Spanyol-francia: 2 éve döntő, most elődöntő

A mai második negyeddöntő is hihetetlen izgalmas és színvonalas volt, kiváló egyéni teljesítményekkel. A remekül küzdő oroszok végig szorossá tudták tenni a franciák elleni meccset, ám a végjátékban a nagyobb nemzetközi rutinnal rendelkező gall alakulat jutott az elődöntőbe.

Franciaország-Oroszország 77-74 (16-20, 22-15, 19-18, 20-21)

Európa egyik legjobb irányítója, Céline Dumerc gyorsan beköszönt az oroszoknak egy duplával és egy triplával, ám Marina Kuzina és Natalia Vieru révén tartotta a lépést a gallokkal Anatolij Miskin együttese. Sőt, a negyed közepén jött a másik itányító, az oroszok honosított játékmestere, Epiphanny Prince. Őt 8.0-s pontosabban egy 8-0-s orosz földrengés epicentrumának lehetett tekinteni, lévén zsinórban 8 pontot szerzett, 9-6-os francia vezetésről 14-9-es orosz előnnyé alakította az állást. A negyed hajrájában folytatódott Dumerc és Prince dobópárbaja. Előbbi 8, utóbbi 10 ponttal zárta a nyitó negyedet, érdekesség: mind a ketten éppen csapatuk pontjainak a felét szerezték.

Endene Miyem duplájával, majd Diandra Tchtatchouang kosaraival másfél perc alatt ledolgozták hátrányukat a franciák. Anasztaszija Lugonova több mint 2 perc elteltével szerezte a negyed első orosz pontjait, ám a Miyem-Tchatchouang duó belelendült, visszaszerezték a vezetést a franciák. Az orosz válogatottat a két fiatal center, Vagyejeva és Vieru próbálta versenyben tartani. A félidő hajrájában Prince megint megvillant, s triplájával visszaszerezte a vezetést az oroszoknak. Francia részről Sandrine Gruda lépett elő vezérré. Szenzációs játékot hozott a félidő hajrája, bár szoros s kemény volt a védekezés, szinten minden akció kosárral végződött. Prince a félidő végét jelző dudaszó környékén triplát dobott, s ez orosz egyenlítést eredményezett volna, ám mint kiderült, időn túli volt a találat, így 3 ponttal a franciák vezettek félidőben.

Gruda találatára Jevgenyija Beljakova felelt a második félidő elején, majd Tchatchouang sérült meg a térdén. Grudát képtelenek voltak tartani az oroszok, a világklasszis francia center hírnevéhez méltón kosarazott. A keletieket Kuzina triplával próbálta versenyben tartani, ezzel 4 pontra felhozva övéit. Sőt, a negyed közepén Prince triplájával egyetlen pontra zsugorodott Franciaország előnye. Kiélezett helyzetben derül ki, ki az igazi klasszis - az ekkor hármast "vágó" Dumerc az. A záró negyed előtt 4 pontos francia vezetést mutatott az eredményjelző.

Vagyejeva felezte meg az orosz hátrányt rögtön a záró szakasz elején, majd a mindössze 16 (!) esztendős középjátékos büntetőkkel ki is egyenlített. Francia pillanatok következtek, Yacoubou, Epoupa és Tchatchouang ügyes találataival nem egészen másfél perc alatt egy 6-0-t "repesztettek" a gall hölgyek, Miskin időt kért. Megpróbált "légelhárítást" igénybe venni, olyan ötöst küldött fel, amelyben Kuzina (194 cm) játszott hármast. Erre éppen az ő dobását blokkolta Tchatchouang. Dumerc labdát, majd könnyed kosarat szerzett, majd Miyem is megvillant, ezzel 10-0-s lett a francia roham, Miskin újra kénytelen volt maga köré gyűjteni játékosait. Vieru közel 5 perces orosz kosárcsendet tört meg. Bő 3 perccel a vége előtt Prince egy triplával próbált hosszú hajrát nyitni, s egy 7-2-vel bő 2 perccel a befejezés előtt 5 pontra zárkóztak az oroszok.

A franciák rendre eladták a labdát, a szédületesen nagyot játszó Prince pedig előbb duplát, majd az utolsó percre fordulva triplát dobott, s ez utóbbival kiegyenlített. Sőt, újabb labdát szerzett az orosz csapat, ám ezt Beglova elvesztette. 31 másodperccel a vége előtt döntetlen állásnál támadhattak a franciák. Gruda játszotta a labdát Isabelle Yacoubunak, akire  Irina Oszipova ráesett - sportszerűtlen hiba volt az ítélet - 19 másodperccel a vége előtt. A center egy büntetőt dobott be. A francia labdabirtoklás után Skrela keze nem remegett meg, 15-tel a vége előtt 3 ponttal vezettek a franciák. 8 másodperccel a vége előtt Oszipova duplát dobott. 6-tal a vége előtt Miyem értékesítette a büntetőket, majd a franciák okosan kétszer is szabálytalankodtak, nem engedtek triplát, csak büntetőket dobni Prince-t. A másodikat szándékosan kihagyta, majd a játékvezető szerint korán lépett be, így a franciák nyertek.

 

Marina Kuzina: - Nehéz ilyenkor bármit mondani, jól játszottunk, közel voltunk ahhoz, hogy az éremért harcolhassunk, sajnos nem sikerült.

Anatolij Miskin: - Csatlakozom Marinához, tényleg nehéz ilyenkor bármit mondani, sőt talán jobb is, ha az ember nem is mond ki mindent, amit gondol. Ez a sport, megpróbáltunk mindent, nem sikerült. ezt a mecscet elvesztettük, de a célunkat, hogy olimpiai selejtezőt játszhassunk, még elérhetjük. Mostantól erre próbálunk koncentrálni.

Sandrine Gruda: - Győztünk, és nagyon megdolgoztunk ezért a sikerért. Nagyon nehéz meccs volt, egy egységes és kitűnő játékosokból álló orosz csapatot sikerült legyőzni.

Valérie Garnier: - Mindkét csapat számára nagyon nagy volt a tét, és ez érződött is. A végig szoros mérkőzésen nagyon fontos volt, hogy megnyertük a lepattanó harcot, és ennek nagy része volt a sikerült megnyerni a meccset.
 

Ld: Gruda (23 pont, 4 lepattanó), Miyem (18 pont), Dumerc (13/9 pont, 9 gólpassz) ill. Prince (31/12 pont, 5-5 lepattanó és gólpassz), Vieru (11 pont), Vagyejeva (8 pont, 3 lepattanó)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus