Völgyi Péter értékelt a bangkoki U19-es vb után

„Büszkék lehetünk erre a nyárra is, hiszen az Eb-ezüstérem mellett nem fest rosszul a vb 10. hely sem a torna legfialabb csapatával."

Az utanpotlassport.hu portréja:

„Büszkék lehetünk erre a nyárra is, hiszen az Eb-ezüstérem mellett nem fest rosszul világbajnoki tizedik hely sem annak tükrében, hogy a miénk volt a torna legfiatalabb csapata. A lányok megint megmutatták, milyen hatalmas a küzdőszellemük; nagy erő kellett ahhoz, hogy felálljanak, és tovább harcoljanak a japánok elleni vereség után.

Kiváló, ám meglehetősen fárasztó három héten van túl a Völgyi Péter vezette U18-as leány kosárválogatott (14 mérkőzést játszott gyakorlatilag egyhuzamban). Az egész a szarajevói korosztályos A divíziós kontinensbajnokságon kezdődött, amelyen − a bravúros teljesítménynek köszönhetően − ezüstérmet akasztottak a hölgyek nyakába. A szülői ölelésekért aztán nem érkeztek haza Dombai Rékáék, mivel utaztak is tovább Bangkokba, az U19-es világbajnokságra.

A thaiföldi tornára egyébként úgy jutottak ki a lányok, hogy 2018-ban a harmadik helyen zárták az udinei U18-as kontinenstornát, ráadásul három héttel korábban negyedikek lettek a minszki U17-es vb-n. Tavaly a következő sorrendben zárult a világbajnokság:
1. Egyesült Államok, 2. Franciaország, 3. Ausztrália, 4. Magyarország.

Meglepő csoportbeosztást kellett elkönyvelniük Angyal Barbaráéknak, hiszen az amerikaiakkal és az ausztrálokkal egy kvartettbe kerültek − Dél-Korea mellett.

A vezetőedző a vb előtt a következőképp nyilatkozott honlapunknak:

„Erőnlétben utolértük magunkat, habár borzasztó napokat éltünk át, kínszenvedés volt. A pályán derül ki, mennyit is vett ki belőlünk az Eb. Tavaly fordítva volt: a vb-t követte a kontinensbajnokság. Akkor jól kezdtük a második megméretést, viszont az utolsó két meccsre már nagyon elfáradtunk.”

A papírforma aztán érvényesült a C jelű kvartettben: Koreát nagyon magabiztosan győzték le a lányok (92−68), Ausztráliától (71−81) és az Egyesült Államoktól (50−95) kikaptak, így csoportharmadikként jutottak a nyolcaddöntőbe, ahol megismétlődött tavalyi vb negyeddöntőjének párharca: a magyar−japán.

Ez volt a torna legfontosabb ütközete Varga Alízéknak. A tét a következő volt: vereség esetén az alsóházba kerülnek, viszont ha nyernek, úgy valamelyest könnyebb ellenféllel, a belgákkal kellett volna farkasszemet nézniük az elődöntőbe jutásért.

Az újabb csoda ezúttal elmaradt; a japánok frissebben mozogtak, jobban bírták a végét; visszavágtak a 2018-as vereségért Mányoky Rékáéknak  (76−68).

„Tizenkét ponttal húztak el az első két negyedben. Péter azt mondta a meccs után, ha úgy kezdünk, ahogyan játszottunk az utolsó két felvonásban, akkor nyerünk. Habár feljöttünk három pontra a zárófelvonásban, ezúttal hiányoztak azok az extra dobások, amelyek eddig jellemzőek voltak ránk. A kegyetlenül gyors japánoknak túl sok ziccert engedtünk az elején. Tudni kell, hogy ez volt a tizenegyedik meccsünk sorozatban, ráadásul mindegyik nagyon kemény. Semmi kétségem sincs afelől, ha az első mérkőzésünket ellenük vívjuk, úgy mi kerülünk ki győztesen. Ez van, ilyen a sport, akkor kell jobbnak lenni, amikor lehetőség adódik. Egy biztos, nem állunk meg, tovább küzdünk a kilencedik helyért!” − mondta a válogatott irányítója, Angyal Barbara a sorsdöntő vereség után.

A magyarok a következő fordulóban a házigazdákkal találkoztak, könnyed diadalt arattak (85−58), majd az argentinokat is megverték (66−61), így léphettek pályára a 9. helyért. Mondhatni, Dombaiék „bekeretezték” a világbajnokságot, mivel az ellenfél Dél-Korea válogatottja volt, csakúgy, mint az első csoportmeccsen.

Ám ezúttal az ázsiaiak bizonyultak a jobbnak, 77−63-ra legyőzték a lányokat, akik így tizedikként zárták a vb-t.

Jól mutatja, mennyire kemény kvartettbe kerültek a magyarok, hogy a finálét az amerikaiak játszották az ausztrálokkal szemben, így a mind a két ág „döntőjét” a C csoportból érkező együttesek vívták.

„Nagyon fáradtak voltak a lányok a végére, az utolsó energiatartalékukat is felhasználták. Habár az első félidőt szépen játszották a koreaiak ellen, voltak jelei a koncentráció hanyatlásának. A második két negyedet már a teljes dekoncentráltság jellemezte részünkről, ennek köszönhettük a vereséget. Mindazonáltal büszkék lehetünk erre a nyárra is, hiszen az Eb-ezüstérem mellett a világbajnoki tizedik hely nem fest rosszul annak tükrében, hogy a miénk volt a torna legfiatalabb csapata. A lányok megint megmutatták, milyen hatalmas a küzdőszellemük; nagy erő kellett ahhoz, hogy felálljanak, és tovább harcoljanak a japánok elleni vereség után. Rettenetesen hosszú volt az elmúlt néhány hét, most már csak egy dolgot szeretne mindenki: hazamenni” − zárja le Völgyi mester.

LEÁNY U19-ES VILÁGBAJNOKSÁG, BANGKOK
Végeredmény
1. Egyesült Államok, 2. Ausztrália, 3. Spanyolország, …10. Magyarország
A magyar válogatott mérkőzései az Európa- és világbajnokságon
U18-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZARAJEVÓ, JÚLIUS 6−14.
Csoportkör
Magyarország−Fehéroroszország 97−61
Magyarország−Oroszország 76−34
Magyarország−Szerbia 71−54
Nyolcaddöntő: Magyarország−Belgium 83−73
Negyeddöntő: Magyarország−Csehország 90−61
Elődöntő: Magyarország−Franciaország 67−56
Döntő: Olaszország−Magyarország 70−62

U19-ES VILÁGBAJNOKSÁG, BANGKOK, JÚLIUS 20−28.
Csoportkör
Magyarország−Dél-Korea 92−68
Ausztrália−Magyarország 81−71
Egyesült Államok−Magyarország 95−50
Nyolcaddöntő: Japán−Magyarország 76−68
9−16. helyért: Magyarország−Thaiföld 85−58
9−12. helyért: Magyarország−Argentína 66−61
9−10. helyért: Dél-Korea−Magyarország 73−66

A magyar válogatott kerete
Angyal Barbara, Boros Júlia, Boros Berta, Budácsik Dorottya, Dombai Réka, Horváth Fruzsina, Keita Aya Júlia, Kiss Angelika, Mányoky Réka, Szirony Dorina, Varga Alíz, Wentzel Nóra

Fotó - fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus