Megújult a Rockets, de változott-e bármi lényeges Houstonban?

Russell Westbrook helyett John Wall irányít, Robert Covington helyett Christian Wood van, Mike D'Antoni helyett pedig Stephen Silas a vezetőedző - számítanak-e bármit ezek a változtatások, és meddig marad James Harden a Rockets kötelékében?

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: BlazersJazzNuggets
Southwest: Mavericks
Pacific: Suns

 

Houston Rockets

Draft: Kenyon Martin Jr. (2/52)

Maradt: James Harden, Eric Gordon, PJ Tucker, Danuel House Jr., Ben McLemore, Bruno Caboclo (2 év 4.3 millió), David Nwaba, Chris Clemons

Érkezett: John Wall (csere, Wizards), Christian Wood (sign-and-trade, Pistons, 3 év 41 millió), Gerald Green (FA, 1 év 2.6 millió), DeMarcus Cousins (FA, 1 év 2.3 millió), Jerian Grant (Wizards, 2 év 3.9 millió), Sterling Brown (Bucks, 1 év 1.7 millió), Jae'Sean Tate (Sydney Kings, Ausztrália, 3 év 4.8 millió), KJ Martin (draft), Kenny Wooten (Westchester Knicks, G-Liga, two-way), Mason Jones (nem draftolt, two-way), Trevelin Queen (nem draftolt, 1 év 0.9 millió), Brodric Thomas (nem draftolt, 1 év 0.9 millió)

Távozott: Russell Westbrook (csere, Wizards), Robert Covington (csere, Blazers), Austin Rivers (sign-and-trade, Knicks, 3 év 10 millió), Tyson Chandler (?), Jeff Green (Nets, 1 év 2.6 millió), DeMarre Carroll (?), Thabo Sefolosha (?), Michael Frazier (?)

Keret:

Wall - Harden - Gordon - Tucker - Wood
McLemore - Green (ng) - Nwaba - House - Cousins (ng)
Grant (ng) - Brown - Tate (ng) - Martin - Caboclo (ng)
Clemons (ng) - Thomas (ng) - Queen (ng)
Jones (tw) - Wooten (tw)

Az off-szezon előtt azt a kérdést tettem fel, hogy újjáépülés, retool vagy szinte semmi nem történik a Rocketsnél? A válasz egyértelműen retool lett, de annak a tankönyvi változata.

Még a draft előtt elcserélték Robert Covingtont lényegében két első körösre a Portland TrailBlazershe. Az látszott, hogy csinálják valakinek a helyet, ez a valaki pedig Christian Wood lett, akit egészen diszkont áron, 3 évre 41 millió dollárért sikerült megszerezniük. Sign-and-trade-del érkezett Houstonba, így lényegében Covingtont egy első körösre és Woodra cserélték. Wood talán valamivel jobb scorer, hasonlóan jó védő és van triplája is. Fiatalabb is, hosszabb is így a szerződése, viszont ezeket a szép tulajdonságokat egyelőre egy 20 meccses minta alapján állíthatjuk róla - ha hozza az utolsó másfél detroiti hónapját, nagyon megérte ezt a pénzt, ha nem, akkor viszont masszív visszaesés (Covingtonnal már nem igazán vesz senki zsákbamacskát).

A másik nagy változás a keretben Russell Westbrook és John Wall cseréje volt - itt is érkezett egy első körös még. Ebben az esetben is nagyjából ugyanaz a helyzet, mint a Covington-Wood összevetésnél. Wall jobb védő Westbrooknál, jobb shooter is, és inkább játékmester (nem a gólpasszok számát összevetve, inkább azt, hogy hogyan vonja be a társakat). Nem sokkal jobb azonban ezekben az összevetésekben sem, és két éve láttuk utoljára pályán az Achilles-szakadása miatt. Wall leginkább a gyorsaságából élt eddig, ami egy ilyen sérüléssel és ilyen hosszú kihagyással akár el is szállhatott. Ebben az esetben pedig még annyit sem fog hozzátenni a csapat eredményességéhez, mint amennyit Westbrook hozzátett - pedig Westbrook aztán tényleg nem illett a rendszerbe, szép számok és All-NBA harmadik csapattagság ide vagy oda.

A kispadon és a vezetőségben is történt változás, hiszen Daryl Morey helyett Rafael Stone a GM, Mike D'Antoni helyét pedig a Dallas Mavericks eddigi segédedzője, Stephen Silas vette át. Stone-ról nagyon keveset tudni, és nem egy egyhónapos periódus alapján kell megítélni a munkásságát. Silas viszont jó nevű tréner, aki évek óta ott volt az esélyesek között több csapat vezetőedzői posztjáért is. A Mavs ligaelső támadójátékának kidolgozásában állítólag nagy szerepe volt, ez jó ajánlólevél, de rögtön be is dobták a mélyvízbe. Dallasban Luka Doncic köré azért nem olyan nehéz egy hatékony offense-t felhúzni, mondhatnánk, de itt is hasonló helyzet lehetne James Harden miatt...

Csakhogy jelen állás szerint Harden cserét kért, amiből vagy lesz valami a szezon közben, vagy nem. A klub kitart amellett, hogy megtartja Hardent, nekivág az idénynek a sztárjával annak ellenére is, hogy ő nem akar Houstonban lenni. A kérdés az, hogy a 2018-as MVP mennyire akar távozni? Láttunk már olyat, hogy valaki menni akart valahonnan, nem cserélték el, ő pedig a pályán mindent megtett a csapatáért, ahonnan aztán később távozott. Meg láttunk olyat is nem is olyan rég (Jimmy Butler), hogy valaki addig feszítette a húrt, amíg rá nem jött a vezetőség, hogy jobb, ha talán mégis elpasszolják az illetőt, mert ha marad, akkor több kárt csinál, mint hasznot. Harden esetében mindkét verziót el lehet képzelni, bár az nem mutat jó irányba, hogy Marc Stein (New York Times) forrásai szerint Harden egyelőre meg sem jelent a Rockets edzőtáborában...

Ezek után kifejezetten nehéz belőni, hogy mire lehet jó ez a gárda. Van egy Wall-Harden-Gordon-Tucker-Wood ötös, amire már láttuk, hogy lehet hatékony játékot felhúzni, legalábbis alapszakasz szinten (ez szerkezetre ugyanaz, mint a Westbrookkal és Covingtonnal felálló kezdő). Ha Wall visszatér a korábbi szintjére (vagy annak a közelébe), Wood pedig tényleg tudja az utolsó 20 meccses teljesítményét (ami egyébként még jobb is, mint Covington átlagprodukciója), ez még egy hatékonyabb ötös is lehet elöl-hátul, mint volt a tavalyi gárda, amely egyébként ott volt nyugat sűrűjében.

A gond viszont az, hogy nem nagyon sikerült szerkezetileg javítani az állományon, tekintve hogy igazán jó echte ötöse nincs a gárdának. Sem Nerlens Noelt, sem Dwight Howardot, de még csak hasonló kalibert sem sikerült megszerezni, ami meglepő, tekintve hogy sokba nem kerültek volna. DeMarcus Cousinst elmúlt két éve sem alakult egyszerűen (a 2017/18-as szezonban a New Orleans Pelicansnél a PO-ban már nem játszott, utána a Golden State-nél volt 30 meccse, azóta semmi). Ha lassabb játékot játszik a Rockets - amikor nem a supersmallballt akarja Silas, akkor nyilván lassabb tempóra fog váltani -, akkor támadásban még akár hasznos is lehet. A rengeteg sérülése miatt azonban valószínűleg továbblassult, így védekezésben rettenetesen sebezhető pontnak tűnik - nem véletlen, hogy egyelőre egy nem garantált szerződést kapott. Nem mellesleg Cousins az egyetlen opció arra, hogy átváltsanak hagyományos felállásba - ez nagyon vékonynak tűnik.

Ben McLemore és Danuel House tudnak hasznosak lenni, ezt bizonyították "tavaly", Gerald Green pedig korábban járt már az együttesnél, ő is képes jó játékra. Más kérdés, hogy a jelenlegi kispadról ők és Cousins a legnagyobb nevek David Nwaba mellett - ha valaminek nem lehet nevezni a Houstont, akkor mélynek biztosan nem. Bruno Caboclo, Jerian Grant, Sterling Brown, az újonc, elég hosszú projektnek tűnő Kenyon Martin Jr., vagy az Ausztráliából igazolt Jae'Sean Tate egy komolyabb célokat dédelgető együttesnél nem tételek. Közülük talán Brownt a védekezése miatt még lehet is akár használni, Martin pedig a hírek szerint kifejezetten jó munkamorállal bír, és ezzel akár idővel még rotációtag is lehet, a konkurencia nem túl nagy. A távozók közül Austin Rivers nem nagy veszteség, nem találták meg a helyét, Jeff Green viszont még lehet az - itt tényleg az a kérdés, hogy Cousins milyen állapotban van, és milyen játékot sikerül rá felrajzolni.

Összességében nézve a lényegi eseményeket: volt egy Wall-Westbrook, egy Wood-Covington meg egy Silas-D'Antoni csere - ez nálam a retool szótári megfelelője. Érkezett ugyan két első körös, de a kispad papíron nem igazán fejlődött, és egyetlen atletikus centert sem sikerült igazolni. Az off-szezon ennek megfelelően C lett nálam, de ez nagyon széles skálán mozoghat, függően Wall és Wood produkciójától, amikkel kapcsolatban jelenleg csak a sötétben tapogatózhatunk. Reménykedni mondjuk legalább lehet a houstoni drukkereknek, ahogy Silasben és a szakmai stábjában is - a kérdés az, hogy a reményeket milyen valóság követ majd. Cousinsszal is meg lehet próbálkozni ennyi pénzért, semmilyen kockázat nincs benne, de hogy lényegi szinten előrelépett volna a Rockets, azt egyelőre nagyon kérdőjelesnek érzem.

Ennek meg a rövid kispadnak megfelelően szerintem vissza is fognak esni, a kérdés az, hogy hova. Az alapszakaszban nagyjából az 5-12. hely között bármit kinézek ebből a keretből. A fentebb említett kezdőötös tényleg jó lehet, és az ilyenkor elég is szokott lenni, viszont ha kiesik 1-2 ember belőle (és Eric Gordon nem az a vasember, Wallról nem is beszélve), akkor lényegében meg vannak lőve, de nem kicsit. Hajlottam volna arra, hogy a nyolcadik helyen becsúsznak majd a rájátszásba, de az, hogy Harden még az edzőtábort sem látogatja, nem túl jó előjel, ezért szerintem ki fognak csúszni a PO-ból.

A várható konkurencia közül a Pelicansnél is lesznek még gondok Holiday és Favors elvesztése miatt, a Memphisnél Justise Winslow és Jaren Jackson Jr. majd csak valamikor januárban kezdhetik meg az idényt, a Golden State pedig egy összefoltozott kerettel próbál visszatérni a rájátszásba egy újonc centerrel meg egy jelenleg abszolút használhatatlan kezdő hármassal. Van tehát gond mindenkinél, de ha Harden csinálja a fesztivált vagy/és valaki kiesik a kezdőötösből, akkor itt is lesz. Ahogy írtam korábban, nem tartom kizártnak még a simább PO-ba jutást sem, de szerintem reálisabb az, hogy a Rockets valahol a vonal környékén lesz.

Off-szezon: C (de ez teljes mértékben függ egy esetleges Harden-cserétől)

Tipp: Nyugat 9.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus