Meglepetés az Eb-döntőben: a szerbeké az aranyérem!

Két extra egyéni teljesítményre építve az esélytelenebbnek tartott szerb válogatott nyerte az Európa-bajnokságot. 

Két extra egyéni teljesítményre építve az esélytelenebbnek tartott szerb válogatott nyerte az Európa-bajnokságot. Az a szerb csapat,amelynek keretéből az előző évadban 3, s korábban még szintén 3 játékos játszott a magyar élvonalban

Szerbia-Franciaország  76-68  (15-22, 18-10, 20-17, 23-19)

Szinte zsúfolásig megteltek a Syma-csarnok lelátói a döntőre, sok-sok magyar kosaras "palántával", s valamivel több szerb szurkokóval, mint franciával. Összesen 5200-an várták a finálét. 

Teljes volt a nőuralom a női Eb döntőjében, hiszen a két csapatot két női edző, a meccset pedig három játékvezető hölgy - egy kanadai, egy német és egy dán - vezette, az ellenőr pedig szintén hölgy volt - Bulgáriából. . 

Jobban nem is kezdődhetett volna a döntő: Daindra Tchatchouang triplájára Danielle Page felelt hárompontossal. A gyors kezdeti "ütésváltás" után 6 francia pont született, majd Jelena Milovanovics felezte meg Szerbia hátrányát tripával. Tchatchouang remekül használta ki magassági fölényét a hármas poszton, majd a szakasz közepén, miután Sandrine Gruda labdát s könnyű kosarat szerzett, s 15-8-ra alakította az eredményt, a hátrányban lévő szerb csapat edzője, Marina Maljkovics időt kért. Rendezte is csapata sorait, Milica Dabovics hárompontosa egy egalizálást eredményező másfél perces 7-0-s szerb rohamot indított útjára. A 7. perc közepén a tenisz barátainak is sokat mondó 15-15-öt mutatott az eredményjelző. A franciákat  apró termetű csere irányítójuk, Olivi Epoupa lendíttte át a holtponton. A szakasz hajrájában 80%-ban "magyaros" alakulat volt a pályán a szerb csapatban, hiszen Radocaj és N. Jovanovics az előző évadban, Milovanovics, valamint Page pedig pár évvel korábban szerepelt az NB I-ben. A negyed vége a franciáké volt, Gruda duplát, Epoupa triplát dobott, így 7 pontos francia előnnyel zárult a szakasz, amelynek utolsó másodperceiben az előző évado(ka)t a magyar bajnokságban töltő Krnjics Szara is pályára lépett. 

A második negyed elején mindkét csapatban pihent több kulcsember, a kevés pályán lévő egyike, Szonja Petrovics előbb triplát, majd két büntetőt dobott be, bő 1 perc alatt szorossá téve a találkozót. Lüktetett a játék, óriási iram mellett tartotta szűk előnyét a francia csapat. Amikor egyenlíthetett volna a szerb együttes, vagy Gruda, vagy Tchatchouang villant francia részről. A szakasz közepén egy támadó pattanó utáni kosárral Endene Miyem is besegített, s egy 6-1-es "részhajrával" 7 ponttal meglépett a gall alakulat. Maljkovics újabb időkéréssel megint tudta rendezni a sorokat, a félidő hajrájában zónát rendelt el, ami fényesen bevált: tanítványai egy 8-0-lal szünetre megfordították az állást. Úgy, hogy  a félidő végén Milica Dabovics a könyökén megsérült, Tijana Ajdukovics 2 bünetőt, majd Isabelle Yacoubou tiszta ziccert hibázott. 

A francia csapat alaposan megküzdött Gruda a második félidőt indító kosaráért. Váltott vezetéssel haladtak a felek, Gruda kosaraira A. Dabovics és Milovanovics révén büntetőkkel felelte a szerbek. A szakasz közepén Petrovics találatával 7 ponttal ellépett a szerb csapat, miközben a franciák támadásaiknál többször is gondba kerültek a támadóidő lejárta előtti kosárra dobással.  Céline Dumerc vette vállaira a francia együttest, de a Petrovics vezette szerb csapatnak mindenre volt válasza. Az egyik kegnagyobb francia sztár, Gruda hagyott ki 2 büntetőt, Yacoubou keze viszont közel 2 kosár nélküli perc után nem remegett meg  vonalon. Ana Dabovics erre is felelt rendezetlen védelem ellen, majd a negyed hajrájában a hosszú pihenő után visszatérő Tchatchouang triplja adott lendületet a hátrányban lévő francia együttesnek. Gruda egy Dirk Nowiztki védjegyévé vált egylábas, hátraugrós duplával 2-re hozta fel az előző Eb ezüstérmesét. A negyed Ana Dabovics két jó büntetőjével, s 4 pontos szerb vezetéssel zárult. 

Egy-egy elrontott akciót követően Yacoubou szerezte a záró negyed első kosarát, majd eladott labdáját követően Epoupa "öklelte föl"a játékszerre lecsapó  N. Jovanovicsot, s az utóbbi két szezont Pécsett töltő hátvéd bedobta a sportszerűtlen hibáért járó büntetőket, majd az azt követő támadásból A. Dabovics 6 pontosra növelte Szerbia előnyét. A záró szakaszra "feltámadó" Yacoubou felezt ezt meg egy kosár plusz büntetős akcióval. Közeledett a végjáték, villantak a sztárok, Petrovics duplája után Dumerc dobott triplát, 2 pontra csökkent a szerb előny. Ekkor villant a volt PINKK kosrad, Ajdukovics. Ez lökést adott társainak, 61-59-es szerb vezetés után A. Dabovics kosár plusz büntetős játéka, majd Petrovics triplája jóvoltából e 6-0-s rohammal a záró szakasz közepén 8 ponttal ugrottak meg a szerbek. Francia időkérés után Gruda vétett támadó hibát Page-zsel szemben. Francia időkérés után Dumerc büntetőit, majd Tchatchouang újabb hármasát követően egyetlen triplányira zsugorodott a szerb előny. Szerb időkérés után egy alapvonali bedobás-figurát "adtak el" a szerbek, s A. Dabovics betalált, majd egy az egyben verve Skrelát, 7 pontosra nőtt 2 perccel a vlge előtt a szerb előny. Gruda erőlködött, közelről, majd távolról rontott, s másfél perccel a vége előtt Page, megadta a kegyelemdöfést a franciáknak. 

Céline Dumerc: - Gratulálok a szerbeknek, jobbak voltak, megérdemelten nyertek. Bármit találtunk újítani tudtak, s mihelyst felzárkóztunk, megközelítttük őket, újra elhúztak. Mostantól a válogatott célja a jó szereplés az olimpiai selejtezőn, s kijutni Rióba, 
Valerie Garnier: - Gratulálok a szerb válogatottnak, mostatnól az olimpiai selejteőre fókuszálunk. 

Ana Dabovics (MVP): - Nehéz ilyenkor szavakba önteni a gondolatokat. Nagyon remélem, sikerünket látva sok kislány kezd el kosarazni otthon. Az Európa-bajnoki selejtezők után azt mondtam valakinek viccből: nem akarok több selejtzőt játszani szeretnék egyből kijutni az olimpiára. Akkor még nem gondoltam komolyan - hát nem megcsináltuk. 

Szonja Petrovics: - Azt gondolom, csapatként voltunk nagyok, ennek köszönhettük a sikert. Ma az egyik legjobb dobónknak, Milovanovicnak nem ment a dobás, voltak, akik előléptek helyette. Büszke és boldog vagyok, s örülök, hogy részese lehettem ennek a csodás sikernek. Úg érzem, ehhez kellett az is, hogy ellentétben a negyed és az elődöntővel, a fináléban már nyomás nélkül, felszabadultan játszhattunk. 

Marina Maljkovics: - Óriás érzés Európa-bajnoknak lenni, nagyon boldog vagyok. Csodás csapatmunka eredménye volt ez a győzelem, amelynek az értékét növeli, hogy csapatkapitányunk könyöksérülés miatt csupán tizennégy percet játszott. Büszke vagyok az összes lányra, a stáb tagjaira. Ezek után Rióban szeretnénk minél jobban szerepelni.

Legjobb dobók: A. Dabovics (25 pont, 3 gólpassz), Petrovics (22/6 pont, 7 lepattanó), Page (12/3 pont, 8 lepattanó) ill. Gruda (16 pont, 5 lepattanó), Tchatchouang (15/9 pont, 5 lepattanó), Dumerc (13/3 pont, 5 gólpassz). 

 

Az Európa-bajnokság All Star csapata: 
Céline Dumerc (francia), Ana Dabovics (szerb), Alba Torrens (spanyol), Szonja Petrovics (szerb), Sandrine Gruda (francia)

Az Európa-bajnokság legértékesebb játékosa (MVP): Ana Dabovics (szerb)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus