NBA Draft 2020 - Centerek

Ma éjszaka NBA draft, az idei felhozatalt vizsgáló utolsó cikkünkben pedig a centerek kerülnek terítékre, ahol az 1/1 egyik várományosa, James Wiseman mellett több kifejezetten érdekes játékos is feltűnik.

A korábban tárgyalt posztok:

Irányítók
Dobóhátvédek
Kiscsatárok
Erőcsatárok

 

1. James Wiseman (Memphis)
7'1" (216 cm), 240 lbs (108.9 kg), 19 éves

Wiseman az idei draft legtöbbre taksált centere, és LaMelo Ball, valamint Anthony Edwards mellett az egyetlen, aki szóba jöhet az 1/1-re. Kifejezetten gyors, robbanékony, jó ütemérzékkel rendelkező játékos, aki magasságával, gyorsaságával és karfesztávjával (7'5) igazi monster blokkgép lehet majd a ligában. Nemcsak erre használható azonban: támadásban egészen sokoldalú és képzett, elzárás-leválásból is jó, de megvannak a centermozgásai is, és a dobómozdulata is tetszetős - bár egy kicsit lassú, és nem elég kiegyensúlyozott. Döntéshozatalban azért még fejlődnie kell, nem mindig tudja, hogy mi a szerepe támadásban, emellett a játékintelligenciáján is fejleszteni kell, amennyit lehet. Ez főleg védekezésben jelent most problémát, mert a laterális gyorsasága erősen kérdőjeles, és az elzárás-leválásoknál vannak gondjai azzal, hogy mit is kellene csinálnia - ez főleg a mai NBA-ben baj, ahol nagyon sokan az elváltásokra játszanak. Az is probléma, hogy nem nagyon láttuk még őt normális ellenfelek ellen, hiszen 3 meccs után otthagyta a Memphis egyetemet, miután kapott egy 12 meccses eltiltást az NCAA-től tiltott anyagi segítség elfogadása miatt. Az alapok jók, azokat nem kell tovább vizsgálni, de hogy hogyan reagál egy magasabb szintű akadályra, azt még nem láttuk.

Az ESPN-en harmadik, a Tankathonon második, de ha valaki felcserél a Top2-be, az vagy Ballért vagy miatta teszi majd.


2. Onyeka Okongwu (USC)
6'9" (206 cm), 245 lbs (111 kg), 19 éves

Okongwu még Wisemannél is jobb védőnek számít - hiába alacsonyabb, elképesztően jó érzéke van a dobásblokkoláshoz, ráadásul neki semmi gondja nincs azzal, ha ki kell váltani a periméteren az alacsonyabb emberre. Védekezésben az lesz a kérdés vele kapcsolatban, hogy a hagyományosabb, nagyobb testű ötösök ellen mire lesz képes, mert a testméreteiből adódóan ellenük volt gondja még az egyetemen is. Ez azonban talán kisebb probléma, tekintve hogy a liga nem efelé halad, Boban Marjanovicsra meg majd nem őt fogják várhatóan beküldeni. Támadásban is képzett, de egyelőre inkább ötös posztra: egészen kiváló támadópattanózó, jó a lábmunkája, megvannak a centermozgásai, de középtávolról is beveri, ha arra van szükség. Ahhoz, hogy négyest is tudjon játszani az NBA-ben, a tripladobását kell majd fejleszteni - 42 középiskolás meccsén 10 hármast vállalt, a USC-n pedig összesen 4-et. Összességében nézve a modern NBA-hez nagyon jól illenek a skilljei még akkor is, ha nem lesz egy nehéztüzér.

Az ESPN az 5. helyre rangsorolja, és egyáltalán nem kizárható, hogy a Cleveland Cavaliers ki is fogja választani - igaz, a Cavsnél lényegében mindenkit tudnak majd hasznosítani, aki a várható Top8-ból megmarad hozzájuk (Patrick Williams, Avdija, Okongwu, Okoro vagy éppen Toppin). A Tankathonon a 9., a Washington Wizards pedig egyértelműen Okongwut keresi - arra azért már nem fogadnánk, hogy le is csúszik hozzájuk.


3. Isaiah Stewart (Washington)
6'9" (206 cm), 250 lbs (113.8 kg), 19 éves

Óriási szakadék van Wiseman és Okongwu mögött center poszton, a többiektől jelenleg jóval kevesebbet várnak a szakértők. Stewart nem túl magas, viszont 7'4-es karfesztávja van, és erős testfelépítésű - félő, hogy könnyen felszedhet néhány kilót, az alkata alapján felcsusszanhat rá nem kívánt tömeg is, de egyelőre jól megoldotta a formában maradását. A méretéhez képest egész mobilis, és a festékben jól védekezik, jól is pattanózik. Nincs rossz dobómozdulata, a büntetőket pedig 77%-kal értékesítette, ami biztató a dobásával kapcsolatban. Ami óriási baj, az a perimétervédekezése - erre jelenleg használhatatlan, és a dobásblokkolás sem tartozik az erősségei közé. Energy guy-nak jó lehet, viszont ha ennél több akar lenni, akkor vagy lábon kell gyorsulnia, és azt ilyen alkattal nehéz lesz, vagy támadásban kell nagyobb repertoárt felszednie (triplát, biztosabb palánk közeli befejezést).

Az ESPN-en a 27., a Tankathonon pedig a 28. - ez mutatja, hogy mekkora különbség van az első két center és a többiek között.


4. Xavier Tillman (Michigan State)
6'8" (203 cm), 245 lbs (111 kg), 21 éves

Tillman 2018/19-ben az Év Hatodik Embere volt a Big Ten konferenciában, 2019/20-ban pedig az Év Védője. Utóbbi szegmensben egészen kiemelkedő volt, mivel a periméteren ugyanolyan jól védekezik, mint amilyen jól blokkol - okos játékos, nagyon jó ütemérzéke van, nagyszerű a mentalitása is. A kérdés az, hogy az NBA-ben mit látunk majd ebből, mivel alacsony is, a karfesztávja sem túl nagy egy centerhez képest (7'1), és nem igazán robbanékony, úgyhogy a nagyobb, erősebb, atletikusabb profik között lehet majd gondja, hiába volt kimagasló az egyetemen. Támadásban jó elzárásokat ad, a palánk közelében biztos befejező, de triplája nincs, ez pedig elveszi annak a lehetőségét, hogy négyesként lehessen használni. Elkezdett ugyan kintről is próbálkozni, de 30% alatt volt a mutatója, és büntetőzésben is 70% alatt maradt az egyetemen. Ettől függetlenül jó role player lehet, ha egy olyan edzőhöz kerül, aki pontosan tudja, mikor és ki ellen lehet őt a pályára küldeni.

A korlátai miatt az ESPN-nél is kicsúszik az első körből (32.), a Tankathonon pedig csak a 39.


5. Udoka Azubuike (Kansas)
7'0" (213 cm), 270 lbs (122.5 kg), 21 éves

Egészen kiemelkedő fizikai adottságai vannak, hiszen 7'0-s magassághoz 7'8-as karfesztáv tartozik kifejezetten jó felépítéssel. Nagyszerű éven van túl, hiszen a Big-12-ben az Év Játékosának választották, az NCAA edzők pedig megszavazták az Év Védőjének az egész egyetemi ligára vonatkozóan. A kondija sokat javult, sokkal jobban odatette magát, mint korábban, és az elzárás-leválást is jobban védte - ez utóbbi jó jel az NBA-re vonatkoztatva is. Támadásban azért inkább a testi erejéből élt, ez a nagyok között kevésbé lesz mérvadó, és ami óriási baj, hogy 44%-os büntetődobó - simán rámehetnek a hackelésére amellett, hogy ez nem sok jót vetít előre azzal kapcsolatban, hogy milyen dobást tud majd kifejleszteni esetleg. A másik nagy gondja az, hogy nem mindig volt túl jó a hozzáállása a játékhoz, emiatt volt is baja a Kansas edzőivel, nem is kevés - ahhoz azért nem tud eleget, hogy ezt megengedhesse magának ezt követően is.

Az ESPN-nél a 33., a Tankathonon viszont csak a 45. - ilyen méretekkel kérdéses, hogy a gyorsabb NBA-játékosok ellen hogyan fogja megállni a helyét, és ha a mentalitásbeli gondjai nem tűnnek el, akkor sokáig nem is fognak vesződni vele.


6. Zeke Nnaji (Arizona)
7'0" (213 cm), 240 lbs (108.9 kg), 19 éves

Nnaji kifejezetten jól mozog lábon, így a pick-and-roll helyzeteknél nagyon jól tud kiváltani a kisemberekre. Annak ellenére, hogy 1-1-ben még van mit fejlődnie a periméteren, egészen modern magasnak lehet nevezni ilyen szempontból. Ami probléma, hogy nincsenek kiemelkedő fizikális adottságai, így nem túl jó blokkoló, és a védőpattanókkal is van gondja. Nagyszerű mentalitása van, pontosan tudja, mi a szerepe, és folyamatosan nagy energiákkal játszik, ami a fejlődése miatt fontos lehet (az ő javulásában sokkal jobban lehet bízni, mint például Azubuike-éban), de egyelőre komoly korlátai is vannak. Támadásban magának nem igazán csinál helyzetet, de kitűnő támadópattanózó, és ezekből, a putbackekből él. Egészen jó centermozgásai vannak, és van rá esély, hogy egy jó középtávolit vagy triplát ki tud majd fejleszteni, mert a büntetőzése a posztjához képest nagyszerű. Rengeteg munka lesz még vele, de egészen jó kis projekt lehet.

Az ESPN a 36. helyen hozza, a Tankathonon viszont befér az első körbe, a 29. - volt is róla szó már szeptemberben, hogy Nnaji a Raptors kiszemeltje.


7. Daniel Oturu (Minnesota)
6'10" (208 cm), 240 lbs (108.9 kg), 21 éves

Oturu 6'10-es magasságához 7'2-es wingspanje van, ami nem kiemelkedő, viszont megfelelő lehet NBA-szinten is. Talán a 21 éves kora miatt csúszhat majd a második körig, mert egyébként nagyszerű alapokkal rendelkezik: a Big-10-ben az év első védő ötösébe választották (2.5), nagyon érzi a sapkákat, és lábon sem lassú. Támadásban illik a modern NBA-be, hiszen jó keze van, ráadásul állítólag még a 36.5%-os triplázásánál is meggyőzőbb volt egy Santa Barbara-i privát edzésen, ezzel pedig máris van helye a jelenlegi ligában. Agilis, elég jó megindulásai vannak a periméterről is, ráadásul nem is lomhák a betörései. Sokoldalú lehet majd elöl, ha fejlődik a döntéshozatala - ezzel jelenleg még nagy problémák vannak, rengeteg az eladott labdája a gólpasszaihoz képest. Ettől függetlenül Oturu egészen jó prospectnek tűnik jelenleg - a posztján Wiseman és Okongwu mögött talán a legjobbnak, ha a tudását, a fizikális adottságait és a mai NBA kívánalmait is nézzük.

Az ESPN-en a 37., a Tankathonon a 36. - ha valakiből komly steal lehet még a második körben, már ha tényleg lecsúszik idáig, akkor az ő.


8. Reggie Perry (Mississippi State)
6'9" (206 cm), 250 lbs (113.8 kg), 20 éves

Perryt talán inkább az erőcsatároknál kellett volna megemlíteni, mert bár az egyetemen inkább a gyűrűhöz közel volt eredményes, a testméretei miatt erősen kérdéses, hogy erre az NBA-ben használható lesz-e. A Mississippi State-en voltak gondjai a döntéshozatallal és a védekezéssel is, utóbbi pedig különösen aggasztó jel, nem véletlenül nincs az első kör közelében sem a mockokon. Vegasban volt egy privát edzés, ahol mutatott jó dolgokat, leginkább tripladobásban és perimétervédekezésben, amivel rögtön lehetne is helye akár a ligában, de hogy ebből hosszabb távon látunk-e valamit, az azért még erősen kérdéses.

Az ESPN a 40., a Tankathon viszont csak a 47. helyen listázza - a második kör közepe reálisnak tűnik számára, főleg ha valaki nagyon hisz abban, amit ezen a privát edzésen lehetett tőle látni.


9. Vernon Carey Jr. (Duke)
6'10" (208 cm), 270 lbs (122.5 kg), 19 éves

Carey védekezésben nem igazán modern center, ennek megfelelően eléggé kérdéses a jövője. Csak 7'1-es karfesztávja van, és ugyan a festéken belül mobilis, a periméteren nagyon nem az - elzárás-leválásokban is egyfolytában visszalép, nemhogy kiváltson huzamosabb ideig egy gyorsabb emberre -, annyira meg nem jó védő a palánk alatt, hogy ezt a hiányosságát kompenzálni tudja. Ami gond lehet még nála, az a kondija - ezzel épp a Duke-on nem volt akkora probléma, de a középiskolában folyamatosan voltak kisebb elhúzódó sérülései, és nem igazán volt formában sosem. Enélkül az NBA-ben egészen biztosan nem tud majd megragadni, úgyhogy ezzel még lehet gondja. Támadásban nincsenek nagy vakfoltjai, tekintve hogy a palánkhoz közel is jó befejezései vannak, a fizikalitása miatt sok büntetőt harcol ki, és vállalható százalékkal dobja őket (67%), de triplája is van, bár egyelőre nem túl kiegyensúlyozott. Van mire építeni nála, de hogy védekezésben milyen szintet sikerül megütnie, az óriási kérdőjel.

Az ESPN a 43. helyre jósolja, a Tankathonnál a 38., úgyhogy Tillman, Azubuike és Otoru környékén kelhet majd el.


10. Killian Tillie (Gonzaga)
6'10" (208 cm), 220 lbs (99.8 kg), 22 éves

Oturu mellett Tillie lehet még hatalmas steal majd a második körben. Gyakorlatilag mindent tud, amire egy modern magasembernek szüksége van. Nagyszerűen védekezik: egészen jó a súlypontemelkedése, és bár finoman szólva sem egy blokkgyár, de sok dobásba bele tud zavarni. Mindemellett nyugodtan el lehet váltani vele alacsonyabb emberre is, mert a periméteren is megállja a helyét, támadásban pedig nagyon jó keze van (négy évet járt a Gonzagára, és végig 40% fölött triplázott, az utolsó idényt leszámítva nem is kevéssel). Betörésekből is megél, jók a floaterjei, és nagyszerű döntéseket hoz általában. Idősebb játékos, mint a többiek, de nem igazán van olyan pontja a játékának, amivel ne tudna azonnal egy NBA csapat segítségére lenni, így a kora kevésbé zavaró. Az tesz mellé óriási kérdőjelet, hogy a teste meddig bírja a profi kosárlabdát, mert már eddig is rengeteg sérülése volt - kisebb problémákról volt szó általában, de nem tud huzamosabb ideig bevethető maradni. Ha ebben változás áll be, akár lottery szintű tehetséget is nyerhet vele csapata, de a kórlapja nem túl biztató, és most még fizikálisabb játékosok ellen kell majd helyt állnia.

Az ESPN-en az 53., a Tankathonon a 48., és megvan az indok arra, hogy miért, ettől függetlenül nála benne van az, hogy óriási nyereség lesz utólag.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus