Nyugodt nyár elé néz a Bulls

Irányítót kellene szereznie a Chicagónak, de egyébként nagy átalakulás nem várható - kérdés, hogy a nyári célt hogyan sikerül abszolválni.

Az eddig tárgyalt csapatok:

Southwest: PelicansGrizzlies
Atlantic: Knicks
Pacific: Lakers, Suns
Central: Cavaliers


Mint minden nyáron, idén is végigvesszük a csapatokat a draft és a szabadügynökpiac nyitása előtt, hogy mit érdemes csinálniuk az off-szezon folyamán, mire és merre építkezhetnek, egyáltalán milyen lehetőségeik vannak. A drafton hetedik helyen választó Chicago Bulls egy elég viharos szezon után egy(-két) fokkal összeszedettebben érkezik az újabb idény felé.


Kell a segítség LaVine-nek és Markkanennek

A Bulls az előző szezon egynegyede után edzőt cserélt. Akkor úgy nézett ki, hogy ez önmagában nem lesz megoldás, és az első napok, pár hét korábban nagyon ritkán látott eseményeket hozott - játékosok panaszkodtak az edző kemény módszereire, edzéseket bojkottáltak, jogorvoslatot próbáltak kérni emiatt külső szervtől, szóval teljesen nonszensz problémák kerültek felszínre. A vezetőség azonban kiállt Jim Boylen mellett, és egy idő után úgy tűnt, hogy ennek meg is lesz az eredménye. A játékosok hozzászoktak Boylenhez, aki embert faragott belőlük, így a gárdának van tartása - ezzel komoly gondok voltak előtte.

Az világosnak tűnik, hogy támadásban Zach LaVine és Lauri Markkanen lesz a gárda két pontfelelőse, ami rendben is van. A gond az, hogy mellettük nincs más, aki helyzetet tud teremteni magának, és ez főleg LaVine távollétében volt nagyon szembetűnő, akkor nagyon akadozott a Bulls játéka - Markkanen még nem volt kész arra a szerepre, hogy átvegye az első számú ember feladatkörét. Kris Dunn semmiféle fejlődést nem mutatott második chicagói évében sem, továbbra is pocsék scorer, és a társak megjátszásában sincs olyan szinten, hogy ezt ellensúlyozni tudja, így nem meglepő, hogy a legtöbben arról cikkeznek, hogy a Bulls irányítót akar.


Lonzo Ball lehet a megoldás?

Többször felmerült a sajtóban az, hogy a Chicago és a Los Angeles Lakers már a deadline-nál is tárgyaltak egymással az irányítóról, a New Orleans Pelicans és Anthony Davis ügyének "újranyitása" után pedig megint felmerült, hogy az 1/7-es pick mehet az aranysárga-lilákhoz Ballért, akik a picket felhasználhatják egy másik cserében - a Pelicans sem nagyon kapkod a játékmesterért, állítólag ő sem nagyon játszana New Orleansban, úgyhogy adja magát ez a szál, igaz, az egy hellyel korábban választó Phoenix Suns esetében szintén.

Ball egy valamit biztosan nem old meg: hasonlóan pocsék scorer összességében, mint Dunn, és egyáltalán nem a védelemmegbontás az erőssége, így ha LaVine sérült, nem sokkal lenne előrébb vele a Bulls. Egy valamiben azonban kiemelkedő: a társait ott és akkor játssza meg, ahol és amikor ők azt akarják, kifejezetten magas játékintelligenciával bír - Markkanen és LaVine is jobb játékosnak tűnne mellette, mint most, ami támadásban már egy egészen pofás formációt alkothatna.

Ballra a jó védekezése mellett (vele, Otto Porter Jr.-ral és Wendell Carter Jr.-ral kifejezetten jó hátsó alakzatot lehetne összetenni) azonban még egy valami jellemző, mégpedig a sérülékenység - óriási kérdés, hogy például a Bullsnál, ami nélküle is küszködik a sérültekkel folyamatosan, mi lenne vele, miután két év alatt összesen nem játszott 100 meccsen.


A többi irányító is szóba fog kerülni, amíg meg nincs az egyik

Az szinte teljesen egyértelmű, hogy a Bulls legalább egy embert szerezni akar egyes posztra. A drafton jó eséllyel ez nem fog menni, a jelenlegi infók alapján sem Darius Garland, sem Coby White nem lesz már bent a hetedik helyen... amin egyébként elképzelhető, hogy magasembert húz a Chicago Carter és Markkanen mellé. A Texas Egyetemről érkező Jaxson Hayesről rengeteget cikkeznek az elmúlt napokban, és egy jó, ráadásul mindkét magas poszton használható játékos is kellene a Bullsnak, ahogy egyébként a padra az összes posztra elférne egy ilyen kosaras.

A szabadügynökpiac már más kérdés. 81-82 millió dollár környékén áll a Chicago, ráadásul napvilágot láttak olyan adatok, miszerint jóval több lett a liga aktuális bevétele, mint amivel tervezett, így lehet, hogy pár millió dollárral mégis megnő a 109 millióra tervezett sapka. Ettől függetlenül reális esélye csak azoknál van a Bullsnak, akik nem első vonalas egyesek (Kyrie Irving, Kemba Walker 6-8 másik helyre is mehet, nem fog Chicagóba szerződni egyikük sem), és akik leginkább bizonyítani szeretnének, vagy első számú PG-k akarnak lenni csapatukban.

Ricky Rubiónak bizonytalan a jövője a Jazznél saját nyilatkozata alapján is, ő esetleg szóba kerülhet, mint egy Ballhoz hasonló olyan játékos, aki tudja, kit, mikor és hol kell megjátszani. Terry Rozier pedig nagyjából minden irányítót kereső csapatnál ott lesz a köztudatban - ő viszont a Boston Celtics korlátozott FA-ja, és jelen állás szerint úgy néz ki, hogy Irving megy a Brooklynhoz, márpedig akkor őt valószínűleg marasztalja a Boston. Ha már Irving: úgy néz ki, hogy D'Angelo Russell is elérhető lesz, de az azért érdekes kérdés, hogy az ő játéka mennyire passzol LaVine-éval.

Cserével megszerezhető Ball mellett Mike Conley is, mint aki lényeges előrelépést jelentene (és Dunnhoz képest konkrétan minden téren), de kérdés, hogy a Bulls mennyire akar kockáztatni egy 1+1 éves, nagy szerződéssel. A nagy szerződéssel egyébként nincs gondja a csapatnak, piaci ár fölött kapott LaVine is, és a maximum szerződésű Porter is itt van már a keretben, de Conley "timeline"-ja egyáltalán nem illik a csapatéba - mire komoly tényező lehet a Chicago, addigra Conley kiöregedhet, vagy egyszerűen lelép szabadügynökként, ez az, ami miatt Ball kifejezetten passzolna ebbe a keretbe.


Nem kell kapkodni

Irányító kell a Bullsba, de azt kár várni, hogy ez a csapat egycsapásra keleti PO-os lesz. Az egyes poszt mellett a teljes kispadot fel kellene tölteni használható emberekkel (Chandler Hutchisontól még ezt kár várni, Denzel Valentine-ból pedig nem biztos, hogy valaha az lesz, amit az egyetemen láttunk tőle), mindkét dolgot (kezdő irányító, teljes kispad) pedig nem lehet megoldani az 1/7-tel, a 2/38-cal, illetve a valamivel kevesebb, mint 30 millió dollárral és a kivételekkel.

A pick bekerülhet egy cserébe (mint ahogy Dunn vagy éppen Valentine is), de jelen állás szerint kizárt, hogy a LaVine-Porter-Markkanen-Carter négyes bármilyen formában távozzon. Vannak olyan csapatok, ahol rengeteg a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy ki marad és ki megy - na a Bulls nem tartozik ezek közé, de ettől még az érdekes lehet, hogy kiben gondolkodik a vezetőség az egyes poszt megerősítésére.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus