Átgázolt a Pacersen a GSW, zsinórban 11 győzelemnél jár a bajnok

25 pontos hátrányból nyert a Denver - lenyomta a Brooklynt a Boston - hozta a kötelezőt a Hornets - nyert az Atlanta Los Angelesben.

Nem adott esélyt az Indianának a címvédő Golden State az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának legutóbbi játéknapján, Steph Curryék kiütötték ellenfelüket, zsinórban tizenegyedszer is nyertek és hibátlanul hozták le hosszú idegenbeli túrájukat. A Boston blokkparádét rendezett és legyűrte a Brooklynt, a Denver 25 pontos hátrányból állt fel Memphisben, a Hornets hozta a kötelezőt, a Hawks pedig idegenben viccelte meg a Clipperst.

Visszajátszás: Akcióban a bostoni sapkagyár - videók

Charlotte Hornets - New York Knicks 101-92

Kellett Monk extrája. Nem játszott jól a Hornets, Nic Batum szerint nehéznek érezték a lábaikat, fáradtak voltak és az első három negyed során ez a dobásaikon is nagyon látszott: 5/25 triplával, 36%-os mezőnymutatóval álltak ekkor, nem csoda, hogy nem is tudtak vezetni. A záró etapban azonban előlépett Kemba Walker, aki dobott egy nagy hármast és elkezdte osztogatni a gólpasszokat, illetve az a Malik Monk, aki bedobálgatta az irányító labdáit: egymaga 12 pontot és négy triplát bombázott be a kulcsfontosságú 17-1-es futás idején, amellyel eldőlt a találkozó. Ez a Monk-extra ugyanis elég volt a győzelemhez, ebben a negyedben 6/8 hármast küldött a gyűrűbe a hazai csapat és a kialakított előnyét már nem rontotta el, mert bármilyen fáradtan is mozgott, védekezésben azért megtette, amit kellett - a kispad egyébként 63 pontot szerzett, nem kérdés, hogy mivel hozta a kötelezőt James Borrego alakulata.

A tizedik. Zsinórban tizedszer szenvedett vereséget a Knicks, amelynél nem is a back-to-back jelentette a legnagyobb problémát, hanem a Charlotte védekezése - Dave Fizdale szerint csapata egyelőre teljesen tanácstalan akkor, ha az ellenfél elváltja a zárásokat, elkezdik pumpálni a labdát és fogalmuk sincs, hogy mit kellene ilyenkor tenniük. Emellett hátul azért ők is kihasználták a Hornets gyengélkedését, megnyerték a lepattanózást, de a hazaiaktól néhány jó perc elég volt ahhoz, hogy eldöntsék az összecsapást - a New York december 14-én még megverte a Charlotte-ot, de azóta egyetlen egy találkozót tudott csak megnyerni.

A Hornets legjobb dobói: Lamb 15/3, Parker 15/3, Walker 14/6, Monk 14/12
A Knicks legjobb dobói: Knox 19/9, Hardaway Jr. 17/6, Robinson 10

Indiana Pacers - Golden State Warriors 100-132

Nem lett rangadó. Már-már ijesztően simán nyerte ezt a mérkőzést a Warriors, ekkora különbségre még az Oladipo nélküli Pacers ellen sem sokan számítottak, főleg úgy, hogy a vendégcsapat egy idegenbeli túra ötödik állomásán lépett pályára, ráadásul a pihenőt kapó Draymond Green nélkül. Mégsem volt egy percig sem esélyük a hazaiaknak, a bajnok szenzációsan járatta a labdát, könnyedén mozgott, Steph Curry pedig hozzátette az újabb extrát, legalábbis ami az első félidőt illeti: 8/8 jó dobással, közte 6/6 triplával kezdett, így a nagyszünetben már 23 pontnál tartott, csapata pedig 21-gyel járt ellenfele előtt. A fordulás után aztán Curry már nem erőltette a dolgokat, DeMarcus Cousins viszont 22 pontos szezoncsúccsal jelentkezett 25 perce alatt, de érdemes kiemelni például Andre Iguodala (6 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz, 3 blokk) teljesítményét is, mert nagyjából ez jellemezte a GSW estéjét - csapatszinten 54%-kal dobtak, 40% felett tripláztak és 39 gólpasszt osztottak szét, azt csináltak, amit akartak. Ezzel zsinórban 11. győzelmüket aratták és kopogtatják a még ligaelső Milwaukee vállát, ráadásul sorozatban tizedszer nyertek idegenben, amire idén még senki sem volt képes, a vendégként hozott 18-8-as mérlegük pedig a liga jelenlegi legjobbja - mindezt tetézi, hogy 5-0-val hozták le a túrájukat, amire 2014 óta nem volt náluk példa.

Bajban van a Pacers? Oladipo mellett most a cseréje, Tyreke Evans is hiányzott az Indianánál és összességében nem is az a meglepő, hogy kikaptak a jelenlegi Golden State-től, hanem az, hogy mennyire nem volt tartásuk - negatív szezoncsúcsot jelentő 40 pontot engedtek az első negyedben, 16 egységnél közelebb egyszer sem kerültek később, a 32 pontos különbség pedig idei legnagyobb vereségüket jelenti. Ezúttal nagyjából semmit nem csináltak jól, a ligaelit védekezésükre rá sem lehetett ismerni, támadásban pedig enerváltak, vezér nélküliek voltak, egyénileg sem akadtak jó teljesítményeik - Oladipo sérülése óta 0-2-re állnak, most pedig egy négymeccses túrára indulnak, könnyen bajba kerülhetnek, ha nem szedik össze magukat.

A Pacers legjobb dobói: Turner 16, Bogdanovic 15/9, Collison 13/6
A Warriors legjobb dobói: Curry 26/18, Cousins 22/3, Durant 16/3, Thompson 16/6

Boston Celtics - Brooklyn Nets 112-104

Blokkparádé. Nagyon működött a bostoni légelhárítás ezen a találkozón, a Kyrie Irvinget nélkülöző hazaiak ugyanis 16 dobást blokkoltak, ami franchise-rekordnak számít, ezzel pedig alaposan megkönnyítették saját dolgukat - Jaylen Brown szerint szerették volna megtörni a nagy formában lévő Brooklyn önbizalmát, Kenny Atkinson, a vendégek vezetőedzője pedig azt mondta erről, hogy csalódott, mert az extra passzok elmaradása miatt kaptak ennyi blokkot. A Celtics egyébként már a nagyszünetben 12 sapkánál járt, ami idei ligacsúcs és mindebből Al Horford egymaga hattal vette ki a részét, úgyhogy a 11 labdaszerzés (Marcus Smart ötig jutott) már nem is akkora szó - most elsősorban ennek köszönhetik a győzelmüket, amellyel javítani tudtak a GSW elleni vereséget követően és közelítettek a Pacers-Sixers pároshoz.

Ezt most nem tudta megoldani a Brooklyn. Komoly győzelmi szériával, szenzációs formában, de Spencer Dinwiddie nélkül, sőt, összességében öt, az alaprotációban helyet kapó játékost nélkülözve léptek pályára a vendégek, ami azért kicsit rányomta a bélyegét a teljesítményükre. Ugyan D'Angelo Russell és a padról beszálló Shabazz Napier igyekezett felpörgetni a tempót, ketten együtt 45 ponttal, 9 gólpasszal, 5 labdaszerzéssel és 8/16 triplával zártak, de mindez csak arra volt elég, hogy többször is vissza tudjanak kapaszkodni és kiegyenlíteni - azonban mindig jöttek olyan időszakaik is, amikor a Boston vezetett futást, úgyhogy jó párszor fel kellett szívniuk magukat. A nagyszünetben kereken tíz ponttal égtek, amiről feljöttek egy egységre a harmadik negyed végén, a záró etapra azonban elfogyott a lendület támadásban, ott már csak 16 pontot tudtak szerezni és nem bírtak a Celticsszel - nem tudták borítani a papírformát, de így is helytálltak, következőleg a Bulls ellen pedig javíthatnak is.

A Celtics legjobb dobói: Smart 21/12, Brown 21/9, Baynes 16/6
A Nets legjobb dobói: Russell 25/12, Napier 20/12, Hollis-Jefferson 14

Memphis Grizzlies - Denver Nuggets 92-95

Honnan szedte ezt össze a Denver? Sokáig úgy tűnt, hogy borzalmasan nagy pofont fog kapni a Nuggets, az első félidőben mélyen tudása alatt játszott a társaság és 19 pontos hátrányba került, sőt, a második félidő elején hamarosan már 25 ponttal égett, felsejlett az, hogy nagyon komolyan kiüti esélyesebb ellenfelét a Memphis. A vendégek azonban máshogy gondolták és a reménytelen mélységből elkezdtek felkapaszkodni, összerakták a védekezést, abból tudtak némi önbizalmat meríteni, futottak egy 19-4-et és látótávolságon belülre értek vissza, ami további erőt adott nekik - közben pedig a Grizzlies érthetetlenül lefagyott, az addig remeklő hazai csapat a második félidőben összesen 32 pontot tudott feltenni a táblára. A Nuggets így megteremtette magának az esélyt egy elképesztően nagy fordításra, négy perccel a vége előtt bejöttek tíz pont alá Harrisék, majd 44 másodperccel a vége előtt egy Barton-triplával már átvették a vezetést is - erre ugyan kaptak még egy hármast, de Jokics fél perccel az órán feltett egy duplát, a Memphis elrontotta a következő támadását, úgyhogy két másodperccel a vége előtt két Harris-büntetővel megnyerték a meccset a vendégek. A hihetetlen fordítás történelmi jelentőségű volt, ugyanis a franchise története során még sosem álltak fel ilyen hátrányból, ha pedig egy csapat már 25 ponttal vezetett a második félidőben idén, akkor 174-0 arányban nyert is - eddig a játéknapig.

Erre nincs mit mondani. Agyonnyert mérkőzést engedett ki a kezéből a Grizzlies, hiába Marc Gasol 21 pontos első félideje, hiába Mike Conley dupla-duplája, hiába a megfeszülés, hogy a kezdőcsapatot erőltessék (csak az nem játszott 40 perc körül, aki faultgondokba került, a kispad csak "mutatóban" kapott szerepet), ez sem volt elég - pedig remekül levédekezték Nikola Jokicsot és összességében az egész Denvert atomjaira szedték bő két negyeden keresztül. Nem biztos, hogy túl nagy jelentősége lenne számukra egy-egy győzelemnek, de azért üzenetértéke biztosan lenne, a fejekben is kicsit rendet tehetett volna egy élcsapat elkalapálása, ehelyett most agyalhatnak azon, hogy hogyan tudták ezt elrontani...

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 28/6, Conley 23/9, Anderson 9, Holiday 9/6
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 24/3, Barton 20/6, Beasley 18/9

Los Angeles Clippers - Atlanta Hawks 118-123

Túl jó volt az Atlanta. Pihenten, energikusan léptek pályára a vendégek, Trae Young alaposan megszórta magát (17 pont) már az első félidőben és az ő vezérletével a Hawks diktálta az iramot annak ellenére, hogy a nagyszünetben csak egy ponttal vezetett egy kisebb Clippers-rohamot követően. A harmadik negyedben aztán megint felpörgette a ritmust a társaság, szépen megoszlottak a terhek Lenéknél, megléptek 12 ponttal, majd amikor még egyszer visszajött a LAC, futottak egy 17-6-ot, a záró etapban pedig már 16 egységgel is vezettek - amikor nagyon akartak, mindig meg tudtak lógni és bár a hajrában megint közel került a Los Angeles, ezt már nem rontotta el az Atlanta. Young (26 pont, 10/18 mezőnyből, 8 gólpassz) nagyszerű teljesítménye mellett John Collins (22 pont, 7/10 mezőnyből) és a padról beszálló Alex Len (19 pont, 7/12 mezőnyből, 9 lepattanó, 3 gólpassz) is remekelt, rajtuk kívül még Dedmon és Lin is tíz pont fölé jutott, 50%-kal dobtak mezőnyből, leszedtek 15 támadópattanót, 62 pontot szereztek a festékből és megtörtek egy negatív szériát: zsinórban öt vereség után, 2016 óta először tudták megverni a Clipperst.

Nem jött össze a back-to-back. Az elmúlt meccseken látott agresszív periméter-védekezést nem tudta megisméteni a back-to-back második felén, fáradtabban pályára lépő Los Angeles, ez pedig a győzelembe került most számukra - ugyan többször is visszajöttek, több olyan periódust is produkáltak, amikor ment a szekér, összességében mégis a Hawks szájíze szerint alakult a mérkőzés. Hiába hozott jó számokat Tobias Harris (30 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz, 2 blokk), hiába volt sokoldalú Pat Beverley (10 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz, 3 szerzett, 0 eladott labda), hiába termelt a padról 21 pontot és 9 gólpasszt Lou Williams, vagy 18 pontot Montrezl Harrell, annyival frissebb volt az Atlanta, hogy egy ilyen dobópárbajt most nem nyerhetett meg Doc Rivers alakulata.

A Clippers legjobb dobói: Harris 30/6, Williams 21/3, Harrell 18
A Hawks legjobb dobói: Young 26/6, Collins 22/9, Len 19

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus