A türelem a kulcsszó Clevelandben

Az újjáépülő Cavsnek egyelőre nincs sok tehetsége, de egy-két cserével azért begyűjthet még párat.

Az eddig tárgyalt csapatok:

Southwest: PelicansGrizzlies
Atlantic: Knicks
Pacific: Lakers


Mint minden nyáron, idén is végigvesszük a csapatokat a draft és a szabadügynökpiac nyitása előtt, hogy mit érdemes csinálniuk az off-szezon folyamán, mire és merre építkezhetnek, egyáltalán milyen lehetőségeik vannak. A lottery-n az ötödik helyre visszacsúszó Cleveland Cavaliersnél egyértelmű az off-szezon irányvonala.


Egy jó draft

A Cavsnél nem kell túlragozni a dolgokat, hiszen egy újjáépülő gárdáról van szó, amelybe minél több fiatal tehetség kell, mert az jelenleg csak Collin Sexton van (Larry Nance Jr., Cedi Osman és Ante Zizic más szint potenciálban, mégha belőlük is lehet jó és hasznos láncszem). A szakmai stábban már megvolt a csere, John Beilein egyetemi edzőként érkezett az ohiói együtteshez, teljesen egyértelműen azért, hogy a saját tehetségekből hozza ki a legtöbbet - ehhez azonban kellenek saját tehetségek.

A játékosbörze ötödik helyén választhat majd a Cavs. Az első három szinte biztosan a Zion Williamson, Ja Morant, RJ Barrett trió lesz, aztán hogy a Lakers (vagy csere esetén a helyettük húzó együttes) kit választ a negyedik helyen, az nagy kérdés. A Coby White - Darius Garland duó talán kevésbé illene Sexton mellé, mint a Cam Reddish, De'Andre Hunter, Jarrett Culver trió bármelyik tagja, de itt igazából az fog dönteni, hogy kiben mit lát a Cavs - a draft ezen szakaszában a legjobb elérhető játékost szokták húzni a csapatok, nem posztra választanak. Bármelyikük jó lehet, amennyiben a szakmai stáb utána jó munkát végez a játékosfejlesztést tekintve.


Jöhetnek a hosszabb szerződések

Meg lehet próbálni John Hensonból, Tristan Thompsonból vagy Jordan Clarksonból többet kihozni, mint eddig, de csodavárás (és az 1/26, amin már mindig kérdéses, hogy milyen potenciálú játékost tud kiválasztani egy csapat) helyett azért van még eszköz Koby Altman GM kezében arra, hogy a Cavs több tehetséggel rendelkezzen a következő idényben.

Az egyik lehetőség Kevin Love cseréje lenne, de 4 éves, 120 millió dolláros szerződése van, és nem élete szezonjaiból érkezik - 3 év alatt összesen 141 mérkőzésen tudott pályára lépni az alapszakaszban, a meccsek majdnem felét kihagyta. Love-ban egyébként van ráció, mert 17 pontos, 10-11 pattanós játékos, aki tud triplát dobni, az ilyen típusú magasembereket szokták szeretni (még úgyis, hogy védekezésben továbbra sem jó), elég csak Brook Lopezre gondolni. A gond az, hogy ez a szerződés komoly rizikófaktor ilyen mérkőzésszámmal, függetlenül a játékától, úgyhogy nem tudni, ki mennyit adna érte, ha egyáltalán adna.

Love mellett azonban nem kevesebb, mint 82 millió dollárnyi lejárója is van a Cavsnek Thompson, Clarkson, Henson, JR Smith, Brandon Knight és Matthew Dellavedova révén, Smith 15.7 milliós szerződéséből pedig csak 3.87 millió garantált, az egy átlagos lejárónál is sokkal nagyobb spórolást enged meg. Azt is megcsinálhatná a Cleveland, hogy hagy mindenkit lejárni, aztán jövőre megpróbál FA-zni, de jelenleg olyan kevés a tehetség ebben a keretben, hogy ide várhatóan egyetlen nagy név sem fog igazolni, hacsak ki nem derül Sextonról vagy az idén húzott emberről, hogy korszakos tehetség.

A taktika az lehet, hogy Altman benyel néhány hosszabb szerződést olyan csapatoktól, akik spórolni akarnak FA igazolás vagy luxusadó miatt, cserébe pedig átveszi a játékos mellett az adott együttes első körös pickjét is. Nagyon adja magát az 1/21-et birtokló Oklahoma City Thunder, amelyről eddig annyi látott napvilágot, hogy erősítene - kérdés, hogy ha ez nem sikerül, akkor lepasszolja-e Dennis Schrödert az első körös pickkel vagy sem, esetleg a Cavs rosterében lát-e bárkit a felsorolt lejárók közül, akit inkább tudna a csapatban, mint a német irányítót. Ezenkívül bárki képbe kerülhet, aki egy-egy nagyobb húzáshoz keres partnert - a Cleveland simán lehet nagyobb tranzakciókban harmadik fél.

Az sem elképzelhetetlen, hogy a Cavs ezzel a taktikával megpróbál feljebb cserélni a 26. helyről, hogy egy nagyobb tehetséget tudjon kiválasztani.


Nyugodt nyár

A Cavsnek nem kell kapkodnia, nincs is mire, úgyhogy Altman nyugodtan felmérheti a terepet draft és a cserék szempontjából is - az FA piaccal nem kell foglalkoznia, jelen állás szerint nemhogy a sapka, hanem rögtön a luxusadó fölött lehet a Cavs, de ez utóbbit azért könnyedén orvosolhatja. A drafton egy kifejezetten jó játékos biztosan érkezik, aztán hogy fog-e több is, az egyrészt a cseréken és a potenciálisan kapott draftpickeken, másrészt az új szakmai stábon múlik.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus