Újabb fontos nyár a Sixersnél - 3. kiadás

A Philadelphia Sixers 3 év alatt 47 mérkőzést nyert összesen, és a tehetségek felhalmozása ellenére is újabb kulcsfontosságú nyár előtt állnak.

A korábban tárgyalt csapatok

Pacific: Lakers
Northwest: Timberwolves

A Sixers egy 19, illetve egy 18 győzelmet számláló szezon után most 10 sikerrel éppcsak elkerülte a liga valaha volt leggyengébb mérlegét a teljes alapszakaszokat vizsgálva. A csapatnál év közben meg is tették a lépéseket, hogy elindulhassanak felfelé, hiszen a Colangelo-család átvette az irányítást a vezetőségben - Jerry előbb elnöki, most pedig tanácsadói minőségben segíti a csapatot, míg fia, Bryan épp apja helyét vette át, ő a jelenlegi elnök. Hogy ez mennyiben segíti a csapat megítélést mondjuk a szabadügynököknél, az hamarosan ki fog derülni, mindenesetre nincs egyszerű helyzetben az új szakvezető.

 

Nulla periméter, túlzsúfolt négyes és ötös poszt

Colangelo rögtön egy franchise-t befolyásoló döntés elé kerülhet, hiszen négyes és ötös poszton annyian vannak a keretben - a hosszútávon számításba vehető játékosok közül is -, hogy muszáj lesz valakit elcserélni, amennyiben mindenki egészséges. Ez utóbbi kitétel főleg Joel Embiid miatt fontos, hiszen két év alatt 0 mérkőzést játszott eddig a center, de a hírek szerint most teljesen egészséges, és jelentősen komolyabban is veszi ezt az egész kosárlabda dolgot, mint korábban. Azért bajos, hogy profi körülmények között még nem láttuk a centert, mert ő lenne alapvetően a legkomplettebb fiatalja az együttesnek, az a játékos, aki egyértelműen alapköve lehetne a jövő gárdájának - nem fakezű, egészen jó palánk alatti mozdulatsorai vannak, védekezésben pedig nem emberhátrány.

Ezt a három dolgot gyakorlatilag senki nem tudja rajta kívül. Nerlens Noel van valószínűleg a "második legkisebb" veszélyben, ő ugyanis teljes mértékben megfelel a modern NBA centerének. Nagyon jól védekezik akár a saját emberén, akár a betörő ellenfelek ellen, és 60% környéki büntetőző, az elég is, hogy ne érje meg hackelni. Cserébe teljesen fakezű, ha tempókról van szó, támadásban abszolút csak az irányítóra, a játékmesterrel lejátszott 2-2-kre tud alapozni, ezért nagy kérdés, hogy Embiiddel össze lehet-e rakni majd. Jahlil Okafor ennél egyszerűbb esetnek tűnik: szerintem ő az, akit cserélni kell, ha arról lesz szó, hogy valakit mozdítani kell. Okafor egészen biztosan nem tud négyest, mert centerként is pocsék védő, nemhogy egy poszttal lejjebb. A képzettsége hiába parádés, azt már láttuk, hogy Noellel nem igazán lehet párban használni - egymás területét csökkentik és Noel négyesként nem tud akkorát védekezni, hogy a center hibáit is javítsa -, alapvetően Embiiddel még kevésbé passzolnak papíron - egyikőjüket sem lehet négyesként játszatni -, így neki szerintem túl sok helye nincs a jövő Sixersében.

Dario Saric még most jön át Európából, ha minden a tervek szerint alakul, de ő is inkább négyesnek tűnik, mint hármasnak - elég sokoldalú ahhoz, hogy párba lehessen rakni majd bárkivel, ráadásul ő periméten is játszik eleget, úgyhogy jó fit lehet bármelyik három említetthez, de kiscsatárként szerintem nem igazán lehet majd használni, egyáltalán nem a három magasemberes felállás felé halad a liga, és akkor még finoman fogalmaztunk. Okafor szénája tehát nem áll túl jól - ennyi embert egyszerre nem lehet megtartani, nem kapnának elég játékidőt -, de Embiid annyit hagyott már ki lábfejsérülése miatt, hogy az se biztonságos, ha a tavalyi 1/3-ast most boltolják, mert mi van, ha a megint lesérül a kameruni? Az ő kórlapjával ez simán benne van, mentek már tönkre karrierek lábközépcsont-törés miatt.

Ha a négyes-ötös poszt nagy döntésnek tűnik, akkor azt nyugodtan el lehet mondani, hogy a periméteren egy teljesen új gárdát kell majd felhúzni, mert jelenleg ott van Nik Stauskas, akit shooterként draftolt még a Kings, de 32% fölé alig tudott menni triplából a két eddigi idényében, Ish Smith, Kendall Marshall és TJ McConnell, akik egy normális csapatban nagyon maximum csere-, de inkább harmadik számú irányítók, illetve Robert Covington, aki egy valamire való alakulatban egy jó 2-3. számú kiscsatár. Igazán komolyan vehető fiataljuk sincs ezen a három poszton - olyan, akiből idővel kezdő szintű játékos lehet egy olyan gárdánál, amelyik legalább küzd a PO-ért -, mert  Jerami Grant és Richaun Holmes hiába szimpatikus, szorgalmas srácok, de 10-15. számú embereknél nem nagyon lesz több belőlük - Holmes ráadásul magasember, ő innentől örülhet, ha pályára kerül.

 

Draft

Ez egy igen fontos szegmens lesz idén a Sixersnél, hiszen övék a legrosszabb mérleg, így 25% esélyük van az 1/1-re a lottery előtt, illetve ha a Los Angeles Lakers kicsúszik a Top3-ból, akkor még az ő első körös draftjogukat is megkapják. Ha maradnak a Top2-ben, akkor szinte kizárt, hogy ne a Ben Simmons - Brandon Ingram kettősből válasszanak, és náluk szerintem egyértelmű, hogy Ingram az első számú célpont, Simmonst nem nagyon lehet összerakni egyik jelenlegi magasemberükkel sem - Noellel iszonyatosan fakezű párost alkotnának, támadásban saját csapatukat lőnék lábon, Embiid annyira nem jó védő, hogy az ausztrál hiányosságait is pótolja, Okaforral védekezésben kabaré lenne ez a kettős, Saric-csal pedig valószínűleg szintén hátul lennének teljesen súlytalanok.

Ha harmadik vagy negyedik helyen lesznek a draft után, akkor náluk szerintem egyértelműen Kris Dunn az első számú kiszemelt, aki egyes poszton olyan opciót jelenthetne, akivel hosszabb távon is számolhatnak akár kezdőként - Smith jelenleg jól illik Noel mellé, de bármilyen komolyabb eredmények eléréséhez neki le kell ülni a padra, Dunnban pedig megvan a lehetőség, hogy kategóriákkal jobb irányító legyen. Ha Dunn nincs már bent mondjuk a negyedik helyen, vagy a Lakers az 5. pozícióba csúszik, és ott már nem elérhető Dunn, akkor Jamal Murray lesz megfontolandó szempontjukból, aki 40.8%-kal dobta a triplákat egyetlen Kentucky-n töltött idényében, a külső dobások pedig úgy kellenének a Sixersnek, mint egy falat kenyér.

A legjobb forgatókönyv az, ha Ingramet és Dunnt ki tudják húzni az első (saját) és a negyedik (Lakers pick) helyen, a legrosszabb eset pedig az, ha a saját draftjogukkal a negyedik helyen kihúzzák Murray-t, az aranysárga-lilák pedig megtartják a Top3-as pickjüket. Annyi biztos, hogy megint húzhatnak majd valakit, aki jó lehet, de másról sem szólt az előző 3 draft, mint erről, és egyelőre sokat nem léptek még előre, sőt... Én a helyükben biztos, hogy azokra rá sem néznék, akik nem kompatibilisek azzal a kevés tehetséges játékossal, akivel rendelkeznek (Simmons, Dragan Bender, Jaylen Brown), de meglátjuk, hogyan gondolkodik Colangelo.

 

Szabadügynökök

Alapvetően rengeteget kellene foglalkozni ezzel a résszel, hiszen Carl Landry 6.5 milliós, teljesen fölösleges fizetésével együtt is csak 31.5 millió dolláron áll a Philly a Noel, Okafor, Embiid, Stauskas, Marshall, Grant, Covington, Holmes, McConnell, Landry 10-essel, tehát több mint 60 millió dollárnyi költöpénze van a Sixersnek - ebből lejön még a saját első körös pick és adott esetben a Lakers draftjogán húzott játékos első éves pénze, de így is jelentősen több mint 50 millió dollárnyi sapka alatti helye van a csapatnak. Az már más kérdés, hogy ki az a játékos, aki ideigazol úgy, hogy jó eséllyel 1-2 év még a fiatalok beérése miatt is kell ahhoz, hogy itt bármi komolyan vehető keret összejöjjön.

1-2-3-as posztra nem nagyon van olyan szabadügynök, aki ne kellene nekik. Ha ledraftolják Dunnt, akkor egy idősebb mentor mögé/mellé még elférne egyes posztra is, tetemes mennyiségű shootingra lenne szükségük 2-3-as poszton, függetlenül a draftoktól, úgyhogy az egész piacot fel lehet náluk sorolni. Jó eséllyel azonban csak akkor tudnak bárkit is szerződtetni, ha túlfizetik, a legjobbakról tehát le is mondhatnak. Talán ha adnak egy maximum szerződést Arron Afflalónak, akkor őt idehozhatják, de annak sincs értelme, hogy előre betáblázzák magukat, mielőtt az igazán fontos játékosaik új, zsíros szerződést kapnának - ha a fiatalok fejlődnek és beérnek, nem is kell majd ennyire túlfizetniük senkit, mint idén kellene.

 

Összességében nézve Colangelóék kinevezése annyiból jobb, hogy nem neveti ki őket egyből az összes ügynök és játékos, meg fogják hallgatni a Phillyt többen is, de ez a csapat még legalább egy, de inkább két-három évre van attól, hogy valami igazán nagyot durrantson, mondjuk egy PO-ot. Ne feledjük, Embiidet és Saricot hiába draftolták évekkel ezelőtt, még csak most kezdik majd NBA-pályafutásukat, az idén húzott draftee(-k)-nak pedig szintén kell még idő, mire tapasztaltabbak lesznek, felnőnek, beleerősödnek a ligába, hozzászoknak az itteni ritmushoz.

Ebbe a koncepcióba nagyon nehéz bármelyik olyan veteránt idecsábítani, akinek van bármilyen más lehetősége - itt tényleg csak a masszív túlfizetés lehet az esélyük. Ettől függetlenül fontos döntések előtt állnak, hiszen a drafton megint elöl húzhatnak, az is elképzelhető, hogy a Top5-ben kétszer is, a magasembereknél pedig rendet kell vágniuk, mert ott meg túl sokan vannak. Ha valami még megkavarhatja az állóvizet náluk, az éppen ez a feltételezett csere - ha Okafort/Noelt áruba bocsájtják, ott még valami/valaki értékessel gazdagodhatnak.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus