Szabadügynökök, 2018 - Erőcsatárok

Holnap nyit a szabadügynökpiac, de előtte végigvesszük posztonként, hogy kik lesznek elérhetőek, és mi lehet a realitás velük kapcsolatban.

 

Irányítók
Dobóhátvédek
Kiscsatárok

Top10 erőcsatár szabadügynök

1. Derrick Favors (Utah Jazz)
2. Aaron Gordon (Orlando Magic, RFA)
3. Julius Randle (Los Angeles Lakers, RFA)
4. Jabari Parker (Milwaukee Bucks, RFA)
5. Nemanja Bjelica (Minnesota Timberwolves, RFA)
6. Dirk Nowitzki (Dallas Mavericks)
7. Luc Mbah a Moute (Houston Rockets)
8. Ersan Ilyasova (Philadelphia Sixers)
9. Trevor Booker (Brooklyn Nets)
10. Montrezl Harrell (Los Angeles Clippers)

Az erőcsatároknál sem lesz túl sok igazán komoly név, sőt, ez talán az egyetlen poszt, ahol egy kimondott sztár sem lesz a piacon.

A legkeresettebb a Derrick Favors, Aaron Gordon duó lehet. Előbbi a legkomplettebb elérhető négyes, jó védő, megbízható, de nem túl labdaigényes támadó, akit ráadásul center poszton is lehet használni. Gordon viszont a fiatalabb változat, aki védekezésben fejlődött az előző idényben, valamennyit a triplája is, és még mindig csak 22 esztendős. Utóbbinak rengeteg hibája van továbbra is, és átlagai ellenére (17.6 pont,  7.9 pattanó) összességében nem sok hasznot hajt egyelőre csapata malmára, de a hírek szerint a Sacramento Kings és az Indiana Pacers is rá fog menni - a kérdés az, hogy az Orlando Magic tényleg tart-e minden ajánlatot rá, mert ha igen, akkor maximum a bérét lehet felsrófolni, megszerezni nem tudja senki. Favors már érdekesebb kérdés, de jó eséllyel ő is marad jelenlegi csapatában - sok csapatba beférne, de a legtöbb pénzt a Jazz adhatja neki azok közül a klubok közül, akik érdeklődhetnek iránta, ha a Dallas Mavericks DeAndre Jordant választja.

Julius Randle is Gordon cipőjében jár, azt leszámítva, hogy ő egyértelműen jobb scorer lett a negyedik évére, és neki egyáltalán nem biztos a helye jelenlegi klubjában - ha kell, még a QO-járól is le fognak mondani annak érdekében, hogy megszerezzenek egy-egy sztárt. Így is van esély arra, hogy Randle marad a Lakersnél, de a sorsa teljes mértékben másokétól függ - Gordonhoz hasonlóan nála nem lenne meglepő, ha valamelyik kisebb csapat is megkínálná egy keményebb szerződéssel, mert center poszton egészen használható volt, lehet vele próbálkozni hosszabb távon is.

A másik két RFA a 10-es listán, Nemanja Bjelica és Jabari Parker már egy másik polcon vannak, bár a szerb iránti keresletet rettenetesen nehéz belőni - látszólag tökéletesen használható a mai ligában, de Tom Thibodeau annyira "eldugta", hogy nem tudni, ki mennyire próbálkozik be nála. Parker a térdsérülései miatt hatalmas lutri, de már nála is felmerült a Kings neve - Gordon és közüle az egyiket meg akarja szerezni a Kings, és Parker esete jóval egyszerűbb, mert valószínűleg kevesebb pénzbe kerül, és az eddigi hírek alapján hozzá kevésbé ragaszkodik a Bucks, mint Gordonhoz a Magic.

A többiek közül Dirk Nowitzki csak névleges szabadügynök, mint Wade Miamiben - maradni fog Dallasban, csak előbb mást leigazol a Mavs (egy centert), aztán majd kivételből megtartják. Luc Mbah a Moute hármas poszton is használható, nagyon hasznos volt a Houston Rocketsnél - rá a jobb csapatok is nyugodtan rámehetnek, mert nem lesz drága, és látható volt, hogy rotációba rakható a liga egyik legjobb együttesénél is. Ersan Ilyasova az, ami évekkel ezelőtt is: egy jókezű stretch négyes, aki viszont a játék többi elemében gyengébb, mint a ligaátlag - jó csapatban neccesen fér rotációba, és nála idén is benne van, hogy egy középcsapat úgy érzi, meg kell nyomnia a ceruzát, kaphat veterán minimumnál nagyobb ajánlatot is. Hasonlókat lehet elmondani Anthony Tolliverről és Channing Frye-ról is, azt hozzátéve, hogy Frye gyakorlatilag biztos, hogy minimumot fog már csak kapni.

Trevor Booker és a listán nem szereplő Amir Johnson jó iparosok átlagnál jobb védekezéssel, rengeteg tapasztalattal - náluk is kérdés, hogy jobb együttes anyagilag gyengébb ajánlatát fogadják el, vagy esetleg ha valamelyik gyengébb gárda beajánl nekik pár millió dollárral többet, azt fogadják-e el. Montrezl Harrell pedig 17 perc alatt átlagolt 11 pontot, amit egyébként a liga minden csapata tudna hasznosítani, de kérdés, hogy lesz-e ő több, mint egy energy guy - Kenneth Faried másolatnak tűnik, amit Faried szerződésénél jóval olcsóbban mindenkinek nagyon jó, az érdekes lesz, hogy iránta kik és mennyiért fognak érdeklődni. Nagyjából ennyiben ki is merül az idei felhozatal.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus