Tud-e feljebb lépni a Kings?

A sacramentói mag továbbfejlődhet, érkeztek használható kiegészítők, de vajon ez mennyire lesz lemérhető helyezésekben?

A korábban tárgyalt csapatok:

Pacific: Lakers, Clippers

 

Sacramento Kings

Draft: Justin James (2/40), Kyle Guy (2/55), Vanja Marinkovic (2/60)

Érkezett: Luke Walton vezetőedző, Dewayne Dedmon (Hawks, 3 év 41 millió), Trevor Ariza (Wizards, 2 év 25 millió), Cory Joseph (Pacers, 3 év 37 millió), Richaun Holmes (Suns, 2 év 10 millió), Tyler Lydon (Nuggets, 2 év 3.83 millió), Eric Mika (Medi Bayreuth, 1 év 0.9 millió), Isaiah Pineiro (nem draftolt, 1 év 0.9 millió)

Távozott: Dave Joerger vezetőedző, Corey Brewer, Alec Burks (Warriors, 1 év 2.32 millió), Willie Cauley-Stein (Warriors, 2 év 4.4 millió), BJ Johnson, Kosta Koufos (CSZKA Moszkva), Frank Mason III (Bucks, two-way), Ben McLemore (Rockets, 2 év 4.3 millió), Troy Williams

Maradt: Harrison Barnes (4 év 88 millió), Marvin Bagley III, Bogdan Bogdanovic, Nemanja Bjelica, De'Aaron Fox, Buddy Hield, Yogi Ferrell, Harry Giles, Caleb Swanigan, Wenyen Gabriel

Keret:
Fox - Hield - Barnes - Bagley - Dedmon
Joseph - Bogdanovic - Ariza - Bjelica - Giles
Ferrell - James - Lydon (nem garantált) - Swanigan - Holmes
Pineiro (ng) - Mika (ng)
Guy (two-way) - Gabriel (tw)

 

A Kings nyara számomra felemásan sikerült. Nagyobb játékosmozgások nem voltak, a fiatal mag összes fontos láncszeme maradt, ami természetesen jó. Harrison Barnes 4 évre 88 millió dollárért hosszabbított, Dewayne Dedmon 3 évre 41 millióért, Cory Joseph 3 évre 37 millióért, Trevor Ariza pedig 2 évre 25 millióért érkezett azok közül, akik várhatóan tagjai lesznek az aktív rotációnak.

Barnes 40% közelében triplázott az előző idényben (39.5%), az elfogadhatónál még jobb védő is, viszont... rettenetesen hullámzóak a hármasai, még a szezonjai között is óriási a kilengés. 35 és 40%, nagyjából ezt tudja, és mivel nincs átmenet, nagyon nem mindegy, hogy éppen melyik teljesítményt hozza. Évi 22 millióért sokkal nagyobb szerepet sem lehet rábízni, igaz, ez a keret felépítése miatt itt nem akkora probléma. Ariza utóbbi éveiben a 3&D-ből már csak a D maradt, az előző szezonban az sem nagyon. Joseph nagyszerű védő, nem is telepszik rá a labdára, kiszolgálja a társait, viszont borzasztóan fakezű, támadásban több kárt csinál, mint amennyi hasznot hoz. Kérdés, hogy Yogi Ferrellnél mennyivel lesz hasznosabb összességében, mert elképzelhető, hogy semmivel.

Még a legkisebb probléma Dedmonnal van, aki nem elit védő, nem elit pattanózó, nem tartozik a túlzottan képzett centerek közé sem, viszont mindenből hoz egy egészen jó átlagot, így minden hiányossága ellenére hasznos center. Nem mellesleg tavaly volt egy 38.5%-os triplás szezonja - ha ezt tartani tudja, ennyi pénzért még steal is lehet. Barnes és ő teljesítménytől függően megérhetik a pénzüket, Joseph-nek lehet olyan szerepet adni, amiben használható lesz (kellett egy kifejezetten a védekezéssel törődő hátvéd is keretbe, pontszerző van bőven), Ariza viszont nettó pénzkidobásnak tűnik így elsőre.

Túl sok újdonság nem várható a Kingstől, de nem is feltétlenül kell. A játékot Fox fogja szervezni továbbra is, Hield és Bogdanovic lesz mellette a két fő fegyver, a palánk alatt pedig az első szezonjában a várakozásaimon felül teljesítő Bagley. Hield gyakorlatilag "készen van", de Bogdanovic, és főleg Fox és Bagley fejlődése fogja meghatározni, hogy mit kapunk a Kingstől ebben az idényben. Az előző szezonban megközelítőleg sem számítottam akkora teljesítményugrásra, mint amit bemutatott (főleg Fox), ezt kell folytatnia a keretnek.

Az állomány egyébként kifejezetten jól rotálható, hiszen Bagley-vel és Dedmonnal van egy működőnek tűnő hagyományos felállása is a keretnek, de a smallballra ugyanúgy megfelelő ez az emberanyag, ha Bogdanovic vagy/és Bjelica is felkerül a pályára, és csak egyetlen igazi magasemberrel operál majd a Kings.

A pad a kiscsatár posztot nézve elég mélynek tűnik, hiszen Ferrell és Joseph két teljesen más erősségekkel rendelkező hátvéd, ott van az előző szezont 40%-os triplázással lehozó Bjelica, vagy az a Harry Giles, aki hosszú idő óta az első igazán egészséges idényét teljesítette, 15 perc alatt 7 pont és 4 pattanót pedig nem rossz teljesítmény. Azt nem szabad elfelejteni, hogy hatalmas tehetségként kezelték a sérülései előtt, az ő esetleges előrelépése újabb dimenziót nyithat a csapat számára. Ha izom kell, akkor Richaun Holmesszal és Caleb Swanigannel az is van, és még ha Ariza nem is lesz jó, a cserehármas hiányát meg tudják oldani szerkezetváltással (Bjelica inkább négyes a mai NBA-ben, de ez kicsit sem probléma jelen esetben). A várható játék az előző év tükrében túl sok újdonságot nem tartogat majd, a kivitelezés és a kiegyensúlyozottság lehetnek majd a kulcsszavak.

Ami erős kérdőjelet tesz a szezonjuk mellé, az az edzőváltás, Dave Joerger helyett Luke Walton irányítja az együttest. Walton a warriorsos évek után kudarcot vallott a Los Angeles Lakersnél, de most egy jóval nyugodtabb környezetben, kisebb reflektorfényben végezheti a dolgát egy tehetségesebb fiatal maggal. Itt egyelőre még nincsenek hatalmas sztárok, úgyhogy az elfogadottsága nagyobb lehet a játékosai körében, de azért az kérdés, hogy mit sikerül kihoznia Foxékból, mert a Lakersnél voltak teljesen egyértelmű hibái is, amiket a nagy nyomásnak vagy éppen LeBron James jelenlétének nem lehetett betudni. Joerger állítólag amiatt bukott (sok minden más mellett), hogy Bagley végig csere volt az idény során, a csapat viszont kifejezetten sokat lépett előre az irányítása alatt, így azért egy kis teher itt is lesz Waltonon

Rendkívül tehetséges ez a gárda, a baj azonban a konkurenciával van. A Lakers, Clippers, Nuggets, Jazz, Rockets ötös erősebbnek tűnik továbbra is, mint ahogy Klay Thompson hiánya ellenére a Warriors is, ez pedig rögtön hat csapat. Az nem lepne meg, ha a hetedik helyen bemenne a PO-ba a Kings, viszont amíg Gregg Popovich Gregg Popovich, addig a Spurst nehéz nem a rájátszásba várni (az előző szezon után pláne), a Portlandet a nagy átalakulások ellenére sem lehet teljesen leírni, és az új Pelicans is erősnek tűnik. Ezek közül a csapatok közül persze több olyan is van, amelynek félrecsúszhat a szezonja, a Sacramento pedig további fejlődés esetén csatlakozhat a nyugati elit mögötti mezőnyhöz, de egyelőre szerintem a vonal környékén lesznek. A Pelicansszel szemben az dönt mellettük nálam, hogy egy évnyi fórjuk van összeszokottságban, míg New Orleansban lényegében új csapatot kell építeni.

Off-szezon értékelés: C+

Tipp: Nyugat 8.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus