Megkezdik az U16-os lányok is a korosztályos Eb-t

Ma délután 16:30-tól megkezdi szereplését a magyar U16-os lány válogatott az udinei A-divíziós Eb-n - az első ellenfél Spanyolország.

A-divíziós U16-os Európa-bajnokság, Udine, Csoportmeccs

Spanyolország - Magyarország 16:30

Ma délután elkezdik az U16-os lányok is a korosztályos Európa-bajnokságot - az A-divízió küzdelmeit az olaszországi Udinében rendezik ebben az évben. A menetrend a szokásos - az utolsó három kiesik, az első öt pedig megy a 2017-es U17-es világbajnokságra.

A kosarsport.hu felvezetője a torna előtt:

Mészárosné Kovács Andrea a felkészüléssel kapcsolatban elmondta, két a keretben számításba vett meghatározó játékosra, a kecskeméti bedobóra, Révész Lucára, valamint a BEAC irányítójára, Zana Klaudiára sérülés, valamint operáció miatt eleve nem számíthatott. A felkészülés hajrájában egy újabb kulcsjátékos, Tóth Orsolya talpsérülést szenvedett, de az orvosok úgy ítélték meg, hogy a kontinensviadalon játszhat. Persze kérdés, mennyire is terhelhető majd a Vasas játékosának lába, reméljük semmi gond nem lesz, de azért némi bizonytalanság lehet benne, főleg a torna elején. Az esetleges hatékony tehermentesítése érdekében a szakvezetésnek még a felkészülés hajrájában is "bele kellett nyúlni" a keretbe, s egy center helyett egy mezőnyjátékos szerepeltetése mellett döntött. 

A felkészülés során a csapat különböző erősségű riválisokkal mérte össze a tudását, a lányok megmérkőztek a szerb, a horvát, az angol és a francia válogatottal. 

Mészárosné Kovács Andrea számára ezekből a felkészülési meccsekből "lejött", azaz tisztán látszott: az ellenfelek többsége a palánkok alatt magassági és erőfölényben lesz a mi lányainkkal szemben - ezt kellene majd kintről ellensúlyozni mozgékonysággal, ügyességgel, kreativitással. Ami még kulcskérdés lehet a lányoknál, hogy hogyan kezdik a mérkőzéseket. A szakvezető kiemelte: a lányoknak ez az első nagy nemzetközi versenyük, kérdés, ezt hogyan kezelik. 

Ami a csoportellenfeleket illeti, a csapat vezetőedzője úgy véli, a spanyolok - mint minden korosztályos és felnőtt Európa-bajnokságon - várhatóan éremért játszanak, ők tűnnek a csoport legfőbb esélyeseinek. A német válogatott a felkészülés során fölényesen verte azt a horvát csapatot, amellyel a mi lányaink szoros meccseket játszottak, Németország egyértelműen a palánk alatti játékára épít - de az edzőmeccsek eredményeiből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. Portugália amolyan "sötét ló", ám az ország az utóbbi években nagyon sokat áldozott az utánpótlás nevelésére, tavaly ebben a korosztályban a náluk (Matosinhosban) rendezett Eb-n ezüstérmesek lettek. Nehéznek ígérkeznek tehát a csoportmeccsek, de az együttes célja Udinében egyértelmű: bentmaradni az A-divízióban. 

A magyar válogatott kerete: 

Angyal Barbara (Csata DSE), Wentzel Nóra (Törekvés SE), Dúl Panka (Vasas Akadémia), Tóth Orsolya (Vasas Akadémia), Varga Alíz (Vasas Akadémia), Mányoky Réka (Dávid Kornél KA), Horváth Fruzsina (Csata DSE), Farkas Laura (Soproni Darazsak Akadémia), Kovács Kitti (Rátgéber Akadémia), Fülöp Kata (Dávid Kornél KA), Tóth Franka (Vasas Akadémia), Balogh Júlia (Soproni Darazsak Akadémia) 

A-csoport: Portugália, Spanyolország, Magyarország, Németország 

A magyar U16-os válogatott csoportmeccsei: 

Augusztus 6., szombat
Magyarország-Spanyolország 16:30

Augusztus 7., vasárnap
Magyarország-Portugália 14:15

Augusztus 9., kedd
Magyarország-Németország 14:15

A mi águnkon a B-csoport: Oroszország, Olaszország, Törökország, Litvánia. 

A mérkőzést élőben követhetitek nyomon itt:

Forrás - kosarsport.hu
Foto, Slide - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus