A játékoskeretet is teljesen kicseréli a Bulls?

Véget ért az NBA-idény, így elkezdjük elemezni, hogy mik lehetnek a csapatok feladatai az off-szezon során. A chicagói együttesnél a vezetőség és a szakmai stáb már szinte teljes átalakuláson ment át - vajon a játékosállományban is megtörténik ugyanez?

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: Timberwolves
Pacific: Warriors
Southeast: Hornets

 

A Bulls egy egészen biztató szezonból érkezett a 2019/2020-as idénybe, ami aztán az elvárásokat, elképzeléseket tekintve nagyon gyengén sikerült az együttes számára. Öröm az ürömben, hogy ez lényegében teljes vezetőség- és szakmai stáb cserét jelentett a klubnál - meglátjuk, Arturas Karnisovas, Marc Eversley és Billy Donovan kikkel képzeli el a folytatást.


Élő szerződéssel rendekező játékosok:

Coby White, Ryan Arcidiacono
Zach LaVine, Tomas Satoransky

Otto Porter Jr. (játékosopció), Chandler Hutchison
Lauri Markkanen, Thaddeus Young, Daniel Gafford
Wendell Carter Jr., Cristiano Felicio, Luke Kornet

Szabadügynökök:

UFA: Adam Mokoka
RFA: Kris Dunn, Denzel Valentine, Shaquille Harrison


Jelenleg capspace: nincs
Maximális capspace: 3 millió dollár

Draftpickek: 1/4, 2/44


A Bulls nyara is a draft köré összpontosulhat, mint a Hornetsé, de közel sem biztos, hogy a Chicago megáll ennél a pontnál. Karnisovasék a negyedik helyen választhatnak majd az idei játékosbörzén, és papíron nincs igazán lyukas poszt a kezdőben, így aztán bárhova érkezhet majd erősítés.

James Wiseman esetében meglepő lenne, ha ezen a ponton még elérhető lenne, ráadásul Wendell Carter Jr. miatt talán nincs is akkora szükség rá. A jelenlegi információk alapján az is valószínűtlen, hogy Anthony Edwards a negyedik helyig csúszik - ha mégis elérhető lesz az 1/4-en, őt el lehet képzelni ebben a keretben Coby White hátvédpárjaként hosszútávon. LaMelo Ballnak itt sincs sok keresnivalója White miatt, és innentől kezdve jönnek a reálisan elérhető célpontok. Obi Toppinnál nem zárnám ki az 1/1-et sem, amennyiben a Minnesota tartja az első picket - más kérdés, hogy Lauri Markkanen jelenléte miatt Toppin chicagói draftolására kevés esély mutatkozik.

A Deni Avdija, Isaac Okoro, Devin Vassell trió viszont egészen biztosan célkeresztben van. Avdijával egy újabb helyzetkreálót kapna a Bulls, ami még bőven elférne ebbe a csapatba - tavaly a 27-ek voltak támadásban az egész ligát tekintve, ebben muszáj előrelépniük, ha PO közelében akarnak lenni. Más kérdés, hogy az egész játékot át kellene előbb szervezni, hogy Avdija játékintelligenciája kijöhessen White és Zach LaVine mellett, de mivel új edzői stáb lesz, erre van esély. Okoróval kapna egy kiváló perimétervédőt a csapat, ami szintén nagyon kellene (ki tudja, Otto Porter Jr. meddig tagja még ennek a keretnek) - LaVine, Markkanen és White külső dobásai mellett bőven pályán tartható lenne a támadásbeli hiányosságai ellenére is. Vassellből pedig egy nagyszerű 3&D kettes/hátvéd/swingman lehet majd idővel, ez mindig mindehol jól jön.

Más kérdés, hogy mivel a vezetőség és a szakmai stáb lényegében teljes mértékben kicserélődött (Donovan négy segédedzőtől el is köszönt kinevezését követően), ezért nem tudni, milyen keretbe néz embert Karnisovas a drafton. A jelenlegi menedzsmentnek és edzőknek lényegében semmi közük nincs a mostani állományhoz: LaVine-t és Otto Porter Jr.-t nem ők hozták Chicagóba, a fiatalokat nem ők draftolták. A kulcsjátékosok közül LaVine hozzáállásával állandó gondjai voltak az előző szakmai stábnak, és sosem a játékintelligenciájáról vagy a védekezéséről volt híres, Markkanenről pedig már jöttek ki olyan hírek, hogy cserét kér, ha nem változik a szerepe - egyáltalán nem lenne meglepő, ha valaki már most távozna egy csere keretein belül.

Elképzelhető, hogy Eversley-ék még várni akarnak a játékosok kiértékelésével, adnak Donovannak is fél-egy évet, hogy megnézze, kivel akar és kivel nem akar együtt dolgozni. Az is lehet viszont, hogy már most lépni fognak - Jim Boylen esetében is megtörtént, hogy eredetileg szépeket nyilatkoztak, meg hogy felmérik a terepet, néhány héttel később pedig lapátra is tették a trénert Az nagyon meglepő lenne, ha White vagy Carter távoznának - előbbi ígéretes volt a csonka alapszakasz végén, utóbbi pedig rendkívül megbízható pont. LaVine, Markkanen vagy a játékosopcióját valószínűleg lehívó, és így szerződése utolsó évébe lépő Porter jövője viszont nagyban befolyásolja majd a draftstratégiát.

Három korlátozott szabadügynöke is lesz az együttesnek, róluk is dönteni kell majd. Közülük Denzel Valentine egyáltalán nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, Shaquille Harrison hasznos volt, de kiegészítő, míg Kris Dunn védekezésben egészen elit lett újoncszerződése végére, támadásban viszont még mindig nagyon limitált. A legnagyobb kérdés Dunn, akivel kapcsolatban a franchise irányító szerepkörét már valószínűleg el lehet felejteni, védekező hátvédnek viszont még lehet használni - kérdés, mennyit áldoznának rá más csapatok, Donovan lát-e még benne fejlődési lehetőséget, és hogy azt ki tudja-e hozni belőle.

Nagyon nincs hova spórolnia Karnisovasnak, ami az idei szabadügynököket illeti: költöpénze vagy nem lesz vagy maximum nagyon minimális, ha minden saját FA-t elengednek. Az FA-piacon az MLE-vel és a veterán minimumokkal gazdálkodhat majd a klub, de az elérhető célpontokat szintén befolyásolja az esetlegesen elcserélt játékosok kiléte. Másrészt a jelenlegi Bulls nem egy túl kedvelt szabadügynökcélpont, így a legjobbakról várhatóan le fog maradni a chicagói gárda - előbb bizonyítania kell, hogy érdemes ide szerződni, mert folyik némi szakmai munka is.

A Bulls az egyik legsötétebb ló az egész ligában az idei off-szezont tekintve - egy sima drafttól egy vagy akár két meghatározó ember elcseréléséig minden benne van a pakliban a chicagói együttes esetében. A nagytakarítás már elkezdődött - kérdés, mikor és kivel folytatódik.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus