Van-e kiút Phil Jackson útvesztőjéből?

Nagyjából egy hónap múlva jön az NBA draftja, kezdődik tehát az "új idény". Idén is végigvesszük a játékosbörze és a szabadügynök piac előtt, hogy mely csapatok hogyan állnak, mik a lehetőségeik a nyárra, hova kellene erősíteniük - ma a New York Knicks van terítéken.

 

A korábban tárgyalt csapatok:

Atlantic: Philadelphia Sixers


A Knicks egy jobb idénykezdés után újabb csalódást keltő szezonon van túl, ráadásul a gondok egyre nagyobbak a kispadon, a pályán, a lelátón és a vezetőségben is - lényegében csak azért nem vették át a Fővárosi Nagycirkusz szerepét, mert nem Washingtonban van a gárda. Ami még nagyobb problémának tűnik, hogy jelenleg úgy áll, ez a helyzet nemhogy javulna a közeljövőben, de bőven tovább fog romlani.

A New York Knicks fizetési listája

A Knicks nem néz egyszerű nyár elé, hiszen 75.5 millió dollárnyi lekötött pénze van, ami a cap holdokat (annyiszor a minimális fizetés, nagyjából fél millió dollár, ahány játékossal kevesebb van adott csapatnál, mint a minimális keretlétszám, 13 fő) is számolva azt jelenti, hogy körülbelül 23 millió dollárnyi sapka alatti helye lehet a Knicksnek a 101 milliós sapkával számolva akkor, ha Ron Bakert, Maurice Ndourt és Marshall Plumlee-t nem tartják meg - ha ők maradnak, akkor 4.1 millióval kevesebb.Ebből minimum egy kezdő irányítót, egy csere PG-t, és egy cserekettest kellene venniük, ha Kuzminskasszal és Lance Thomasszal a 3-4-es poszt cseréjeként neki mernek vágni az évnek. Ez lényegében lehetetlen a mai pénzügyi viszonyok között, illetve persze meg lehet oldani, de valószínűleg C és D tervekkel - az nem véletlen, hogy PJ Tuckerrel, Dante Cunninghammel és Jonathon Simmonsszal kapcsolták őket össze, ennyi az elkölthető pénzük, de Tucker és Cunningham például olyan posztokra jönnének, ahol már "elvileg" kész vannak. A nyolcadik helyen fognak draftolni, és olyan mély az idei játékosbörze, hogy egy fiatal irányítót behúzhatnak cserének, aki idővel kinövi magát kezdő szintűvé, de ennek az újoncnak a fizetési 3.5 millió dollár, tehát azonnal 20 millió alá csökken a sapka alatt elkölthető pénzük mennyisége, miközben kezdőegyes és csere SG továbbra sincs.

Megoldást jelenthetne az, ha cserélnének Ricky Rubióért, ahogy erről volt szó most és a deadline-nál is, de mit tudnak a spanyolért adni, ami a Minnesota Timberwolvest érdekelheti? Az első körös pickjüket, ami egy lehetséges opció, de akkor idén sem jön újabb tehetséges fiatal, ahogy tavaly sem (Willy Hernangomezt még 2015-ben draftolták). Courtney Lee is adja magát, nagyon kellene a Minnynek egy ilyen kiegészítő, aki nem használ sok labdát, de be tudja dobálni a kiosztásokat, és emellett jó védő is, de ha őt feladja a Knicks, ugyanott van lényegében, csak a kettes posztot kell megoldania borzasztóan kevés pénzből - nem mellesleg Rubio az egyik legjobb echte irányító, a Derek Fishereket meg Steve Kerröket igénylő Triangle-be felmerül a kérdés: ő minek? Carmelo Anthony fölösleges a Timberwolvesnak Andrew Wiggins miatt (Minnesotába egyébként sem fogja feloldani a no-trade vétójogát)(, Kristaps Porzingis nyilván nem jöhet szóba, így maradt reális cserealapnak Hernangomez és más nem nagyon - ahogy a deadline-nál nem volt egyszerű összehozni ezt a cserét, most se lesz az, már a lejáró szerződésű Derrick Rose sincs itt.

Megoldást jelenthetne, ha "feldarabolnák" Melót, mert borzalmasan vékony ez a keret hátvédposztokon darabra, és a Los Angeles Clippersszel pont egy ilyen cserét beszélt a hírek szerint a Knicks - Austin Rivers, JJ Redick és Jamal Crawford is benne voltak a pletykákban, ami mellé még mindig kellene irányítót szerezni, de rögtön úgy nézne ki a New York, mint egy normális rotációval rendelkező klub. Más kérdés, hogy egy újjáépülő, illetve egy olyan franchise-nál, aminek kötelező lenne Porzingis (és Hernangomez) körül teljesen megújulnia, mennyit ér ez a Rivers-Redick-Crawford trió a szerződéseikkel, és nem jobb-e esetleg, ha eldobálnak mondjuk 1-2 szezont még - persze a tankolás rossz dolog, de a Knicks jelenlegi állapotában aközül választhat, hogy erőlködik, és úgy lesz nagyon gyenge, vagy ésszel, több évre előre gondolkodik, és még mélyebbre merül, hogy még jobb fiatalok érkezhessenek a csapathoz. Mivel Anthonyt lényegében csak máglyán nem égetik el, így az nem szempont, hogy neki elég rövid ideje van hátra pályafutása csúcsából (ha nem vagyunk már túl rajta), és akkor eljutottunk a Knicks jelenlegi legnagyobb gondjaihoz, Phil Jacksonhoz és James Dolanhez.

Nem túl merész kijelenteni, hogy a New York jelenlegi menedzsmentje és tulajdonosi köre a legrosszabb jelenleg a ligában.

Vegyük ketté Jackson tevékenykedését. Mint elnök, az a dolga, hogy minden fontos kérdésben döntést hozzon, draftoljon, igazoljon - ezt csinálják máshol legalábbis, és ebben egyébként Jackson sem végez olyan nagyon rossz munkát. JR Smith-t és Iman Shumpertet ugyan a semmiért adta fel, de a két érintett, azóta Clevelandben bajnoki címet nyerő játékos értéke nagyjából annyi is volt akkoriban, sokkal több nem. Tyson Chandlert a hosszabb szerződésű Jose Calderonra váltotta, aminek semmi értelme nem volt, de Calderont Robin Lopezzel összekötve cserélt Rose-ért, akinek legalább idén nyáron lejárt a szerződése. Porzingisszel és Hernangomezzel nagyokat húzott, Courtney Lee rendben van, főleg a fizetését is nézve, Melót pedig anno maradásra bírta, ami alapvetően egy jó dolog - különben ingyen lépett volna le. Az egyetlen igazán támadható pontja az Joakim Noah szerződése - én ennél többet gondoltam a franciába, mint ahogy nyilván Jackson is, de nagyon leamortizálta magát Chicagóban, és főleg a 4 év az, ami bajos az ő szerződésében. Egy rossz lépés azonban még mindenkinek belefér, nála sem lenne ezzel akkora gond (még ha ez egy igen nehezen orvosolható baki is), ha Jackson nem viselkedne úgy ahogy.

Továbbra is fixa ideája az elnöknek a Triangle, amivel az őrületbe lehet kergetni mindenkit a Knicks környékén. Ha eltekintünk attól, hogy ezzel a rendszerrel lehet-e a mai kosárlabdában eredményeket elérni (az idény végén a második meg a harmadik sor egészen hasznosan játszott, de ez a rendszer a jó egyéni képességű játékosok erényeit erősen fedi), annyi biztosan látszik, hogy egyszerűen nem kedvelik a játékosok, de főleg a húzóemberek. Melóval kapcsolatban egy olyan szint alá süllyedt Jackson, amit egy vezető nem engedhet meg magának - adott neki egy no-trade-et, majd mivel Anthony nem akar New Yorkból költözni, így lényegében elkezdte szapulni a saját játékosát úton-útfélen. Teljesen mindegy, hogy jobb lenne-e a Knicksnek Melóval vagy nélküle, maga az eljárásmód visszataszító, és ennek bizony a szabadügynököknél forintosított hátránya lesz - meggyőződésem, hogy ugyanazért a pénzért a Knickst választják utoljára a kosarasok, bármelyik másik franchise-t előbb, egész egyszerűen azért, amit Jackson leművelt az utóbbi egy évben, és mert látszik, hogy a jelenlegi Knicks-játékosoknak is tele van a tökük, akkor pedig csak azért igazol oda valaki, ha többet kap, mint máshol.

Lépjünk tovább Melóról, mert egyrészt Jackson is ezt fogja tenni, másrészt Anthony leginkább már a múlt ennél a csapatnál nem is a jelen és egészen biztosan nem a jövő.

A franchise-nak egy óriási tehetsége van, ez pedig Porzingis. Köré és New York városa köré már fel lehetne építeni egy olyan marketinget, amivel még Jackson marhaságait is el lehetne fedni, és be lehetne állítani ezt a klubot egy vonzó célpontként, de ahelyett, hogy Porzingis erősségeire építene a gárda, megpróbál mindent, hogy minél kevésbé legyen releváns az, mekkora lehetőségek vannak a lettben. Itt a Triangle mellett ki lehet emelni, hogy Jackson szezon közben lenyilatkozta, hogy nagyon tetszett neki, hogy az idény vége felé Porzingis kevesebb hármast vállalt, mert azok olcsó pontok, ami 2017-ben a világ leghülyébb nyilatkozata, akármilyen eredményeket ért el Jackson korábban. Jeff Hornacek tekintélye valahol a Marianna-árok környékén lehet, miután a tréner az idény elején egy egész hatékony játékot kért játékosaitól, majd ahogy egyre több Triangle-t vezényelt "föntről" Jackson, úgy hunyászkodott meg az elnök előtt - ez nemcsak a Knicks játékán, de Hornacek minden nyilatkozatán érződött. Volt egy darab stábtag, akit mindenki és az összes fiatal kedvelt, ő volt Josh Longstaff, aki a hírek szerint a legtöbbet dolgozta az egész Knicksnél, Porzingisszel pedig különösen jó kapcsolata volt, erre mi a megoldás? Őt engedték el először idén nyáron...

Jackson igazi "ki, ha én nem" hozzáállása olyan szinten rombolja ezt a franchise-t, hogy szerintem fölösleges arról beszélni, hogy milyen erősítési lehetőségeik vannak, illetve mire vihetik a szezonban, mert amíg a két sztárnak elege van a klubból, illetve leginkább abból, hogy az elnök az irodából akarja irányítani, hogy mi legyen a játék a pályán, addig egészen biztosan nem lesz semmi ebből a Knicksből. Itt kellene egy olyan tulaj, aki felismeri azt, hogy Jackson nemcsak Melót üldözi el a klubtól, hanem szépen halad efelé Porzingisszel is, az ügynökök és a szabadügynökök pedig csak komoly "felárral" igazolnak a csapathoz. James Dolan azonban ahelyett, hogy megköszönte volna az eddigieket a trénerlegendának, lehívta a szerződéséből hátralévő két évet is pár hónapja, igaz, ezen nem lepődött meg senki - Dolan Vivek Ranadive mellett a liga legdillettánsabb tulaja, de a Sacramentónál idén nyáron kifejezetten okos szakmai lépéseket tettek, úgyhogy elfoglalta a sereghajtó szerepet.

Ha Jackson csak és kizárólag a feladatára koncentrálna, akár még normális munkát is végezhetne, de előbb lesz bajnok az NFL-ben a Cleveland Browns, minthogy ez (az, hogy lemond a Triangle-ről és arról, hogy ő határozza meg azt is, mit csinál az edző) megtörténjen. Éppen ezért az a meglátásom, hogy ez a franchise halott, amíg a Dolan-Jackson páros vezeti. A rossz hír az, hogy Dolan, mint tulajdonos, valószínűleg nem mostanában fog távozni, és hiába vesz fel 10 évenként egy-egy Donnie Walsh-ot, ha előtte Isaiah Thomas, utána pedig Phil Jackson jön...

Visszatérve kicsit a nyári tervekhez: érdekes lesz látni, hogy ez a környezet, illetve ez a borzasztó klubon belüli kémia mennyit nyom majd a latba a szabadügynököknél. A drafton egyértelműen irányítóra mehetnek rá, így Dennis Smith a North Carolina State-ről, illetve a francia Frank Ntilikina jöhet szóba - annyi mázlijuk van egyébként, hogy a Dallas Mavericks előtt húznak, és a texasiak a hírek szerint ugyanúgy egyest akarnak választani, de a Knicks még előttük léphet jelen állás szerint. A szabadügynököknél a maximum 19.5 millió dolláros sapka alatti hely sok mindenre nem elég, de leigazolhatják mondjuk Jeff Teague-et vagy Jrue Holiday-t, és akkor a kezdőjük nagyjából rendben van, a cseréknél pedig ugyanúgy lehet imádkozni, mint idén is (illetve megpróbálni ligaminimumért meg kevés pénzért értékes, hasznos embereket szerezni). Itt az is borzasztóan sokat fog számítani, hogy elcserélik-e végül Melót, illetve ha igen, akkor mire cserélik. Ha kapnak draftjogot is lejáró szerződések mellett (ne adja Isten valahova befér úgy, hogy kevesebb fizetés jön vissza), akkor elindulhat egy újjáépülés akár, de a Clippers-féle forgatókönyv szerint ez nagyon könnyedén lehet egy retool is, ahol megpróbálnak nem elsüllyedni - vagy legalábbis nem direkt.

Mindent egybevéve viszont a legjobb jelző erre a csapatra a káosz, és ez nem, illetve nem csak a pályán látott dolgokra értendő, így pedig nemcsak az idei nyár és a következő szezon, hanem a következő pár év sem fest jól.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus