Curry visszatért, Los Angelesben nyert fontos meccset a Warriors

Extra védekezésének köszönhetően rangadót húzott be a Knicks, kulcsmeccset bukott el a Lakers, hozta a kötelezőt a Thunder, a Timberwolves és a Pelicans is, nyert a Pacers, a 76ers és a Bulls is, míg a Cavaliers Houstonban szenvedett vereséget.

Houston Rockets – Cleveland Cavaliers 117-103

A Cavalierst is megfogta a Rockets. Kifejezetten jó formát mutat az elmúlt időszakban a Houston, amely zsinórban négy sikerrel a háta mögött fogadta a Clevelandet. A Cavs ezzel szemben csak keresi „régi” önmagát, lényegében az All-Star szünet oda nem igazán sikerül stabilizálnia a helyzetét, bár ebben a folyamatos sérülések is komoly szerepet játszanak. Magabiztosan kezdett a házigazda, Jalen Green (26 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz), Jabari Smith Jr. (20 pont, 7 lepattanó) és Amen Thompson (18 pont, 8 lepattanó) révén már az első két negyedben felépítve egy olyan előnyt, amire nem lehetett érdemben válasza a vendég egyletnek. A záró tizenkét percre huszonöt pontos fórral fordult Ime Udoka csapata, aki ekkor már pihentette a legjobbjait. A vendég keretből talán csak a kispadról érkező Caris LeVert (21 pont, 7 gólpassz) érdemel említést, ami egyenesen arányos volt azzal, hogy a texasi gárda sorozatban már ötödször ünnepelhetett.

A Rockets legjobb dobói: Ja. Green 26/12, Smith Jr. 20/9, Thompson 18
A Cavaliers legjobb dobói: LeVert 21/3, Niang 14/6, Mitchell 13/9

 

New Orleans Pelicans – Portland Trail Blazers 126-107

Hozta a kötelezőt a Pels. Az alapszakasz végéhez közeledve egyre jobb formát mutat a Pelicans, legutóbbi hat fellépésből ötöt is megnyerve, így egyre közelebb kerülve a nyugati negyedik helyhez. A Trail Blazers ellenben a tabella hátsó traktusában tanyázik, s habár néha becsúszik egy-egy győzelem, ám összességében komolyabb ellenállást nem tud kifejteni a gárda. Ezen az estén viszont jól tartotta magát a vendég egylet, köszönhetően Dalano Banton (28 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz), Anfernee Simons (25 pont, 4 lepattanó, 8 gólpassz) és Deandre Ayton (20 pont, 8 lepattanó) triójának, akik kiválóan muzsikáltak együtt, ám a Pels rotációja mélyebb volt, így az utolsó negyedben megtörte az oregoni gárda lendületét. CJ McCollum (30 pont, 8 gólpassz) lépett elő hazai oldalon, aki Zion Williamson (26 pont, 10 lepattanó), Brandon Ingram (22 pont, 7 lepattanó) és Trey Murphy III. (20 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) segítségére is számíthatott, ez pedig sok volt a Portland számára – 24–15-re nyerte az utolsó felvonást a vendéglátó, ezzel a mérkőzés érdemi kérdéseit is lezárva.

A Pelicans legjobb dobói: McCollum 30/18, Williamson 26, Ingram 22/3
A Trail Blazers legjobb dobói: Banton 28/12, Simons 25/15, Ayton 20

 

Indiana Pacers – Brooklyn Nets 121-100

Magabiztos volt a Pacers. Eléggé hullámzó teljesítményt nyújt az utóbbi napokban az Indiana, amely példának okán megverte az Oklahoma Cityt, ellenben kikapott a Chicagótól. Szerencséjére a Heat is bukdácsol, így a Pacers egyelőre tartja a pozícióját Keleten. A Nets már régen elengedte ezt a szezont, olyannyira, hogy az elmúlt időszakban már a Detroit és a Charlotte ellenében is beleszaladt egy-egy komoly pofonba, így nem éppen győzelmi reményekkel érkezett Indianapolisba. A félidőig remekül tartotta magát a vendég egylet, elsősorban Cam Thomas (22 pont, 8 lepattanó) és a padról beszálló Cameron Johnson (14 pont, 4 lepattanó) kettőse volt elemében, ellenben a fordulást követően átvette a kontrollt Rick Carlisle csapata, amely szép lassan bedarálta riválisát. Pascal Siakam (28 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz) fújta a hadi indulót, de Aaron Nesmith (16 pont, 4 lepattanó) és Tyrese Haliburton (14 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) is hozzátette a magáét, ennek eredményeképpen pedig magabiztos sikert aratott a Pacers.

A Pacers legjobb dobói: Siakam 28, Nesmith 16/3, Haliburton 14/3
A Nets legjobb dobói: Thomas 22/6, Johnson 14/9, Schröder 13/6

 

Philadelphia 76ers – Charlotte Hornets 109-98

Megoldott a feladatot a Philly. Továbbra sem talál megoldást Joel Embiid sérülésére a Philadelphia, s mivel a legtöbbször Tyrese Maxey jó játéka is kevésnek bizonyul, így nem meglepő, hogy a legutóbbi tíz összecsapásából mindössze hármat nyert meg a 76ers. A Hornets ellenben olyan szinten visszaesett, hogy ellenük még így is illett hozni a kötelezőt. Ezt a feladatot pedig meg is oldotta a házigazda, hiszen Maxey (30 pont, 4 gólpassz) élen járt a pontszerzésben, miközben Kelly Oubre Jr. (22 pont) és Buddy Hield (14 pont) is fontos pillanatokban talált a gyűrűbe. A záró játékrészben azért ráijesztett a vendéglátóra a Charlotte, amely Tre Mann (21 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) és Davis Bertans (16 pont) révén indított egy 18–9-es rohamot, ám ez már későinek bizonyult, így végül csak arra volt elegendő, hogy szorosabb legyen a végeredményt.

A 76ers legjobb dobói: Maxey 30/9, Oubre Jr. 22/6, Hield 14/6
A Hornets legjobb dobói: Mann 21/9, Bertans 16/6, Williams 14/6, Bridges 14/3

 

Chicago Bulls – Washington Wizards 127-98

Súlytalan volt a Wizards. Mindössze egy közös pontot lehetett a feldobás előtt találni a felekben, méghozzá, hogy mindkét gárda csak két meccsét tudta megnyerni az előző öt találkozójából, ami inkább a ligautolsó fővárosi formáció számára volt hízelgő. A Bulls nem is sokat teketóriázott, már az első negyedben eldöntötte az összecsapást, 32–19-re hozva ezt a felvonást. Ayo Dosunmu (34 pont, 9 gólpassz) karriercsúccsal zárt, de Nikola Vucevic (29 pont, 13 lepattanó) és Alex Caruso (16 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz) is remekelt, erre pedig egyszerűen nem lehetett válasza a Wizardsnak. A vendégek egyébként is súlytalannak mutatkoztak támadásban, nem volt, aki a hátára vegye a csapatot, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy Corey Kispert (16 pont) bőven húsz pont alatt maradva lett a keret legjobbja. A hatszoros bajnok ellenben 57,6%-os pontossággal célzott mezőnyből, miközben a játék minden elemében felülmúlta az ellenfelét.

A Bulls legjobb dobói: Dosunmu 34/12, Vucevic 29/3, Caruso 16/6
A Wizards legjobb dobói: Kispert 16/9, Coulibaly 15/3, Poole 13/9

 

Memphis Grizzlies – Oklahoma City Thunder 112-118

Megizzadt az OKC Memphisben. Tízből hét sikerrel a tarsolyában kötelező volt legyőznie a Grizzliest a Thundernek, már amennyiben partiban akart maradni a nyugati éllovas Denverrel. A házigazda abból a szempontból bizakodhatott, hogy hosszú idő után ismét együtt léphetett pályára Jaren Jackson Jr. és Desmond Bane párosa, ami lendületet is adott Taylor Jenkins keretének. Egészen a harmadik negyed végéig tartotta is a lépést az OKC-vel a vendéglátó, Bane (22 pont, 7 gólpassz) közel két hónapnyi kihagyás után remek formában tért vissza, de Jackson Jr. (19 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz) és GG Jackson (19 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz) is hozta a kötelezőt. A játékrész végén ellenben lezárta a meccset a Thunder, egy 18–9-es rohanással rázva le magáról a „medvéket”. Az Oklahoma nagy hármasa, nevezetesen Jalen Williams (23 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz), Chet Holmgren (22 pont, 11 lepattanó) és Shai Gilgeous-Alexander (20 pont, 7 lepattanó) kiváló összhangban kosárlabdázott, így végül teljesen megérdemelten nyerte meg a meccset a vendég alakulat.

A Grizzlies legjobb dobói: Bane 22/12, Jackson Jr. 19/9, GG Jackson 19/6
A Thunder legjobb dobói: Jal. Williams 23/3, Holmgren 22/6, Gilgeous-Alexander 20/3

 

Los Angeles Lakers – Golden State Warriors 121-128

Curry és Green is visszatért. Kiemelt fontossággal bírt ez a meccs, a két csapat közvetlen riválisa egymásnak a nyugati playin-mezőnyben, így nem csupán a győzelmek száma fontos a Lakersnek és a Warriorsnak, hanem az egymás elleni mérleg is. Mint ilyen meccs, nem okozott nagy meglepetést, hogy a bokájával bajlódó Stephen Curry, illetve a hátával küzdő Draymond Green is visszatért, és mindketten nagy szerepet játszottak abban, hogy 2-1-re alakították a szezonbeli párharcuk állását a Lakers ellen. Curry 31 ponttal, 6 lepattanóval és 5 gólpasszal állt a csapat élére, míg Green a mezőnymunkájával tűnt ki, a 6 pontja mellé 12 lepattanót és 13 gólpasszt is hozzátett, hatalmas szerepet játszott abban, hogy a Warriors játékosai 38 gólpasszt osztottak szét egymás között. Curry mellé ketten is felnőttek támadásban, Jonathan Kuminga a kezdőből hozott össze egy 23 pontos teljesítményt, míg Klay Thompson a kispadról beszállva jutott el 26 pontig, utóbbi ráadásul 5/10 triplát is elsüllyesztett, ezzel komoly szerepet játszott a pálya széthúzásában. A Warriors ezzel megelőzte a tabellán a Lakerst, de még így is 3,5 meccs a hátrányuk a biztos rájátszást érő hatodik helyhez képest.

Davis sérülése után James extrája sem volt elég. A Lakers kezdte jobban a meccset, és ebben hatalmas szerepe volt Anthony Davisnek, aki szinte mindenhol ott volt a pályán, nem egész 12 perc alatt 8 pontnál, 4 lepattanónál, 2 gólpassznál, valamint 1-1 labdaszerzésnél és blokknál járt, de annyira súlyosbodott a pár perccel korábban beszedett szemsérülése, hogy ki kellett szállnia a meccsből, egyszerűen nem tudta nyitva tartani a bal szemét. Davis hiányában LeBron Jamesre hárult extra teher, aki fel is nőtt ehhez a feladathoz, 15/23 jó dobással szerzett 40 ponttal, 8 lepattanóval és 9 gólpasszal állt a Lakers élére, ugyanakkor a magasember nélkül később sem tudott megszilárdulni a védekezésük – hiába dobtak 51,1 százalékkal, a Warriors játékosa 52,6 százalékkal céloztak, ráadásul mindössze 7 eladott labdába tudták belekergetni a vendégeket. Támadásban megvolt a Lakers, D’Angelo Russell 23 ponttal és 13 gólpasszal jelentkezett, illetve Rui Hachimura (14 pont, 7/10 mezőnyből) is hatékony volt, egyedül Austin Reaves 4/13-as mezőnymutatója csúfított bele az összképbe. Összességében mindkét csapat felnőtt azokhoz az elvárásokhoz, ami egy nagy téttel bíró meccsel jár, a befejezés viszont nem volt ehhez méltó, az utolsó 2 perc leginkább a videózásokról, illetve az óra beállításának a nehézségéről marad emlékezetes, mindez bő 20 percig tartott.

A Lakers legjobb dobói: James 40/9, Russell 23/9, Hachimura 14
A Warriors legjobb dobói: Curry 31/9, Thompson 26/15, Kuminga 23/6

 

Utah Jazz – Minnesota Timberwolves 100-119

Conley 25 ponttal köszöntötte korábbi csapatát. A Timberwolves számára kötelező volt megnyerni ezt a meccset, ugyanakkor az első félidőben nem tudtak előnyt kialakítani, 48-48-as állással mentek el a csapatok a nagyszünetre, a fordulás után viszont robbantottak a vendégek és 71 pontot dobtak. A vendégek élére Anthony Edwards állt 31 ponttal, 10 lepattanóval, 5 gólpasszal, 3 labdaszerzéssel és 3 blokkal, de Mike Conley visszatérése is különlegesre sikeredett Salt Lake Citybe, 25 ponttal köszönt be egykori csapatának – most járt itt először azóta, hogy tavaly februárban a Timberwolveshoz került. A két hátvéd mellett Naz Reid (22 pont, 12lepattanó, 5 gólpassz) is elég jól pótolta a Towns-Gobert kettőst, miközben a Jazznél a padról beszálló Collin Sexton (22 pont, 10 gólpassz, 5 eladott labda) és Ömer Yurtseven (14 pont, 5 lepattanó, 3 blokk) volt csak igazán hasznos, Keyonte George (18 pont, 1/7 tripla) és Taylor Hendricks (15 pont, 10 lepattanó) sem volt valami hatékony a baxk-to-back második felén, de csapatként is megálltak 6/26 triplánál. A Timberwolves ezzel a győzelemmel továbbra is tapad a Thunder-Nuggets tandemre, változatlanul 1 meccs a lemaradásuk a listavezetőktől, míg a Jazz lassan végérvényesen elbúcsúzik a playintől is.

A Jazz legjobb dobói: Sexton 22/3, George 18/3, Hendricks 15/6
A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 31/15, Conley 25/15, Reid 22/12

 

Sacramento Kings – New York Knicks 91-98

Brunson és a védekezés volt a különbség. Elképesztő formát mutat Tom Thibodeau alakulata védekezésben, zsinórban az ötödik meccsükön tartották az ellenfelüket 100 pont alatt, és ebben az időszakban négy meccset meg is nyertek. Ez nem ment könnyen a Kings ellen, ugyanakkor Jalen Brunson ezúttal is tarthatatlan volt, 42 ponttal állt a Knicks élére, ráadásul a végén is lehetett rá számítani, 9 pontot dobott a 23-17-re megnyert negyedik negyedben. Szükség is volt az irányító remeklésére, mert az ő 17/28-as mezőnymutatójával együtt is csak 43 százalékkal dobtak mezőnyből, igazán hatékony rajta kívül egyedül Isaiah Hartenstein (7 pont, 14 lepattanó, 3 gólpassz, 4 blokk) tudott lenni, de ő csak 3 dobást vállalt. Amikor igazán fontos volt, előlépett viszont Bojan Bogdanovic is, a 9 pontjából 7 a negyedik negyedben született, de a meccs hőse egyértelműen Brunson volt, aki a negyedik játékos lett a Knicks történetében, aki back-to-back tudott legalább 40 pontig jutni – korábban csak Bernard King, Patrick Ewing és Carmelo Anthony volt hasonlóra képes a csapat színeiben.

Sabonis passzait és Fox dobásait is elvették. A Kings hátsó alakzata sem végzett rossz munkát, Brunson körül szépen lebontották ellenfelük játékát, közben viszont a túloldalon botrányosan rosszul dobtak, megálltak 35,3 százaléknál mezőnyből. Domantas Sabonis próbált agresszív lenni, és amikor dobott, hatékony is volt, 9/16 kísérletből jutott 21 pontig, ami mellé leszedett 14 lepattanót is, ugyanakkor megállt 2 gólpassznál a meccs előtt 8,4 előkészítést átlagoló magasember, miközben 5 alkalommal eladta a labdát is. A csapat mozgatását részben át tudta venni De’Aaron Fox, aki a 20 pontjával, 7 lepattanójával és 9 gólpasszával kacérkodott egy tripla-duplával is, ugyanakkor neki a dobással gyűlt meg a baja, 5/19-et szenvedett csak össze, kizárólag a 8/10 büntetőjének köszönhetően ért el 20 pontig. Malik Monk (18 pont, 4 gólpassz) még próbálkozott a kispadról, ahogyan a csapatként kiharcolt 26 büntető is a kevés pozitívum közé tartozott, de ez kevés volt a jelenlegi Knicks ellen, így a Kings a nyugati hetedik helyről várhatja a folytatást.

A Kings legjobb dobói: Sabonis 21/3, Fox 20/6, Monk 18/9
A Knicks legjobb dobói: Brunson 42/15, DiVincenzo 15/9, Burks 12/6

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus