PO-csapatot csinálnak-e már most Phillyben?

Nagyjából egy hónap múlva jön az NBA draftja, kezdődik tehát az "új idény". Idén is végigvesszük a játékosbörze és a szabadügynök piac előtt, hogy mely csapatok hogyan állnak, mik a lehetőségeik a nyárra, hova kellene erősíteniük - elsőként a Philadelphia Sixersszel kezdünk.

A Sixers ebben az idényben gyengén kezdett (1-9, 4-18), aztán volt egy időszakuk, mikor 50% fölött teljesített a gárda, hiszen álltak 18-29-cel is, de Joel Embiid sérülésével megint botladoztak, így végül 28-54-gyel végeztek. Az eredmények és a mutatott játék miatt nagyon bizakodó mindenki a Phillyvel kapcsolatban, hatalmas potenciál van bennük, de Embiid kiesése és Ben Simmons egész éves kihagyása miatt rengeteg a kérdőjel velük kapcsolatban továbbra is - ezekre a kérdésekre viszont csak a következő idény közben kapnak válaszokat, ami az idei nyári döntéseket megnehezíti.

A Philadelphia Sixers fizetési listája

A gárda jelenlegi kerete:

Bryan Colangelo nincs egyszerű helyzetben sem a draft, sem a szabadügynökpiac szempontjából, hiába van mindössze 50 millió dollárnyi fizetésük, amiből ráadásul csinálhatnak 39 milliót is, hiszen Gerald Henderson 9 milliója és Shawn Long 1.3 milliója következmények nélkül kivágható az ablakon (TJ McConnell és Richaun Holmes gyakorlatilag biztosan maradnak, Covingtonnal pedig idő előtt hosszabbítanának, ha hajlandó aláírni a kiscsatár már idén nyáron, szintén biztosnak tűnik a maradása).

Mivel Adrian Wojnarowski (The Vertical Yahoo Sports) április elején azt írta, hogy 101 millió dollárra várják a liga a fizetési sapkáját (ezt soha nem tudni pontosan egészen június végéig, júliusig, mikor megjönnek a pontos bevételek, számok), így ez azt jelentené, hogy 50, adott esetben akár 60 millió dollárnyi helye is lehetne a Phillynek a draftra és a szabadügynökpiacra. A drafton a harmadik pick lesz a Sixersé, miután kicserélték draftjogukat a Top3-ba sorsolt Sacramento Kingsszel, ami az új újoncfizetés-táblázat alapján 5.6 millió dollárt vesz le a sapkából, de ez még mindig azt jelenti, hogy 45-55 millió környékén költhetnének Colangelóék.

A csapat egyre vonzóbb mindenki számára, hiszen idén kimozdultak a "liga legrosszabbja" státuszból, több fiataljuk is bizonyított, Embiid mellett Dario Saric is esélyes az Év Újonca címre, de sokkal egyszerűbb nem lett a helyzetük, méghozzá egy ember miatt, aki nem más, mint Ben Simmons.

Az ausztrál játékos Jones-törés (lábközépcsonttörés) miatt hagyta ki teljes első évét, ami alapvetően sem ígér sok jót, tekintve hogy egy "magasemberről" van szó, de ennél nagyobb probléma, hogy semmit nem lehetett vele kipróbálni - se azt, hogy mennyire tudják rávenni a védekezésre, sem azt, hogy csak egy látványos passzoló-e, de nem több, vagy tud esetleg irányítani is, sem azt, hogy a dobását egy év alatt mennyit lehet fejleszteni. Gyakorlatilag ugyanabban a homályban vagyunk vele kapcsolatban, mint tavaly nyáron, és a Sixers sem lehet sokkal közelebb a megoldáshoz, mert pályán, meccskörülmények között még ők sem látták, nagyon maximum edzésen. Brett Brown egyértelműen kijelentette, ki akarja próbálni az ausztrált játékszervezőként, ami jó dolog, és Simmons skillsetjét nézve adja is magát (magas, jól átlátja a pályát, extra a labdakezelése a méreteihez képest, megvan a passzkészsége is, dobni meg nem tud, az egyetemi játéka alapján off-the-ball, labda nélkül nem kifejezetten hasznos), de hogy ez beválik-e, az csak a következő szezon közben fog kiderülni, dönteni pedig június végén meg júliusban kell a lépésekről.

Ha Simmonsból tudnak egy játékszervező négyest csinálni (irányító nem lesz, de LeBron és Giannis mintájára szabhatja ő a fazont csapatának), akkor is hátvédeket és periméterjátékosokat kell leginkább draftolni és igazolni, meg akkor is, ha ez a dolog nem jön össze, de teljesen másfajta játékosokra van szükség egyik vagy másik esetben.

Ha Simmons tud irányítani (mármint nem 1-1 támadásra 5 percenként, hanem folyamatosan), akkor minél több 3&D hátvédet vagy swingmant kell mellé szerezni.

Egyrészt támadásban nagyon kellene, hogy valaki széthúzza a pályát, mert Covingtonnak például a korábbi években voltak 36-37%-os idényei, de az idei csak 33%-os lett, az kevés komolyabb eredményekhez, ha Simmonst Saric és Embiid mellett játszatják (egészen biztos, hogy ez is ki lesz próbálva), akkor sincs spacing, hiába van nagyon jó keze Embiidnek, és az európai karrierje alapján azért Saric is fog fejlődni a 31.1%-ról. TJ McConnell a szezon egyik meglepetése volt, de ha valami nem erőssége, az a kinti dobás, Simmons mellett pedig az irányítókészsége nem fog annyira kijönni. Jerryd Bayless pont a kinti dobásokra lett szerződtetve, de majdnem a teljes évet kihagyta, méghozzá csuklósérülés miatt, abból kérdéses, hogyan fog visszatérni, Gerald Henderson pedig ugyanaz a színtelen-szagtalan valaki, akinek tavaly gondoltam - ha a Philly akar valamit, szerintem nyugodtan el is engedheti. Timothe Luwawuról nem sok mindent tudtunk meg tavaly, Justin Andersonnak meg pont olyan adottságai lennének az egyetem alapján, ami kell (atletikus, egészen jó keze van), de ebből nem sokat láttunk eddig, pocsék védő volt ebben az idényben, és 29%-kal triplázott.

Másrészt védekezésben vannak a nagyobb gondok, ugyanis Simmons hiába játszik majd "egyest" támadásban, védekezni az egyetemen még hármas és négyes poszton sem tudott, alacsonyabb posztokon teljesen esélytelen. Covington a gyengébb triplázása ellenére emiatt fog maradni a kezdőben, mert ő viszont borzasztóan jó szezont hozott hátul, Real Plus-Minus alapján a liga negyedik legjobbja volt, és a legjobb, aki nem magasember - emellett a pálya összes pontján rosszabbul dobtak róla az ellenfelek, mint egyébként. Covington ráadásul ketteseket is bőven tud fogni, de hogy egyes posztra le lehet-e tenni, az már más kérdés - fogott irányítókat is, de nem "teljes munkaidőben", most pedig elképzelhető, hogy ezt kellene tennie, ha nem jön senki. Embiiddel közepén egyébként nem lesz akkora gondjuk, ő és Covington egész jó alapok, Saric hajt hátul, úgyhogy Simmons bújtatása megoldható lesz, de Bayless például ilyen szempontból egy újabb támadható pont, és emiatt vele nem számolhatnak például kezdőként, ha akarnak valamit - McConnell-lel párban, ha nincs fent Simmons, már bőven megvan a helyük, de Simmons mellett nincs.

A nagy kérdés az, hogy mi van akkor, ha Simmons megbukik irányítóként, mert azt azért nem szabad elfelejteni, hogy ő leginkább a gyorsindítások levezénylésénél, a lerohanásokban volt kiemelkedő korábban méreteihez képest félelmetes labdakezelése miatt, de a nyári ligában tavaly több eladott labdája volt, mint gólpassza. Felállt védelemnél az ellenfelek nem feltétlenül fognak rá kimenni, hogy megverhesse őket lábon, mert már a nyári liga 3-4. meccsén is inkább hagyták dobni, és amíg ebben nem fejlődik, addig úgy fognak róla lehúzódni, mint Tony Allenről. Egy szó mint száz, nagyon messze van a "biztos jackpot"-tól az, hogy majd ő szervezi a Sixers játékát a következő idénytől kezdve. Az is érdekes kérdés lesz, hogy ha esetleg megbukik ebben a szerepkörben, akkor tulajdonképpen mire is tudják és fogják használni.

A drafthoz úgy fogunk tehát elérkezni, hogy Colangelóék semmi biztosat nem tudnak arról, hogy az egyik legfontosabb kérdés merre fog eldőlni. Azt is hozzá kell tenni, hogy sokat azért nem bukhatnak a harmadik helyen.

Nagyon úgy tűnik, hogy Markell Fultz-cal nem kell számolniuk, de az például érdekes kérdés lehetne, ha Lonzo Ballt elengedné a Los Angeles Lakers, és ottmaradna nekik ő és Josh Jackson is. Tekintsük el egy pillanatra Lonzo infantilis faterjától: Ball azért egy kiváló játékmester volt az egyetemen, aki lényegében a játék minden elemében oda tudja tenni magát - kérdés, hogy NBA szinten ez mennyire fog megvalósulni. Namost egy echte egyesre nincs szüksége a Sixersnek, ha Simmons irányít, a két játékost teljesen fölösleges lenne egymás mellett tartani még akkor is, ha Ball labda nélkül és védekezésben is hozzá tudna tenni a Philly eredményességéhez. Ha viszont Simmonsból nem tudnak NBA-szinten jó irányítót csinálni, akkor Ball kifejezetten jól is jönne nekik - az már más kérdés, hogy KJ McDaniels anyja után kell-e ennek a franchise-nak még Ball apja is...

Van azért egy olyan pick is, aki a papírforma szerint (Ballt viszi a Lakers) a legvalószínűbb és papíron kitűnő választás lesz: Josh Jackson. Kiscsatár, de a mai NBA-ben valószínűleg bőven többposztos lesz, és gyakorlatilag az a prototípus kosaras, aki a Sixersnek kell. Az atletikus képességei hozzáállásbeli pozitívumokkal és akarattal is párosulnak, ennek köszönhetően borzasztóan jó védő volt az egyetemen, ráadásul 1-4-ig fogott mindenkit, és emellett 37.8%-kal triplázott - bőven benne van, hogy ha Ball benn van még a lehetőségek között, akkor is Jacksont húzza a Philly, még akkor is, ha 56%-kal büntetőzött. Jayson Tatumot hozzák még a Top5-ben másik kiscsatárnak, de ő más típusú játékos, sokkal inkább az 1-1-eiből él támadásban, míg Jackson támadásban egyáltalán nem használ el sok labdát, védekezésben pedig Tatumnak a jó alapok mellett azért sokat kell még fejlődnie. (Mellettük még De'Aaron Fox elképzelhető, ha mindenképpen hátvédet akarnak, és Ball is kiment már, de kérdés, hogy otthagyják-e az egész évben magasabban jegyzett, játéka alapján ideillő Jacksont csak a posztok miatt.)

A papírforma Jacksont ígéri, és ha ő meglenne a Phillynek, az szerintem leegyszerűsítené a helyzetet a szabadügynök piac előtt. A Sixerst az utóbbi hetekben, hónapokban többen összekötötték már Kyle Lowry-val, a hírek szerint mindenképpen tesznek elé ajánlatot majd, de ha Simmonsból irányítót akarnak csinálni, akkor szerintem Lowry túlzás - az ő kezébe is kell labda. Philadelphia születésű, hazatérne, az ő leigazolása láthatóan megindítaná felfelé a Philly-t (nemcsak játékban, hanem az ügynökök és a szabadügynökök szemében is), és ha Simmons besül, akkor kifejezetten jól is jönne, hiszen akkor valakinek irányítania kell ezt a társaságot. De alapvetően szerintem van egy nála jobb opció is a piacon: George Hill.

Mindketten 31 évesek, mindketten sérülékenyek, de mindketten two-way játékosok, Hill pedig idén Utah-ban egészen pazarul játszott, már amikor sikerült parkettre lépnie. Egy előnye van szerintem Lowry-val szemben: sokkal többet játszott off-the-ball karrierje során, jóval jobban illene Simmons mellé, mint Lowry, aki lehet, hogy már sok lenne úgy, hogy Simmons irányít, és Embiidnek is muszáj teret engedni. Más kérdés, hogy Hill nem philadelphiai születésű, egyáltalán nem biztos, hogy érdekelné pályafutása ezen szakaszában a Sixers, de ha valakinek odatolnék egy 2-3 éves maximumot, az Hill lenne - a négyéves maximum mindkettejük esetében túlzás a koruk miatt, Lowry-t viszont valószínűleg csak azzal lehet elvinni Torontóból, ha el lehet, Hill azonban a Utah-tól nem fog ennyit kapni Gordon Hayward hosszabbítása mellett, úgyhogy neki egy 4 évnél rövidebb maximum is elég lehet.

Hallani JJ Redick megkínálásáról is, erre is bőven van pénzük, Redick pedig kiváló nehéztüzér, nagyon kell Simmons mellé ő is - azért tűnik reálisnak az ő megcélzása, mert igazi shooter rajta kívül csak Kyle Korver lesz, de ő már 36 esztendős, szinte kizárt, hogy visszatérjen korábbi csapatához.

A nyári szerzemények és Simmons mellett még egy dolgon múlik igazából a Philly szezonja, ez pedig a centerposzt. Joel Embiid jövő nyáron RFA lesz, tehát új szerződést kell neki adni, de egyelőre senki nem tudja, milyen ajánlatot fog kapni, hiszen eddigi 3 évéből több mint két és felet kihagyott, így hiába a pazar 31 meccs, még azt sem igazán tudni, hogy lehet-e rá építeni. Azért is nagy baj az ő sérülékenysége, mert mögötte az a Jahlil Okafor van csak Nerlens Noel elcserélésével, akinek a szerződése a Budapest Parkban idén nyáron is többször fellép majd valószínűleg Halott Pénz néven... Okafornál vagy gyökeres változások állnak be (támadásban elkezd hatékonyan termelni, védekezésben pedig legalább odatenni magát), vagy az első érdeklődőnek oda lehet adni ingyen, mivel egész egyszerűen negatív az, amit a pályán csinál - eddigi karrierje során egészen biztosan több kárt csinált hátul, mint amennyi pluszt hozott elöl, azt a csapatvédekezést pedig még nem igazán találták fel, amiben az ő trehányságát ötös poszton ki lehet bekkelni.

Ha Embiid lesérül megint, Okafor pedig nem változik hozzáállásban és játékban, akkor a nagy center-heringparti után nem sokkal ott tartunk, hogy egy használható ötöse sincs a Sixersnek, az egy komoly mélyütés lenne az egész rebuildnek és csapatépítésnek. Richaun Holmes egyébként a szezon végén nagyon jó meccseket hozott, de azért ő elég erősen csere szerepkörre termett, ha a jövőt és egy normális, legalább a PO-ért harcoló Phillyt képzelünk el - az viszont egyáltalán nem biztos, hogy Okafort nem szorítja ki rövid időn belül a rotációból.

A legjobb forgatókönyben valami ilyesmi a Philly rotációja a szezon elején:

George Hill/Kyle Lowry, TJ McConnell
JJ Redick, Jerryd Bayless
Robert Covington, Josh Jackson
Ben Simmons, Dario Saric
Joel Embiid, Richaun Holmes/Jahlil Okafor

Hogy mi van akkor, ha Simmons inkább csak egy jó képességű magasember, mint egy echte irányító (egyáltalán ebben az esetben milyen szerepet tudnak neki szánni), vagy ha Embiid megint kidől, azt egyelőre nem igazán látni, de Jacksonnal és Hill-lel nagyon nem tudnak mellélőni. Redick és Lowry más tészta, de hogy jobbak lennének velük, mint nélkülük, ez is biztos, és mivel Embiidet leszámítva 2020-ig senki fontossal nem kell hosszabbítaniuk, így bőven kioszthatnak most komolyabb pénzeket a szabadügynököknek.

Az sem lenne ördögtől való ötlet, ha inkább megvárnák, mire megy Simmons és Embiid, mert lényegében mindent ennek a két játékosnak a játéka és sérülékenysége befolyásol, de az eddigi nyilatkozatok alapján nem úgy tűnik, hogy hátradőlve nézi végig ezt a nyarat is a Philly.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus