Ma az USA ellen vív vb-elődöntőt U17-es női válogatottunk

Az Egyesült Államok lesz a következő ellenfél a nagy menetelésben lévő magyar csapat számára - kezdés 19:30-kor.

A wbasket.hu részletes felvezetője:

Egy fantasztikus menetelést koronáztak meg a magyar lányok, amikor pénteken este óriási csatában 74-62-re legyőzték Japánt. Rendkívül nehéz meccs volt, amely ellentétes félidőket hozott. Az első 20 percben még a japánok stílusa érvényesült jobban. Alig tudott dobóhelyzetet kialakítani válogatottunk, végül a 44 mezőnykísérletből 13 lett sikeres. A második 20 percben megmutatta legjobbját a magyar válogatott. Támadásban extra távoli dobásokkal sikerült fordítani. Nyertük 56-44-re a lepattanócsatát, melyből különösen a 19 támadólepattanót kell kiemelni. Született ugyanis 18 pontunk második esélyből. Ráadásul külön örömteli, hogy mindössze 11 lett az eladott labdák száma. Nem tudtak ilyen szituációkból annyi találatot elérni a japánok, mint a korábbi meccseiken.

Az előzőeken túl a második félidőben ráadásul hét szerzett labdát rögzítettek a magyar csapat statisztikai lapjára. Túlzás nélkül állítható, hogy lényegében abban a játékelemben sikerült felülmúlni igazán Japánt, amely az eddigi sikereik alapját adta. Az előbbiekben hosszan kiemelt számok természetesen nagyon fontosak, de nem adja vissza a statisztikai lap a legfontosabb erényét ezen az estén a magyar válogatottnak. Mindkét csapat nagyon izgult, döntő pillanatokban azonban a mieink bizonyultak higgadtabbnak, pontosabbnak. Érett és figyelmezett játék hozta meg a sikert. Ez pedig olyan erény, amely ha a jövőben megmarad ennél a generációnál, akkor hasonlóan nagy győzelmet ünnepelhetnek majd a lányok.

Az elődöntőben az Egyesült Államok válogatottja lesz az ellenfél. Két éve Zaragozában az U17-es Világbajnokságon a döntőbe jutásért Ausztráliával szemben alulmaradtak az amerikaiak. Azon a tornán az elmúlt évek toronymagasan legerősebb ausztrál generációját és egy szokottnál fegyelmezetlenebb amerikai csapatot láthattuk. Ezúttal az USA Basketball szakemberei egy brutálisan erős válogatottat raktak össze, lehet, hogy dolgozik bennük egy javítási szándék is. A spanyolok elleni negyeddöntőig a négy meccsüket átlagban 51 ponttal nyerték. Az általunk is jól ismert spanyol csapat jól szervezett zónavédekezéssel igyekezett megnehezíteni riválisa életét. Ez sikerült is, hiszen ezen a meccsen érték el az amerikaiak messze a legkevesebb pontot. Végül 66-tal zártak, míg előtte minden alkalommal átlépték a 85 dobott pontot. Ugyanakkor a két gárda közötti fizikális különbség kijött és ez sima amerikai sikert eredményezett.

Abból a szempontból nagyon tanulságos volt figyelni az USA – Spanyolország mérkőzést, hogy amilyen hittel és szervezettséggel hozzáálltak ahhoz a meccshez a spanyolok, az egyértelműen előremutatónak tűnt. Ugyanakkor támadásban egészen egyszerűen levegőhöz sem jutottak. Született az amerikaiaknak 16 szerzett labdájuk, gyorsindításból szereztek 22 pontot. Eközben a spanyoloknál az egész meccsen egy ilyet jegyeztek fel. A lepattanócsatát 47-27-re nyerték az amerikaiak, második esélyből pedig 14 pontot értek el. Az amerikai csapat a szerzett pontok számában, a mezőnyszázalékot tekintve, a lepattanókban, a gólpasszokban is toronymagasan a legjobb a 16 csapatos mezőnyben. Viszont örömteli, hogy két fontos mutatóban, a mezőnyszázalékban és a gólpasszok terén a mieink követik őket.

Nagyon nehéz felkészülni az amerikai válogatott ellen. Völgyi Péter a japánok legyőzését követő rövid nyilatkozatában azt emelte ki, hogy zónavédekezéssel igyekszik zavart okozni a magyar csapat. Talán a legjobb fegyver, amihez lehet nyúlni. A nagy világversenyeket tekintve általában azok a gárdák értek el sikert az amerikaiak ellen, akik a kiválóan szervezett játékuk mellett hittek a győzelemben és brutálisan extra napot fogtak ki támadásban. A spanyoloknál pénteken a szervezettséggel és a hittel nem volt probléma. Támadásban viszont nem érkezett extra teljesítményük. Nálunk nagy fegyver lehet a tripla, melyet az egész mezőnyt nézve a legjobb százalékkal a magyar lányok értékesítenek. Taktailag érett, fegyelmezett válogatottunk van, melynek szombat este nem lesz veszíteni valója. Ez a Világbajnokság már most fantasztikus. Ha ezt az érzést felszabadult, gyors játékká tudja formálni a magyar együttes, akkor kialakítható éles meccs.

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus