Playoff-percek: Szerverhiba

Egy félidő remeklés is elég volt a Nuggetsnek - Nem ment egyszerre a védekezés és a támadás a Clippersnél - Nick Nurse nem Mike Budenholzer - Kemba Walkeren volt a hangsúly a Raptorsnál, de vajon dob-e még egyszer ilyen gyengén a Celtics?

Szerverhiba

Kawhi Leonard eddig szinte tökéletes teljesítményt nyújtott az idei rájátszásban, egyedül a gyenge triplázása miatt lehetett kicsit elővenni. A Nuggets elleni 2. meccsen viszont csak 4/17 volt mezőnyből, és először maradt bedobott hármas nélkül. Legutóbb a 2016-os rájátszás első körében állt meg ilyen kevés sikeres mezőnykísérletnél. 4 éve a Memphis Grizzlies elleni 26 pontos győzelem során ugyanúgy 13 pontot szerzett, mint ma hajnalban. Akkor +12-ben volt vele a Spurs, ma viszont -16-ban a Clippers, ami az egész mezőny leggyengébbje volt.

Mivel az előző 7 meccsén 32,3 pontot átlagolt 56,2%-os mezőnymutatóval, két dologra lehet következtetni: Kawhi Leonard mégsem gép és jó védekezéssel hibára lehet késztetni, vagy ha mégis robot, akkor szerverhiba lépett fel nála. A Denver ezúttal nem váltotta el annyira könnyedén, mint ahogy azt az első meccsen megtették, Jerami Grant rendszerint előtte tudott maradni. A párharc során egyelőre messze ő fogta legtöbbet a Clippers sztárját, összeségében pedig 7/15-ös mezőnymutatón tudta eddig tartani.

Egy félidő remeklés is elég volt

Az első félidőben Nikola Jokics és Jamal Murray is a Jazz ellen mutatott formáját idézte, ahogyan a Nuggets triplái is úgy estek, mint az első körben. A csapat két fő pontfelelőse 17/26-os mezőnymutatóval jutott 44 pontig a nagyszünet előtt, vezetésükkel pedig 9/20 triplát is elsüllyesztettek. Fordulás után elapadt a triplaeső, 6/20 távoli dobása esett be nekik, miközben az addig parádézó duó is csak 3/12-t dobott 9 pontért cserébe. Ez nagyrészt a Clippers éledező védekezésének volt köszönhető, és a félidei 56%-os mezőnymutató egyébként sem esett bele a tartható kategóriába. Murray egy nagyon fontos triplát így is elsüllyesztett a hajrában.

Nem ment egyszerre a védekezés és a támadás

Az első félidőben a Clippers védekezése hanyatlott, sorra elkéstek a váltásokkal, elcsúsztak a Nuggets zárásai után, ellenfelük ráadásul jól járatta a labdát, 12 gólpasszt osztottak szét egymás között. Támadásban közben rendben voltak, annak ellenére is, hogy a Leonard-George-Williams trió csak 11/28-at dobott, csapatszinten így is 47,7%-kal értékesítették a helyzeteiket.

A fordulás után védekezésben erősítettek, 38 ponton és 31,7%-os mezőnymutatón tartották ellenfelüket, és az álmoskönyvek szerint is jó jel többnyire, ha az ellenfeled legjobb támadója a 10 pontos Gary Harris. A Clippers problémái ott kezdődtek a második félidőben, hogy Harris nemcsak a Nuggets legjobb pontszerzője volt ebben az időszakban, hanem a teljes mezőnyé. Az első félidőben sem parádézó trió 6/24-et dobott, amiből Leonard egy 0/6-tal vette ki a részét, és csapatszinten ők is megálltak 45 pontnál és egy 34,1%-os mezőnymutatónál.

Nick Nurse nem Mike Budenholzer

A Bucks mestere a harmadik, Heat ellen elbukott mérkőzés után elmondta, hogy sztárjai számára a plafon a 35-36 perc, nem akarja őket 40 perceztetni. Nem tudni, szóltak-e neki, hogy ez már a rájátszás, és lassan nem lesz hova tartalékolni, mert mindjárt kiesik a csapat, de Nick Nurse láthatóan nem ezt a filozófiát vallja. A bajnok trénere 0-2 után nagyon lerövidítette a rotációt: Lowry 90, VanVleet 86, Siakam 84, Anunoby pedig 80 percet játszott az elmúlt két találkozón, mindkettőt hozta is a Toronto.

Kemba Walkeren volt a hangsúly a Raptorsnál, de vajon dob-e még egyszer ilyen gyengén a Celtics?

Nurse folyamatosan váltogatta a védekezési sémákat, az alapvető cél pedig az volt a kanadai oldalon, hogy Kemba Walker ne tudja olyan könnyen és hatásosan mozgatni a Celticset. A taktika bejött: a 15 pontig és 8 gólpasszig jutó Walker saját maga mondta el a meccs után, hogy jóval aggresszívebbnek kell lennie a továbbiakban, hiszen csak 9 dobást vállalt - hozzá kell tenni, a passzivitásához hozzájárult a Raptors védekezése is.

Sok üres helyzete is volt a Bostonnak, vállalkozhattak szép számmal Jaylen Brownék, de az óceánba sem nagyon tudtak betalálni ezen a napon - még az a Jayson Tatum sem, aki ezt leszámítva most is jól játszott elöl, a csapatszinten hozott 20%-ból mindenki szépen kivette a részét. Még ha Walker "megszállása" miatt sokszor ütemtelenül is kellett vállalnia a Celtics-játékosoknak a játékmester "elvesztése" miatt, ennél akkor is sokkal többre képes a Boston tiszta helyzetekből. Kérdés, hogy az a bizonyos harmadik meccs és OG Anunoby dobása mennyire marad benne a fejekben, mert ezen a találkozón még annak is lehetett szerepe - meglátjuk, mennyire tudják ezt elfelejteni Smarték a párharc előrehaladtával.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus