Mennyit hajlandó feláldozni a Hawks az újjáépülés felgyorsítása érdekében?

Közeledik a draft és a szabadügynökpiac, de előtte idén is végigvesszük a csapatokat, ki hogyan áll, mi várható tőle a nyár folyamán - ma másodjára az Atlanta Hawks kerül terítékre.

A korábban tárgyalt csapatok:

Pacific: Phoenix Suns, Sacramento Kings


A Hawks tavaly nyáron merült a mélybe hosszú évek sikeres alapszakaszai és félig vagy kevésbé sikeres rájátszásai után. Paul Millsap távozása már sok volt az együttesnek, amely az egész liga legrosszabbjai közé süllyedt, és végül 24 győzelmet ért el, így holtversenyben a harmadik leggyengébb mérleget hozta a Dallas Mavericksszel, keleten pedig a legrosszabbat. Az azonban még közel sem biztos (sőt...), hogy a lejtőnek ez volt a legalja.

A Hawks pénzügyi helyzete a 2018-as nyár előtt

És a hosszútávú táblázat a fizetésekről

A jelenlegi keret:
Schröder - Bazemore - Prince - Collins - Dedmon (PO)
Taylor (TO) - Delaney (QO) - Bembry - Muscala (PO) - Plumlee
Dorsey - Lee (QO) - Cleveland (TO) - Morris (TO)


A Hawksnál a teljes újjáépülést Mike Budenholzer leváltása jelezte, akinek a helyére Lloyd Pierce került, a Philadelphia Sixers eddigi segédedzője. A hírek szerint Phillyben nagyon jó kapcsolatot ápolt az újoncokkal, de szüksége lesz most némi tudásra is, mert lényegében a nulláról kell újjáépítenie a gárdát, és felépíteni pár fiatalt.

A nyár egyrészről borzasztóan könnyedén fog telni a Hawks számára két szempontból is.

Egyrészt a drafton azt választanak 1/3-mal, akit akarnak, mert rendkívül rosszul áll ez a gárda tehetség szempontjából, arról nem is beszélve, hogy legnagyobb sztárjuk, Dennis Schröder már bejelentette, hogy ha záros határidőn belül nem lesz versenyképes a csapat, akkor ő is távozna - márpedig ebből a keretből nem mostanában lesz újra komolyan vehető gárda. Ennek megfelelően nyugodtan elférne a csapatba Luka Doncic is, hiszen a Taurean Prince, John Collins duónak nagyon kellene valaki, aki megcsinálja a helyzeteket, de ha hosszabb távon számolnak vele, akkor DeAndre Bembry-vel és Kent Bazemore-ral is ugyanez a helyzet.

Collins jól mutatkozott be a ligában az első szezonjában, de nyugodtan be lehet draftolni mellé akármelyik magasembert a DeAndre Ayton, Marvin Bagley III, Jaren Jackson Jr., Mo Bamba, Wendell Carter Jr. ötösből. Mindnek van hibája, még a legnagyobb neveknek is elég komolyak ráadásul (Bagley hátul nagyon sokszor el tud veszni, nem látja át a játékot, Ayton pedig egyelőre még ennyit sem tud hozzátenni védekezésben, de a többiek sincsenek még kész játékosok közel sem), viszont a Hawksnál új szakmai stáb van, akikben lehet bízni, és Travis Schlenk GM-nek muszáj is - hiszen ha nem bízik abban, hogy játékosfejlesztésben jó Pierce, akkor minek vette fel egy ilyen kerethez?

A draft épp ezért rendkívül egyszerű forgatókönyv alapján mehet végig az Atlantánál, hiszen posztfüggetlenül azt az embert húzhatják, akiben a legnagyobb lehetőséget látják, semmilyen más tényezőt nem kell nézniük - persze ez nem jelenti azt, hogy egyrészt bele fognak találni abba, hogy kiből lesz hosszútávon a legjobb játékos, másrészt egyáltalán nem szentírás, hogy Pierce-ék az adott emberből kihozzák a maximumot.

A szabadügynökpiac még egyszerűbb a Hawks szempontjából. Ha elengedik a korlátozott szabadügynök Malcolm Delaney-t és Damion Lee-t, valamint kiteszik a keretből a nem garantált 1.3-1.5 milliós szerződésekkel rendelkező Isaiah Taylor, Antonius Cleveland, Jaylen Morris hármast, akkor lehetnek 65.4 millió dolláron, ami 35.6 millió dollár körüli helyet jelentene a 101 millió dolláros sapka alatt. Ezt azonban a mostani Atlantánál fölösleges nézni, mert az egész ligában talán a legkevésbé vonzó szabadügynökcélpont jelenleg a klub. Nagyon maximum iszonyatos túlfizetéssel lehet bárkit is ide szerződtetni, és ennek nem sok értelme van - a fiatalabb szabadügynökök között kell majd szétnéznie Schlenkéknek, hátha valakit olcsón meg tudnak csípni, mint ahogy a Warriors év közben Quinn Cookot.


Van azonban egy másik vetülete is az Atlanta nyarának, és ehhez már köze van annak, hogy Schröder le akar lépni. A német szerződése mellett ugyanis Kent Bazemore (összesen 37.2 millió még 2 évig) és a teljesen haszontalan Miles Plumlee (összesen 25 millió még két évig) rendelkezik még nagyobb megállapodásokkal, miközben a Hawksnál ott van még az idei 1/19 a Minnesotától, az idei 1/30 a Clipperstől (közvetve a Houstontól), illetve a 2/33-as pick is. Ezek nem olyan nagyon rossz cserealapok akkor, ha szabadulni akar Schlenk ettől a három nagyobb kontraktustól.

Annyira kevés a tehetség ebben a keretben (igazán komolyan vehető csak Prince és Collins a távozni akaró Schröder mellett), hogy nagyon kellene minden jó fiatal ebbe a csapatba az újjáépülés miatt. A kérdés az, hogy lejjebb cserél-e az Atlanta az 1/3-ról, és beéri-e mondjuk Michael Porter Jr.-ral, Trae Younggal, Colin Sextonnal vagy valamelyik Bridges-zel azért, hogy mondjuk megszabaduljon Bazemore-tól vagy Plumlee-től, esetleg az alapajánlatnál többet kapjon Schröderért? Hajlandóak-e valamelyik másik első körösüket és a második köröst is beáldozni azért, hogy lényegében nullára redukálják a jövő évi fizetési listájukat, így meggyorsítva az újjáépülést, vagy inkább a minél több minél jobb tehetség lesz számukra a legfontosabb?

Ha mindhárom nagy szerződéssel bíró játékosát el tudná sózni Schlenk, abban az esetben azért jelentősen lerövidülhetne ez az újjáépülési folyamat. Plumlee eltakarítása nagyon nem lesz egyszerű feladat, Bazemore már talán egy fokkal több franchise érdeklődését felkeltheti, Schröderre pedig kétségbeesett csapatok még a 3 éves, összesen 45.5 millió dolláros szerződése ellenére is rámehetnek - nincs tisztázva az irányítóhelyzet a Bullsnál (Dunn-nak éppen kifelé áll a szénája), a Magicnél és Ntilikina ellenére a Knicksnél sem, de az sem lenne meglepő, ha a Pistons váltani szeretne a rengeteg térdsérülése miatt nagyon lutri Reggie Jacksonról, és az egy évvel rövidebb szerződését odaadnák Schröderért. Alapjában véve persze ha el is tüntetné ezt a három kontraktust az Atlanta, az sem lenne még elég a csodához egy jövő nyári átigazolási piac nyitásnál, de ha ne adj" Isten most kifognak egy jó újoncszezont futó fiatalt elöl, Prince és Collins továbbfejlődik, és lenne 70-80 milliónyi capspace-ük 2019 nyarán...

A német cseréjén múlik lényegében az összes további manőverezés.

Ha Schrödert nem lejáróra cserélik, hanem 2 éves szerződésre mondjuk (mint amilyen Jacksoné lenne), akkor nincs is nagyon értelme beáldozniuk egy draftpicket vagy akár csak egy drafthelyet sem azért, hogy Bazemore és Plumlee távozzanak, hiszen akkor jövőre még nem tudnak mozgolódni, 2020 nyarán pedig a két említett úriember szerződése úgyis lejár magától.

Ha viszont Schrödert ki tudnák szórni úgy, hogy nem nagyon kapnak érte vissza fizetést, vagy maximum lejárót, akkor megindulhat a gondolkodás arról, mennyit érdemes feláldozni a mostani draftból annak érdekében, hogy esetleg itt állhasson össze 2 vagy akár 3 sztár is 2-3-4 potens fiatal mellé. És ha Schröder úgy távozik, hogy érte nem kapnak vissza irányítót, akkor ebbe az irányba tolódhat elég erősen a draftstratégia és a szabadügynökpiac is: ahhoz, hogy Prince és Collins ne rekedjenek meg, kell melléjük egy jó helyzetkreáló, és ebben az esetben akár a draftról a már említett Trae Young, akár szabadügynökpiacról Isaiah Thomas is képbe kerülhet. Utóbbi nagyon szeretné, ha kitömnék pénzzel, amire jó csapatban lényegében esélye sincs, az Atlanta viszont egy rövid, de vaskos kontraktussal megkínálhatja őt.


Összességében nézve át kell gondolnia a Hawksnak a draftot, de olyan szempontból könnyű helyzetben vannak, hogy mindenkire szükségük lenne, senki nem fog beszorulni egyetlen jobb fiatal mögé sem. A szabadügynökökön jelenleg nincs mit nézniük, a cseréket viszont a drafttal és az FA-piaccal együtt okosan összekombinálhatják - már amennyiben van arra törekvés, hogy lerövidítsék az újjáépülést, és nem az az alapkoncepció, hogy hagyják kifutni a három mammut kontraktust.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus