Mennyi tartalék van még a Jazzben?

A Utah a nyáron megtartotta Jordan Clarksont, Derrick Favorsszel erősített (és előre felkészült), de vajon lesz-e olyan, hogy egyszerre lesz bevethető Bojan Bogdanovic és játszik jól Donovan Mitchell és Mike Conley?

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: Blazers
Southwest: Mavericks

 

Utah Jazz

Draft: Udoka Azubuike (1/27), Elijah Hughes (2/39)

Maradt: Mike Conley, Rudy Gobert, Bojan Bogdanovic, Jordan Clarkson (4 év 52 millió dollár), Joe Ingles, Royce O'Neale, Donovan Mitchell, Georges Niang, Miye Oni, Nigel Williams-Goss, Juwan Morgan, Jarrell Brantley (two-way)

Érkezett: Derrick Favors (Pelicans, 3 év 30 millió), Udoka Azubuike (draft), Elijah Hughes (draft), Trent Forrest (nem draftolt, two-way), Trevon Bluiett (Salt Lake City Stars, G-Liga, 1 év 0.9 millió), Romaro Gill (nem draftolt, 1 év 0.9 millió), Jake Toolson (nem draftolt, 1 év 0.9 millió)

Távozott: Emmanuel Mudiay (?), Justin Wright-Foreman (?), Rayjon Tucker (csere, Cavaliers), Tony Bradley (csere, Pistons), Ed Davis (csere, Knicks)

Keret:
Conley - Mitchell - Bogdanovic - O'Neale - Gobert
Williams-Goss (ng) - Clarkson - Niang - Ingles - Favors
Bluiett (ng) - Oni (ng) - Hughes - Morgan (ng) - Azubuike
Toolson (ng) - Gill (ng)
Forest (tw) - Brantley (tw)

A Jazz off-szezonja nem volt túl eseménydús. A draftról a draftértékelőben már írtam: szerintem volt jobb center is bent még a 23. helyen, amikor kiválasztották Udoka Azubuike-t. Elijah Hughes vagy beválik, vagy nem, de az első esetre is valószínűleg kell még pár évet várni, ha egyáltalán bekövetkezik. Nem ez határozza meg azonban az elmúlt két hónapjukat, hanem az, hogy megtartották Jordan Clarksont, illetve az, hogy visszaszerezték Derrick Favorst.

Clarkson 4 éves, 52 millió dollárs szerződése elég vegyes fogadtatásban részesült. Azt nézve, hogy nagyjából egyetlen (vagy fél) igazán használható szezonja volt, ez a pénz soknak tűnik. Azt is nézve viszont, hogy ezt az idényt pont a Jazzben hozta, ráadásul először volt jó csapatban, már közel sem biztos, hogy túlfizetés lesz (három és fél év kifejezetten gyenge Lakers után jött két év Cavs neki, mielőtt Utah-ba került volna). Nagyjából 15 pont környékére van belőve, világ életében ezt a szintet hozta, viszont ha tudja tartani a 36.8%-os tripla- és 57.4%-os TS-mutatót, akkor megérte a pénzét. Bőven a legjobb számai voltak ezek mindkét kategóriában, messze van a "biztos befektetéstől", de a Jazznek nem nagyon volt választása, meg kellett tartania - a helyére csak az MLE-ből tudtak volna igazolni egy kifejezetten sivár piacon.

Abból az MLE-ből, amiből végül Favors tért vissza egy egyéves kitérőt követően, aki a New Orleans Pelicansnél is bizonyította, hogy borzasztóan hasznos center... de center. Valószínűleg Rudy Gobert mellett is fogják néha használni, de ez a páros elég limitált sikerekkel bírt - nem véletlen, hogy Bojan Bogdanovic tavalyi megszerzésével sokkal inkább elment a Jazz a spacing irányába (nem is akárhogyan, a legjobban triplázó csapat lett a Utah csapatszinten 38%-kal). Cserecenternek évi 10 millió dollár sok lenne (főleg hogy abba az irányba megy a liga, ahol a klasszikus ötösöknek egyre kisebb lesz a szerepük és így a rájuk költött pénz is).

Gobert sorsa azonban nagyon bizonytalan, pont a centerek szerepkörének változása miatt (meg azért is, mert nagyjából elérte a lehetőségei maximumát), és közel sem biztos, hogy egy év múlva is Utah-ban lesz még a francia. Ha túl sokba kerül a megtartása, mert mondjuk maximum közelében kér, most már sokkal nyugodtabban el lehet engedni, tekintve hogy Favors tökéletesen megfelel kezdő C-nek is. Favors tehát nagyszerű csere, emellett biztosíték Gobert sérülése esetére és arra a forgatókönyvre is, ha nem közösen képzeli el a jövőt a francia és a klub - ennyi pénzért nagyon sokat ad a Jazznek, az off-szezon egyik alulértékelt igazolásának tartom. Más a helyzet persze, ha jövő nyáron fogja Dennis Lindsey, és kitömi egy évi 20-25 milliós szerződéssel Gobert-t, de akkor is inkább a francia megfizetése lesz kérdőjeles, nem Favors leigazolása.

Favors egyébként egészen biztosan hoz némi előrlépést Gobert-től függetlenül is, hiszen az Ed Davis, Tony Bradley párost kell majd pótolnia - kategóriákkal jobb játékos mindkét érintettnél. Egy csereirányító még kellene majd Utah-ba, bár inkább csak darabra, mivel a cseréknél Clarkson lesz a pontfelelős, a játék szervezését meg lehet, hogy megint Joe Inglesre bízzák (amennyiben Royce O'Neale marad a kezdőben). Emmanuel Mudiay-t kell pótolni, úgyhogy a feladat még mindig megugorható, hiába kelt el a legtöbb FA. Ezt, illetve Favors érkezését leszámítva azonban szinte ugyanaz maradt a keret, mint volt - Rayjon Tucker távozása nem számottevő, az érkezők oldalán pedig edzőtáborszerződést kapó játékosok vannak még.

A Jazz szerintem rettenetesen stabil, elég magas a "floorja" (az a minimum, amit várhatunk tőlük) - a nagy kérdés az, hogy mennyi fejlődési lehetőség van még ebben a keretben.

Az évek óta Top3-as védekezés visszaesett közepesre (13-ak voltak 100 támadásra vetített kapott pontok alapján). Némileg gyengébb lett a pattanózás, ami Favors távozásával és a smallball erőltetésével nem meglepő. Ennél viszont nagyobb gond volt, hogy a Ricky Rubio-s évekhez képest a kikényszerített eladott labdákban esett sokat a Jazz, márpedig ennek a javulása nem igazán várható még Favors visszatérésével sem. Quin Snydernek van egy plusz lehetősége Favorsszel, ha szeretné a védekezést vagy a pattanózást erősíteni. Összességében nézve viszont a szerkezet- és személyi váltásokkal nem járt rosszul a Jazz még úgy sem, hogy sok problémája volt.

A támadójátéka ugyanis a 10. volt a 100 támadásra vetített dobott pontok alapján, és ebben a statban közel 1.5 ponttal többet hoztak Donovan Mitchellék, mint az azt megelőző három év bármelyikében - ez sok. Tették mindezt úgy, hogy gyakorlatilag nem volt olyan szakasza az idénynek, amikor Mike Conley és Mitchell egyszerre játszottak volna jól amellett, hogy Bojan Bogdanovic is bevethető volt - mint ismert, a horvát a buborékban egy sérülés miatt nem szerepelhetett. Azt fölösleges várni, hogy mind a hárman 20 pontot fognak átlagolni (főleg azért, mert Gobert is tud 15-öt meg Clarkson is, a Jazzből nem lesz 120-125 pontot átlagoló gárda). Conley-nak viszont rettenetesen nehezen ment a beilleszkedés, Mitchellnek is volt egy időszaka, amikor inkább csak tüzelt, minthogy töltött is volna előtte, Bogdanovic pedig pont akkor esett ki, amikor a leginkább kellett volna - és amikor talán már reális képet kaphattunk volna arról, hol van a plafonja ennek az állománynak.

Szerintem tud még annál is jobban játszani a Utah, mint tette azt az előző idényben - azt nem tudom, hogy ez lényegi változást is jelent-e, vagy csak annyit, hogy egy kicsit erősebb, biztos PO-os nyugati csapatról beszélhetünk, amelynek azért a legnagyobbak ellen nem sok esélye lesz. Nem nagyon kell új játékot összerakni, nincsenek nagy távozók, aki érkezett, az is pontosan ismeri a Jazz rendszerét, úgyhogy szerintem a nyugati Top6-ban lesznek. A Dallast és a Portlandet eléjük raktam, tőlük nagyobb javulást várok, a Nuggetsnél viszont Jerami Grant elvesztése szerintem nagyobb probléma, mint azt sokan gondolják. Nem lesz sok különbség egyébként a Lakers és talán a Clippers mögötti klubok között (egészen akár a 8-9. helyig is), ez volt a helyzet az előző idényben is, de nálam az alapszakaszban jók egy 5. helyre. Hogy vérmesebb reményeket is táplálhatnak-e esetleg a PO-ban, az szerintem kiderül az alapszakasz során - ott vagy sikerül finomhangolni a játékot mindenkire, vagy ebben ennyi volt.

Azért is néz fontos év elé a Utah, mert ha idén nem is volt szinte semmilyen változás, jövőre lehet: Gobert mellett Conley is lejár, Mitchellnek viszont elkezdődik a maximum szerződése, úgyhogy már a két potenciális távozó nélkül is 100 millió dollár környékén áll majd a Jazz. Éppen ezért nem lenne meglepő talán az sem, ha Gobert-t szezon közben elcserélnék - ha Favors jól játszik, alakíthat majd a kereten a Utah belátása szerint.

Off-szezon értékelés: B+

Tipp: Nyugat 5.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus