A Jazz Washingtonban, a Suns pedig a Wolves ellen égett meg megint

LeBron James remeklésével nyert a Lakers, egylabdás végjátékot húzott be a Knicks, megint legyőzte a Pelicanst a Blazers, az Atlanta pedig megállíthatatlanul halad előre az NBA alapszakaszában.

Washington Wizards - Utah Jazz 131-122

Váratlan Washington-győzelem. Az ötös vereségszériából érkező és egy back-to-back második felén pályára lépő Wizards abszolút meglepetést okozva gyakorlatilag lejátszotta a ligaelsőt és összességében simának mondható győzelemmel törte meg rossz sorozatát. A hazaiaknál Bradley Beal (43 pont, 16/24 mezőnyből, 4/6 tripla) és Russell Westbrook (35 pont, 15 lepattanó, 13 gólpassz, 12/23 mezőnyből) is azt csinált, amit akart, kettejük tűzerejére, sebességére egyáltalán nem volt válasza a Jazznek, de Beal szerint a mérkőzés nagy részében kategóriákkal jobban kinéző védekezésük volt az, amely miatt meg tudták nyerni a meccset. A fővárosiak az első negyedben egy 13-0-s rohammal léptek meg, nem sokkal a nagyszünet előtt pedig 64-40-re vezettek, átgázoltak ellenfelükön, de még a záró etapot is 18 pontos fórral kezdhették - ott kicsit megborultak hátul, a Jazz dobott 40-et egy negyed alatt, de hét egységnél közelebb így sem tudott kerülni. Összességében nem is lehetett kérdés, hogy ezen az estén melyik a jobb csapat, ami az előzményeket tekintve mindenképpen váratlan, kíváncsian várjuk, hogy a Washington megismétli-e ezt Brooklynban is.

Botladozik a Jazz. Az utóbbi időszakban az idegenbeli meccseken nem mindig önmaga a Utah, főleg a védekezéssel vannak gondok, így a Sixers és a GSW után a Wizards is 130 pont fölé jutott a listavezető ellen. Quin Snyder vezetőedző szerint hátul nem veszik eléggé magukra a dolgokat, nincs meg a kellő intenzitás és Donovan Mitchell is azt mondta, hogy mostanában az ellenfelek jobban akarják náluk a sikert, ami kiütközik a pályán is. Mike Conley ugyan nem játszott és az ő védekezése hiányzott hátvédposzton, de ettől még nem lett volna muszáj így összeesni és bár Mitchell (42 pontos szezoncsúcs, 6 gólpassz), valamint Joe Ingles (34 pontos karriercsúcs, 8/10 tripla) is kitett magáért, de a dobópárbajban most elbuktak - végig hátrányban voltak és csak az utolsó negyedben nyílt esélyük bármire. Még mindig ők vezetik a ligát, de hatból négyszer és tizenegyből hatszor kaptak ki mostanában, úgyhogy jelentősen belassultak, következőleg Torontóba látogatnak.

A Wizards legjobb dobói: Beal 43/12, Westbrook 35/6, Hachimura 12
A Jazz legjobb dobói: Mitchell 42/12, Ingles 34/24, O'Neale 11/9

Atlanta Hawks - Oklahoma City Thunder 116-93

Sima volt. Sorozatban hetedik győzelmét is behúzta az Atlanta, amely most már a liga legjobb formában lévő csapatának számít, ráadásul több mint négy éve, 2016 decemberétől 2017 januárjáig tudott utoljára zsinórban hetet nyerni, ez is mutatja, hogy milyen szériában van. Most meg sem kellett izzadni, egy korai 18-2-es futással nagyon hamar kétszámjegyű előnybe került a gárda, a második negyedben már meglett a közte húsz, onnantól pedig nem volt más dolguk, csak lemenedzselni a hátralévő időt - a záró etapban Trae Young például egy másodpercet sem játszott, ott végig Rajon Rondo irányított. Young így is jó számokkal zárt (25 perc alatt 23 pont, 6 lepattanó, 9 gólpassz) és külön öröm számukra, hogy visszatérése óta először játszott igazán jól Bogdan Bogdanovics, aki 23 ponttal, 5/9 triplával, 6 lepattanóval szállt be a kispadról - most minden szép Atlantában, 50% fölé javultak és következőleg a Lakers ellen is lehet keresnivalójuk.

Ebben ennyi volt. A hullámzó OKC most a rosszabbik arcát mutatta, a vendégeknél Gilgeous-Alexander és Horford összesen 3/18 dobást küldött a gyűrűbe az első félidő során, innentől nem volt miről beszélni - nem volt bennük annyi csapatszinten, hogy megszorítsák a koncentráltan játszó Atlantát. SGA végül azért eljutott 19 pontig, Ty Jerome 6/8 triplát süllyesztett el, de csapatszinten csak 36%-kal dobtak, most nem tudtak felnőni ellenfelük szintjére, végig egyértelmű hátrányban voltak és reális győzelmi esélyek nélkül kaptak ki - most viszont mennek Houstonba, az már egy másik meccs lesz.

A Hawks legjobb dobói: Young 23/6, Bogdanovics 23/15, Collins 19/3
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 19/3, Jerome 18/18, Horford 11/6

New York Knicks - Orlando Magic 94-93

Kiizzadta a New York. Amúgy sem az elsöprő támadójátéka miatt sikeres a Knicks, ezen az estén pedig gyakorlatilag irányító nélkül maradt, Rose, Rivers, Payton és Quickley sem állt rendelkezésre, ami tovább nehezítette a hazaiak dolgát és érthetően erősen akadozott a gépezet. A társak kiszolgálását így Julius Randle vállalta magára, aki 18 pontja és 10 lepattanója mellett 17 (!) gólpasszt osztott ki magasemberként és idei harmadik tripla-dupláját jegyezte, amellyel tartást adott csapatának - a befejezéseknél Reggie Bullock (20 pont, 6/13 tripla) és Alec Burks (21 pont, 10 lepattanó, 50% mezőnyből) próbált előlépni, ez a játék pedig végül elégnek bizonyult. Egyszerűen azért nem ment a dolog, végig szoros, kiélezett, küzdelmes meccset vívtak a felek, de a New Yorknak voltak időszakai, amikor meg tudott lépni és vezetett már 16 ponttal is a harmadik negyed hajrájában, innen jött vissza a Magic annyira, hogy egylabdás legyen a végjáték. A hazaiak aztán a záró etapban egy komolyabb hullámvölgy után egy újabb 10-0-s futással jelentkeztek, onnantól pedig már nem adták ki a kezükből a vezetést és bár a végén elkövetett hibáikat majdnem megbüntette az Orlando, de az utolsó másodpercekben Bullock ellopta a labdát a vendégek győztesnek szánt támadásánál, ezzel megnyerte a meccset a csapatának. 

Majdnem összejött. Zsinórban nyolc vereség után próbált javítani az Orlando és Evan Fournier, Nik Vucsevics, valamint Aaron Gordon vezetésével közel is állt ahhoz, hogy idegenben megverjen egy playoff-helyen álló csapatot, ám az utolsó támadást Fournier elrontotta - utólag magára vállalta a dolgot, szerinte gyermeteg hibát vétett, túlságosan előre gondolkodott ahelyett, hogy az aktuális játékot olvasta volna, így Bullock megszerezte a labdát. Ettől függetlenül nagyot küzdöttek, harcosan védekeztek, mindent megtettek, most egy ponttal rövidebbnek bizonyultak, ez van - playoffról amúgy sem beszélhetnek már, Steve Clifford vezetőedző szerint pedig minden bizonnyal történelmi szinten is náluk van most a legtöbb sérülés (a legtöbb kihagyott meccs a játékosokét összeadva) az egész szezonra vetítve, úgyhogy büszke játékosaira, hogy így viselik a balszerencsét. 

A Knicks legjobb dobói: Burks 21/9, Bullock 20/18, Randle 18/3
A Magic legjobb dobói: Fournier 23/12, Vucsevics 17/3, Gordon 17/3

Phoenix Suns - Minnesota Timberwolves 119-123

Nagy bravúr két extrával. A jelenlegi Phoenix idegenbeli legyőzése mindenki számára óriási fegyvertény, hát még a ligautolsó számára, de nem mondhatjuk, hogy érdemtelen az eredmény, a Wolves nagyon nagyot játszott ezen az estén. Mindezt persze az tette lehetővé, hogy két hatalmas extra is érkezett a vendégeknél, Karl-Anthony Towns újra a legjobb formáját hozta (41 pont, 10 lepattanó, 8 gólpassz, 5/7 tripla), de mellette az 1/1-es Anthony Edwards is hasonló teljesítménnyel rukkolt elő: karriercsúcsot jelentő 42 pontot dobott 15/31-es mezőnymutatóval. Kettejük tűzereje megadta az alapot, de a hullámzó meccsen voltak azért 15 pontos hátrányban is, az utolsó negyedet is nyolc egységnyi lemaradással kezdték, ám a legfontosabb időszakra még feljebb tudtak kapcsolni, 40-28-ra nyerték a játékrészt és megfordították a küzdelmet: szűk öt perccel az órán, 107-107-nél egyenlítettek ki, majd 113-111 után már egyszer sem voltak hátrányban. Az utolsó percben mindkét fél rontott el kulcsfontosságú játékokat, büntetőket, majd nem egészen öt másodperccel a vége előtt Hernangomez zsákolása döntötte el a meccset és állította be a végeredményt - óriási bravúrt mutatott be a Minnesota, amely elkezdte összeszedni magát, az utóbbi öt meccséből harmadszor is nyert. 

Újabb botlás. Az utóbbi 23 meccs során még csak ötödször kapott ki a Suns, de ezen a héten már másodszor, a legutóbbi óta volt ugyan egy magabiztos sikere, ám most ismét gyenge védekezéssel, túlságosan "nyugodtan" játszva kapott pofont. Hiába Devin Booker 35 pontja, huzamosabb ideig nem tudták ráerőltetni az akaratukat ellenfelükre, 22 labdát adtak el, 14-gyel (!) több faultot ütöttek be és 60-46-ra kikaptak a festékben is - hiába dobtak jól, fontos szegmensekben maradtak alul és követtek el fájó hibákat. Így volt ez a végjátékban is, ahol mindezek ellenére minden esélyük megvolt a győzelemre, de volt egy clutch eladott labdájuk, kihagyott büntetőjük, elrontott dobásuk és csúnyán elnézett védekezésük is - most valahogy nem voltak ott teljesen fejben, ezt pedig a sereghajtó is megbüntette. Ezzel a vereséggel visszacsúsztak a tabellán a Lakers mögé, mindenesetre most jöhet a visszavágó a Wolves ellen, ugyanebben a csarnokban.

A Suns legjobb dobói: Booker 35/9, Paul 17/3, Bridges 17/12
A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 42/12, Towns 41/15, Hernangomez 14/6

Portland Trail Blazers - New Orleans Pelicans 101-93

Most korábban jött a Dame Time. A felek két napja ugyanitt találkoztak és akkor a Portland óriási hajrával, Damien Lillard 50 pontos, 10 gólpasszos extrájával, hatalmas negyedik negyedével lopta el a Pelicans győzelmét. Ezen a meccsen minden ott folytatódott, ahol akkor abbamaradt, Lillard az első negyedben egymaga beszórt 21 pontot (!) és öt triplát, szétlőtte a New Orleanst, így a Blazers kicsit meg tudott lépni már ebben az időszakban. A folytatásban aztán Lillard is kihűlt (végül 36 ponttal és hat hármassal zárt 0 gólpasszal, valamint 7 eladott labdával), illetve a két csapat is jóval szenvedősebbre vette a figurát, a Portland végül alig 38%-kal dobott mezőnyből és vért izzadt azért, hogy elérje a száz dobott pontot, de összességében végig vezetni tudott. Nagy különbség azért nem alakult ki, 14 egység volt a legnagyobb hazai fór, de nem adták ki a kezükből az előnyt, ha rohamozott a Pels, akkor arra válaszoltak és valahogy lehozták a derbit - még bő egy perccel az órán is lehetett izgulni, öt pont volt közte és Lillard dobása kimaradt, de Kanter leszedte a támadót, bedobott két büntetőt, a NOP pedig nem tudott már veszélyeztetni. 

Hiába üldözte ellenfelét a Pelicans. A vendégeknél Zion Williamson (26 pont, 10 lepattanó, 3 gólpassz, 2 blokk) volt az, akinek a teljesítményére nem lehetett panasz, ő most is harcolta ki a faultokat, dobta a kosarakat, pusztított a festékben, mellette Lonzo Ball is hozta, amit kellett (15 pont, 8 gólpassz), de a többiek nem nőttek fel a feladathoz - a két nappal ezelőtti támadójáték náluk sem volt sehol, 40% alatt maradtak mezőnyből, csak 27%-kal tripláztak és 18 pontot kaptak az eladott labdáikból. Így sem voltak annyira elveszettek, egy jól összerakött öt percre voltak attól, hogy megfordítsák és esetleg megnyerjék a meccset, de ezt most nem tudták kihozni magukból, nem tudtak ritmust váltani támadásban, úgyhogy újabb vereséget könyvelhettek el - jelenleg a legutolsó play-in helytől is három meccsnyire vannak, egyre nehezebb helyzetbe kerülnek. 

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 36/18, Kanter 16, Anthony 15/6
A Pelicans legjobb dobói: Williamson 26, Ingram 19/9, Ball 15/9

Los Angeles Lakers - Charlotte Hornets 116-105

James nagyon akarta ezt a győzelmet. A címvédőnél továbbra is hiányzott több fontos játékos, de LeBron James nem hagyta, hogy megtörjön a jó széria, az első félidőben egymaga 22 pontot termelt 8/9-es mezőnymutatóval, csapata pedig rá építve meg is tudott lépni - 18 egységgel vezettek, úgy tűnt, hogy kézben tartják a dolgokat. A szünet után azonban túlságosan hátradőltek, a Charlotte egy 19-4-gyel robbantott és ki is egyenlített, de a Lakers itt elállította a vérzést és a folytatásban stabilizálta magát, majd a negyedik negyed nagy részében már 7-10 pont közötti fórban volt és beosztotta a hátralévő időt. James végül 37 ponttal, 8 lepattanóval és 6 gólpasszal zárt, uralta a pályát, de mellette Dennis Schröder (22 pont, 7 gólpassz) is remekelt, úgyhogy a Los Angeles sorozatban negyedszer is nyert, megelőzte a Phoenixet a nyugati második helyért és másfél meccsre megközelítette a listavezető Jazzt. 

Helytállt, de nem tudott nyerni a Hornets. A második félidőre már felszívta magát a Charlotte, ugyan az első két negyed nagy részében egyértelműen "alul" voltak a vendégek, de utána feljebb tudtak kapcsolni, kiegyenlítettek és később is próbálták nyomás alá helyezni a Lakerst. LaMelo Ball nagyon csipkedte magát (26 pont, 10/18 mezőnyből, 5 lepattanó, 7 gólpassz, 6 eladott labda), a nem teljesen egészséges Terry Rozier is beszórt 20 pontot, PJ Washington 18-8-at szállított, Gordon Hayward 10 gólpasszt osztott szét, megvoltak a jó "részeredmények", de összességében egy fokkal elmaradtak a bajnoktól. Ez persze nagyjából papírforma volt, nagy baj nincs, sorozatban második vereségük után holtversenyben állnak a keleti 6-8. helyen. következőleg viszont hasonló feladat vár rájuk, mert a Clippersnél vendégeskednek.

A Lakers legjobb dobói: James 37/12, Schröder 22/6, Kuzma 12/12, Horton-Tucker 12
A Hornets legjobb dobói: Ball 26/6, Rozier 20/6, Washington 18/9

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus