Önkritikus értékelés után előretekintés

Női felnőtt válogatottunk szakmai stábja előtt játszotta hétfő délelőtt a németek elleni második edzőmeccsét leány U16-os csapatunk. 

Stefan Svitek kapitány, valamint két segítője, Gáll Tamás és Imreh Ajtony, valamint a technikai vezető, Szabó István azonban nem csak mérkőzést nézni érkezett a Vasas pasaréti centrumába. 

Amint azt Gáll Tamástól megtudtuk, az U16-os találkozó után külön volnultak és több órán át beszélgettek. Két téma volt terítéken. Az egyik, így közel egy hónap elteltével, hogy a közvetlen hatások mindenkiben kicsit "leülepedtek", az Európa-bajnoki szereplés értékelése, a másik pedig a következő Eb selejtezőire való felkészülés. 

Gáll Tamás kifejtette: a kontinensviadal szereplésének értékelése nyílt és őszinte volt, s a szakemberek önkritikusan elemezték a vártnál gyengébb szereplés okait.  A kérdésre, vajon az önkritikus elemzés során kitértek-e a végső, 12-es keret kialakítására is, azt felelte Gáll, hogy e tekintetben azért olyan nagyon nagy "varázslatokra" nem volt lehetőség, nem túl bő a nemzetközi szinten is versenyképes magyar játékosokból a választék, de azért ezt a kérdéskört is érintették. A felkészülésről, valamint az Európa-bajnokságon lejátszott mérkőzéseken történekről esett a legtöbb szó, hogy a meglévő objektív nehézségek - gondoltak itt elsősorban Quigley-nek a 3 nappal az Eb előtt a csapathoz történő  "beesésére" - mellett mit lehetett volna jobban csinálni. 

A hibák őszinte feltárására azért is volt szükség, hogy azokat lehetőség szerint a jövőben ne kövesse el újra a szakvezetés. Persze ehhez azért az is kellene, hogy a keret végig együtt készülhessen. 

És ha már a jövőt említettük, a 2017-es Eb-selejtező sorozaton, mint az közismert, csapatunk a szlovákokkal, Portugáliával és Izlanddal került egy selejtező csoportba. Gáll Tamás kiemelte: a szakvezetés bízik benne, hogy ebből a négyesből a válogatott ki tudja harcolni majd a selejetzők során a 2017-es Európa-bajnoki szereplés jogát. Ennek azonban alapfeltétele a csoportellenfelek tisztelete, s minél alapsabb feltérképezése. Az utánpótlás mezőnyt is igen jól ismerő, Universiade és koroszályos válogatottat is vezető Gáll kiemelte: lehet, hogy a közvélemény hajlamos egy legyintéssel elintézni az izlandi és a portugál válogatottat, de ő az utánpótlás tornákat is járva azért látta, hogy a kosárlabdában kis országoknak számító nemzetek utánpótlása milyen hatalmas fejlődésen megy keresztül. Az U20-as Eb-n, ahonnan a szakember nagy-nagy bánatára lányaink - akik tavaly még az ő vezetésével feljutottak az A-csoportba - kiestek az A-divizióból, Portugália az igen előkelő 6. helyezést szerezte meg, Izlandnak pedig a korábban Diósgyőrben is megforduló Sverrisdottir személyében nemzetközi klasszis játékosa van. Senkit nem szabad tehát lebecsülni, minden ellenfelet alaposan fel kell térképezni, s ezt a feladatot minél előbb el is kell kezdeni. 

Az Eb-selejtezők előtt nincs mód teljes, alapos, többhetes felkészülésre. Egy bajnoki fordulót követő hét áll rendelkezésre az első meccs előtt, majd a következő hét közepén jön a következő találkozó. Amint azt Gáll Tamás elmondta, novemberben Izlanddal kezdünk itthon, majd megyünk a portugálokhoz. Ha Izlandot itthon nem tudjuk megverni, akkor kár is Eb-álmokat szövögetni, de ahhoz, hogy az északaiak elleni nyitó csatát sikerrel vívjuk meg, fel kell készülni belőlük, utána pedig jó lenne Portugáliából is győztesen hazatérni. 

Távolabbra nézni nincs értelme, a következő két játéknapra csak jövő februárban kerül sor. Annyiból könnyebb lehet a helyzet, hogy Európából könnyebb azért Magyarországra haza, vagy visszatérni, mint a WNBA-ből. A szakvezetés Vajda Annát megpróbálja rábeszélni, hogy folytassa a nemzeti csapatban. Két fiatal, az Egyesült Államokban tanuló játékost, az Eb-felkészülés során fáradásos törést szenvedő Szabó Fannit, valamint Szamosi Amadeát pedig arra kértek, egyetemeiken érdeklődjék meg, van-e rá mód, hogy novemberben másfél hétre hazajöjjenek a válogatottba...

A tervek szerint november 22-én fogadjuk Izlandot, majd 26-án lép pályára válogatottunk Portugáliában. Jövő február második felében egy szombati napon a szlovákok látogatnak hozzánk, majd utazunk Izlandra. A sorozatot jövő november második felében, egy Portugália elleni hazai és egy szlovákiai mérkőzéssel zárja a válogatott.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus