Tápai Zsolt: Azonnal hasznosítható tudást szereztünk

A Zsíros Akadémia U14-es csapatának vezetőedzője szerint játékosai és ő maga is rengeteg új impulzust kapott a CEYBL-ben

A Longbow Sports Management interjúja:

Az múlt hétvégén hazai környezetben, Kőbányán vehettél részt csapatoddal az U14-es CEYBL alapszakaszának második fordulós tornáján, ahol szervezőként is kivetted a részed a munkából. Melyek voltak számodra a három nap legemlékezetesebb pillanatai?

Hogy jó házigazdái tudtunk lenni egy ilyen rangos eseménynek, ahhoz elengedhetetlen volt, hogy már jóval a torna előtt megkezdjük a felkészülést. Ilyenkor csak azt sajnálom, hogy olyan gyorsan elszalad ez a három nap, de igyekeztünk ennek minden percét kiélvezni. Az mindenféleképpen fontos számunkra, hogy minden csapat és edző jól érezte magát, volt, akit kérdezni sem kellett, hálásak voltak a profi körülményekért. Ezek mellett persze a saját csapatom boldogsága és fejlődése volt a legfontosabb számomra. Jó volt nézni a fiúkat, hogy nem adták fel, és ha voltak nehéz pillanatok is, mindig próbáltak javítani, változtatni.

A csapatod ugyan mérkőzést nem nyert ezúttal, ám érzésünk szerint így is voltak olyan szakaszai az egyes mérkőzéseknek, amelyekben talán a vártnál jobban is teljesítettek a tanítványaid. Hogyan értékeled a szerepléseteket, milyen főbb tapasztalatokkal lettetek gazdagabbak az esemény után?

Tisztában voltunk azzal, hogy ellenfeleink milyen erőt képviselnek, de hallani sem akartam olyanról, hogy tabella alapján döntünk az esélyekről. Egy cél lebegett a szemünk előtt, hogy négy hasznos és nagyon jó mérkőzést szeretnénk játszani. Azt gondolom, nem vallottunk szégyent, becsülettel végigdolgoztuk a hétvégét, a győzelem ugyan most elmaradt, de olyan értékes, máshol meg nem szerezhető tapasztalatokkal gazdagodtunk, amire egy darabig emlékezni fogunk. Gondolok itt arra, hogy sokkal nagyobb intenzitású mérkőzéseket játszottunk, ezeken nagyon keveset szabad hibázni, mert az ellenfél azonnal büntet. Amikor agresszivitásban felvettük a ritmust, akkor mi is okoztunk fejtörést, de ezt mi még nem tudjuk 40 percen keresztül fenntartani. Figyeltünk, tanultunk, a jövőben még az eddiginél is többet fogunk ezekkel foglalkozni.

Az eredmények alapján rengeteg változás, fejlődés, visszaesés volt a résztvevők között. Meglátásod szerint minek tudható ez be?

Bár szerintem ebben a korosztályban akár havonta is változhatnak az erőviszonyok, mégis rettentő sok múlik azon, ki milyen csapattal áll fel. Ugyan a Belgrád most is nagyon magabiztosan nyerte meg minden mérkőzését, voltak csapatok, akik (helyesen) úgy álltak hozzá, hogy most elkapják őket. Csalódniuk kellett, mert Európa egyik legerősebb csapata könnyedén lépett át mindenkin. A München nem fél év alatt tanult meg játszani, csak most teljes csapattal jöttek, a pécsi tornán pedig gyengébb együttessel voltak jelen. A szinte már biztos továbbjutónak tűnő Pozsony két fontos embere nélkül jött, ráadásul legjobbja betegség miatt nem is tudta végigjátszani a három napot. A romániai csapatnál is történt erősítés. Sajnos nálunk is közbeszóltak sérülések, szóval azért ezek is fontos dolgok. Bár egyértelműen látható minden csapaton a fejlődés, augusztus végén még alapozó időszak volt, most már azért mindenhol zajlanak a bajnokságok, így mindenki gőzerővel azon dolgozik, hogy jobb és jobb legyen.

Mi a terv az akadémiánál ezzel a korosztállyal, ami a további nemzetközi szerepléseket illeti a jövőben?

Természetesen a megkezdett munkát szeretnénk tovább folytatni, de ez még nagyon sok mindentől függ, így kár is ennyire előre szaladni, ám mivel van több tehetséges csapatunk, így reméljük, egyszer akár több korosztállyal is el tudunk indulni a nemzetközi kupában. Addig pedig maradnak a különböző felkészülési tornák, edzőmérkőzések.

Te magad fiatal edzőként miért tartod hasznosnak leginkább, hogy nemzetközi mezőnyben versenyezhetsz, illetve hogy külföldi kollégák ellen méretheted meg magad?

Mivel nincs még tíz éve, hogy elkezdtem gyerekekkel foglalkozni, így nekem az itthoniaktól is van még mit tanulnom bőven, de nagyon izgalmas más országok kosárlabda stílusával megismerkedni és persze tanulni tőlük. Nekem azt kell ellesnem, hogy hogyan tanítják, a gyerekeknek pedig hogy hogyan csinálják. Természetesen ilyenkor bennem is van bizonyítási vágy, hogy megmutassam, az én srácaim is kapnak olyan jó képzést, mint az ellenfelek. Személy szerint hálás vagyok azért, hogy idén részese lehettem ennek az EYBL sorozatnak, sok olyat láttam, amire nekünk is szükségünk van ahhoz, hogy az év elején kitűzött céljainkat el tudjuk érni.

Köszönjük az interjút!


Fotó: Zsíros Akadémia Kőbánya
Forrás: longbow.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus