Vb-rajt bravúros, hosszabbításos magyar sikerrel

Szenzációs mérkőzésen a kiélezett helyzetekben remek versenyzői képességekről s mentális erőről tanúbizonyságot téve bravúros győzelemmel kezdte világbajnoki szereplését U17-es válogatottunk. Lányaink hosszabbításban verték Kanadát. Bár a rendes játékidő végén Kanada egyenlített s ellenfelünknél volt a lélektani előny, de lányaink a kritikus pillanatokban büntetőket s kosarakat szerezve legyőzték a juharleveles válogatottat.

Magyarország-Kanada 76-73   (20-11, 12-16, 18-21, 14-16, 12-9) (hosszabbítás után)

Magyarország: Aho 5, Böröndy D. 3/3, DUBEI 18/3, NAGY D. 13, KISS V. 17. Cs: Weninger 2, Kuttor 3, STUDER 13/3, Horváth K., Solymosi 2.

Kanada szerzett vezetést egy erőszakos betörés után, Kiss Virág révén egyenlítettünk, s az első percek kapkodó játékában ő próbálta versenyben tartani lányainkat a fizikálisan roppant erős, dinamikus, betörésekkel, egy-egy elleni játékkal operáló kanadaiak ellen. Böröndy Dominika remek triplával alakította 7-7-re az állást. Kiss egy sikeres büntetőjével a meccs során először, az 5. percben megszerezték a vezetést lányaink. A center egy ügyes akció végén újra betalált, az első 10 magyar pontból 7 az ő nevéhez fűződött. Lányaink csapatként játszva, szellemes akciókat bemutatva, jó labda nélküli belépésekkel s pontos (gól)passzokkal 7-4-es kanadai vezetés után egy 8-0-s rohanást mutattak be. Az így szerzett 5 pontos előnyt Nagy Dorottya villanásaival, büntetőivel tartották a mieink. Az agresszív tengerentúliak sokat szabálytalankodtak, Kuttor Enikő is beemelt két büntetőt nekik.

A remek nyitó negyed csattanója Studer Ágnes triplája volt, amelynek köszönhetően 9 ponttal vezettek fiataljaink 10 perc után.

Kanadai kosárral kezdődött a második szakasz, kicsit kapkodott csapatunk, 3 perc elteltével időt is kért Kovács Andrea. A holtponton Kiss próbálta átlendíteni át U17-es válogatottunkat, majd Dubei is megvillant betörés után. A szakasz közepén 8 ponttal vezettek lányaink. Kanadai időkérés után beesett egy tripla ellenfelünktől, amely lendületet adott neki, lányaink viszont sajnos elbizonytalanodtak a zónára álló riválissal szemben, 5 büntetőt is kihagytak 6-ból. Szerencsére a kanadaiak is rontottak a vonalról, de sajnos nyoma sem volt a lányoknál a meccs elején látott szellemes játéknak. Még jó, hogy 5 másodperccel a félidő vége előtt Weninger Virág beemelt a büntetővonalról egy duplát, így 5 pontos vezetéssel vonulhattak pihenőre lányaink. Úgy vezettek 5 ponttal fiataljaink, hogy a büntetőket elég gyengén (8/15, 53,33%) dobták az első 20 percben.

Két kanadai triplával indult a második, bő egy perc alatt fordítottak a juharlevelesek, miközben lányaink továbbra is kapkodtak a kanadai zónával szemben. Ügyes betörés után Nagy Dorottya szerezte a második félidő első magyar kosarát, több, mint 2 perc elteltével. Ebben az időszakban felváltva vezettek a csapatok. Studer, Dubei  és Solymosi is villant, s egy 6-0-s futást mutattak be a mieink. Jött erre egy kanadai tripla, majd Nagy bicegett le, fájdalmas arccal a pályáról. Újabb kanadai kosár után a negyed közepén tenisz egál (40 mind) lett az állás, erről Dubei büntetőivel a mieink mozdultak el előbb. Jó ideig csak büntetőkből születtek pontok, ismét váltott vezetéssel haladtak a felek. 2 perccel a negyed vége előtt 44-43-as kanadai vezetésnél Dubei emelt be egy hármast, betörésből egyenlített Kanada. A negyed Aho Nina első pontjaival, két sikeres büntetővel, s 2 pontos magyar vezetéssel zárult.

Szerencsére Nagy D. visszatérhetett a záró szakasz elején. Az első kosárra közel másfél percet kellett várni, ezzel Kanada kiegyenlített, sőt indítás után a a vezetést is megszerezte ellenfelünk. Ekkor a mi csapatunk is zónára állt át, labdát szerzett, Nagy pedig kiegyenlített. Védekezésváltásunk megzavarta a kanadai csapatot, kétszer is sikerült labdát szerezni. Nőtt a feszültség, mindkét csapat sorra rontotta el támadásait,. A negyed közepén Nagy újra villant, kosarára triplával felelve visszavette a vezetést ellenfelünk. Dubei ügyes kosara után - amely ismét magyar vezetést jelentett - az egyik kanadai magas ember, Willock szenvedett bokasárülést - szerencsére nem tűnt súlyosnak. A túloldalon Yearwood mindkét büntetőjét kihagyta, Studer a túloldalon viszont bedobta, 2 és fél perccel a befejezés előtt 3 ponttal vezettek lányaink - ezt tüntette el egy triplával Chandler. Dubei is bedobta büntetőit, ám Carleton triplájával ismét Kanada vezetett. Akciónként fordult a kocka, az utolsó percre fordulva Studer büntetőivel ismét a mieink "mentek". A túloldalon Carleton egy büntetőt értékesített, majd bő fél perccel a befejezés előtt Kiss két jó büntetőjével 2 ponttal vezettek lányaink. Yearwood 16 másodperccel a vége előtt pozíciójátékból egyenlített. A végén nem sikerült kosarat dobni lányainknak, következett a hosszabbítás.

Egy és egy negyed perc elteltével Aho első mezőnykosarával a mieinknek szerzett vezetést, Carleton triplájával fordított Kanada. Kiss büntetői után újra a magyar vezetést mutatott a tábla. A túloldalon Kirkpatrick egy büntetőt értékesített, Dubei keze viszont a hosszabbítás közepén nem remegett meg a vonalon. Sikerült egy kanadai akciót kivédekezni, Aho egy büntetőt értékesített, majd jött egy könnyű kanadai ziccer. A végletekig kijátszott magyar támadást Nagy fejezett be pazar duplával a támadóidő lejártát jelző dudaszó pillanatában. 3 pontos előnnyel mentek be lányaink a hosszabbítás utolsó percébe, ám ezt Brewer egy kosár plusz büntetős akcióval eltüntette. 21,8 másodperccel a vége előtt Dubei emelt be egy duplát, 75-73-as vezetésünknél Kanada időt kért. Triplával kísérleteztek a juharlavelesek, ez ezúttal nem sikerült nekik, a lepattanóharc végén kanadai kézről pattant az alapvonalon kívülre a labda, 11 másodperccel a vége előtt. Időkérésünket követően 9,5 másodperccel a vége előtt Studer első büntetőjét bedobta, a másodikat kihagyta, de a kanadaiaknak nem volt elég idejük tiszta dobóhelyzetet kidolgozni, így lányaink bravúros győzelemmel kezdték a világbajnokságot.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus