Egyenlített a GSW, életben maradt a Timberwolves

Nem tudta lezárni a párharcát a Denver, a Knicks és a Celtics viszont már 3-1-es előnybe került: ez történt az NBA-playoff legutóbbi játéknapján.

New York Knicks - Cleveland Cavaliers 102-93

Megint jobb volt a Knicks. Legutóbb 80 pont alatt tartotta a Clevelandet a New York, és összességében most is szétvédekezte ellenfelét a hazai alakulat - ugyan voltak periódusok, amikor partiban volt a Cavs, de a teljes mérkőzést nézve nagyrészt a vendéglátó kontrollálta az eseményeket. Rögtön bekezdett a Thibodeau-legénység, és a második negyed derekán 15 ponttal is vezetett, majd a Cleveland nagyot harcolva visszajött egálra, és előnybe is tudott kerülni a harmadik negyedben, de három pontnál nagyobb fórral egyszer sem vezettek az ohióiak. A Knicksnek viszont volt válasza, Jalen Brunson több nehéz dobást is elsüllyesztett fontos pillanatban, RJ Barrett is hasonló villanásokkal jelentkezett és az aréna hamarosan a nevét skandálta, míg a kezdőbe kerülő Josh Hart 19 ponttal, 7 lepattanóval és elöl-hátul nagy játékokkal került középpontba. A záró etapban 75-75 után sikerült még egy fokozattal feljebb kapcsolni, két és fél perc alatt egy 9-2-t futott a gárda, és onnantól már nem adta ki a kezéből a találkozó irányítását - 7-9 pont volt a különbség, az utolsó két percben pedig Brunson újabb triplájával a közte tíz is meglett ismét. A Knicks sikere a fontos dobások mellett annak köszönhető, hogy leradírozták a pályáról Donovan Mitchellt, illetve annak, hogy domináltak lepattanózásban: 47-33-ra nyerték a lecsorgók csatáját, ezen belül 17-7 volt a támadópattanók különbsége. A Clevelandben megszerzett pályaelőnyt így a két hazai meccsen sikerült megnyerni, és Randle-ék egyetlen győzelemre vannak attól, hogy 2013 óta először ott legyenek a rájátszás második körében.

Mitchelltől ez nem fér bele. Az első meccs óta korlátok közé szorította a Cavs vezérét a New York, de ezen a találkozón bekövetkezett az eddigi mélypont: 11 pontját 5/18-as mezőnymutatóval kaparta össze, 5 gólpasszára pedig 6 eladott labda jutott, semmilyen szinten nem tudott hasznos lenni a csapata számára, maximum elterelésnek lehetett használni. Az így megnyíló területekkel Darius Garland próbált gazdálkodni, ő intézte a kettő-kettőket, ő próbálta működtetni a csapatot, de ugyan ő maga eljutott 23 pontig és 10 gólpasszig eladott labda nélkül, de az együttesben egyszerűen nem volt elég tűz- és átütőerő. Az összesen bedobott hat tripla és a kevés kiharcolt büntető nem lehetett elég, a kispadról csak minimális segítség érkezett, de ezúttal Caris LeVert sem váltotta meg a világot, és Jarrett Allen is megszenvedett Mitchell Robinsonékkal. A vendégek szerint még nincs vége a szériának, és következőleg otthon más lesz a helyzet - mindenesetre innentől háromból hármat kellene nyerniük ahhoz, hogy ne essenek ki. 

A Knicks legjobb dobói: Brunson 29/15, Barrett 26, Hart 19/3
A Cavaliers legjobb dobói: Garland 23/6, Allen 14, LeVert 14/6

A párharc állása: 3-1 a Knicks javára.

 

Golden State Warriors - Sacramento Kings 126-125

Barnes kezében maradt a vége. Oda-vissza billegős, de ismét szoros mérkőzést vívtak a csapatok, hol egyik, hol másik együttes tudott kicsit meglógni, de tíz pontnál nagyobb különbség egyik irányba sem alakult ki - a harmadik negyedben a Kings vezetett kilenccel, de a GSW reagált, és végül 37-23-ra nyerte a játékrészt, amivel fordított. A végjáték természetesen szintén kiélezetten alakult, az utolsó három percnek ötpontos Warriors-fórral mentek neki a csapatok Klay Thompson triplája után, majd jöttek az oda-vissza hibák, a GSW elbukott egy challenge-et, viszont Draymond Green clutch blokkja és Andrew Wiggins kosara után az utolsó perc is közte ötről indult. Ott aztán Malik Monk technikaiért bedobott büntetőjével, egy jó védekezéssel és De'Aaron Fox triplájával visszajött 126-125-re a vendégcsapat, majd egy újabb jó védekezés után a győzelemért és a 3-1-es vezetésért támadhatott a Sacramento, de a győztes dobás ott maradt Harrison Barnes kezében - egy másodpercnél kimaradt a triplája, így a GSW kimozogta a helyzetet, és 0-2 után kiegyenlítette a párharcot.

Ahogy eddig. Most is jó ritmusú, látványos, pontgazdag mérkőzést hoztak a csapatok, a GSW 50%-os mezőnymutatóval, 41%-os triplázással és 90% feletti büntetőzéssel zárt, míg a kicsit pontatlanabbul dobó Sacramento kettővel kevesebb eladott labdával és néggyel több támadópattanóval egyensúlyozta ki a helyzetet. A nagyon egálszagú összecsapáson Steph Currynek 43 percet kellett kaparnia, 32 ponttal és 5/11 triplával fejezte be az estét, mellette Klay Thompson (26 pont, 4/9 hármas, +22-es +/-) is abszolút kulcsfigurának bizonyult, valamint a 26 perc alatt 22 pontot termelő Jordan Poole, az eltiltásból visszatérő, de csak a kispadról beszálló Draymond Green (12-10-7), a 8-14-6-ot hozó Kevon Looney, illetve az ismét elöl-hátul csillogó (18 pont, 8 lepattanó, 2 labdaszerzés, 4 blokk) Andrew Wiggins is kitett magáért. A Kingsnél De'Aaron Fox agresszivitására ezúttal sem volt ellenszer (38 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz, bár csak 14/31 mezőnyből), Keegan Murray 5/7 triplát bombázott be, és bár Domantas Sabonist kordában tartották Looney-ék, de a Monk-Mitchell páros próbálta ezt kompenzálni a kispadról. Összességében egyetlen dobás döntött a végén a felek között, ennél kiegyenlítettebb aligha lehetne a párharc - folytatás 2-2-ről ismét Sacramentóban.

A Warriors legjobb dobói: Curry 32/15, Thompson 26/12, Poole 22/6
A Kings legjobb dobói: Fox 38/12, Murray 23/15, Monk 16/6

A párharc állása: 2-2.

 

Atlanta Hawks - Boston Celtics 121-129

Megoldotta a Celtics. Végig vezetett az este folyamán a Boston, a vendégek jól kezdtek és tíz ponttal nyerték az első negyedet, ezt követően pedig menedzselték a különbséget - a Hawks végig próbálkozott, folyamatos nyomás alatt tartotta a második kiemeltet, de utolérni nem tudta. A Celticsnél Jayson Tatum (31 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 3 blokk) mellett a darabosabb kezdés után felnőtt Jaylen Brown is: 1/7-tel rajtolt mezőnyből, majd ledobta magáról a február óta hordott maszkot, és onnantól kezdve 11/15-öt hajított, nem lehetett megállítani. Mellette a nem 100%-os Marcus Smart is eljutott 19 egységig, Derrick White 4/7 triplát tett hozzá, Al Horford kosarat nem szerzett, de mezőnyben sokat tett hozzá, míg a padról a Brogdon-Williams III duó játszott nagyot. Végig előrébb jártak, és bár az Atlanta üldözte őket, de utolérni nem tudta - egészen a hajráig ment a rohanás, négy perccel a vége előtt még csak öt pont volt közte, de aztán Tatum és Brown tripláival lezárta az estét a vendégcsapat. Ezzel megvan a 3-1-es, döntőnek tűnő előny, a következő mérkőzésen hazai pályán lezárhatja a párharcot Joe Mazzulla alakulata.

Védekezés nélkül nem fog menni. Támadásban nem volt gondja az Atlantának, Trae Young (35 pont, 15 gólpassz), De'Andre Hunter (27 pont, 11/17 mezőnyből) és Dejounte Murray (23 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz, 4/8 tripla) vezetésével a győzelemhez is elegendő lehetett volna a tűzerő, nagy iramban, sokat futva játszott a gárda, védekezésben viszont egyszerűen nem tudott elfogadhatót nyújtani. Bármennyire is jól támadtak a hazaiak, hátul egy pillanatig sem tudták lelassítani a Celticset, így a korai hátrány (14 ponttal maradtak le) után egyszerűen nem tudták utolérni ellenfelüket, bármit tettek, visszakapták a túloldalon. Egészen az utolsó egy-két percig megvolt az esélyük a sikerre, de védekezés nélkül nem tudtak fordítani - 1-3-ról idegenben pokolian nehéz lesz, de ha hátul tudnak kicsit igazodni, ilyen támadójátékkal nem lehet leírni őket.

A Hawks legjobb dobói: Young 35/12, Hunter 27/9, Murray 23/12
A Celtics legjobb dobói: Tatum 31/12, Brown 31/9, Smart 19/9

A párharc állása: 3-1 a Celtics javára.

 

Minnesota Timberwolves - Denver Nuggets 114-108 - hosszabbítás után

Túlórában maradt életben a Minnesota. Szoros meccset vívtak a csapatok, a második-harmadik negyedben kicsit meg tudott lógni a Timberwolves, amely már 12 ponttal is vezetett (egy 23-9-es roham után), de visszajött innen a Denver: a záró etapot 22-16-ra hozták a vendégek, ott nagyon ült a védekezésük. Azonban Nikola Jokics 12 másodperccel a rendes játékidő vége előtt, 96-95-nél kihagyott egy büntetőt, így elmaradt a denveri győzelem, de Kentavious Caldwell-Pope az utolsó másodpercben blokkolta Anthony Edwardsot, ezért jöhetett a hosszabbítás. Ott a Nuggets kezdett jobban, de aztán a ráadás derekán Nick Alexander-Walker back-to-back tripláival fordított a Minnesota, majd jöttek Edwards pillanatai: kiosztott egy clutch blokkot, másfél percnél dobott egy duplát, végül 11 másodpercnél ő döntötte el a küzdelmet azzal, hogy 109-108-nál bevágott egy hatalmas hármast. Ott négy pontra nőtt a távolság, visszaút már nem volt, így a Timberwolves nagyot küzdve elkerülte a söprést, és visszaküldte a párharcot Denverbe - Edwards 34 ponttal, 6 lepattanóval, 5 gólpasszal, 2 labdaszerzéssel és 3 blokkal villogott, Towns és Gobert dupla-duplázott, de a 19 pontos, 8 gólpasszos Mike Conley is dicsérhető. 

Jokics nagy meccse sem volt elég. Mindenképpen le akarta zárni a párharcot ezen a mérkőzésen a Denver, ennek megfelelően álltak hozzá a vendégek, de a találkozó végén elismerték: a Wolves olyan kétségbeesettnek bizonyult, hogy egyszerűen jobban akarta a sikert. Pedig Nikola Jokics mindent megtett: a szerb center 43 ponttal playoff-karriercsúcsot dobott, 15/26-tal zárt mezőnyből, 11 lepattanót és 6 gólpasszt tett hozzá, nem nagyon bírtak vele Townsék, de körülötte kicsit azért lebontották a többieket - Jamal Murray 19 pontjához 21 mezőnykísérlet kellett, és összességében csak 44%-kal céloztak mezőnyből csapatszinten. Murray szerint ez most egy kihagyott lehetőség számukra, mert nagyon le akarták zárni az ügyet, de még mindig ők vezetnek, csak egy győzelem hiányzik nekik a továbbjutásukhoz, legközelebb otthon újra megpróbálják.

A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 34/15, Conley 19/9, Towns 17
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 43/15, Murray 19/6, Porter Jr. 15/6

A párharc állása: 3-1 a Nuggets javára.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus