New Kidds S05 E02: Ez tré, Young!

Egy hónap telt már el a szezonból, ezáltal tisztább képet kaphatunk, kik a jól teljesítő újoncok - lássuk őket!

10. (-) Landry Shamet – Philadelphia 76ers

Azzal, hogy a Sixers elcserélt kettőt a legjobb dobói közül, felértékelődött azon spílerek szerepe a keretben, akik képesek hatékonyan triplázni – Shamet kipipálja ezt a boxot. Eddigi 17 mérkőzése során mindössze két alkalommal nem talált be kintről, bár pár napja az a Memphis elleni 1/11 nem nézett ki túl jól - de hát a rookie-lét már csak ilyen. November elején volt egy négymeccses szériája, ahol kétszámjegyű pontot termelt, azóta azonban volt némi változás az állományban - Jimmy Butler érkezett, Fultz lekerült a cserék közé, Wilson Chandler pedig felépült, kíváncsian várom, hová, és mennyi időre fér be az újonc Brett Brown rotációjába. 

9. (8) Jaren Jackson – Memphis Grizzlies

A Michiganről érkezett magasember gyakorlatilag a szezon eleje óta kezdő, az utóbbi időben már többször is 30 perc körül játszatta őt a Grizzlies szakmai stábja, vagyis a BickerStaff (elnézést). Dobószázálékán (48.9%) még volna mit javítani, összességében azonban egy hasznos, sokoldalú fiatalról beszélünk – volt már két 20 pontos meccse, dupla-duplája, valamint két olyan derbije is, ahol öt sapkát osztott ki az ellennek, ma hajnalban pedig 4 labdát csent el. A negyedik helyen húzott Jackson eddig szolid picknek tűnik (12.7 pont, 4.9 lepattanó), ha pedig idővel esetleg Marc Gasol lelépne, egyből be is tudna ugrani a helyére centerbe.

8. (4) Marvin Bagley – Sacramento Kings

Bár elsőre erősnek tűnhet, hogy négy helyet is rontott legutóbbi helyezése óta a kaliforniaiak erőcsatára, ám ez nem elsősorban az ő rossz játékának, hanem a többi elsőéves remeklésének tudható be – szerencsére. 8-6-os mérlegével jelenleg a nyugati főcsoport nyolcadik helyén áll a Kings, egyelőre elváráson felül teljesítenek, ebben pedig Fox, Cauley-Stein és a szerbek mellett Bagley-nek is tevékeny szerepe van. Bár egyelőre a kezdőkkel még egyszer sem futott ki a parkettre, két alkalommal is csak egyetlen pattanó választotta el a dupla-duplától, ez pedig nem rossz teljesítmény – mint ahogy 12 pont, 6 patti körüli átlaga sem az. 

7. (-) Allonzo Trier – New York Knicks

Bár Porzingist határozatlan ideig még nem látjuk pályán, ez nem jelenti azt, hogy ne lennének érdekes fiatalok a Knicks keretében. Trier gyakorlatilag a semmiből robbant be David Fizdale rotációjába, és ha már ott van, tesz is róla, hogy minél többen megismerjék a nevét. 23 pont a Dallas elleni győzelem alkalmával, 21 a Bulls kosarába, összességében 11.3 pontos átlag, 37.9%-os triplázással és remek büntetőzéssel – az egyik legjobban dobó elsőévesről beszélünk, pedig a drafton nem igazán kapkodtak érte a csapatok. 

6. (5) Collin Sexton – Cleveland Cavaliers

Nem indult egyszerűen „Nem tudja, hogyan kell játszani” Sexton NBA pályafutása, hiszen a LeBron James távozása után romokban lévő Cavaliers kaparintotta meg játékjogát a drafton – az a Cavs, ahol Kyle Korveren túl nem sok olyan veterán van, akitől bármi hasznosat is tanulhatna egy fiatal játékos. Talán még George Hill ilyen jobb napjain, de azt Sacramentóban láttuk, hogy ha gyenge a csapat körülötte, Hill motivációjával akadhatnak gondok. Na meg az sem segít a helyzeten, hogy az eddig látottak alapján Sexton nem egyes, sokkal inkább kettes – csakhogy Korveren kívül J.R. Smith, Jordan Clarkson és Rodney Hood is az, így kényszerből irányítóban játszatja őt Larry Drew – talán nem annyira lesz durva a dolog, mint amikor Zach LaVine-t próbálgatták egyes poszton még Minnesotában, de az világosan látszik, hogy a srác inkább scorer. 12.9 pontja mellé csak 2.3 gólpasszt oszt, egyelőre több az eladott labdája (33), mint a zsugája (32). Viszont remek keze van, eddig 50%-kal triplázik (10/20), és csaknem 93%-kal büntetőzik – ha nem Clevelandben lenne, hanem mondjuk a Lakersben, valószínűleg sokkal pozitívabban beszélnének róla.

5. (7) Shai Gilgeous-Alexander – Los Angeles Clippers

Lob City már a múlté, van helyette viszont egy „mini” Grit & Grind Clippers, tele hajtós, szimpatikus játékosokkal (Bobi and Tobi megvan?). Nehéz kitűnni egy csapatból, ha a keretben 10-12 hasonló tudású játékos van, Alexandernek mégis sikerült – sokan már esélyesként kezelik ha nem is az Év Újonca címre, de egy All-Rookie első csapatba. Van is alapja az ilyen beszédnek, ha a 20 éves hátvéd legutóbbi meccseit nézzük – 19 pont a Portland ellen, 16 pont, 6 pattanó, 4 assziszt, 3 blokk a Bucks legyőzésénél, majd 18 pont a Warriors dinasztiájának megdöntése alkalmával (megtörténik, kérdezzétek csak Jarrett Jack-et!). Csak lesz Gilgeous-eposz?

4. (3) Trae Young – Atlanta Hawks

Nem egy visszafogott gyerek a Hawks kisembere, kerek perec kijelentette, hogy szerinte jobb karriert fut majd be, mint az érte elcserélt Luka Doncic. Ez lehet, hogy így is lesz, de talán az időzítés nem volt a legmegfelelőbb – 2/12-es meccse után 2/11-et „hintett” mezőnyből, novemberben még nem volt 50%-os mezőnymutatós mérkőzése. Nyilván nem lesznek álmatlan éjszakái az atlantai vezetőségnek ettől, hiszen bármikor benne van egy 20+ pontos 10+ asszisztos dupla-dupla a srácban (mint a Lakers ellen például), és idén sem a győzelmekre hajtanak, de a szavak helyett inkább a tettekre kéne helyezni a hangsúlyt, mint teszi azt például – na ki is? – Luka Doncic.

3. (9) Wendell Carter – Chicago Bulls

Eheti legnagyobb „emelkedőnk” Carter, és nem csak a listán, de a pályán is – továbbra is csak egy olyan meccse volt a Bulls fiatal magasemberének, ahol nem jegyzett legalább egy blokkot. 25 pontos karriercsúcs, négy dupla-dupla – én elkezdtem venni a Carter-részvényeket, nagyon lent van most a Bulls árfolyama. Kíváncsi leszek, milyen párost alkotnak majd Markkanennel, ha jót, az hosszú távra megoldhatja a Bikák palánk alatti szekciójának kérdését.

2. (2) Deandre Ayton – Phoenix Suns

Nem sok kellett hozzá, hogy ne Cartert rakjam második helyre, de egyelőre győzött az egész idényt tekintve kiegyensúlyozottabb, és jóval hatékonyabb 1/1-es. Továbbra is tartja dupla-duplás átlagát (16 pont, 10.6 lepattanó), a harmadik legjobb pontszerző az újoncok között, pattanókban első, de még gólpasszban is negyedik (!) 2.9-es átlagával – mezőnyszázalékban második (61.3%), egyedül a blokkok (0.71) hiányoznak. Remek támadó center, ha a Suns nem baltáz el annyi lottery picket (Chriss, Bender, Len, de lassan Josh Jackson is ide vehető), hanem kompetensebb játékosokat választ, azzal talán megkönnyítette volna Ayton dolgát is, de ezt már sosem tudjuk meg.

1. (1) Luka Doncic – Dallas Mavericks

Bár nem mindig hoz űrszámokat a szlovén, nálam egyelőre így is stabil első. Volt három egymást követő 20+ pontos meccse, ami nem is akkora szó, hiszen 19-es átlaga van összességében. Az OKC ellen 8 gólpasszt is kiosztott, a Jazz elpáholásakor pedig demoralizáló buzzer triplát vágott be az első félidő végén – nem volt alaptalan a hype, de ezt talán már a legutóbbi alkalommal is leírtam. Meglesz az elmúlt öt év során a harmadik „külföldi” év újonca?


Futottak még:

Mohamed Bamba – Orlando Magic

A floridaiak eddig jobban szerepelnek az előzetesen vártnál, 7-8-as mérlegüket pedig javarészt Nik Vucevic remeklésének köszönhetik. A montenegrói mögött általában csak 10-20 perce marad Bambának a bizonyításra, de ez is elég szokott lenni neki – a Wizards és a Knicks ellen is 15 pontot szerzett, pedig egyik találkozón sem érte el a játékideje a 18 percet. 

Mitchell Robinson – New York Knicks

Még egy magasember a Futottak között, és nem csak fut, de ugrik is – amikor megláttam Magic elleni kilenc blokkját, azt hittem, elírás. Nem vállalja túl magát, kicsit Tarik Blackre emlékeztet ezen a téren (is), övé a legjobb mezőnyszázalék eddig az elsőévesek között (62.0%), és volt már dupla-duplás meccse is.

Omari Spellman – Atlanta Hawks

Legutóbbi öt mérkőzéséből három alkalommal is dupla-duplát hozott a Hawks erőcsatára, remek teljesítmény ez az első kör utolsó draftoltjától. Közeleg azonban John Collins visszatérése, ez valószínűleg visszaveti majd Spellman produkcióját. 

Kevin Knox – New York Knicks

Trieren kívül Knox is elsősorban pontszerzésben jeleskedik, még ha nem is teszi azt (egyelőre) túl hatékonyan a sérülésből nemrég visszatért fiatal bedobó – legutóbbi négy meccsén 12, 17, 15 majd 11 pontot szórt, kezd játékba lendülni.

Kipottyant: Josh Okogie – Minnesota TimberBullsWolves   

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus