Rátgéber Akadémia: korszak- és léptékváltás

Három, a szakterületén kiemelkedő tudományos szakember támogatja a Rátgéber Akadémián folyó szakmai munkát; Prof. Dr. Kollár Lajos a fiziotherápiáért, a rehabilitációért és az egészségügyi ellátásért, Prof. Dr. Cziráki Attila az egészségtudományi területért és kutatómunkáért, míg Prof. Dr. Törőcsik Mária a marketing-kommunikációért felel.

A Rátgéber Akadémia sajtóanyaga:

A Rátgéber Kosárlabda Akadémia az MKOSZ auditja alapján „A” minősítést szerzett, mellyel az országban mindössze két utánpótlás-műhely büszkélkedhet. Rátgéber László, az Akadémia vezetőjének célja a további minőségi szintlépés és az Excellence Department létrehozása: a legkiválóbb szakemberekkel a legmagasabb szintű szakmai munkát szeretné folytatni, a legtehetségesebb játékosokkal dolgozni a legprofesszionálisabb edzésfeltételek mellett, a legmodernebb tudományos háttértámogatással és eszközparkkal, valamint infrastrukturális háttérrel. „Szeretnénk szökni a középszerűség elől, mert ahogy a szövetségi audit eredményeiből is látszik, itthon a középszer vagy az annál is gyengébb munka az uralkodó jelenleg is. A Nemzeti Kosárlabda Akadémia létrejöttével nem csak célunk, de kötelességünk is világszínvonalú szakmai és tudományos munkát végezni, és folyamatosan fejleszteni az utánpótlás-képzési rendszerünket” – nyilatkozta Rátgéber László, akinek stábja három kiváló szakemberrel erősödik. „Nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hogy olyan, a saját szakterületükön kiemelkedő tudományos szakembereket sikerült bevonnunk a munkánkba, mint Dr. Kollár Lajos, Dr. Cziráki Attila és Dr. Törőcsik Mária, akik a pécsi női kosárlabda sikereiben is szerepet vállaltak, és az Akadémia alapítása óta támogatták törekvéseinket. Számomra az ő személyük garancia a szakmai szintlépésre.”

Prof. Dr. Kollár Lajos egyetemi tanár, sebészeti-érsebészés, sportfőszakorvos, a Hotel Therapia egészségügyi és rekreációs központ vezetője. .„Rátgéber Lászlóval való együttműködésem több mint két évtizedes múltra nyúlik vissza, én végeztem a kosárlabdázó lányok állapotfelmérését, részben szakorvosi segítséget nyújtottam, másrészt pedig fizioterápiás kezeléseket végeztünk a játékosokon. Ez az együttműködés azóta megszakítás nélküli, de fokozatosan tudtuk emelni a szolgáltatásaink színvonalát: 2014-ben megnyílt a Hotel Therapia, ahol már sokkal professzionálisabb szintű ellátást tudunk nyújtani, mint kezdetben. Emellett sportorvosi szakvizsgát is tettem, sport szakfőorvosi munkám szintén kapcsolódási pont a kosárlabdához. Újabb kapocs volt a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara Komplex Sport Teljesítménydiagnosztikai és Fizioterápiás Kutatóközpontjának megalakulása, melynek igazgatójaként újabb pillérrel tudtam erősíteni az együttműködésünket. A Rátgéber Akadémiát az alapötlet megszületésétől kezdve maximálisan támogattam. Az új létesítmény megépülésével pedig a minőségi infrastrukturális bázis is elkészül, ezen belül szeretnénk létrehozni egy rekreációs, rehabilitációs és regenerációs központot. Ma már a minőségi utánpótlássport sem tud működni kellő orvostudományi háttér, pszichológiai, regenerációs, rekreációs, dietetikai és egyéb háttértámogatás nélkül. Pécsett pedig rendelkezésre áll egy olyan egyetemi háttér, mellyel tovább tudunk lépni annál, mint amennyit egy ilyen központ önmagában nyújtani tudna, kutatói munkát is végezhetünk sportorvosi, sportélettani, terhelésélettani és egyéb funkciókat vizsgálva úgy, hogy a párhuzamosságokat elkerüljük: az egyetemi erőforrásokat, a tervezett központ és a Hotel Therapia előnyeit összeadva egyszerre tudjuk kihasználni a professzionális utánpótlásképzés érdekében.”

Dr. Cziráki Attila belgyógyász, kardiológus, klinikai farmakológus a PTE KK Szívgyógyászati Klinika alapító tagja és igazgatója, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi és Egészségtudományi Karán Ph.D témavezető. „Rátgéber Lászlóval a szorosabb értelemben vett munkakapcsolatunk három-négy éve kezdődött, én voltam Bódis rektor úrral együtt a társtémavezetője Ph.D-dolgozata megírásánál az Egészségtudományi Karon. A dolgozatának gerincét egy új típusú sporttudományi vizsgálat adta. A sportban – legyen szó élsportról vagy egészségmegőrzésről – hatalmas szerepet kap a tudományos kutatás, nincs olyan tudományág, mely ne kapcsolódna a sporthoz a molekuláris biológiától kezdve a dietetikán, gyógytornán, vagy a képalkotó eljárásokon át, melyek a szív- és érrendszerről adnak felvilágosítást. Emellett a teljesítmény-felmérésben és –fokozásban is óriási szerepe van a tudománynak különböző terheléses vizsgálatok formájában. Ezért nagyon örülök a jelen felkérésnek, nagy izgalommal és tettvággyal vágok bele a feladatba. Az én szerepem az, hogy minden olyan intézettel, intézménnyel és karral kapcsolatot teremtsek és megalapozzam a tudományos együttműködést, akik a sporttudomány, orvostudomány és egészségtudomány területén érdekeltek. Tervezzük, hogy Ph.D. program keretében több témát írunk ki azok számára, akik ezen területen kívánnak kutatómunkát folytatni. Alapkutatásban számítok a Szentágothai Kutató Központra és természetesen a Szívgyógyászati Klinika is minden támogatást meg fog adni ahhoz, hogy a sporttudományokon belül egy magas színvonalú doktori programot hozhassunk létre.”

Dr. Törőcsik Mária közgazdász, a PTE KTK Marketing és Turizmus Intézetének igazgatója, egyetemi tanár. Marketinget, vásárlói és fogyasztói magatartást, személyiségmarketinget oktat és kutat. „Körülbelül tíz éve beszélgetünk Rátgéber Lászlóval, és különböző szakmai kérdésekben próbálunk segíteni egymásnak. Egy egyetemi személyiségmarketing-kurzusom kapcsán kerestem meg, mert ő olyan személyiség, aki nagyon sokat tud nyújtani az egyetemi hallgatóknak, alapelvek átadásától a karriertanácsokon át. Ahogy alakult az Akadémia gondolata, a beruházás és a pályázás, úgy időről-időre neki is voltak szakmai kérdései felém. Minden szervezetnek el kell gondolkodnia a stratégiai kérdéseken. A Rátgéber Akadémiánál az alapok már léteznek, így az eddigi működésének feltételváltozásaival – az új edzőcsarnok megépülésével –kell újragondolni az eddigi stratégiát, én ebben tudok segíteni. Nagyon komoly építkezés zajlik, megalapozódott a siker, és ahogy ezzel párhuzamosan új korszak kezdődik, az a profizmus növelését fogja igényelni minden téren.”

Slide - ratgeberakademia.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus