34 ponttal és meccsnyerővel kezdte meg a szezont Ja Morant

Először léphetett pályára az eltiltása után Ja Morant, elképesztő teljesítménnyel debütált. Túlórában legyőzte a Bostont a GSW, megégett Portlandben a Suns, hozta a kötelezőt a Milwaukee.

New Orleans Pelicans - Memphis Grizzlies 113-115

Ja Morant rárúgta az ajtót az NBA-re. 25 meccses eltiltása miatt eddig nem léphetett pályára ebben a szezonban a Grizzlies problémákkal küzdő irányítója, a büntetése viszont mostanra lejárt, így ezen az estén megkezdhette a szezont - és ezúttal csak a kosárlabdával foglalkozott, ami meg is hozta az eredményét. A 6-19-cel érkező Memphist ugyanis értékes idegenbeli győzelemre vezette egy 16-11-es csapat otthonában: Morant 34 ponttal tért vissza, volt 12/24 mezőnydobása és 10/12 büntetője, leszedett 6 lepattanót és kiosztott 8 gólpasszt is, és az ő 35 perce alatt +12-ben volt a csapata - vagyis a nélküle eltöltött 13 minutumban 10 ponttal kikaptak a vendégek. A pontot az i-re pedig az utolsó támadásnál tette fel: 113-113-nál ő hozhatta fel a labdát, majd megtámadta a védőjét, betört, lepördült róla,végül feltette a meccsnyerő duplát, ami a dudaszóra esett be. Így a 34 pontos estéjét egy buzzer meccsnyerővel koronázta meg azok után, hogy addig is rengeteg látványos megoldása volt, és a semmiből hozott atletikus betöréseivel új dimenziót adott a memphisi támadójátéknak - most éledtek újra az esetleges playoff-remények a Grizzliesnél...

24 pontos előnyből kapott ki a Pelicans. Morant parádéja elvitte a show-t, de hozzátartozik a történethez, hogy ezt a meccset a New Orleans félig már meg is nyerte: a hazaiak 39-16-ra húzták be a második negyedet és már 24 ponttal is vezettek - a nagyszünetben 19 egység volt közte, innen állt fel a Memphis. A második félidőben elöl-hátul a vendégek domináltak, a nagyszünet után 74-53-ra győzött a társaság, fokozatosan tüntette el a hátrányát, majd a mérkőzés utolsó perceiben ért oda egálra - ott Morant két clutch betöréssel már kétszer is megszerezte a vezetést (31-30 után először másfél perccel az órán tudtak előrébb járni), de azokra még válaszolt a Pels. Aztán az utolsó betörés után már nem maradt idő, így hiába Brandon Ingram (34 pont, 6 gólpassz), Jonas Valanciunas (22 pont, 14 lepattanó) és CJ McCollum (6/9 tripla, 6 gólpassz) remeklése, illetve a parádés második negyed, végül fájó vereséget szenvedtek. A Memphisnél egyébként Morant mellett Jaren Jackson Jr. (24 pont, 6 lepattanó, 3 blokk) és Desmond Bane (21 pont, 4 gólpassz) is hozta a szerepét, és Moranttel abból a szempontból is kezdett korábbi önmagára hasonlítani a gárda, hogy 62 pontot dobott a festékből - mélyről kell majd felzárkózni a playinbe jutáshoz is, de már lehet mire építeni...

A Pelicans legjobb dobói: Ingram 34/3, Valanciunas 22/3, McCollum 18/18
A Grizzlies legjobb dobói: Morant 34, Jackson Jr, 24/3, Bane 21/9

 

Milwaukee Bucks - San Antonio Spurs 132-119

Lillard 40-ese kellett a Milwaukee kötelezőjéhez. 44-26-ra, 18 ponttal nyerte az első negyedet a Bucks, vezetett 24 egységgel is a vendéglátó, de a Victor Wembanyama nélküli Spurs így is igyekezett megnehezíteni a hazaiak dolgát, és sokáig látótávolságon belül tudott maradni. A negyedik negyedben igazából még faragta is a hátrányát a texasi alakulat, ezzel pedig elérte, hogy Adrian Griffinnek játszatnia kelljen a kezdőit, akik végül 28-35 percet töltöttek a pályán. Damian Lillardre viszont nem volt ellenszer, a jó formát futó irányító ezúttal kereken 40 pontot szórt 14/22 jó dobással és 7/12 triplával, volt 4 gólpassza és 3 labdaszerzése is, most ő volt a vezér, Giannis Antetokounmpo ugyanis 4/12 dobással negatív szezoncsúcsot jelentő 11 pontnál állt meg - más kérdés, hogy volt 14 lepattanója és 16 (!) gólpassza, ez utóbbi karriercsúcsnak számít. Lillard egyébként ezzel az estével elérte a 20.000 pontot karrierje során, és végül sikerült megoldani a kötelező feladatot, a korai nagy előnyt be tudták osztani a wisconsiniak, így a ligában harmadikként ők is elérték a 20 győzelmet ebben a szezonban.

A Bucks legjobb dobói: Lillard 40/21, Portis 23/9, Middleton 17/9
A Spurs legjobb dobói: K. Johnson 28, Collins 22/12, Vassell 17/6

 

Golden State Warriors - Boston Celtics 132-126 - hosszabbítás után

Hosszabbítás döntött. Már az első negyedet tíz ponttal, 40-30-ra nyerte a Celtics, és onnantól végig kézben tartotta az eseményeket egészen a negyedik negyed hajrájáig 2-3 után csak egyszer, 55-54-nél adták ki a kezükből a vezetést, de hamar válaszoltak, és a harmadik játékrészben, 70-87-nél már 17 egység is volt az előnyük. A GSW azonban nem adta fel és visszakapaszkodott innen, a hajrához közeledve egyre csak szűkült az olló, Steph Curry kétszer, Klay Thompson pedig egyszer egyenlített az utolsó három percben, és a végjátékot elrontotta a Boston: 121-121 után hat dobást hagyott ki a gárda másfél perc alatt, négyszer került vissza hozzá a labda, de egyiket sem tudta a gyűrűbe pofozni. Az utolsó lehetőséget Jayson Tatum puskázta el, így jöhetett a hosszabbítás, ahol oda-vissza hibákkal folytatták a csapatok, majd a GSW "fogott talajt": Jonathan Kuminga lopott labdát és zsákolt belőle, majd Trayce Jackson-Davis is zsákolt, aztán kiosztott egy szép blokkot, majd az újabb hibák után, Steph Curry kettese döntötte el a küzdelmet. 38 másodperccel a vége előtt  Chris Paul labdájából ment el a gyűrűig és tett fel egy clutch kettest, de ezzel még mindig nem volt vége, mert az időkérés után Al Horford azonnal bevágott egy hármast (128-127), ám Curry következő kihagyott dobása után Paul visszaszedte a támadópattanót, Curry pedig másodjára már nem hibázott: 11 másodpercnél elsüllyesztett egy hármast,emire nem érkezett a válasz. Jött a "night night", majd az irányító két büntetővel beállította a végeredményt: a Celtics a ráadás öt percében összesen öt pontot tudott szerezni, a negyedik negyed utolsó három és fél percében pedig szintén csak ötöt, a clutch támadójáték becsődölt ezen az estén.

Nem ültek a bostoni triplák. Nyilván nem érdemes idáig leegyszerűsíteni a helyzetet, de tény, hogy (ahogy arról Forró Kézzel című rovatunkban pár hete hosszabban is írtunk) még mindig nagyon triplafüggő a bostoni támadójáték, ha esnek a hármasok, akkor szinte legyőzhetetlen a gárda, ha viszont nem, akkor bajba tud kerülni. Nos, ezúttal az utóbbi eset állt elő: 58 triplába (!) álltak bele, de csak 29%-kal dobták őket, a Tatum-Brown páros 3/13-at, Horford 3/10-et, White pedig 7/18-at erőlködött össze távolról, és mivel nagyon mást nem tudtak felmutatni, ez a 41%-os összesített mezőnymutatójukon is erősen meglátszott. Tatum például összesen is csak 5/17 dobással és 15 ponttal zárt, őt jól levédekezte a GSW, míg a hazaiak 20/50 triplával (40%) zártak, és többen is előléptek a kispadról: Steph Curry (33 pont, 6/11  tripla) mellett Chris Paul (9 pont, 7 lepattanó, 12 gólpassz, clutch megoldások) és az újonc Trayce Jackson-Davis (10 pont, 13 lepattanó, 3 blokk) is sokat tett a sikerért csereként beszállva, nem véletlenül játszottak ők nagyon sokat és szorult hamar a kispadra az egyébként kezdő Looney és Podziemski is. A Celtics előnye ezzel a vereséggel 0,5 meccsre csökkent Keleten, míg a zsinórban harmadik sikerét arató Golden State egyetlen meccsnyire megközelítette a playin-vonal felett álló Sunst.

A Warriors legjobb dobói: Curry 33/18, Thompson 24/18, Kuminga 17/3
A Celtics legjobb dobói: White 30/21, Brown 28/3, Tatum 15/6

 

Portland Trail Blazers - Phoenix Suns 109-104

22 pontos hátrányból nyert a Portland. Nagyon elrontotta ezt a meccset a Suns, amelynek Bradley Beal nélkül is kötelező lett volna nyernie Portlandben, és úgy is indult az este, hogy ezzel nem lesz gond: 36-20-ra nyerték a vendégek az első negyedet, és már 22 ponttal is vezettek. A folytatásban azonban megtorpant Frank Vogel alakulata, a Blazers, a nagyszünetben már "csak" 12 egység volt közte, a harmadik negyedben pedig átrohant ellenfelén a vendéglátó és megfordította a mérkőzést - sőt, a záró etapban már 14 ponttal is meglógott a társaság. A Phoenix még egyszer felgyűrte az ingujját és visszajött innen, egészen 107-104-ig szűkült az olló, ám Anfernee Simons kosarával lezárta a meccset a Portland tíz másodperccel az órán, erre már nem érkezett válasz. A Sunsnál összességében hiába dobott kereken 40 pontot Kevin Durant és jutott 26-ig Devin Booker, csapatszinten csak 5/23 (!) triplával zártak, és amint a B lazers elkezdett figyelni a labdára és nem szórta el őket könnyűen, már le is fulladt a támadójáték, félpályán csak erőlködni tudott az együttes. A Portlandnél Shaedon Sharpe sérülését (a második félidőben már nem játszott) is ki tudták mozogni, és kimagasló egyéni extra nélkül, 50%-os triplázással fordítottak, majd hozták a bravúrgyőzelmet - még csak harmadszor nyertek otthon, és 7-19-re javították a mutatójukat.

A Trail Blazers legjobb dobói: Simons 23/6, Grant 22/9, Ayton 16
A Suns legjobb dobói: Durant 40/3, Booker 26/3, Allen 11/3

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető! 

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus