Ma 18 órakor a nyolc közé jutásért játszik U20-as női válogatottunk

Az ellenfél az a Belgium lesz, amely eddig várakozáson alul szerepelt a soproni A divíziós Európa-bajnokságon. 

A wbasket.hu felvezetője:

Remekül sikerült a csoportkör a magyar válogatott számára. Mindhárom mérkőzésüket magabiztosan nyerték a lányok. Az erőviszonyoknak megfelelően a kellemetlen stílusú lett csapat bizonyult a legnehezebb riválisnak, de ellenük is minden bevethető játékosunk lehetőséget kapott. Ugyanúgy, ahogy a másik két összecsapáson történt. Ez rendkívül fontos, hiszen a kulcsemberek számára is jutott pihenő. Ráadásul minden csapat életében rendkívül jót tesz a morálnak, ha mindenki tevékenyen ki tudja venni a részét a sikerekből.

A statisztika is azt mutatja, hogy a magyar lányok jelesre vizsgáztak csapatként. Spanyolország mögött a második legtöbb gólpasszt a mieink osztották ki. A fontos statisztikai mutatókat összesítő „efficiency” értéket tekintve pedig a spanyolok mögött szintén a másodikak vagyunk. A védekezést dicséri, hogy a harmadik legtöbb szerzett labdával a magyar válogatott rendelkezik. A támadásokat tekintve pedig kiemelkedő, hogy dobószázalékok tekintetében minden mutatóban a mezőny első felében található válogatottunk. Természetesen kiemelkedő egyéni teljesítmények is akadnak. Gereben Líviát a 18.7 pont, 9.3 lepattanó átlaga 21.3-as „efficiency” értékkel a torna teljes mezőnyét tekintve az egyik legjobbá emeli.

Ami a három csoportmeccs statisztikáját tekintve szembetűnő, hogy a magyar csapat nyerte a lepattanócsatákat. Különösen értékesnek bizonyult, hogy kulcsfontosságú támadólepattanókat is sikerült begyűjteni és második esélyből átlagban 12.2 pontot értünk el. Azt is érdemes kiemelni, hogy az előzőekben már méltatott szerzett labdákból tudott indulni válogatottunk. Ilyen szituációkból átlagban 15 pontot szereztünk a csoportmeccseken. Gyakorlatilag ezek a számok már önmagukban a 16 csapatos mezőny első negyedébe helyezik a magyar együttest. A pályán mutatott játék pedig főleg ezt teszi.

A nyolcaddöntős ellenfél Belgium lesz, akiknek a szereplése eddig elmaradt az előzetes várakozásoktól. Nem feltétlenül a három vesztes meccsük, hanem annak módja, ami miatt kritikákat fogalmazott meg a belga szakmai stáb. Egyik találkozón sem mutattak versenyképes teljesítményt. Hiába a Waver együtteséből már jól ismert, nemzetközi rutinnal rendelkező Laure Resimont extra játéka: 17.3 pont, 6.7 lepattanó és 2.3 gólpassz az átlaga, társa nem akadt.

Csapatszinten a belgák adták el a csoportkörben a legtöbb labdát, a 18.7-es átlag ezen a szinten magasnak számít. A belgáké a második legrosszabb mezőnymutató a duplákat tekintve. Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy távolról jól dobnak: 34.5%-al a harmadik legjobb itt a mezőnyszázalékuk. Ez egyébként jellemző a belga kosárlabdára. Általában fegyelmezett, gyors csapatokat versenyeztetnek, melyek előszeretettel vállalkoznak triplákkal. A jól szervezett védekezésüket dicséri, hogy a harmadik legkevesebb faultot is ők ütötték be a csoportkörben.

Összességében riválisunkról azt lehet mondani, hogy magán hordozza az összes olyan stílusjegyet, ami a belga női kosárlabdát válogatott szinten – a felnőtteknél és az utánpótlásban is – eredményessé teszi. Ugyanakkor ennek a generációnak igazán extra tehetsége nincs. Amíg a tavalyi soproni U18-as Európa-bajnok csapatuk teljes kezdőjéről el lehetett mondani, hogy szerencsés esetben egy szép profi karrier összejöhet nekik, itt lényegesen kevesebb játékosra igaz ez. A magyar csapat több korosztályos klasszist vonultat fel. Amennyiben a lányok ekkora tét mellett meg tudják ismételni a csoportkörben mutatott teljesítményt, esélyesként várják az összecsapást.

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus