. Edző: Földi Attila

Zsíros Akadémia: Pelle 11, Fodor 9/3, Szeles 3, Kálmán 2, Josepovits 9. Csere: Harsági 8, Pásztor 6, Zwick 2, Kerti 1. Edző: Sámuel Gergely

Földi Attila: Izgultunk, kapkodtunk, de a legfontosabbat teljesítettük: hoztunk az első meccset.

Sámuel Gergely: Rengeteg energiát mozgósítottunk és példamutatóan küzdöttünk, de a fontos pillanatokban képtelenek voltunk gólt szerezni. Gratulálok a DVTK csapatának a megérdemelt győzelmükhöz.

 

Simán győzött a Csata DSE

Esélyeshez méltó, 72-41 arányú, biztos Csata győzelem született a leány kadett döntő második meccsén a Kecskeméti KA csapata ellen.

 

Már az első játékrész derekára kidomborodott a két csapat közötti különbség, a több jó egyéni teljesítményt felvonultató, esélyesebb Csata DSE az ötödik percben 10-3-ra vezetett. A mind védekezésben mind támadásban jól teljesítő fővárosika az első játékrész végére tizenkét pontos előnyt hoztak össze (23-11). Sokat cserélt a Csata, többen is játéklehetőséghez jutottak, ezzel együtt is tovább tudták építeni előnyüket (17. perc 41-15). Gábor Lili már az első félidőben 16 pontig jutott, a fővárosiak pedig 45-20-re vezettek.

 

A nagyszünet után visszafogottabbá vált az iram, jobban akadozott a támadójáték mindkét oldalon, öt percig csak 5-5 szerzett pontig jutottak a csapatok. Hárompontosokkal mozdultak el a felek az 50-25-ről, a tíz pont fölé érő Toman Dóra és Vladár Róza révén új lendülethez jutott a Csata. A záró játékrész 63-28-as fővárosi vezetésről indult, Tursicsné Iván Kriszta pedig minden játékosának lehetőséget tudott adni ezen a találkozón. Az utolsó negyedet megnyerte a Kecskemét, a végeredmény pedig 72-41 lett a fővárosi együttes javára.

 

Csata DSE – Kecskeméti KA/A 72-41 (23-11, 22-9, 18-8, 9-13)

Csata DSE: Gábor 20, Toman D. 13/9, Vladár 12, Arnóczki -, Toman R. 8. Csere: Lipcsik 9/3, Halmy -, Zakor 8/3, Ihring -, Albert-Tóth -, Vágó 2, Ilyés -. Edző: Tursicsné Iván Kriszta

Kecskeméti KA/A: Tózer 4, Rácz 3, Sinka-Pálinkás 9/3, Balla 3, Hévízi 12/3. Csere: Romhányi -, Viczián -, Molnár 2, Lenkei 2, Csomor -, Máté-Tóth 6, Bagi -. Edző: Halmai Gábor

Tursicsné Iván Kriszta: Nyitó mérkőzésnek remek volt ez a meccs, mindenki pályára tudott lépni. Voltak szép dolgok és remélem, hogy a kezdeti izgalom is szertefosztlott.

Halmai Gábor: Gratulálok a Csatának! Mérkőzés első félidejében nagyon bátortalanul játszottak a lányok, de a második félidőben megérkeztek és helytálltak. Megyünk tovább és készülünk a második meccsre.

 

Száz pont fölé jutott az NKA Pécs

Nagy különbségű sikerrel kezdte szereplését a házigazda NKA Pécs, amely végig vezetve, nagy iramot diktálva, 106-55-ös győzelmet aratott a BEAC Újbuda KA felett.

 

Villámrajtot vett az NKA, amely 7-1-re ellépett két perc alatt a BEAC-ÚJbduda KA csapatától, majd miután Szakolczi triplájával 10-3-ra módosult az állás, időt kért a fővárosiak edzője. Ötletesen, gyorsan, sok szerzett labdára építve játszott a pécsi gárda, amely a negyed derekán tíz ponttal járt előrébb (15-5). Lendületes, jó iramú kosárlabdát játszottak Szakolcziék, és az első játékrész végére már meglehetősen nagy különbség alakult ki a két csapat között (32-15). Már a második negyed közepén az ötven dobott ponthoz közelített a játék minden elemében, egységes csapatjátékot produkáló NKA, a 15. percben 48-28 állt az eredményjelző táblán. A lüktető, nagy iramú első félidő végén 60-34-re vezetett a házigazda.

 

Árvai Noémi vezérletével egy 9-0-s sorozatot produkált a pécsi gárda alig több mint három és fél perc alatt, a fekete mezes újbudaiak edzője időkéréssel próbált beavatkozni. Sokat nem tudott újítani a BEAC, még jobban kinyílt az olló a felek között, több, mint negyven pontos differencia alakult ki a 27. percre (77-36). A pécsiek fölénye megmaradt a záró játékrészben is, mindkét edző minden benevezett játékosát a pályára tudta küldeni. A századik pécsi pont Subotic hárompontosával másfél perccel a vége előtt született meg, a végére pedig nagy különbségű NKA győzelem alakult ki (106-55).

 

NKA Pécs – BEAC-Újbuda KA 106-55 (32-15, 28-19, 25-4, 21-17)

NKA Pécs: Rátkai 8, Szakolczi 12, Piukovits 10/6, Halmágyi 8, Árvai 13. Csere: Subotic ,14/12 Bercsi 5, Küllős 6, Felső 14, Bikicki 7, Bojtár 3/3, Jónás 6. Edző: Rátkainé Eördögh Edit

BEAC-Újbuda KA: Németh 16, Kókány 10, Séllei 5, Gréts 2, Szücs -. Csere: Dormán 5, Maschl 9/3, Szauter 8/3, Mészáros -, Tóth -. Edző: Csányi Zoltán

 

Rátkainé Eördögh Edit: Egy döntőn mindig nagyon fontos az első győzelem, ráadásul a meccs túlnyomó részében zóna ellen játszottunk, ami ellen magabiztos támadójátékot mutattunk. A harmadik negyed védekezését szeretnénk fenntartani, mert ez az út a további győzelmekhez.

Csányi Zoltán: Totál zavar a fejekben, félelem, indiszpontáltság jellemezte a játékunknat. Azért tudunk ennél jobban is játszani, mondjuk ennél nem nehéz. Ugyanakkor a Pécs élesen és sokkal gyorsabban játszva nyert, amiért gratulálunk.  

 

Magabiztos győzelemmel indított a Darazsak Sportakadémia

Elsősorban az első félidőben nyújtott lehengerlő játékának köszönhetően fölényes győzelemmel mutatkozott be a Darazsak Sportakadémia A csapata a kadett leány döntőben.

 

Óriási tempóban kezdtek a soproni lányok a Vasas Akadémia A ellen, gyakorlatilag állva hagyták ellenfelüket. Az első negyedben akkora különbség alakult ki a két csapat között (28-11), hogy kis túlzással el is dőlt a mérkőzés. A második negyedben ráadásul tovább nőtt a Darazsak előnye, így a nagyszünetben már 26 ponttal (52-26) vezettek a soproniak, akiknél Kókai Patrícia szórta a kosarakat, 20 perc után 16 pontnál tartott, míg a Vasasnál Benyovszki Petra volt a legeredményesebb 10-zel.

A nagyszünet után aztán nem kis meglepetésre fordult a kocka! A Vasas Akadémia remek harmadik negyedet produkált, aminek köszönhetően 12 pontot faragott a hátrányából, és így felcsillant egy szoros eredmény reménye (70-56). A Sopron azonban jobb csapat annál, hogy hagyja kiénekelni a sajtot a szájából. Az utolsó felvonásban ismét begyújtotta a rakétákat a Darazsak Sportakadémia, jobban koncentráltak a játékosai, ennek köszönhetően végül meggyőző, 87-66-os győzelmet arattak.

 

Darazsak Sportakadémia A–Vasas Akadémia A 87-66 (28-11, 24-15, 18-30, 17-10)

Darazsak Sportakadémia A: Vasi 15, Kókai 25/9, Szabó L. 4, Völgyi 14/6, Janzsó 13. Csere: Szabó R., Rokob 4/3, Egresits 1, Pásztor 5, Bauer 5, Raffay 1, Hawkins. Vezetőedző: Czirják Szilvia.
Vasas Akadémia A: Czirkos 7, Láng-Miticzky 12, Igaz 3, Molnár 5, Herzog 6. Csere: Benyovszki 12, Harmati 3, Duka 15/9, Hruby 1, Kendelényi, Varga P. 2. Vezetőedző: Kertész Dávid.

 

Czirják Szilvia: – Extrán kezdtük a mérkőzést, s az itt megszerzett előnnyel jól gazdálkodtunk a folytatásban. A harmadik negyedben engedtünk a védekezésünk agresszivitásából, így a Vasas közelebb tudott kerülni hozzánk, kiváló egyéni teljesítményekkel azonban rendeztük a sorainkat. Gratulálok a csapatnak, így tovább! Hajrá, Sopron!

Kertész Dávid: – Sajnos csak a második félidőre érkeztünk meg a döntőre, ami már késő volt. A csapattól azt várom, hogy a következő mérkőzésen már a feldobástól olyan sebességgel játsszon, mint most a nagyszünet után. Gratulálok a soproni csapatnak a győzelemhez!

 

Nem volt pardon, simán nyert a Csata

A második mérkőzésén is nagy különbségű győzelmet aratott a Csata DSE, amely közel ötven ponttal nyert a Zsíros Akadémia Kőbánya A ellen.

 

Az erőviszonyok alapján nem lehetett kérdés, ki nyeri ezt a mérkőzést. A bajnoki címre is esélyes, a döntőben a második helyről érkező Csata DSE ezúttal is bizonyította, hogy remek együttes: nagy tempót diktált, agresszíven védekezett, és a szerzett labdákból gyors kosarakat dobott. A nagyszünetben már jelentős különbség volt a két csapat között, a Csata 30 ponttal, 49-19-re vezetett.

A folytatásban annyiban változott a meccs képe, hogy nem nőtt olyan gyorsan a különbség. Bár a Zsíros Akadémia kétségtelenül iparkodott, mindez arra volt elég, hogy kicsit lassítsa az ellenfél száguldását. A Csata végül 89-41-re nyerte második mérkőzését.

 

Zsíros Akadémia Kőbánya A–Csata DSE 41-89 (5-24, 15-25, 10-20, 11-20)

Zsíros Akadémia Kőbánya A: Fodor 6, Kálmán L. 8, Pelle 8, Josepovits 6, Szeles 2. Csere: Harsági 4, Takács 2, Pásztor 2, Zwick 2, Bodnár, Kerti 1, Berecz. Vezetőedző: Sámuel Gergely.

Csata DSE: Gábor L. 11, Arnóczki 7/3, Toman R. 17/3, Vladár 2, Toman D. 17/3. Csere: Zakor 9, Vágó 11/3, Lipcsik 6, Halmy 5, Ilyés 2, Ihring 2. Vezetőedző: Tursicsné Iván Krisztina.

 

Sámuel Gergely: – Szégyellem magam a csapatom teljesítménye miatt! Nem voltunk méltó ellenfelei a Csata DSE együttesének, akiknek gratulálok a tükörsima győzelemhez!

Tursicsné Iván Krisztina: – Minden meccsre külön feladatként tekintve lépegetünk tovább. Gratulálok a lányoknak!

 

A kecskeméti lányok megszerezték első győzelmüket

Az elrontott első félidő után hiába kapaszkodott a másodikban a DVTK Akadémia, a Kecskemét három pontot megőrzött az előnyéből.

 

Nagyon izgalmas meccset vívott egymással a DVTK Akadémia A és a Kecskeméti KA A csapata. Az első félidő egyértelműen a Halmai Gábor által irányított kecskeméti lányoknak sikerült jobban, akik a második negyedben állva hagyták ellenfelüket (11-22). A nagyszünetre kialakult 12 pontos hátrány nem sok jót ígért a diósgyőrieknek, persze nem volt ez egy lehetetlen küldetés.

A második félidőben mindent meg is próbált a DVTK! Albert Szidónia szórta a pontokat (végül 27-nél állt meg), a különbség pedig egyre csak csökkent. Sőt, a 36. percben fordítottak Földi Attila tanítványai (50-49), és ekkor nagyon úgy tűnt, hogy megnyerik a meccset. Nem így történt, mert a kecskemétiek nagyot hajráztak, és az utolsó percekben a maguk javára döntötték el ezt az izgalmas összecsapást.

 

DVTK Akadémia A–Kecskeméti KA A 54-57 (12-13, 11-22, 17-12, 14-10)

DVTK Akadémia A: Albert Sz. 27/3, Poczkodi 7/3, Kádas 10, Fárbás Eliza 4, Barabás. Csere: János B. 2, Fárbás Emma, Márkusz 2, Kovács D. 2, Katona, Deli. Vezetőedző: Földi Attila.

Kecskeméti KA A: Hévizi 12/6, Sinka-Pálinkás 15/6, Tózer Nemes 18, Balla, Rácz 6. Csere: Gergő J. 2, Lenkei 2, Máté-Tóth 1, Viczián 1, Molnár, Samu. Vezetőedző: Halmai Gábor.

 

Földi Attila: – Ezt a mérkőzést elrontottuk, de megpróbálunk felállni ebből a helyzetből!

Halmai Gábor: – Gratulálok a csapatomnak, nagyot küzdött! Gratulálok a DVTK-nak is, mert kemény ellenfél volt! Kisebb hullámvölggyel, de megcsináltuk, amit elterveztünk. A szív diadala volt!

 

Fotó, slide: hunbasket.hu

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus