A Jazznél van még munka, 70 ponton tartotta a Thundert a Dallas

A csere-Lakers megverte a csere-GSW-t - jól nézett ki a Nuggets - megvan az első pozitív teljesítmény a Charlotte-tól - magabiztos volt a Miami. 

 

Miami Heat - Atlanta Hawks 120-87

Herro felkészült az alapszakaszra. Újabb remek meccset rakott le az asztalra a Miami újonca: Tyler Herro kezdőként, 25 perc alatt 23 pontot szórt 9/14-es mezőnymutatóval, közte 5/7 triplával és csapata egyik legjobbjaként tündökölt ezen az estén - a Heat első 14 pontját (!) ő szerezte (négy tripla és egy középtávoli), majd átadta a terepet a többieknek. Mellette Bam Adebayo is nagyon élt (15 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz, 3 blokk), valamint kezdő négyesként Meyers Leonard is villogott (15 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz), úgyhogy Jimmy Butlernek egyáltalán nem kellett erőlködnie támadásban, 7 ponttal és 7 mezőnykísérlettel zárt, védekezésben viszont kiosztott 3 blokkot és próbált stabilitást adni a Heatnek. Ez nagyon jól is működött, főleg hogy a padról Dragic (12 pont, 5 gólpassz 21 perc alatt), Nunn (14 pont, 4/5 tripla) és Jones Jr. (14 pont, 9 lepattanó) is hozzátette a magáét, fel sem tűnt, hogy a Waiters-Olynyk-Johnson trió nem lépett pályára. A floridaiak a második negyedtől kezdve már uralták a találkozót, a harmadik játékrész végén már húsz pont felett járt az előnyük és végül megsemmisítették az Atlantát, így 3-0-ra állnak az előszezonban.

Egy negyed jutott a Hawksnak. Az első játékrészben még rendben voltak a vendégek, Trae Young pillanatok alatt beszórt kilenc pontot, a többiek is hozzátettek és 34-32-re nyerték ezt az időszakot, a folytatásban azonban összeomlottak és esélyük sem volt a Miami ellen. Itt elsősorban a támadójáték zuhant meg, percekig nem találtak a gyűrűbe, miközben a védekezésük egyáltalán nem működött, úgyhogy elkezdett nyílni az olló és meg sem állt 30+ pontig - ebben persze a rengeteg eladott labda és az azokból kapott sok kosár is benne volt. Végül Young lett az egyetlen, akit többé-kevésbé dicséret illet (23 pont, 7/17 mezőnyből, 4 gólpassz, 7 eladott labda, 0-s +/-), illetve még John Collins számai lettek jók (14 pont, 7 lepattanó, 2 labdaszerzés, 2 blokk), a többiek nem jelentettek komoly faktort - az újonc Cam Reddish például két pontig jutott hét dobásból, a szintén újonc De'Andre Hunter pedig négy pontig nyolc kísérletből, nagyon nem érezték a ritmust.

A Heat legjobb dobói: Herro 23/15, Leonard 15/3, Adebayo 15
A Hawks legjobb dobói: Young 23/3, Collins 14/3, Bembry 13/3

Memphis Grizzlies - Charlotte Hornets 99-120

Az első jó Hornets-meccs. Az eddigiekhez képest jóval élesebbnek tűnt most a Charlotte, ugyan most is volt több hullámvölgy a csapat játékában, de az egész mérkőzést nézve sokkal fegyelmezettebb volt a védekezés, ültek a váltások, támadásban pedig járt a labda és voltak olyan időszakok, amikor kifejezetten jól dobtak - a második negyedben például négy támadásból négy triplát süllyesztettek el. Terry Rozier vezérnek tűnt (24 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz, 9/15 mezőnyből, 1 eladott labda), Dwayne Bacon (21 pont, 5 gólpassz, 7/13 mezőnyből) és Devonte' Graham (18 pont, 4/6 tripla, 7 lepattanó, 5 gólpassz) pedig szintén kiváló játékkal egészítette ki az irányítót - a sérült Nic Batum egyáltalán nem hiányzott, a negyedik negyedben pedig egy újabb triplaesővel el is döntötték a találkozót. Három vereség után megvan az első győzelem, James Borrego is elégedettebben értékelt, szerinte nagyjából ezt várta egészen idáig - biztatóbb a helyzet, mint az előző meccseken, következőleg a Pistons ellen zárja le az előszezont a társaság.

Többször is feljött, de a végére elfogyott a Grizzlies. 26%-kal dobott az első negyedben a Memphis, tízpontos hátrányba került, amely később volt 14 egység is, innen szedte össze magát és egyenlített ki a harmadik negyedben - ebben a periódusban kategóriákkal jobban működött a támadójáték, ami meghozta a sikert. A záró etapban azonban megint elfogyott az erő, a jó charlotte-i dobóforma pedig felőrölte a társaságot, úgyhogy vereség lett a vége, miután kilenc perc alatt egy 30-6-os Charlotte-futás következett. A Grizzliesnél az újonc Ja Morant (15 pont, 6 gólpassz, 4/13 mezőnyből, 23 perc), illetve Brandon Clarke (16 pont, 12 lepattanó, 6/10 mezőnyből, 3 gólpassz) betörései jelentették az alapot, de Jaren Jackson Jr. csak szenvedett, csapatszinten pedig a 30% alatti triplamutató megpecsételte a sorsukat - a következő meccset a Thunder ellen játsszák az alapszakasz előtt.

A Grizzlies legjobb dobói: Clarke 16, Morant 15, Crowder 12/9
A Hornets legjobb dobói: Rozier 24/12, Bacon 21/9, Graham 18/12

Dallas Mavericks - Oklahoma City Thunder 107-70

Ez azért nem volt indokolt. Rendben, Chris Paul és Steven Adams sem lépett pályára a Thundernél, de ez még nem ok arra, hogy a csapat 32,6%-kal dobjon mezőnyből, 14,7%-kal triplázzon, 56,3%-kal büntetőzzön és 14 gólpasszára eladjon 21 labdát - a társaság egyetlen negyedben sem érte el a húsz dobott pontot, a végül összekapart hetven egység több szinttel van az elfogadható alatt. Gyakorlatilag passz nélkül, értékelhetetlen dolgokat produkálva "működött" a támadójáték, amelyben minimális fénylő pontot jelentett Danilo Gallinari (16 pont, 6/12 mezőnyből 22 perc alatt) és Shai Gilgeous-Alexander (16 pont, 8 lepattanó, 7/16 mezőnyből) - rajtuk kívül senki nem jelentett veszélyt a gyűrűre ebben a rendszertelen káoszban, amit most előadtak. Persze úgy is mondhatjuk, hogy megmutatták: Paul és Adams esetleges elcserélésével reális esélyekkel indulnak az 1/1-ért...

Porzingis még rozsdás. Megint nagyon gyengén dobott a hosszú sérülés után visszatérő lett magasember, 17 pontjához 7/21 mezőnykísérletre, benne 3/9 triplára volt szüksége, nem harcolt ki büntetőt, ezt pedig a 13 lepattanó sem tudja ellensúlyozni - a helyzetei mondjuk megvoltak, a régi önmaga ennél jóval hatékonyabban dolgozott volna belőlük, úgyhogy Dallasban azért bízhatnak abban, hogy amint ez a rozsda eltűnik, azt kapják, amit szeretnének. Luka Doncic mindenesetre most is jó, ezúttal 19 pontot, 10 lepattanót és 7 gólpasszt jegyzett, bár ő is csak 40%-kal dobott mezőnyből és volt 6 eladott labdája is, ő így is jó meccset játszott - Maxi Kleber, Tim Hardaway Jr. és Justin Jackson is tíz pont fölé jutott rajtuk kívül, JJ Barea 8 gólpasszt osztott ki, úgyhogy nagyjából minden rendben volt. Azért csak nagyjából, mert minden azért mégsem: a már eddig is sérült Powell-Brunson-Finney-Smith trióhoz Seth Curry is csatlakozott alig kilenc percet követően, bár az első hírek szerint ez inkább csak elővigyázatosságból történt. 

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 19/6, Porzingis 17/9, Kleber 14/6
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 16, Gallinari 16/6, Noel 8

Utah Jazz - Sacramento Kings 115-128

A Jazznél még dolgozni kell. Az eddigi vereségek után most már 20-30 perc között játszott a Utah kezdője, megvolt a rotáció, mégsem működött a csapat, különösen a védekezése - egy félidő alatt 78 pontot kapott a társaság, a kezdőötös tagjaival pedig nagyjából 15 pontos hátrányt szedtek össze. Conley-nak és Bogdanovicnak nem ment, Mitchell, Gobert és Green legalább támadásban hozta, amit kellett, illetve a padról Ingles is jól szállt be, de amíg hátul nem szedik össze magukat, addig bajban lesznek - ennél sokkal többet várnánk tőlük később, meglátjuk, hogy az alapszakaszban működni fog-e az utóbbi években ligaelit védekezés. Most ez egy egyértelmű vereségre volt csak elég, a félidei 14 pontos hátrányukat nem tudták ledolgozni, sőt, voltak 23 egységnyi lemaradásban is - Conley azt mondta erről, hogy még nem régóta vannak együtt, dolgozniuk kell és javulni fognak, de ehhez most még időre van szükségük.

A Kings jól nézett ki. Nagyjából azt hozta a Sacramento, amit majd később is várhatunk tőle, sok lábon állt, remekül dobott és ellenfeléhez képest összeszokottabban, kevesebb hibával kosárlabdázott. Buddy Hield (23 pont, 5 gólpassz, 9/17 mezőnyből), Marvin Bagley (22 pont, 11 lepattanó, 2 blokk) és Bogdan Bogdanovics (16 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz) is kiválóan játszott, rajtuk kívül Ferrell, Fox és Holmes is elérte a tízpontos határt, csapatszinten jól céloztak és kilenccel kevesebb labdát adtak el, mint a Jazz - magabiztos győzelmet arattak, Hielddel a pályán például 22 ponttal voltak jobbak ellenfelüknél, ami elég beszédes adat. A Kings 2-2-re áll az előszezonban, ez után a biztató meccs után még játszanak egyet a Melbourne Uniteddel, majd jöhet az alapszakasz.

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 22/3, Gobert 17, Green 12/6, Ingles 12/6
A Kings legjobb dobói: Hield 23/9, Bagley 22/6, Bogdanovics 16/6

Phoenix Suns - Denver Nuggets 102-107

Vannak pozitívumok a Sunsnál. Összességében nem volt reális esélye a győzelemre a Phoenixnek, de a Denver ellen ez idén nem is lesz elvárás, több olyan dolgot is láthattak viszont a szurkolók, amely bizakodásra adhat okot. Először is: Ricky Rubio ugyan nem dobott jól, de olyan szinten kontrollálta a támadójátékot és "etette" a társakat, amely egészen új dolog a csapatnál, több kategóriát emelhet a játékon az, hogy végre van egy jó irányítójuk - aki ráadásul védekezésben is hajt, ezzel stabilitást ad. Másodszor: Devin Booker meglepően harcosnak tűnt védekezésben most és összességében az egész előszezonban, most nem is vállalt sok dobást, megelégedett 8 ponttal, de hátul igyekezett elvégezni a piszkos munkát, sorra törte át a zárásokat és üldözte az emberét. Szintén pozitívum, hogy a preseason során nem először nézett ki jól Frank Kaminsky, aki most 22 ponttal szállt be a padról és a csapat legeredményesebbjeként zárt - ráadásul most Deandre Ayton is megkapta a labdát és képes volt dolgozni belőlük, ami ugyanúgy kiemelést érdemel. Persze nagy csodákról azért nincs szó, ez továbbra is alsóházi csapat, amely most csak azért nem kapott ki nagy különbséggel, mert a Nuggets magasai "pihentek", a Suns cseréi pedig faragták a hátrányt a negyedik negyedben - ezzel együtt valószínűleg több örömre lesz okuk idén, mint korábban.

Simán nyert a Denver. Még úgy sem forgott veszélyben a Nuggets sikere, hogy Paul Millsap egy kisebb sérülés miatt kihagyta a meccset, Nikola Jokics pedig nagyon passzív volt és 19 perc alatt 4 pontot jegyzett - akadt ugyanis három játékos, aki bőven vállalkozott és bőven talált is támadásban. Jamal Murray (16 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz), Gary Harris (18 pont, 6/10 mezőnyből) és Jerami Grant (22 pont, 6/8 mezőnyből) is remekelt, őket Jokics és a Millsapet helyettesítő Torrey Craig is jól egészítette ki, úgyhogy a kezdőkkel 15-20 pontot vert ellenfelére a Denver - ráadásul a padról megint jó volt Mason Plumlee (10 pont, 4 lepattanó, 6 gólpassz, 2 blokk 20 perc alatt) és az újonc Michael Porter Jr. (11 pont, 5 lepattanó, 2 blokk 21 perc alatt) is hozzátette a magáét. A nagyszünetben 14 egységgel vezetett a gárda és szinte végig kétszámjegyű fórban volt, csak a végeredmény lett szorosabb, de összességében jó játékkal javította 3-0-ra az előszezon-mérlegét a társaság. 

A Suns legjobb dobói: Kaminsky 22/6, Ayton 14, Oubre Jr. 11
A Nuggets legjobb dobói: Grant 22/6, Harris 18/6, Murray 16/6

Los Angeles Lakers - Golden State Warriors 104-98

Jók voltak a Lakers cseréi. LeBron James, Anthony Davis, Kyle Kuzma, Rajon Rondo, Danny Green, Avery Bradley, Quinn Cook és Troy Daniels sem lépett pályára a Los Angelesnél, a "maradék" viszont kifejezetten jó mérkőzést produkált a várakozásokhoz képest: tízen kerültek parkettre, közülük heten is elérték a tízpontos határt és több jó egyéni teljesítményt is láthattunk. A 22 pontos Zach Norvell Jr. próbált élni a lehetőséggel, de Dwight Howard (12 pont, 13 lepattanó, 6 gólpassz, 4 labdaszerzés, 8/10 büntető) és az újonc Devontae Cacok (16 pont, 6 lepattanó) is abszolút pozitívum volt az arany-liláknál - JaVale McGee jó játékát már megszokhattuk, de Caldwell-Pope, Stockton és Jackson is kétszámjegyű ponttermést szállított. A 11 egységgel nyert első negyed után végig vezetett Frank Vogel együttese és bár a hajrában közelített a GSW, de megőrizte előnyét és végül nyerni tudott a Los Angeles - a keret miatt természetesen jelentősége ennek nincs, de mindig jobb győzni, mint kikapni...

A Warriors sem erőltette. Klay Thompson, Draymond Green, D'Angelo Russell, Kevon Looney, Willie Cauley-Stein és Alec Burks nélkül állt ki a GSW és bár közülük többen hosszabb időre dőltek ki, azért akadtak olyanok is, akiket csak most nem küldött pályára Steve Kerr. Steph Curry így nagyon egyedül maradt és ő sem pörgött túl, sok dobást elrontott, végül 17 pontot szedett össze 17 mezőnykísérletből, de ezúttal nem volt célja egy újabb negyvenes behintése. Pozitívumként abszolút Damion Lee (18 pont, 9 lepattanó, 2 gólpassz, 3 labdaszerzés) és Marquese Chriss (14 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz, 3 blokk) játékát tudjuk kiemelni a Golden State-nél, de végig gyengébbek voltak a Lakersnél és az egyelőre még mindig rejtély, hogy hogyan is fog működni ez a keret, ez a rotáció a gárdánál. 

A Lakers legjobb dobói: Norvell Jr. 22/9, Cacok 16, Howard 12
A Warriors legjobb dobói: Lee 18, Curry 17/9, Chriss 14

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus