NBA Playoff 2020: A második kör előzetese (3/4)

A Los Angeles Clippers és a Denver Nuggets párharcának mottója: „Meg lehet-e állítani Kawhi Leonardöt?”, avagy Jamal Murray tudja-e tartani az első körben diktált tempót, vagy beletörik a Nuggets bicskája a Clippers perimétervédekezésébe?

Los Angeles Clippers (2.) – Denver Nuggets (3.)

Első mérkőzés: szeptember 4., péntek 03:00

Mi történt eddig? A Clippers tavaly nyáron látszólag megütötte a főnyereményt, miután Kawhi Leonard és Paul George is érkezett hozzájuk, miközben nagyszerű kiegészítőszemélyzettel tudták őket körbevenni. A csapat magja egyben maradt, a fontosabb játékosok közül csak Danilo Gallinari és Shai Gilgeous-Alexander távozott. Az alapszakasz a két sztár beépítéséről szólt, ugyanakkor ezt lassította, hogy Paul George sérülés, míg Kawhi Leonard pihentetés miatt hagyott ki több meccset is. Az idény kicsit döcögősen indult nekik, november közepén csak 7-5-tel álltak, de ezt egy 7 meccses győzelmi széria követte, és onnantól kezdve szépen nyeregették a meccseket. Az alapszakaszt 49-23-mal zárták. A rájátszás első körében a Dallas Mavericks jött velük szembe, akik Luka Doncic vezérletével 2-2-ig tartani tudták a lépést. Az első - győztes - meccsen is rezgett a léc a Clippersnél, később viszont a Mavericks csak a 4. meccsen tudta feledtetni Kristaps Porzingis hiányát. A Clippers 4-2-vel jutott tovább.

A Nuggets a keret mélyítésére helyezte a hangsúlyt az előző nyáron, ennek jegyében érkezett Jerami Grant az OKC-től. Az atletikus kiscsatár-erőcsatár új variációs lehetőségeket biztosít Mike Malone edzőnek. Rajta kívül Michael Porter Jr. felépülése is fontos tényező volt náluk, a csapat magja pedig egyben maradt. Az alapszakaszt kifejezetten jól kezdték, az első 16 meccsükből 13 alkalommal győztesen hegyhatták el a pályát. Sokáig nagyon jól álltak, de az utolsó 19 meccsükön 11 vereséget is begyűjtöttek, 46-27-es mérlegükkel a 3. helyen zártak. A rájátszás első körében 4 meccsen keresztül szinte azt csinált velük a Utah Jazz, amit akart, és annak is örülhettek, hogy az első összecsapást el tudták hozni. 1-3 után valami átkattant náluk, zsinórban nyertek 3 meccset, így 4-3-mal ők léptek tovább a második körben. Nem sokon múlt, hogy ne így legyen, Mike Conley a dudaszó pillanatában dobhatott a továbbjutásért, de kimaradt a messziről elengedett triplája.

Az alapszakaszban 2-1-re a Clippers nyert. Január 12-én a Nuggets Denverben nyert 114-104-re, viszont a túloldalon nem volt Paul George ezen a meccsen. Február 28-án teljes fegyverzetben fogadta a Clippers a Nuggetset és 132-103 arányban kiütötték ellenfelüket. Augusztus 12-én már a buborékban csaptak össze harmadszor, ezen a meccsen 124-111-re nyert a Clippers, de nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni ebből az eredményből, ugyanis Mike Malone a negyedik negyedben kiültette a kezdőit, noha 3 játékrész után 2 pontos előnyben voltak.

A párharcot az teszi igazán érdekessé, hogy a két csapatban a sztárok eltérő posztokon játszanak, illetve eltérő adottságaik, erősségeik vannak. A Clippersnél Kawhi Leonard és Paul George is a legjobb wingek közé tartozik, míg a Nuggets a center Nikola Jokics és a hátvéd Jamal Murray kettősére épít leginkább. Védekezésben mindkét Los Angeles-i ráállítható Murrayre, illetve Beverley is forgatható rajta, amennyiben egészséges. A Nuggets oldalán kulcskérdés lesz, hogy hátvédjük mennyire tudja átmenteni az első körben mutatott formáját, 31,6 pontos, 6,3 gólpasszos átlagai a szupersztár kategóriába estek, és ezt csak tetézte a 68,2%-os True Shooting mutató. Az utolsó meccsen már gyengébben teljesített, csak Jokicsnak (és a Jazz botrányos támadójátékának) köszönhették a továbbjutásukat.

A Clippers támadásban várhatóan sokat fog arra játszani, hogy Kawhi Leonard vagy Lou Williams embere a váltások után Nikola Jokics legyen. Az alapszakaszban Williams 4/5 volt mezőnyből ellene, míg Leonard ugyan csak 2/2 dobást értékesített ellene, de a besegítések miatt 7 gólpasszt is kiosztott ezekből a szituációkból. Mindkettő kicsi minta, de a Denver első körös párharcában is láthattuk, hogy könnyedén bajba kerülnek olyankor, amikor a Nuggets pályán lévő centere a periméterre kerül. Leonard mellett Paul George azokat a párharcokat is keresheti, amik során Jamal Murray a védőjük, ellene ugyanis 9/14-et dobtak az alapszakaszban.

Az alapszakaszban akadt némi gondja a Clippersnek Jokics lassításával. A legtöbb időt Ivica Zubac töltötte rajta védekezésben, a 3 meccs alatt több mint 18 percen keresztül fogta őt. Ezalatt 13/23 dobását elsüllyesztette, közte 4/8 triplát, viszont a 8 kiosztott gólpasszára 6 eladott labda is jutott. Montrezl Harrell sokkal kevesebbet fogta őt, viszont ellene csak 2/5-öt hajított a szerb center. Harrell támadásban is fontos szereplő lehet, az alapszakaszban 2 meccs alatt 43 pontot szórt a Nuggets ellen, viszont a rájátszás első körében csak a korábbi önmaga árnyéka volt.

Könnyedén előfordulhat, hogy Doc Rivers abba az irányba viszi el csapata védekezését, hogy a Jokics körüli játékot próbálja meg lebontani, mert hiába hozna hasonlóan domináns teljesítményt, mint az első körben vagy a tavalyi rájátszásban, ha eltűnnek a társai, akkor egyedül ő is kevés lesz. Már a Utah ellen is Murray volt az egyetlen állandó pontszerzőjük mellette, Porter pedig nem biztos, hogy készen áll arra, hogy pont Leonard és/vagy George szorítása mellett robbanjon fel támadásban. Mástól még nagyobb meglepetés lenne egy kiemelkedő széria, főleg úgy, hogy Will Bartonra nem is számíthat Mike Malone. Igazából már azzal is nyert ügyük lehet, ha meg tudják ismételni azt, amit a Jazz csinált az első körben, csak mindezt több kiemelkedő perimétervédővel.

A megfelelő forma Paul George esetében még nagyobb kérdés lehet, mint Harrellnél, ugyanis a Dallas elleni 6 meccséből 4 az értékelhetetlen kategóriát súrolta. Amikor jól játszott, 31 pontot átlagolt 55%-os mezőnymutatóval, viszont a másik 4 meccsén 12,3 pontot hozott 16/66-os mezőnymutatóval, alig 24%-kal célzott ezeken az összecsapásokon. Védekezésben viszont még úgy is tényező lehet, ha továbbra is ennyire kiegyensúlyozatlan marad a teljesítménye, és az is előfordulhat, hogy ennyi elég is lesz a csapatának.

A Nuggets legnagyobb problémája, hogy se Leonardre, se a Clippers alacsony szerkezetére nincs megfelelő válasza. Leonard ellen próbálkozhat Craig, Harris, Grant vagy Millsap is, de utóbbi kettőt sebességből is meg tudja verni, míg Harris jóval alacsonyabb nála. Amikor alacsony szerkezetre vált a Clippers, akkor több variációban is fel tudnak küldeni 5 olyan embert, aki védekezésben mindent el tud váltani, míg támadásban mindenki le tudja ütni a labdát. Ezen a ponton válhat még érdekesebbé Jokics szerepe, akinek így kidomborodhatnak a védekezésbeli gyengeségei, viszont a túloldalon kihasználhatja a fizikális fölényét.

Az edzők terén szerintem előnyben van a Clippers és Doc Rivers, már csak azért is, mert több variációs lehetőségből dolgozhatnak. A Mavericks ellen Rick Carlisle kicsit megrángatta ugyan a bajuszát, de a kollektív tehetség nyerni tudott. Mike Malone már az első körben is belenézett néhány csúnya pofonba Quin Snydertől, bár azt azért megmutatta, hogy két meccs között képes változtatni, és csapata motiválásával sincs különösebb gondja. Itt viszont véget is érnek a pozitívumok vele kapcsolatban, és ez bizony nem volt egy túl hosszú lista. Nem hiszem, hogy itt dől majd el a párharc, de az azért valószínűsíthető, hogy nem itt tesz szert előnyre a Nuggets.

Összeségében a Clippers sokkal erősebbnek tűnik. A Nuggets idáig is csak Murray és Jokics elképesztő játékának köszönhetően jutott el, míg a Clippersnek csak azért tartott 6 meccsig a továbbjutás, mert a liga legjobb támadójátékával néztek farkasszemet. Ez közel sem adott a Denvernél. Ugyan támadásban mutattak szép dolgokat az első körben, de a Jazz külső védekezésében Donovan Mitchell és Jordan Clarkson keze is benne volt, akik ugyan hajtottak rendesen, főleg magukhoz képest, de így sem ütötték meg azt a szintet, amire Leonard, George és Beverley képes lehet. Egy meccset ellophatnak, ha kiszakad a zsák valakinél, akkor kettőt is, de szerintem ennyi a Denvertől a maximum, a Clippers már túl nagy falat lesz nekik.

Tipp: 4-1 a Los Angeles Clippersnek.

Többi blogbejegyzésünk ezen a linken olvasható!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus