Ma zárják a csoportkört az U18-as lányok

18:45-től Lettországgal játszik az első két csoportmeccsét megnyerő válogatottunk. 

A wbasket.hu részletes felvezetője:

Kiválóan kezdte az U18-as Európa-bajnokságot válogatottunk. A szlovénokat a nyitó meccsen végig vezetve sikerült legyőzni, a találkozó végére ráadásul teljesen felörültük a riválist. A németek az elmúlt években eredményesen szereplő csapatot hoztak erre a tornára, de válogatottunk remek játékkal aratott magabiztos győzelmet felettük. A mérkőzés képéhez hozzátartozik, hogy az első negyedben elveszítették a németek az egyik legjobbjukat. Ez azonban semmiben sem csökkenti a magyar csapat érdemeit. A magyar válogatottban történtek sérülések, de bízzunk benne, hogy egyik sem súlyos és nem befolyásolja Tóth Franka, illetve Révész Boróka további szereplését. A két siker azt jelenti, hogy lépéselőnyben vagyunk a csoportgyőzelemért zajló versenyfutásban. Ez sokat érne, hiszen a másik ágról így könnyebb rivális érkezne. A minszki menetelés is mutatja, hogy egy magas rangsorolás ebben a lebonyolításban sokat érhet.

A németek elleni mérkőzés kapcsán ismét kiemelést érdemel válogatottunk rendkívül fegyelmezett és jól szervezett játéka. Már a félidőben, amikor 39-24-re vezettünk, 12 szerzett labdánál és 12 gólpassznál tartott a magyar csapat. Erre mindössze nyolc eladott labda jutott. Eközben a németeknek már 13 volt, melyből 15 pontot értünk el 20 perc alatt. Ahogy azt a szlovénok elleni találkozó összefoglalójában is kiemeltük, amíg ilyen hatékony és stabil válogatottunk, lényegében egy-egy meccsen még az egy évvel idősebb játékosokra építő riválisokkal is fel lehet venni a versenyt. A németek ellen a palánkok alatt nagyobb ellenállásba ütköztünk, de ezt a duplákat tekintve jó dobóformával ellensúlyozta a magyar csapat. Továbbra is ki kell emelni, hogy nem egy-egy kiemelkedő egyéni teljesítményben bízunk, hanem még döntő pillanatokban is többen előléptek vezérré. Fizikálisan pedig vasárnap is jobban bírtuk a hajrát.

A lettek az első meccsükön nagy csatában alulmaradtak a németekkel szemben. A második találkozójukon pedig ők is érvényesítették fölényüket a négyesből kicsit kilógó Szlovénia ellen. A lettek ugyanúgy, mint a mieink, nagy különbséggel nyerték a lepattanócsatát. Így az a sajátos helyzet állt elő, hogy a 16 csapatos mezőny két legtöbb lepattanót gyűjtő gárdája csap össze hétfőn. Ahogy azt a torna beharangozójában is kiemeltük, ez a lett alakulat vegyes generációra épül. Négyen vannak itt a soproni U20-as Eb-n látott csapatukból, köztük a nagy ígéretük Aleksa Gulbe. Négyen érkeztek a minszki U17-es Világbajnokságot megjárt keretükből és négyen akadnak olyanok, akik a nyáron eddig erre a tornára készültek. A lettek a magyar együttesekhez hasonlóan az utóbbi években stabilnak bizonyultak a FIBA tornákon. Idén extra adottságokkal rendelkező versenyző csapatuk nincs, viszont azok az erényeik, amelyek általánosságban is jellemzik a kosárlabdájukat, szépen megmutatkoznak. Nem találunk igazán magas, testes centert a keretükben, a játékosaik azonban képzettek, gyorsak és jól dobnak középtávolról, illetve távolról.

Az első két mérkőzésen a letteknél azok remekeltek, akik az U20-as válogatottban is ott voltak. Aleksa Gulbét már méltattuk. A 186 cm magas jó kezű játékos hazájában a generáció legnagyobb ígérete. Több poszton is bevethető, ponterős a festékből és távolról is. Egyértelműen vezére a csapatuknak. Mellette magas posztokról Alise Markova remekelt még. A semlegesítésük az egyik döntő tényező lehet. Az irányítójuk Nikola Ozola is ponterősen játszott az első két összecsapáson. Bátran és jó százalékkal vállalkozik triplákból. Ez egyébként – ahogy már kiemeltük – általánosságban is jellemző a lett csapatokra. A szakmai stábjuk valamivel szűkösebb rotációt alkalmaz, mint a magyar. Jobban bíznak az egyéni megoldásokban. Védekezés terén viszont a csoportban a legkeményebb riválisra készülhetünk. Nem könnyű játszani ellenük, ami az első két meccsük felvétele alapján szépen kirajzolódik.

Összességében azt lehet mondani, ha a magyar válogatott támadásban tudja tartani az első két meccs szintjét a kellemetlen stílusú rivális ellen, akkor jók az esélyek egy újabb kiemelkedő eredményre. Érdemes azonban figyelembe venni, hogy a lettek adták el eddig a legkevesebb labdát a mezőnyben az első két napon. Emellett nagy csata várható a festékben. Különösen Gulbe esetében láthattuk ugyanis a korábbi években, hogy egy-egy extra meccsel húzta magával a társait. Emiatt nehezebb felkészülni ellenük. Ettől függetlenül az eddig látott stabil védekezés és jó lepattanózás, – különösen a támadó-lepattanóink magas száma – komoly alapot adhat a csoport első helyéről határozó találkozóra.

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus