Deadline értékelő - Southeast divízió

Csütörtökön lezárult az idei trade deadline az NBA-ben, cserélni tehát ebben a szezonban már nem lehet többet, maximum igazolni. Nézzük a Southeast divíziót, hogy ki mit csinált vagy éppen nem csinált az utolsó napon, napokban, hetekben.

A korábban tárgyalt divíziók: Atlantic, Central


Washington Wizards

Érkezett: Bojan Bogdanovic, Chris McCullough
Távozott: Andrew Nicholson, Marcus Thornton, 2017-es lottery védett első körös (WAS)

A Washington egyet cserélt, Bojan Bogdanovic-csal bővítette a rotiációját - a horvát "felzabálhatja" a távozó Marcus Thornton és az itt is megbukó Trey Burke játékperceinek egy részét is akár, vele és Kelly Oubre Jr.-ral ha nem is kiegyensúlyozott, de legalább alkalomadtán egészen produktív külső sora lehet a fővárosiaknak. Ha ehhez hozzájönne egy viszonylag használható Jason Smith vagy a szezont nemrég elkezdő Ian Mahinmi, akkor az egyébként kiválóan működő kezdőötösnek nem kellene meghalnia az alapszakasz hátralévő részében és a rájátszásban sem.

Thornton pont Bogdanovic miatt nem lényeges távozó, a 2017-es első körös viszont még az lehet, ha a Wizards egy kicsit gyengébb sorozatot kap el, és mondjuk a szezon végére bekerül a Top20-ba a draft szempontjából. Ennyit önmagában Bogdanovic nem ér, de azt is figyelembe kell venni, hogy a Washington már nem egy újjáépülő csapat, számukra egy kész játékos sokkal többet ér, mint egy draft pick, akit megint nevelhetnek, és akiből talán 1-2 év múlva lesz valami. Hogy Bogdanovic a szempontjukból hoz-e eleget a konyhára, azt majd a rájátszás (és ha hosszabbítanak vele, akkor a következő évek) dönti(k) el, mert ha non-faktor lesz, nem tud, egy-egy meccset sem befolyásolni a produkciójával, akkor persze a Wizards helyzetétől függetlenül sem érte meg feladni érte a picket - ha "a helyi Kyle Korverként" lesz sorozatonként 1, ne adj' Isten 2 meccse, amin elsül a keze és ennek köszönhetően győznek, már bőven szállította azt, amiért megszerezték.

A nyáron Andrew Nicholson szerződésének kisöprése pénzügyileg könnyebbséget jelent -még 3 év és 20 millió dollár van hátra az erőcsatár kontraktusából, de az ő pénzét lényegében a feneketlen kútba is dobálhatták volna nyugodtan, mivel pont ugyanannyit fog jelenteni a Wizardsnak a pályán most, hogy a Nets játékosa, mint amennyit jelentett még washingtoni kosarasként. Otto Porter hosszabbítása miatt lehet majd esetleg örülni, hogy Nicholson már nincs a keretben, a kiscsatárral kapcsolatban ugyanis már nem egy, nem két helyen megjelent, hogy bizony valaki be fogja ajánlani neki a maximumot, és a Wizards az ő szerződése nélkül is 91 millión áll a jövő évet tekintve - a luxusadóval fognak kacérkodni, ha őt és Bogdanovicot is megtartják.


Atlanta Hawks

Érkezett: Ersan Ilyasova, készpénz
Távozott: Tiago Splitter, 2017-es második körös (MIA), opció egy másik második körös cseréjére, Mike Scott

A Hawks kettőt cserélt, de ebből a Mike Scott - készpénz csere lényegében semmit nem jelent - kaptak egy 3.3 milliós TPE-t, amit egy naptári évig felhasználhatnak majd igazolásra vagy cserére. A korábban nagyon hasznos csereként játszó Scott távozása azonban semmit nem számít már a gárda játékerőssége szempontjából - 18 meccsen 2.5 pontos átlaga volt pocsék triplázással, pedig egy ideig pont ez volt az erőssége.

Az Ersan Ilyasova-féle tranzakció más eset, a török ugyanis a Sixersnél kifejezetten jó félévet produkált, sültek nagyjából a hármasai is, úgyhogy itt átveheti Scott korábbi szerepét, mint kintről dobáló négyes. Majdnem semmit nem adtak érte, mivel Tiago Splitter az idény végéig nem lép pályára várhatóan, egyébként pedig Ilyasovához hasonlóan lejáró, egy második Heat második körös távozott, a másik draftjog cseréje pedig valószínűleg úgy fog lezajlani, hogy a Hawks odaadja a második körös pickjét a Phillynek a Warriors második köröséért cserébe - ezen nem fog múlni egyetlen franchise sorsa sem.

Az már érdekesebb kérdés, hogy most akkor végülis mit szeretne az Atlanta. A szezon korábbi részében elcserélték Kyle Korvert egy első körösért cserébe, akkor úgy nézett ki, hogy újjá akarnak épülni, most viszont rövid távra erősítettek. Az idei deadline-juk értékelését nagyban meghatározza majd, hogy mi lesz Paul Millsappel, akinek a nyáron lejár a szerződése, mert ha Al Horford után ő is ingyen lép le, akkor hiba volt ezt az évet így lezavarni - kicsit úgy tűnt, hogy Mike Budenholzer nem tudja eldönteni, mit akar, erős csapatot vagy újraosztani a lapokat a klubnál, nem véletlenül merült fel komolyabban Millsap cseréje Korver elpasszolása után.


Miami Heat

A Heat nem lépett semmit, pedig többen azt várták, hogy Pat Riley szétbombázza még ezt a keretet is a jó draftjog érdekében. Mint ismert, a Miaminek 2018-ban (vagy 2019-ben) és 2021-ben nincs meg a saját első köröse, márpedig ez a gárda egy éles újjáépülés közepén van Dwyane Wade távozása és Chris Bosh várható visszavonulása miatt. Vannak jó játékosaik, de ami lejátszódott pár éve a Phoenixnél, az itt is könnyedén előfordulhat - egy felülteljesítő év után kiütközik majd, hogy azért ez nem annyira jó állomány, mint amennyire idén annak tűnik. Ezért kellene valaki a draftról, aki köré (Hassan Whiteside-dal, Josh Richardsonnal és Justise Winslow-val együtt) elkezdenek majd építkezni.

Riley azonban nem nagyon szereti ezt az újjáépülés szót, és hagyta is ezt a mostani keretet, hadd fussák ki magukat - nagyon mélynek mondják a most következő draftot, lehet talán a 10. hely környékén is meghatározó kosarast találni. Goran Dragicnak egyébként az emelkedő sapka miatt annyira nem vészes az egykor horrorösszegként kezelt fizetése, hogy ha nagyon akarják, a nyáron is el lehet cserélni bőven, jelenleg épp felfelé nyomja az árát. Talán az ő elboltolásával lehetett volna Erik Spoelstra "alá rakni" annyira, hogy rendesen alámerüljenek, és elkezdjenek visszasüllyedni a tabellán, de Riley ezt nem tette meg - később kiderül, jól döntött-e.


Charlotte Hornets

A Charlotte sem lépett semmit, kivéve a február legeljén meghúzott Miles Plumlee - Roy Hibbert, Spencer Hawes cserét, de azt a Milwaukee-nál sem tárgyaltuk már deadline-cserének - annyit meg lehet jegyezni, hogy amennyit játszatták Plumlee-t az első 5 meccsen, arra nem éri meg évente 12.5 millió dollárt fizetni még három szezon erejéig, jelenleg pedig sérült.

A Hornetsnél azért nem volt meglepetés, hogy nem léptek, mert nincs mivel, rettenetesen be vannak táblázva fizetésekkel, nagyon mozdítani senkit nem tudtak, így aztán maradt az, hogy bíznak Steve Cliffordban, hogy valahogy időben egyenesbe hozza még ezt az idényt.


Orlando Magic

Érkezett: Terrence Ross, 2017-es lottery védett első körös (TOR)
Távozott: Serge Ibaka

Serge Ibaka lejáró szerződéssel rendelkezik, eléggé kétséges, hogy egy gyenge, ráadásul felemásan felépített csapatban hosszabbított volna úgy, hogy a magas posztokon telített a Magic. Az érkező Terrence Ross egy nem túl kiegyensúlyozott, de 10-11 pontos, 37-40%-kal triplázó, alkalomadtán még jól is védekező swingman, és egyrészt ilyenre szüksége is volt az Orlandónak, másrészt még két évig évi 10.5 milliós szerződése nem halálos egyáltalán, ha azt nézzük, hogy a spacingben rengeteget tud segíteni az ezzel küszködő floridaiaknak. A 2017-es pick át fog kerülni idén, igaz, nagyjából a 22-25. hely környékére fog szólni, de egy lejáróért, legyen akármilyen hasznos játékos is, ez még viszonylag tisztességes ellenértéknek tűnhetne.

A nagy gond ott van, hogy semmiféle koncepciót nem lehet felfedezni Rob Hennigan lépéseiben. Az egy dolog, hogy Victor Oladipót, Ersan Ilyasovát és Domantas Sabonist áldozta fel Ibakáért a nyáron, ehhez képest pedig azért olyan sokat nem kapott vissza, de erre is azt lehet mondani, hogy megpróbálta, nem jött össze, van ilyen. Az viszont már gond, hogy Ibakát úgy vitte a csapathoz, hogy utána olyan körülményeket teremtett körülötte (Biyombo ráigazolása és Jeff Green fölösleges szerződtetése, ezzel a capspace fölösleges felhasználása, tapasztalatlan periméter, nulla shooting), aminek teljesen egyértelműen csak egy vége lehetett - az, hogy most kevesebbért kell túladnia a kongói-spanyol erőcsatáron.

Ha nem nézem a nyarat és a csapat akkori építését, ez akkor sem egy olyan rettenetesen nagy csomag Ibakáért, de elfogadható. Ha azonban Hennigan munkáját egy fél szezonra kiterjesztem, akkor érthetetlen, hogy mégis mit szeretett volna elérni - nyáron talán a legesélyesebb GM ő, hogy lapátra tegyék.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus