Az U16-osok megkezdték a munkát, komoly célokkal!

Hétfőn nem csak a felnőtt, de az U16-os fiúk is megkezdték a munkát a válogatottnál, méghozzá Nyíregyházán, Ferenczi Tamás irányításával. A szakembert kérdeztük a 16-osra szűkített keret mellett az eddigi tapasztalatokról, a megfogalmazható célokról, illetve arról, hogy milyen szisztémában folyik majd a munka nagy reményekkel induló fiainknál.

Elsőként arra lennénk kíváncsiak, hogy hogyan változott, szűkült a játékoskeret az előzetesen megadott listán látottakhoz képest, valamint ez milyen elvek alapján történt meg?

Szeretném kicsit bővebben kifejteni, hogy mi is a helyzet ezen a fronton. Novemberben elkezdtük az U16-os korosztály feltérképezését, Góbi Henrik volt, aki ezzel a '98-as születésű korosztállyal előkészítő jellegű munkát végzett tavaly. Az első kiválasztó táborba ezek alapján 20 srácot hívtunk be, méghozzá Góbi Henrik ajánlása szerint, illetve ezt követően személyesen tekintettem meg játékosokat az adott korosztályos mérkőzéseken. A Vasas hazai rendezésű EYBL tornáján is jelen voltam, s természetesen a Pasaréten lebonyolított országos nyolcasdöntőt is a lehető legnagyobb figyelemmel követtem végig, továbbá az MKOSZ statisztikái alapján a kiemelt csapatok versenyeit folyamatosan figyeltem. Volt egy összetartásunk azóta, valamint részt vettünk egy ORV tornán. Mindösszesen 23 játékost próbáltunk ki, közülük válogattuk ki azt a 16 játékost, akikkel most hétfőn elkezdtük a közvetlen felkészülést az Európa-bajnokságra.

A srácok névsora a következő: Pápai Máté (MAFC), Fülöp Bence (Alba Fehérvár), Joel Nshimba (Vasas), Rudner Gábor (Vasas), Bordács Soma (Vasas), Durázi Krisztofer (Szombathely), Kocsis Zalán (Kaposvár), Máriás Gergő (MTK), Keul Tamás (Vasas), Kucsora Csaba (Pécs, Rátgéber Akadémia), Doktor Péter (Körmend), Chester Lewis (Vasas), Molnár Levente (Körmend), Laczó Levente (Körmend), Németh Ákos (Körmend), Kerpel-Fornius Gáspár (Honvéd)

Hála Istennek nincs sérültünk és a kijelölt 16-os keretből mindenki rendelkezésre is áll, nem tudunk arról, hogy bárkinek lenének egészségügyi gondjai. Ez a korosztály kicsit speciális helyzetben van, mivel az U18-asok és az U20-asok már a klubszezon végén megkezdték a munkát, nekünk viszont volt egy kis időnk a pihenésre a válogatott edzőtábort megelőzően, nagyjából egy hónapos kihagyást jelentett ez a srácoknak, de a kluboknál minden egyes kosaras végzett speciális munkát, s bíztam is abban ezek alapján, hogy mindenki olyan formában érkezik a nemzeti csapathoz, amellyel érdemi munkát tudunk kezdeni azonnal és senkit sem kell külön felhozni.

A programmal kapcsolatban van-e bármi, ami eltér az eredeti tervtől?

Alapvetően nincs, tehát egy hetet vagyunk most Nyíregyházán, majd megyünk át Marcaliba, ezt a három hetes ciklust két edzőmeccsel zárjuk le Csehország ellen, őket látjuk vendégül, ezt követően történik meg az első keretszűkítés, ahol 14 fő marad, két játékosnak megköszönjük a munkáját. Ezután Marcaliban edzünk egy hetet, pénteken és szombaton Szlovéniával vívunk meg két edzőmérkőzést, aztán áttesszük a székhelyünket Békéscsabára, ott két felkészülési meccsünk is lesz Romániával, az utolsó héten pedig vendégül látjuk Angliát, velük is két edzőmeccset játszunk zárásként Nyíregyházán, aztán ezzel a nyolc tervezett felkészülési találkozóval zárjuk a programot és irány az Eb.

A mostani rendszerben a Héraklész-napoknak köszönhetően már év közben is lehetett összetartásokat lebonyolítani. Ilyenkor az egyik közös találkozóról a következőig milyen instrukciókat kapnak a játékosok a stábotoktól? Van-e feléjük bármiféle speciális kérés, esetleg személyre szabott program?

Leginkább azt szoktam mondani a srácoknak, hogy egy évben a válogatottnál 10-15, de nagyon maximum 20 százalék az a plusz, amit az ő teljesítményükhöz mi hozzá tudunk adni, a 80-90 százaléka a munkának a kluboknál van elvégezve. Ennek alapján mindig felhívom a figyelmüket arra, hogy ugyanazzal az intenzitással, elánnal végezzék saját csapataiknál is a feladatokat. Szerencsére mondhatom, hogy ez egy nagyon jó szellemű, hozzáállású társaság, senkit sem kell noszogatni azért, hogy 100 százalékban tegye oda magát. Mindent meg kell tennünk azért, hogy ez az állapot fennmaradjon, s ez által a válogatottunk is minél erősebb legyen. A szakmai stábbal értékelni is szoktuk az adott időszakokban mutatott teljesítményét minden egyes játékosunknak és ezt továbbítjuk a klubedzőik felé is. Ebben benne van az is, hogy szerintünk mik azok a technikai vagy taktikai elemek, melyek fejlesztésre szorulnak a következő összetartásig. A saját edzőik segítségét tehát rendszeresen kérjük, annak érdekében, hogy minél jobban tudjanak fejlődni a srácok.

Mennyire látod jónak és hatékonynak ezt a közös munkát, illetve kommunikációt a klubokkal?

Abszolút azt érzem, hogy pozitív, építő jellegű kritikaként fogják fel ezeket a visszajelzéseket és megpróbálnak nagy hangsúlyt fektetni arra, amit kérünk tőlük ilyenkor. Azt persze tudjuk mi is, hogy ha valakinek lemaradása van valamiben, az általában nem máról holnapra orvosolható, hosszú és kitartó munka kell ahhoz, hogy legyen előrelépés. Az országos döntőn három játékos kivételével láthattam mindenkit és látszott is a srácokon, hogy képesek voltak fejlődni azokban a dolgokban, melyeket mi kiemeltünk. Ez a játékosok és az edzőik érdeme is.

Említetted, hogy a kongói születésű Joel Nshimba személyében van egy honosítás alatt álló játékosunk is. Mikor dől el az, hogy ő is ott lehet-e az Eb-n?

Joel itt van már szeptember óta a Vasasnál és a magyar kosárlabda szempontjából is fontos, hogy kapjon magyar útlevelet, illetve játszhasson velünk. Nagyon jól érti már a nyelvünket és beszédben is kezd szépen felzárkózni, ezt remek hozzáállással és elsőrangú munkával tudja párosítani - ezt a klubja is tanúsíthatja. Amennyiben ki tud velünk utazni, akkor kapunk egy olyan magasembert, aki kivételes atletikus képességekkel rendelkezik, ez nagy előnyünké válhat, még úgy is, hogy az ellenfeleinknél rendre találhatunk hasonló típusú kosarasokat. Gyorsított eljárás keretein belül igyekszik a szövetség és a klubja megszerezni neki a szükséges papírokat, de egyelőre nincsen biztos információnk arról, hogy mikor lesz ő magyar állampolgár.

Ugyan U16-os srácokról beszélünk, akik először vesznek részt ilyen szintű megmérettetésen, de most mégis azt kérdezzük: mi lehet a megfogalmazható cél ezen a B-divíziós Európa-bajnokságon?

Én azt mondom, hogy a minimális cél, hogy a csoportunkból továbbjussunk, ez esetben az 1-8. helyezésekért játszhatnánk. Azt gondolom, ez egy igen tehetséges és jó hozzáállású generáció, sok hasonló képességű játékossal a keretben. Korosztályukhoz képest sokan extra atletikus képességekkel rendelkeznek, s bízom benne, hogy a két hét alatt lejátszandó kilenc mérkőzésre sikerül úgy felkészíteni őket és olyan rotációt kialakítani, mellyel a legjobb négybe is be tudunk jutni, onnan pedig bármi lehet. Mivel tudjuk, hogy három feljutó lesz az A-divízióba, ezért pláne fontos lenne ezt a célt elérnünk.

A csoport első két helyezettje megy a felső ágra, a 3-4. a középső ágra, az 5-6-ok pedig az alsóra. Mi ötös csoportba kerültünk, de a többiek hatosokban küzdenek a továbbjutásért.

Nagyon szeretném, hogy a betegségek és a sérülések elkerüljenek minket és valóban a 12 legjobb játékosunkkal tudjunk a tornán részt venni, azokkal, akiket a stáb kijelöl. A szakmai stábunk teljes, jelenleg mindenünk rendelkezésre áll ahhoz, hogy kihozzuk a lehető legtöbbet ebből a társaságból.

Az első hetek munkája hogy áll össze?

Hétfőn este tartottuk az első edzést, kedden kettőt tréningeztünk, szerdán aktív pihenés is lesz a programban, igyekszünk fontos és hasznos instrukciókkal ellátni a játékosokat szóban is, majd csütörtökön és pénteken is kettőt-kettőt edzünk. Az első felében aerob jellegű munkát fogunk végezni, valamint ismételjük az eddig tanultakat, a második felében taktikai jellegű dolgok jönnek inkább, valamint a felkészülési mérkőzések is a fókuszba kerülnek. Az első három nap ráhangolódás jellegű munkája után kemény munkára váltunk és így haladunk tovább, majd irány az Eb!

Köszönjük az interjút, hajrá a társaságnak a minél sikeresebb felkészükéshez!

 

Fotó: szon.hu
Slide: hir6.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus