NBA Playoff 2020: Az első kör előzetese (8/8)

A Los Angeles Lakers és a Portland Trail Blazers párharcának mottója: megvan-e a playoff-gomb, vagyis felpörögnek-e LeBron Jamesék, vagy marad az álmoskás forma és megviccelik őket az éles meccsek után érkező Damian Lillardék?

Los Angeles Lakers (1.) - Portland Trail Blazers (8.)
Első mérkőzés: augusztus 19-e, szerda 03:00

 

Mi történt eddig? A Los Angeles Lakersnek összejött az, amiben bízott, vagyis Anthony Davist végül sikerült megszerezni a New Orleanstól, ami akkor is jó üzletnek tűnt rövid távra, ha oda kellett adni érte a fél csapatot - a középszerű, vagy tehetséges fiatal játékosok helyett kaptak egy TOP5 szupersztárt, aki a tervek szerint halálos kombinációt alkotott LeBron Jamesszel. Ezt követően elkezdték feltölteni a keretet az elérhető játékosokkal és végül egy viszonylag pofás rostert raktak össze, amely aztán váratlanul elkezdett menetelni már a második meccstől kezdve: a nyitó mérkőzés veresége után 17-1-et (!) mentek november végéig és azonnal megmutatták, hogy mi van bennük. Karácsony körül volt egy hullámvölgyük zsinórban négy vereséggel, de aztán sorozatban kilenc győzelemmel hagyták ezt maguk mögött és bár a Milwaukee kicsit meglépett előlük, de a nyugati első helyük nem forgott veszélyben - még a február-márciust is 13-4-gyel hozták le. A leállás viszont nem segített rajtuk: elment a lendület, elment a hazai pálya előnye, elvesztették Avery Bradley-t, majd egy sérülés miatt átmenetileg Rajon Rondót is, a buborékban pedig még nem tudtak felpörögni, négy teljesen sima vereségük is volt a számukra tét nélküli mérkőzéseken. Még a leállás előtt megszerezték amúgy Markieff Morrist és Dion Waiterst, majd JR Smith is megérkezett Orlandóba, így bővítették a keretet.

A Blazers a nyáron Hassan Whiteside-dal próbálta meg pótolni a sérüléséből még csak lábadozó Jusuf Nurkicot, de távozott két kezdő, Moe Harkless és Al-Farouq Aminu is, Kent Bazemore pedig kevésnek tűnt az érkezők oldalán. A szezon legelején még a kezdő négyesnek szánt Zach Collins is kiszállt több hónapra egy labrumszakadással, így 5-12-vel kezdte az évet a Portland. Ezután sem tudott igazán beindulni az együttes, hiába érkezett Carmelo Anthony, és hiába volt két 4 meccses győzelmi sorozata. A leálláskor 29-37-tel álltak Lillardék, viszont ha valakinek nagyon jót tett a szünet, akkor az a Blazers volt: Collins és Nurkic is felépültek, és bár a januárban Bazemore-ért megszerzett Trevor Ariza nem vállalta a játékot a buborékban, az oregoni gárda így is sokkal komplettebb csapat benyomását keltette Orlandóban. Az utolsó három mérkőzésén nagy csatában győzött a Blazers, összességében 6-2-vel hozta le ezt a szakaszt, így 35-39-cel végül a nyolcadik lett a főcsoportban - majd szintén óriási küzdelem után legyőzte és kiejtette a Memphist.

Az alapszakaszban háromszor találkoztak egymással, 2-1-re nyert a Lakers - az elsőn kereken 70 pontot szórt a James-Davis páros, a másodikon Kyle Kuzma volt igazán jó és harmadszorra nyert a Portland, amikor Kobe Bryant halála után 48 pontot dobott Damian Lillard, hiába jutott ott is 37-ig Anthony Davis.

A Lakersnél az a fő kérdés, hogy sikerül-e rögtön megnyomni a playoff-gombot, ugyanis az persze nem kérdés, hogy Jameséké a minőségibb állomány és hogy ők a favoritok - ez most elég sok csapattal szemben így lenne még Bradley és Rondo nélkül is. Viszont az tény, hogy a buborékban eddig nem játszottak jól, abszolút nem voltak élesek semmilyen téren, míg az aktuális ellenfél már élet-halál mérkőzésekből érkezik, vagyis mentálisan egészen más szinten van, mint Frank Vogel alakulata.

Azt viszont ne feledjük, hogy ott van LeBron James, aki egymaga  több playoff-meccset játszott már, mint például a teljes Clippers franchise, vagy Nuggets franchise - nyert három bajnokságot, kötelező tartozéka a nagydöntőknek, több csapatot is elvitt odáig, pontosan tudja, hogy mikor mit kell tenni a siker érdekében. Éppen ezért volt egyébként érdekes a Denver elleni mérkőzésük a buborék-alapszakasz vége felé: James megmondta, hogy a PO-ban a játékok végrehajtása a lényeg, úgyhogy erre koncentráltak, korábban nem látott mennyiségben dolgoztak alá a James-Davis párosnak és ezért maradtak élesek akkor is, amikor a Nuggets már lekapta a kezdőit. Kuzma győztes dobásának úgy örültek, mintha valami fontos dolgot értek volna el, mert az egy tökéletsen végrehajtott meccsnyerő figura eredménye volt - ezekre a dolgokra biztosan nagy szükségük lesz majd.

A Portland teljesen más helyzetben érkezik, hiszen nehéz hetek állnak a gárda mögött - az elrontott alapszakasz után úgy érkezett meg a buborékba, hogy nagyot kell mennie a playoffért. Ennek megfelelően végig óriási nyomás alatt, győzelmi kényszerben játszott a gárda és gyakorlatilag minden meccsét PO-intenzitással kellett lenyomnia, ami azt jelenti, hogy jóval élesebb, mint az eddig csak döcögő Lakers - viszont jóval fáradtabb is, ez az alapszakasz végén és a play-in mérkőzésen is teljesen egyértelművé vált. Emellett sérülések is sújtják őket, CJ McCollum hátproblémáját az utóbbi két találkozóra ugyan valamennyire kezelni tudták, de közel sincs 100%-os állapotban és a Grizzlies ellen Zach Collins is kidőlt - itt pedig rá is térhetünk a Blazers-keret legnagyobb gondjára.

Ugyanis pont azokon a posztokon lyukas ez a csapat, ahol a Lakers a legerősebb, ezért lesz az kulcsfontosságú, hogy ide ki tud-e valamit találni Terry Stotts - abból ítélve, amit a Memphis ellen láthattunk, ez erősen kérdéses. Ezen egyébként az sem segít, ha Collins egészséges lesz és teljes értékűen lehet rá számítani, ő sem jelentett igazi megoldást négyes poszton, de ha ő nincs, akkor mennyiségben is lesz baj. Már egy Brandon Clarke is komoly károkat tudott nekik okozni négyesben, képzelhetjük, hogy Anthony Davis mire lehet képes érdemi védő nélkül, de akár azt is mondhatjuk, hogy hármasban vagy Carmelo Anthony, vagy egy hátvéd fogja majd LeBron Jamest, az a matchup sem feltétlenül nekik kedvez, hogy finoman fogalmazzunk. Stotts megpróbálta a kétcenteres felállást a Nurkic-Whiteside párossal, ezt itt is fel lehet rakni akkor, ha Davis mellett center van fent a Los Angelesnél (és Vogel eddig sokszor használta ezt), de egyrészt nincs érdemi cseremagas, másrészt Nurkic abszolút nem négyes, Whiteside pedig tökéletesen kiszámíthatatlan - amit a Grizzlies ellen bemutatott, azzal borítékolható az égés a Lakers ellen is.

Ha a Lakers alacsonyabbra vált és Davis a center, James vagy Kuzma pedig a négyes, az sem feltétlenül jó a Blazersnek, ugyan ott mondjuk Nurkic már a posztján játszhat, de egyrészt Davisszel így is nehéz dolga lesz (AD remek védőmunkára képes a támadójátéka mellett), másrészt a LAL így is magasabb tud lenni és így is ki tudja használni vagy Anthony hiányosságait, vagy a Lillard-McCollum-Trent trió alacsonyságát - hát igen, ilyenkor érne aranyat mondjuk Trevor Ariza, aki nem utazott el a buborékba.

Ugyanakkor egy dolog miatt a Lakers is aggódhat, méghozzá a kinti dobás miatt. A festékben az egész szezonban erős volt a csapat, 60% felett dobott erről a területről, ezen kívül viszont egészen pocsék - végig szenvedett a triplákkal mennyiségben és hatékonyságban is, ez pedig a buborékban sem változott. Az, hogy a KCP-Caruso-Cook-Green-Smith-Waiters shooter sor kőkemény 23,5%-ot hozott kintről ezeken a meccseken, az teljességgel vállalhatatlan és nem véletlen, hogy a 22 buborékcsapat közül csak 20. (!) volt támadásban a Los Angeles - az egész szezont tekitnve sem fért be a top10-be, amit persze a top3-as védekezés abszolút ellensúlyozott. Ez utóbbi most is kelleni fog, viszont ennél sokkal jobban kell támadniuk ahhoz, hogy sokáig jussanak és ez a probléma már most is komoly károkat okozhat nekik, hiszen a Blazers minden gond nélkül tud húsz triplát bebombázni egy meccsen, ha arra van szükség (amúgy is top3-as támadójátékuk volt Nurkic nélkül is...) és ez akkor is igaz lehet, ha Greenék jól védekeznek McCollumékon - nekik nem feltétlenül kell helyzet...

Itt azért tegyük hozzá, hogy ez a Los Angeles közel sem aknázta ki magából a PO-potenciált eddig, ugyanis az alapszakasz egészében sem támaszkodott PO-szintűen a két szupersztárjára - a Denver elleni negyedik negyedben nézték meg azt, hogy milyen, amikor mindig James és Davis kezében van a labda, az pedig egészen másképp is nézett ki. Itt visszakanyarodhatunk a PO-gombra: ha megnyomják, akkor hirtelen másképp fog festeni a támadójáték és onnantól, hogy folyamatosan James és Davis fog kreálni, őket fogják erőltetni, megváltozik a képlet? Ettől még a kiosztásokat az erre tartott shootereknek üzembiztosan hozni kell és nem is csak Danny Greennek - itt még azt is említsük meg, hogy a benti fölény sokat hozhat a konyhára, de a ritmust is elveheti elöl, főleg az erre érzékeny dobójátékosoknál, ami nem biztos, hogy kifizetődő.

Persze az is tény, hogy ez a Portland nem egy megszokott nyolcadik kiemelt, nem mondjuk egy Orlando, aki örül, hogy becsúszott a nyolcba - ez a Blazers bárkivel felveszi a versenyt még ebben a formában is. Lillard döbbenetes teljesítménye és akarata most is győzelmet, győzelmeket érhet, Nurkic bármelyik napon dominálhat a palánk alatt, McCollumnak is elsülhet a keze, Anthonyban is benne van mindig a 20-25 pont, Trent Jr.-tól is láttunk soktriplás meccseket és védekezésben is képesek úgy kaparni, hogy az mindenkinek kellemetlen. Megvannak a maguk hiányosságai, de bárkit meg is tudnak verni ezzel a szerkezettel, ezzel a kerettel és csak azért nyolcadikak, mert az alapszakasz nagy részében (szinte teljes egészében) nem ez volt a keretük.

Adott tehát egy egyértelmű matchup-előny a Lakersnél, a James-Davis páros tudása egyébként is a legtöbb csapat ellen favorittá teszi ezt a gárdát, amely ráadásul pihentebb is ellenfelénél - a Blazers levegő után kapkod jelenleg, Lillard is ellőtte már a maga puskaporának jelentős részét, ennél jobb nem nagyon tud lenni, ez mind a LAL mellett szól. A túloldalon a Lakers "lepukkant" formája áll és az, hogy a Portland mennyivel élesebb jelenleg, hogy mennyire benne van az élet-halál meccsekben, amelyeket sorozatosan meg is tudott nyerni - ráadásul nála játszik a buborék-MVP, aki egészen könyörtelen formában van. A Blazers közel sem "csak" egy nyolcadik kiemelt és egyáltalán nem lehet leírni, főleg a párharc elején lehet benne egy-két győzelem, de mindezek alapján azért még mindig inkább LeBron Jamesékre kell fogadni, így (fenntartva, hogy javulniuk kell és nehéz dolguk lesz):

Tipp: 4-2 a Los Angeles Lakers javára.

A párharc-felvezetőink (és egyéb blogjaink) ezen a linken olvashatók!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus