NBA Playoff 2022: A nyugati döntő előzetese

A Golden State Warriors és a Dallas Mavericks párharcának a mottója: megkapja-e továbbra is az elegendő segítséget Luka Doncic, vagy a Warriors tűzereje már sok lesz a Mavericksnek?

Golden State Warriors (3.) – Dallas Mavericks (4.)
Első mérkőzés ideje: 2022. 05. 19. csütörtök, 03:00

Mi történt eddig?

A Warriors a nyáron behúzta a draftról Jonathan Kuminga és Moses Moody párosát, míg rajtuk kívül a veterán jelenlétet próbálták erősíteni a keretben, visszahozták Andre Iguodalát, illetve leigazolták Otto Porter Jr. és Nemanja Bjelica kettősét is. Az alapszakasz elején nagyon bekezdtek, 18-2-vel is álltak és úgy tűnt, hogy harcban lehetnek a ligaelsőségért is, de ezt követően elkezdtek megszaporodni a vereségek. Amikor Klay Thompson végre visszatérhetett 2,5 év kihagyás után, Draymond Green dőlt ki, míg amikor a Warriors mindenese is felépült, Stephen Curry sérült meg. A hullámzó második félszezonnak is köszönhetően végül 53-29-es mérleggel zártak, ami a harmadik helyre lett elegendő nyugaton, így a Nuggets lett az első körös ellenfelük a rájátszásban. Curry visszatért a párharc kezdetére, hosszú idő után először összeállhatott érdemlegesen is a Curry-Thompson-Green trió, és a vezérletükkel, valamint az idény közben nagyot fejlődő Jordan Poole közreműködésével 4-1-re lenyomták Nikola Jokicsékat. A második körben a Grizzlies jött velük szembe, Ja Morant okozott is számukra kellemetlen pillanatokat, de a harmadik meccsen megsérült, így innentől kötelezővé vált a Warriors számára a továbbjutás, 4-2-s összesítéssel ezt meg is tették, bár a 39 ponttal elveszített ötödik meccs nagyon nem mutatott jól.

A Mavericksnél jelentős változások történtek a nyáron, Rick Carlisle helyére Jason Kidd érkezett, míg a vezetőségben Nico Harrison váltotta Donnie Nelsont. A keretet leginkább Josh Richardson és Frank Ntilikina megszerzésével igyekeztek megerősíteni, és a szezont jól is kezdték, 10 meccs után 7-3-ra álltak, de ezt egy nagyobb hullámvölgy követte, aminek a végén 16-18-ra romlott a mérlegük. 2022-t viszont kiválóan kezdték, Tim Hardaway Jr. sérülése sem befolyásolta a teljesítményüket negatívan, majd nagyobb meglepetésre pontot tettek a Kristaps Porzingis-projekt végére, és akkor kevéssé érthető módon Spencer Dinwiddie és Davis Bertans párosáért cserélték el. A két érkező hiába produkált addig botrányosan gyenge szezont a Wizardsnál, Dallasban hamar be tudtak illeszkedni, mindkettejük helyét megtalálta Kidd, miközben a Mavericks szélsebesen vágtatott felfelé a nyugati tabellán, a szezon végére arra is volt esélyük, hogy akár mostani ellenfelüket is megelőzzék. Végül 52-30-cal a negyedik helyen futottak be, így a Jazz ellen kezdhették a rájátszást, akik ellen kisebb meglepetésre úgy is 2-1-es vezetéshez tudtak jutni, hogy Luka Doncic addig nem játszhatott egy sérülés miatt. A szlovén úgy tért vissza, hogy nem látszódott meg rajta a kihagyás, 4-2-vel mentek tovább, majd egy fokkal nagyobb meglepetésre a Suns ellen is tovább tudtak menni hét meccsen, hiába álltak 0-2-re és 2-3-ra is, az utolsó két meccsükön összesen 60 ponttal dobták túl ellenfelüket.

Az alapszakaszban egyaránt kétszer találkoztak a felek a Porzingis-csere előtt, illetve után is, és összességében 3-1-re múlta felül ellenfelét a Mavericks. Január 5-én Dallasban nyertek a hazaiak 99-82-re, és az a meccs ugyan még Thompson visszatérése előtt volt, de érdemes feljegyezni, hogy Curry csak 5/24-et hajított ezen az estén. Január 25-én már Thompsonnal kiegészülve, de Green nélkül tudott hazai pályán 130-92 arányban visszavágni a Warriors. Február 27-én ismét a Chase Center volt a helyszín, de idegenben is 107-101-re nyerni tudott a Mavericks, és ebben nagy szerepet játszott a nem sokkal korábban megszerzett Dinwiddie is a 24 pontjával és 5 gólpasszával, de azt sem szabad elfelejteni, hogy Green és Thompson egyaránt kihagyta ezt a meccset. Utoljára március 3-án csaptak össze az alapszakaszban, ekkor a Mavericks pályaválasztóként tudott 122-113-ra diadalmaskodni, Doncic 41/10/9-es számsort hozott, míg ellenfelük ezúttal is Green nélkül volt kénytelen kiállni.

Mi várható?

Már önmagában az is nehézzé teszi a jóslást, hogy miként jutottak el idáig a csapatok: a Warriors egy olyan Nuggets ellen tudott nyerni, ahonnan hiányzott Jamal Murray és Michael Porter Jr. is, majd a Grizzlies is részben Ja Morant (és Dillon Brooks) nélkül kellett megvívja ellenük a párharcát. Ezzel szemben a Mavericks se az első, se a második körben nem számítottak egyértelmű esélyesnek, különösen nem a másodikban, ahol gyakorlatilag mindenki leírta őket a Suns ellen (mi is), és éppen elégszer tudott valaki ahhoz fellépni az elképesztő formát mutató Doncic mellé, hogy az elég legyen a kétszeri továbbjutáshoz.

Az előző körben leginkább Mikal Bridgesre hárult Doncic őrzésének a feladata, de a Mavericks el tudta érni, hogy lecsökkenjen az ő védekezésre gyakorolt hatása. A Suns az alapszakaszban kiváló védőcsapat volt, de a Warriors még náluk is jobb, és úgy lett az övék a második legjobb védelem a ligában, hogy Green csak 46 meccsen tudott pályára lépni. Leginkább az ő személye miatt lehet azt gondolni, hogy a Warriors védekezése esetleg jobban működhet a Doncic-varázs ellen, mint ahogyan a Suns hátsó sora szerepelt ellene, csapatszinten viszont ugyanazzal a dilemmával kell szembenéznie a Warriorsnak is, mint amivel a Jazznek és a Sunsnak is kellett: arra tegyenek fel mindent, hogy Doncic-ot lassítsák, vagy próbálja meg az aktuális védője egy-egyben megtartani, amennyire lehetséges, és inkább a Mavericks többi emberére tapadjanak oda? Nagy dilemma ez, mert Doncic akkor is képes befolyásolni a mérkőzések alakulását, ha komoly védekezést kap, ugyanakkor az is egy fontos statisztika a csapata rájátszása kapcsán, hogy 4-0-ra állnak azokon a meccseken, amikor tőlük valaki más elér legalább 25 pontig. Az alapszakaszban Andrew Wiggins védekezett ellene a legtöbbet, míg Gary Payton II követte őt ebben, utóbbira ugyanakkor kérdéses, hogy számíthat-e egyáltalán valamikor a párharc során Steve Kerr, mert egyelőre a könyöktöréséből lábadozik.

Doncic elképesztő formát mutatott eddig mind a rájátszásban (31,5 pont, 10,1 lepattanó, 6,6 gólpassz, 58,7% TS), mind a Warriors elleni idei négy meccsén (31,5 pont, 9 lepattanó, 5,5 gólpassz, 63,3% TS), és lehet, hogy hiába forog rajta Green, Thompson és Wiggins, nem lesz rá ellenszer, de az is kérdés, hogy ki az, aki ezúttal fel tud mellé nőni? Brunson a Suns elleni első két meccset leszámítva nagyon jó rájátszást hoz, ugyanakkor pont az a két találkozó lehet a Warriors számára a hivatkozási pont, hogy őt ki lehet venni a játékból, és ezeket a találkozókat el is bukta a Mavericks. Kleber, Finney-Smith, Bullock és Dinwiddie is hozott már jobb estéket, ahogyan párszor Bertans is elkapta már a fonalat, de szükség is lesz arra, hogy ez a továbbiakban is így legyen. Fontos lesz a Mavericks triplázása, és az, hogy miként védi azt a Warriors, mivel az alapszakaszban 33,9%-on tartották ellenfeleiket, ami az egyik legjobb volt a ligában, a rájátszás során viszont 36,3%-kal dobtak kintről ellenfeleik.

A másik oldalon is hangsúlyos szerepet kaphatnak a triplák, ami adja magát egy olyan csapatnál, ami a Curry-Thompson hátvédpárossal rohamoz, és azzal a luxussal rendelkezik, hogy a padról jön még egy feltörekvő Poole is. Fontos megjegyezni, hogy az alapszakaszban a Mavericks is remekül védte a kinti dobásokat, 34%-kal dobtak ellenük, és a Warriorsszal ellentétben ők a rájátszásra is fent tudták tartani ezt a szintet, itt 33,9%-kal dobott kintről velük szemben előző két ellenfelük. Az első két körben Thomson (9,4 kísérletből 40,8%) és Poole (6,3 próbálkozásból 39,1%) is összességében jól dobott távolról, ráadásul Andrew Wiggins (3,6 kísérletből 40%) dobóformájára sem lehetett panasz, de Stephen Curry triplázása (10,6 kísérletből 35,9%) is csak önmagához mérten számít rossznak, benne bőven lehet több is, ha számára kedvezően alakulnak a körülmények.

A Warriorsnak közel sem a triplázás az egyetlen fegyvere, meccsenkénti 27,8 gólpasszuk messze a legtöbb a rájátszás során, ugyanakkor azt sem szabad elfeledni, hogy a vonatkozó rangsorban második Suns passzjátékát is el tudta venni a végére a Mavericks, és előbb csak Chris Pault, majd az utolsó két meccsre mellette már Devin Bookert is limitálni tudták. A Warriors emellett a lepattanózására is támaszkodhat, az előzetesen sokkal atletikusabbnak tűnő Grizzliest is a legfőbb fegyvereikkel nyomták le, és ez egyaránt működhet náluk Kevon Looneyval és nélkül is a nyugati döntőben, és itt ismét ki lehet lyukadni arra, hogy Green sokoldalúsága mekkora fegyver lehet számukra.

Arra is érdemes kitérni, hogy a Mavericks védekezésében hogyan oszlanak majd el a terhek, különösen az lesz érdekes, hogy Curry mit kezd Reggie Bullock ellen, mert az alapszakaszban csak 8/27-tel célzott vele szemben, de azért itt is érdemes lesz számításba venni, hogy most Thompson és Green is ott lesz mellette. A másik kérdéses pont természetesen Doncic védekezése lehet, aki az alapszakaszban Wiggins mellett próbálta meghúzni magát, aki 6/8-cal dobott róla, ami ugyan rosszul is hangozhat, de ez azért azt is mutatja, hogy a Warriors wingje nem is volt agresszív vele szemben, és ugyanezt mutatja, hogy a négy meccs alatt összesen 7 személyi hiba került Doncic neve mellé, ez alapján most sem feltétlenül kell attól tartani, hogy faultgondokba kerül – másfelől viszont érdekes húzás lenne Kerrtől, ha valamikor a párharc során azt kérné a csapattól, hogy kezdjék el tömni Wigginst labdákkal, hogy támadhassa egy-egyben Doncic-ot.

Edzők

Steve Kerr egyértelműen a tapasztaltabb vezetőedző, háromszor nyert bajnoki címet a Warriors élén, és egy olyan rendszert épített ki, amit éveken keresztül nagyon nehéz volt legyőzni. A legnagyobb dilemma az lehet a számára, hogy alacsonyan vagy magasan kezdjen, Looney és Kuminga is megfordult már a kezdőben, ahogyan az a Poole is, akivel összeállhat az új death lineup. A rotációját sérülések is befolyásolhatják, Paytonról már esett szó, de Porter Jr. és Iguodala sem egészséges, előbbi ugyan csak egy meccset mulasztott idáig, utóbbi viszont hetek óta maródi egy rejtélyes nyaksérüléssel, és a második kört teljesen ki is hagyta. Azt is illik megemlíteni, hogy James Wiseman az egész szezont kihagyta.

Jason Kidd azt követően, hogy felemás eredményeket ért el első vezetőedzői próbálkozásai idején, idén bizonyítani tudott a Mavericks élén, összeszedte a védekezésüket, és eddig a rájátszásban is rendre megtalálta, hogy kihez érdemes nyúlnia. Csak a cserejátékosait nézve lépett már elő főszereplővé egy/több meccsen Kleber, Bertans és Dinwiddie is, míg a Suns ellen Ntilikina helyét is megtalálta védőoldalon. Érdekes lesz, hogy a Warriors ellen mit tud kitalálni, képes lesz-e ismét újat mutatni, vagy már az összes lapját felfedte az előző két kör során, és ennek a válasza akár eldöntheti azt is, hogy bejutnak-e a döntőbe vagy sem. Mondjuk lassan már nehéz lesz bármin is meglepődni, Kiddben benne van ebben a rájátszásban, hogy egyszer csak elkezd nagyobb szerepet adni mondjuk Chrissnek vagy Burke-nek (most csak mondtunk két nevet, bár egyikük sem nagyon került elő a Warriors ellen az alapszakaszban sem), és bejöjjön neki.

Összességében nagyon nehéz megjósolni, hogy mi fog történni, a bajnoki tapasztalat egyértelműen a Warriors mellett szól, ahogyan az is, hogy elvben bennük lehet a nagyobb tűzerő, de hasonlóan lehetett gondolkodni a Suns elleni párharc előtt is, és mégis a Mavericks van itt a nyugati döntőben. Noha többen is pályázhatnak erre a címre (Jimmy Butler, Jayson Tatum, Giannis Antetokounmpo), meglehet, hogy Doncic ennek a rájátszásnak az eddigi legjobb játékosa. Az nagyon erős érv lehet egy csapat mellett, ha a soraiban tudhatja a rájátszás legjobb játékosát, ugyanakkor a Warriorsban tán a Sunsnál jobban benne van, hogy körülötte úgy lebontsa a támadójátékot, mint ahogyan a Celtics tette ezt Antetokounmpo körül, Green vezérletével képesek lehetnek ezt elérni, miközben ezzel együtt sem biztosítanak egyértelműen szabad pályát Doncic számára, és ez talán a javukra billentheti a mérleg nyelvét.

Tipp: 4-3 a Warriors javára.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus