A Phillyt is legyőzte a Suns, a Boston vezeti Keletet

Megnyerte a Jazz elleni rangadót és már nyugati negyedik a Dallas, ismét kikapott a Warriors, Brooklynban nyert a Charlotte, a Lakers pedig elbukta a New Orleans elleni mérkőzést. 

 

Detroit Pistons - New York Knicks 102-104

Majdnem elrontotta a Knicks, de Burks játékai hozták a győzelmet. Muszáj volt győznie ezt a mérkőzést a New Yorknak és az első félidőben úgy is játszottak a vendégek, mint akik ezzel tökéletesen tisztában vannak, ugyanis 12 ponttal nyerték az első negyedet és vezettek már 21-gyel is, lejátszották a Detroitot. A folytatásban azonban megtorpantak, már a nagyszünet előtt visszavettek, a harmadik negyedet pedig annyira elrontották, hogy onnantól egálba kerültek a felek, a Pistons többször is ki tudott egyenlíteni és tartósan visszajött néhány pontra. A Knicks azért mindig tudott válaszolni, voltak kisebb futásai, amelyekkel átmenetileg meg tudott lépni, de az utolsó percnek csak egypontos előnnyel ment neki a társaság. Ott azonban jött Alec Burks: bevert egy óriási triplát 45 másodperccel a vége előtt, majd Killian Hayes duplája után RJ Barrett hibázott és hat másodperce maradt a Pistonsnak arra, hogy egy kosárral nyerjen - Burks viszont ellopta a labdát a betörő Cade Cunninghamtől, ezzel a védekezésével pedig szállította a Knicks győzelmét. Így ő lett a nyerőember, a New York pedig életben maradt: 4,5 meccs a hátránya a keleti 10. Atlantával szemben, viszont már csak hét mérkőzése van hátra.

Bagley élne az eséllyel. Marvin Bagley III lett a mérkőzés legeredményesebb játékosa, aki a szezon közben került Detroitba és ebben a közegben ő is kezd kibontakozni - Sacramentóban már nem kapott esélyt, itt viszont bíznak benne és a többi fiatallal együtt fejlődhet. A magasember kezdőként 27 pontig és 7 lepattanóig jutott, 11/14 dobását küldte a gyűrűbe és vele a parketten +8-ban volt a Pistons, mint mondta, komoly lehetőséget kap ettől a csapattól, amit szeretne meghálálni - márciusban eddig 15,5 pontot átlagol 7,4 lepattanóval, 53,7%-os mezőnymutatóval, abszolút jó formában van. Mellette a dupla-duplázó Isaiah Stewart és a 18 pontos, 7 gólpasszos Cunningham dicsérhető náluk, a Knicksnél pedig RJ Barrett 21 ponttal és 9 lepattanóval segített, Julius Randle 20-7-5-öt szállított azok után, hogy kérdéses volt a játéka, a Burks-Quickley páros 36 pontot és 7/14 triplát jegyzett, míg Mitchell Robinson öt blokkot osztott ki. 

A Pistons legjobb dobói: Bagley 27/3, Cunningham 18/3, Bey 14/3
A Knicks legjobb dobói: Barrett 21/3, Randle 20/6, Burks 18/9, Quickley 18/12

 

Boston Celtics - Minnesota Timberwolves 134-112

Keleti első a Boston. A Wolves sem jelentett akadályt az elképesztő formában lévő Celticsnek, a hazaiak ugyanis nagyon simán hozták ezt a győzelmet is: Al Horford hiánya ellenére egy félidő alatt lerendezték az ügyet, az egyébként jó csapatnak számító Minnesota esélytelenül kapott ki. Ime Udoka legénysége 56%-kal dobott mezőnyből, 43,6%-kal triplázott és 90%-kal büntetőzött, egyénileg Jayson Tatum (34 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz, 5/11 tripla) és Jaylen Brown (31 pont, 10 lepattanó, 12/20 mezőnyből) is klasszisteljesítményt nyújtott, de a dupla-duplázó Robert Williams III, a 7 gólpasszos Marcus Smart, a padról 15 ponttal és 6 gólpasszal beszálló Derrick White, vagy a 3/5 triplás Payton Pritchard is kifejezetten jól játszott. A szorosabb első negyedet még csak négy ponttal nyerte meg a vendéglátó, aztán a másodikban elkezdett védekezni is és leradírozta a pályáról ellenfelét: a nagyszünetben 23 pont volt közte, nem volt miről beszélni. A szezon első felében csak erőlködő gárda 24-4-et hozott az utóbbi 28 mérkőzésén és a Sixers vereségének köszönhetően a Miamival holtversenyben átvette a vezetést Keleten. Az egyetlen gondjuk az, hogy a harmadik negyed végén Williams III térdsérüléssel sántikált le a pályáról és egyelőre nem tudni, hogy mennyire komoly a probléma - jelentős fájdalmai voltak, ma vetik alá komolyabb vizsgálatoknak.

Ez még sok volt a Minnesotának. Az All-Star óta 12-5-ben van a Wolves, szintén jó formát fut a gárda és bár mostanában becsúszott pár vereség, de így sem panaszkodhat a társaság - ezúttal viszont esélytelenül kapott ki, láthatóan nem volt egy súlycsoportban a Bostonnal. Egyrészt védekezésben semmilyen megoldásuk nem volt a vendégeknek a Tatum-Brown párosra és a Celtics alapjátékára, Tatumék folyamatosan, erőlködés nélkül eljutottak azokba a helyzetekbe, amikbe akartak, közben a Minny 45-30-ra elvesztette a lepattanózást is és ehhez jött hozzá az, hogy támadásban is elmaradtak az egyéni teljesítmények - csapatként 50% felett céloztak és 40% felett tripláztak ők is, de ez sem volt elég. Karl-Anthony Townst magához képest gyakorlatilag eltüntették Williamsék (19 pont, 4 lepattanó), D'Angelo Russell 1/6-os mezőnymutatóval zárt, Taurean Prince sem tudott segíteni, Malik Beasley pályára sem léphetett, egyedül a 24 pontos, 6 gólpasszos, 5/9 triplás Anthony Edwardsban volt fantázia. Ez nem lehetett elég a mostani Celticsszel szemben, úgyhogy másfél meccsre nőtt a hátrányuk a Denverrel szemben, a hátralévő mérkőzéseiken ezt kell ledolgozniuk, ha el akarják kerülni a playint.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 34/15, Brown 31/9, White 15/6
A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 24/15, Towns 19/3, Nowell 13/6

 

Washington Wizards - Golden State Warriors 123-115

Kilátástalan Golden State. Az utóbbi hat meccsből ötödször kapott ki a GSW, ezúttal a már tét nélkül labdázgató Wizards otthonában is alulmaradt a társaság úgy, hogy a Steve Kerr által elvárt védekezésnek nyomát sem láttuk - a 123 kapott pont nem túl acélos és a vendégcsapat egyetlen pillanatig sem vezetett az este folyamán. A Wizardsnál sem játszott Kyle Kuzma, a hazaiak sem voltak egészségesek, de Corey Kispert 25 pontos karriercsúcsot szórt, Kristaps Porzingis (23 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz) és Kentavious Caldwell-Pope (22 pont, 8/8 mezőnyből, 3/3 tripla) is sokat tett a hazai sikerért, a padról az Avdija-Gafford duó szállított 25 pontot és 13 lepattanót és a fővárosiak 52%-os mezőnymutatót, 57%-os triplázást és 34 gólpasszt hoztak össze a Warriors ellen. A vendégek végig futottak az eredmény után, Jordan Poole csak 8/25-öt dobott mezőnyből, Klay Thompson 5/13 triplája is felemás, Draymond Green légüres térben mozgott és vele a pályán -20-ban voltak, ráadásul most még Jonathan Kuminga is több kárt csinált, mint hasznot. 43%-os mezőnymutatóval és 24%-os triplázással, ilyen védekezéssel az a csoda, hogy látótávolságon belül tudtak maradni és nem kerültek 18 pontnál nagyobb hátrányba, de komolyabb nyomást sem helyeztek ellenfelükre és egyértelmű vereséget szenvedtek. Green elmondta, hogy egészen szörnyűen érzi magát a mostani játékuk miatt, ráadásul most Memphisbe utaznak, ahol jelen pillanatban már-már esélytelennek tűnnek...

A Wizards legjobb dobói: Kispert 25/18, Porzingis 23/3, Caldwell-Pope 22/9
A Warriors legjobb dobói: Poole 26/3, Thompson 25/15, Wiggins 23

 

Phoenix Suns - Philadelphia 76ers 114-104

A második félidő a Sunsé volt. Ha valaki számára kérdéses volt a meccs előtt, hogy milyen motivációval lép pályára a kiemelt rangadón az a Phoenix, amely már matematikailag is bebiztosította az első helyét, tehát semmilyen tétje nincs a hátralévő meccseinek, akkor ő megkapta a választ: olyannal, hogy minden meccset meg akar nyerni ez a csapat. Az első félidőben még jobban működött a Sixers és Embiidre építve 15 ponttal is vezettek a vendégek, akik jobban lepattanóztak és több büntetőt harcoltak ki, de a nagyszünetben csak négy pont volt a Philly előnye, a pihenő után pedig szintet lépett a Suns. A hazaiak az első negyedben még 39 pontot kaptak, aztán a harmadik-negyedikben összesen negyvenet engedtek ellenfelüknek, teljességgel elvették a Sixers periméter-játékát, hozták a gyorsindításos kosarakat és átvették az irányítást, majd a vezetést is, a záró etapban pedig magabiztosabbá tudták tenni a különbséget - 12 pont volt a legnagyobb előnyük. A hajrában már nem kellett izgulniuk, a Sixers 10-0-s futása és 101-100 után jött az utolsó ütés Devin Booker 2+1-e, Deandre Ayton két büntetője és Chris Paul tempója révén, majd nem sokkal később Jae Crowder triplájával újra tíz pont fölé nőtt a különbség, ez volt a végszó. A meccs után mindkét csapat alaposan körbedicsérte a másikat, hogy mennyire jók és akár a döntőben is találkozhatnak, a Suns részéről viszont többen is kimondták, hogy nekik ez "statement game" volt, jelezni akarták, hogy nem eresztenek le...

Embiid extrája kevés volt. A Sixersnél egy emberre nem lehetett semmilyen panasz, Joel Embiid ugyanis most is MVP-kaliberű teljesítményt rakott le az asztalra. A vendégek centere 37 ponttal, 15 lepattanóval, 3 labdaszerzéssel és 2 blokkal zárt, 14/27-et dobott mezőnyből, kiharcolt 12 büntetőt, ő most is hozta, amit kellett, a társak viszont nem nőttek fel mellé: Tyrese Maxey 7/21-et erőlködött össze mezőnyből, a kispad összesen 15 pontot tett hozzá, James Harden pedig a 9 gólpassza és 8/8 büntetője mellett csak 2/11-et dobott mezőnyből, ő sem találta a ritmust. Csapatszinten alig 41,6%-kal céloztak, a 27,8%-os triplázás sem segített, közben pedig mindezt védekezéssel sem tudták ellensúlyozni - a kezdők -12-25-ös +/- mutatót hoztak össze, az is beszédes adat. Az utóbbi meccsek sikerei után a második félidőben kaptak egy leckét abból, hogy milyen szinte kell eljutniuk a következő hetekben ahhoz, hogy a bajnoki címről beszélhessenek, jelenleg harmadik-negyedikek Keleten, következőleg pedig egyik fő riválisuk, a Bucks ellen javíthatnak.

A Suns legjobb dobói: Booker 35/9, Paul 19/3, Ayton 14
A 76ers legjobb dobói: Embiid 37/3, Maxey 18/9, Harris 17/3

 

New Orleans Pelicans - Los Angeles Lakers 116-108

Ingram visszatért, a második félidőre bemelegedett a New Orleans. Tíz kihagyott mérkőzés után állt újra a Pelicans rendelkezésére Brandon Ingram, aki azonnal éreztette is a hatását és alig 26 perc alatt 26 ponttal, 7 lepattanóval, valamint 5 gólpasszal csillogott. Az első félidő ennek ellenére 100%-ban a Lakersről szólt, a vendégek nyolc ponttal nyerték az első negyedet és kereken hússzal (!) vezettek a nagyszünetben, a legnagyobb fórjuk 23 egység volt, egyszerűen lejátszották a pályáról ellenfelüket. A második negyedben azonban James megsérült és a fordulás után a kocka is fordult: a hazai védekezés tökéletesen húzta ki a Los Angeles méregfogát, közben pedig Trey Murphy III 21 pontot szórt csak ekkor, míg Herbert Jones 16 ponttal és 6 labdaszerzéssel segített be. A 41-25-re nyert harmadik negyedben már egyértelmű volt, hogy a Pelicans diktál, a záró etapban pedig nem lassított a gárda, még keményebb védekezéssel átvette a vezetést és az utolsó öt percben lebirkózta ellenfelét - 102-103 után egy 9-2-t futott a társaság, az utolsó két percben pedig már nem rontotta el a helyzetet. A szoros, fordulatos mérkőzésen tehát az egészségesebb és a második félidőre szintet lépő Pelicans nyert, ezzel fél meccsel megelőzte riválisát a nyugati 9-10. helyen - hamarosan megint találkoznak a felek, ha ott is a NOP nyer, azzal valószínűleg bebiztosítja a playin-szereplését. 

Sérülten is James volt a Lakers legjobbja. Már alapvetően is sajgó térddel lépett pályára a Los Angeles vezére, majd a második negyedben kiment a bokája, onnantól bicegve maradt meccsben, ennek ellenére felfelé lógott ki csapatából. James végül 14/27-es mezőnymutatóval és 7/13 triplával 39 pontig jutott, leszedett 9 lepattanót és kiosztott 5 gólpasszt, ráadásul minden gondja ellenére 42 percet játszott, pedig saját bevallása szerint nehezére esett a mozgás és főleg a betörés a bokasérülése után. A negyedik negyedben már nem is tudott segíteni, 2/8-at dobott mezőnyből és 0/3-at távolról, de rajta kívül nem nagyon bízhattak másban - a záró etapban nem is tudott senki fellépni helyette és igazából a sérülése után a teljes második félidőben akadozott már a Lakers játéka. A hajrához közeledő fokozatos összeomlás újabb fontos vereséget eredményezett, így pedig egyetlen meccs az előnyük a Spursszel szemben a 10., még éppen playint érő helyen úgy, hogy a hátralévő mérkőzéseik pokolian nehéznek ígérkeznek - főleg, ha James sérülései kihagyást jelentenek számára.

A Pelicans legjobb dobói: Ingram 26, Murphy III 21/12, Valanciunas 19
A Lakers legjobb dobói: James 39/21, Monk 23/6, Westbrook 18/6

 

Brooklyn Nets - Charlotte Hornets 110-119

Vissza a földre. Az utóbbi mérkőzések jó formája és az előző este Miamiban aratott sima győzelem mellett az is növelte a Nets önbizalmát, hogy idén először léphetett pályára hazai meccsen Kyrie Irving, de az a találkozóra rávilágított arra, hogy ettől még ugyanolyan megoldandó problémáik vannak, mint korábban. A fáradtabban mozgó társaság ugyanis nem tudott érdemi védekezést bemutatni, főleg a második félidőre fogyott el az energia és 13 ponttal bukták el a harmadik-negyedik negyedet, ráadásul Irving sem mindig fenomenális: most a 11 gólpassza mellett 6/22-t szenvedett össze mezőnyből és 1/9-et távolról, abszolút nem ment neki a dobás. Kevin Durant (27 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz) és Andre Drummond (20 pont, 17 lepattanó, 3 labdaszerzés, 3 blokk) dicsérhető, de kicsit vissza kell térniük a földre: még mindig nem számítanak topcsapatnak és Irving bevethetősége önmagában nem hozza az automatikus győzelmeket...

A Charlotte megsorozta ellenfelét. Az első félidőben inkább a Brooklyn vezetett, a nagyszünetben két ponttal a hazaiak jártak előrébb, majd a harmadik negyedben hátrányba kerültek, de a záró etapban úgy tűnt, hogy belendült Irving: addig 2/17-nél járt mezőnyből, de sorozatban három duplát küldött a gyűrűbe, majd ezt két büntetővel is megfejelte, így ismét a Nets került előnybe 106-105-nél. A végjátékban azonban megsorozta ellenfelét a Charlotte: Cody Martin egymás után két clutch triplát bombázott be, amellyel elcsendesítette az arénát, majd 47 másodpercnél Terry Rozier is beköszönt kintről, végül 23 másodperccel az órán Miles Bridges is távolról talált be, így négy kulcsfontosságú hármassal vitték el a győzelmet a vendégek. A Nets lefagyott a legfontosabb percekre, a Charlotte viszont ekkor hozta a legjobb formáját, ez döntött most Rozierék mellett, akiknél egyébként LaMelo Ball (33 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz, 7/12 tripla) és PJ Washington (18 pont, 11 lepattanó, 5 gólpassz) is dicséretet érdemel. A Charlotte ezzel pont a Brooklynt érte utol a keleti 8-9. helyen, a Cavs viszont 2,5 meccsel van előttük, lehet, hogy az már sok lesz nekik a folytatásban.

A Nets legjobb dobói: Durant 27/9, Drummond 20, Irving 16/3
A Hornets legjobb dobói: Ball 33/21, Bridges 24/9, Washington 18/6

 

Dallas Mavericks - Utah Jazz 114-100

Tartalékos volt a Jazz. Kiemelt fontosságú rangadót vívtak a felek, hiszen egymás legnagyobb riválisainak számítanak, de Bojan Bogdanovic sorozatban kilencedszer sem állt rendelkezésre, az utolsó pillanatban Rudy Gobert-ről is az derült ki, hogy nem tudja vállalni a játékot és Hassan Whiteside sem épült fel. Centerposzton így komoly hiányosságai voltak a csapatnak, huzamosabb ideig kellett small-ballozni és a lepattanózást el is vesztették, ezt a hiányosságot pedig sem elöl, sem hátul nem tudták ellensúlyozni. Donovan Mitchell is csak 4/13-at dobott, Mike Conley sem tudta a vállára venni csapatát, így pedig egyszerűen sem a playmaking, sem a dobás nem volt rendben - a rendszer működött, amennyire működött, de a második félidőben már végig hátrányban volt az együttes. Szegény embert pedig az ág is húzza: a harmadik negyedben Dwight Powell ráesett Mitchell lábára és ő is megsérült - igaz, később is játszott még, de érezhetően nem volt csúcsformában. Most minden rosszul alakult a Utah számára, így elbukta a rangadót, visszacsúszott az ötödik helyre és nagyon figyelnie kell, mert a sorozatban negyedik vereség után már a Denver is csak egy meccsre van...

Fontos győzelem. Ki tudta használni a Jazz gondjait a Mavs, ugyan az első negyed még arról szólt, ahogy alkalmazkodnak a hazaiak és 11 pontos hátrányban is voltak, de a második játékrészben már az ő akaratuk érvényesült, a nagyszünetben csak egy ponttal égtek, a fordulás után pedig meglógtak és tíz egység feletti előnyt építettek ki. Később vezettek már 19-cel is, összességében a negyedik negyedben nem forgott veszélyben a sikerük, addigra teljességgel levédekezték a Utah-t, elöl pedig Luka Doncic (32 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz), Jalen Brunson (22 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) és Reggie Bullock (23 pont, 7/11 tripla) révén nem kellett aggódniuk. Jason Kidd szerint nem örülhetnek nagyon, hiszen a Jazz tartalékos volt, így nem mérvadó a játék, de annak azért örülnek, hogy egálra hozták az egymás elleni mérleget és egy meccsel megelőzték riválisukat - csak két találkozóval van előttük a GSW, Thompsonék formáját elnézve még akár azt is megcélozhatják a texasiak.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 32/12, Bullock 23/21, Brunson 22/6
A Jazz legjobb dobói: Gay 18/6, Conley 14, Clarkson 14/9

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus