Önmagukat verték meg lányaink

Hiába vezetett a második negyed közepén 13 ponttal, a holland zóna ellen tanácstalan U18-as válogatottunk kikapott a középdöntő első meccsén és nagyon nehéz helyzetbe került.

Hollandia-Magyarország 53-46 (6-14, 13-11, 18-12, 16-9)

Közel másfél perc elteltével Kiss Virág a mieinknek szerezte meg a vezetést, majd következő támadásunkat Dubei Debóra fejezte be bátor betörés után kosárral. Kereken 2 perc telt el, amikor a hollandok megszerezték első kosarukat. A kezdőbe bekerülő Tóth Tímea sikeres büntetői után labdája volt a csapatnak a 8-2-höz, ám a holland zóna ellen eladtuk a játékszert, s indításból ellenfelünk volt eredményes. Sok volt a hiba a lányok játékában, ziccereket hibáztak, sorra adták el a labdákat - szerencsére a hollandok is. Több mint 3 percen át nem esett kosár, szó szerint egymás hibáiból éltek a csapatok. A 8. perc elején 7-4-re vezettünk, majd egy betörésből 1 pontra feljött Hollandia. Úgy látszik, ez kellett lányainknak, Böröndy Dominika törte meg hosszú-hosszú kosárcsendünket betörésből szerzett kosárral, majd egyik legalacsonyabb játékosunk, Studer Ágnes támadó lepattanó után 5 pontosra növelte az előnyt. És ez a szakasz végén Böröndy triplájával tovább nőtt.

A második szakasz eleje is kapkodó játékot hozott. Studer egy jó büntetőjével, valamint Kuttor Enikó szép középtávoli találatával 10 pont fölé nőtt az előny, az első szakasz hajrájától számítva egy 10-0-s bő 4 és fél percet produkáltak a lányok. A folytatásban váltva estek a kosarak, Aho Nina triplájánál volt némi szerencsénk. Dubei biztos kézzel értékesítette a büntetőket, így tartotta előnyét csapatunk. A szakasz közepén jött egy hosszú és mély hullámvölgy, újabb bosszantó hibákkal támadásban. A hollandok a félidő hajrájában nem igazán sziporkázó játékkal egy 7-0-s szakaszt produkálva úgy jöttek fel 6 pontra, hogy az utolsó fél percben 4 büntetőjükből csupán egyet értékesítettek... Lányaink viszont az első félidő végén közel 4 és fél percen át nem tudtak pontot szerezni...

Szünet után egy alapvonali bedobás utáni kosárral tovább folytatta a felzárkózást ellenfelünk. Csapatunk összesen több mint 5 perces kosárcsendjét ügyes centerjáték végén szép balkezes dobással Kiss törte meg. Dubei rendezetlen védelem ellen talált be messziről újabb 2 pontért. A helyzetek a túloldalon is megvoltak, de a hollandok - nagy szerencsénkre - mindent kihagytak. Kuttor palánkos találatával újra 10 pontosra nőtt az előny, amikor 15 elrontott távoli próbálkozás után a hollandok bedobták első triplájukat. Ez feldobta ellenfelünket, a találat egy 7-0-s roham kezdetét jelentette, s a negyed közepén 3 pontra feljöttek. Időkéréssel próbálta a holland csapat lendületét megtörni Mészárosné Kovács Andrea, aki ekkor egy alacsony szerkezetű ötöst küldött fel. Egy olyan támadás végén egyenlített újabb triplával Hollandia, amely előtt háromszor szedték vissza játékosai a lepattanót - a mi palánkunk alatt. Sajnos a szabad labdákra is jobban "haraptak", ezeket rendre ők szerezték meg, így nem csoda, hogy a 28. percben átvették a vezetést. Aho közelről kiegyenlített. A szakasz végén váltva vezettek a csapatok, a befejező negyed döntetlen állással kezdődött.

Ennek elején újra alacsony ötös volt fent a pályán a mieinkél - ennek ellenére holland hármassal indult a szakasz. Több mint 3 perc elteltével sikerült ziccerig játszani ellenfelünk zónája ellen, Kiss talált be. Sajnos ez sem nyugtatta meg a lányokat. Volt, aki menekült a labdától, s a felelősségtől, mások egyénileg erőlködtek. A 38. percben 7 pontos hátrányba kerültek lányaink az egyre magabiztosabbá váló holland csapat ellen. Másfél perccel a vége előtt időt kért szövetségi edzőnk, ám ezt egy eladott labda követte. A hollandok sem tudtak kosarat dobni, majd 62 másodperccel a befejezés előtt Studer felvezette a labdát, beleállt a triplába, s bedobta, 4 pontra jöttünk föl. Gyorsan, többször is szabálytalankodtak a lányok, de alapvonal bedobásból újabb kosarat kapott a csapat, majd ismét eladta a labdát, így kikapott - önmagát verve meg.

Mindkét csapat 55-55 lepattanót szedett, azaz többet, mint ahány pontot dobott. A legnagyobb különbség a két csapat között az eladott labdák tekintetében volt, ebben mi 19-10-re "nyertünk" - többek között ezért vesztettünk...

Magyarország: Studer 6/3, Aho 7/3, Dubei 15, Tóth T. 2, Kiss V. 6. Cs.: Böröndy 5/3, Kuttor 5, Weninger, Török. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus