125 éve létezik a kosárlabda

125 évvel ezelőtt, 1891. december 21-én játszották a történelem első kosármeccsét.

1891. december 21-én, tehát pontosan 125 évvel ezelőtt játszották szeretett sportágunk első mérkőzését a Springfield Egyetemen. Hogy az első meccs hogyan zajlott, arról maga a sportág szülőatyja, Dr. James Naismith mesélt egy 1939-es rádióadásban, erről írtunk tavaly decemberben:

A Kansas Egyetem egyik professzora, Michael J. Zogry bukkant rá egy 1939-es rádióadás hangfelvételére egyik kutatása során. Az 1939. január 31-én leadott "We the People" című műsor vendége volt a kosárlabda kitalálója és alapítója, Dr. James Naismith, aki az első kosármeccsről mesélt még 1891-ből.

Naismith elmondta, hogy a Springfield Egyetemen akkor tartották az első mérkőzést, amikor a rossz idő, a kemény fagyok miatt a diákok testnevelés óráit az épületben kellett lebonyolítani. Megpróbáltak mindent, hogy csendben tartsák a srácokat, még a foci egy módosított változatával is kísérleteztek, de ezt hamar megunták a hallgatók. Így jött tőle az ötlet az egyik nap, hogy két 9 fős gárdának egy focilabdát adott, barackkosarakat szögelt fel a tornaterem két oldalára, és megmondta a két csapatnak, hogy a cél az, hogy az ellenfél kosarába kell dobni a labdát. Megfújta a sípot, majd elindult az első mérkőzés...

... ami szinte azonnal verekedésbe fulladt, mert Naismith saját bevallása szerint nem volt elég szabály még ekkor. A játékosok elkezdték elgáncsolni egymást, rúgtak, ütöttek, ökölre mentek a másikkal - a tornaterem közepén gyakorlatilag tömegverekedés tört ki. Naismith saját elmondása szerint mire szétválasztotta a feleket, az egyik srác már nem volt eszméleténél, egynek kiment a válla, többeknek pedig monoklija volt. Olyan volt a kosárlabda atyja szerint ez az összecsapás, mint egy gyilkosság.

A következő mérkőzés előtt attól tartott, hogy megölik egymást a felek, de a diákok szerettek volna újra játszani, ezért változtatott és bővített a szabályokon. Ekkor került be az például, hogy nem lehetett futni a labdával, így a gáncsolást és az állandó püfölést, nagyobb ütéseket kivették a játékból. Miután megvoltak a változtatások, egyetlen sérülésük sem volt, és egy tiszta sportágat hoztak létre.

10 évvel később már az egész országban játszottak kosármeccseket, 1936-ban pedig először szerepelt a sportág az olimpiákon, aminek még szemtanúja lehetett Dr. Naismith is.

A teljes interjút ezen a linken meghallgathatjátok!

Arról is volt szó, hogy milyen változtatásokat hajtott végre Naismith amiatt, mert inkább tömegverekedésre hasonlított a sport az első meccs alapján, mint kosárlabdára, így alakult ki az "eredeti" 13 szabály. 1892. január 20-án aztán megvolt az első hivatalos meccs is.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus