Három ponton múlott a görög továbbjutás

Török, francia, fehérorosz, montenegrói négyes a nyolc között - a fájdalmas görög kiesés mellett Csehország búcsúzott a női Eb-n.

Törökország – Csehország 59-48 (11-10, 15-15, 18-5, 15-18)
Debrecen, női Eb középdöntő, 3. forduló

Törökország már biztosan a nyolc között volt a találkozó előtt, míg Csehország számára kötelező volt a győzelem, ellenkező esetben ugyanis búcsúznak a további küzdelmektől.

Az első percek teljesen kiegyenlített játékot hoztak, felváltva estek a kosarak. Mindezt jól jellemezte, hogy az egész első félidőben a mindössze négy pont volt, amikor 15-12-es török előny után Vesela és Elhotova kosaraival 15-19-re fordítottak a csehek. A félidő előtt viszont újítottak a törökök és Ivegin valamint a szokás szerint sokoldalúan játszó Alben révén 26-25-re vezettek.

A fordulás után teljesen beragadt Csehország, ez a nem is annyira rövidzárlat pedig végzetesnek bizonyult. A törökök a Yilmaz, Sanders alatti szekció ponterős játékával elléptek, persze kellett ehhez a remek védekezésük is: Csehország több mint 7 percig nem dobott mezőnykosarat! 38-25 után a záró szakaszra még egy ponttal tovább növelték előnyüket.

A gyenge napot kifogó, mindkét mezőnykosarát az utolsó negyedben szerző Hanusová 3 perccel a vége előtt 51-46-ra még felhozta övéti, de több már nem volt bennük. A törökök pedig a rutinos Alben, Vardarli, Yilmaz trióval biztosították győzelmüket. Csehország pedig ezzel biztosan búcsúztak – ahogyan a nagy generáció két fontos alakja, Bortelova és Vesela is a válogatottól.

Törökország: Yilmaz (23/3 pont, 8 lepattanó), Sanders (12 pont, 6 lepattanó), Alben (11 pont, 11 gólpassz, 5 lepattanó, 4 labdaszerzés).
Csehország: Stejskalová (12/3 pont), Elhotova (10 pont, 3 assziszt), Hanusová (7/6 pont, 5 lepattanó, 2/12 FG).

 

Montenegró – Görögország 63-76 (11-22, 12-15, 24-14, 12-18)
Debrecen, női Eb középdöntő, 3. forduló

Törökország győzelmével Görögország számára biztossá vált, hogy csak akkor léphetnek tovább, ha legalább 16 ponttal verik Montenegrót – adott esetben egy 15 pontos siker is továbbjutást érhet, csak hosszú számolgatással… 

Azt már a csehek ellen is bizonyították a hellének, hogy nem csupán agresszívan tudnak védekezni, hanem ha kell ponterősek is tudnak lenni. Nos mindezt most Montenegró tapasztalta meg, hiszen 7-6-os állás után állva hagyták őket. Már önmagában az is meglepetés volt, hogy kezdtek ellépni Dimitrakou vezetésével, de a különbség mértéke már-már megdöbbentő volt. Remek védekezés mellett a nyitó negyedben 22-11-re vezettek.

A folytatásban pedig? Tovább mélyült a szakadék, zsinórban lopták el a labdákat a teljesen széteső, bénultan játszó délszlávoktól. A 18. percben Spanou triplájával átlépték a kritikus 15 pontos különbséget, sőt: Chatzinikolaou duplájával már közte húszat számolhattunk. Pasics tíz rossz montenegrói triplakísérlet után végül ugyan betalált, de a különbség így is tetemes volt (27-44).

A fordulás után viszont rögvest két triplával kezdtek Jovanovicsék és nagyon rövid idő, mindössze három és fél perc alatt 20-ról visszajöttek 8 pontra (39-47). És ekkor úgy tűnt hiába jön a nyolcadik görög tripla válaszként, Montenegró egyértelműen átvette a meccs irányítását, Robinson nagyon élt a palánk alatt, így 51-57-re zárkóztak.

Az utolsó negyedben viszont úgy tűnt, túl sok erőt vett ki belőlük a felzárkózás, ráadásul a félidőig 20-ig jutó Dimitrakou „visszatért” és az előnyük pillanatok alatt visszaugrott a kritikus távolság fölé (53-70). Az utolsó percek hihetetlen jeleneteket hoztak: felváltva záporoztak a triplák, óriási volt az izgalom – no nem a győztes kiléte, hanem a különbség miatt. Perovanovics révén valamelyest rendezték soraikat a montenegróiak és 13 pontos távolság után Lymoura és Sotiriou kezében is ott volt a továbbjutást érő tripla, de kimaradtak – így Görögország számára nem maradt más: este szurkolni Fehéroroszországnak…

Montenegró: Perovanovics (15 pont, 10 lepattanó, 4 assziszt), Robinson (13 pont, 10 lepattanó), Skerovics (9/9 pont, 9 gólpassz, 6 labdaeladás).
Görögország: Dimitrakou (29/12 pont, 6 lepattanó), Spanou (13/6 pont, 8 lepattanó, 4 assziszt), Chatzinikolaou (9 pont, 5 assziszt).


Fehéroroszország – Franciaország 58-64 (10-20, 19-20, 14-12, 15-12)
Debrecen, női Eb középdöntő, 3. forduló

Nem volt tétnélküli az E-csoport záró találkozója, hiszen a két csapat akár helyet is cserélhetett volna a negyeddöntő előtt. Ugyanakkor a meccsen talán leginkább Görögország és Montenegró izgulhatott: előbbiek továbbjutásához Fehéroroszország, utóbbiakéhoz Franciaország sikere kellett.

Nos az első percek alapján úgy tűnt sokáig nem kell idegeskedni, hiszen a franciák ellenállhatatlanul kezdve a 8. percben már 20-6-ra vezettek. A folytatásban is igen egysíkú volt a játék, olyannyira, hogy a 15. percben Yacoubou kosarával 16 pont volt a távolság. A félidei szünet előtt Leucsanka révén azért valamelyest közelebb jöttek a fehéroroszok (29-40).

A második azzal, hogy Sznicina a szebbik arcát mutatta lépésről lépésre szűkült a különbség. Veramejenka a 27. percben ötre hozta övéit, de Dumerc szinte azonnal válaszolt, így hiába játszott ekkor sokkal jobban Fehéroroszország, így is 9 pont volt „közte” (43-52).

A záró negyedben hiába dobott triplát Troina és faultos kosarat Yacoubou, kicsit úgy tűnt a franciák megpróbálják „kibekkelni” a meccset és a meglévő előnnyel valahogy kihúzni a végéig. Ennek eredményeként egyre több volt a veszett helyzetből elengedett dobásuk, Harding büntetőivel pedig háromra csökkent a különbség (56-59). A francia higgadtság viszont végül eredményesnek bizonyult: Skrela triplát dobott, Sznicina viszont kissé korai vállalása kimaradt, így negyedikként Montenegró jutott tovább.

Fehéroroszország: Leucsanka (16 pont, 7 lepattanó), Sznicina (14/6 pont), Harding (10 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz), Troina (8/6 pont).
Franciaország: Yacoubou (14 pont, 11 lepattanó), Gruda (9 pont, 5 lepattanó).
 

Az E-csoport végeredménye: 1. Törökország (4-1), 2. Franciaország (4-1), 3. Fehéroroszország (2-3), 4. Montenegró (2-3), 5. Görögország (2-3), 6. Csehország (1-4).

(Az első négy csapat bejutott a negyeddöntőbe.)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus