Fontos rangadó Denverben, a Sixers a Sacramentót fogadja

Tíz mérkőzéssel folytatódik az NBA alapszakasza, melynek során fontos nyugati rangadók mellett láthatunk több érdekes összecsapást is.

Atlanta Hawks – Indiana Pacers 01:30

A Hawks csak az elmúlt időszakot nézve nincs rossz passzban, az elmúlt öt meccséből hármat is megnyert a csapat, ráadásul ebből az egyik siker az OKC, a másik pedig a Sixers ellen született – összességében viszont még mindig csak a keleti tizenegyedik helyen állnak Youngék, ami abszolút csalódás az előzetes céljaikat ismerve. A Pacers viszont az utóbbi hetekben a semmiből kaparta össze magát, 8-2-t futva már a keleti negyedik hely az övé, és már a harmadik Philly is csak másfél meccsre van tőle, a mezőny egyik legkellemesebb meglepetése a vendégek menetelése jelenleg. Most viszont nincs könnyű helyzetben a Pacers, Tyrese Haliburton ugyanis két hétre kidőlt, a támadójáték alfája és omegája nélkül pedig azért nehéz lesz fenntartani a ligaelső támadójátékot, ez pedig már csak amiatt is fontos, mert az Atlanta is top 10-es támadásairól ismert idén. A feleknek ez lesz a harmadik egymás ellenije, eddig mindkét eddigi találkozó pontzuhatagot hozott, az Indy mindkétszer túllépte a 150 pontot és behúzta a meccseket, most azért irányítója nélkül erre nem valószínű, hogy képes lesz. A hazaiaknál igen hosszú a sérültlista, az aktív rotációból Hunter biztos nem lehet ott a pályán, a kiegészítők közül Gueye, Krejci és Wesley Matthews sérült, de Garrison Mathews és Capela játéka is csak kérdéses egyelőre. A vendégeknél Haliburton mellett Nesmith és Jalen Smith játéka bizonytalan – sok tehát a kérdőjel, a Hawks elsősorban Youngban és Murray-ben bízhat, hogy kihasználja ellenfelének legjobbjának hiányát.

 

Detroit Pistons – Houston Rockets 01:30

Itt sok kérdésnek még akkor sem kellene lennie, ha a Rockets idegenben lép pályára, a Houston bár csak 3-12-t hoz idén otthonától távol, de az idén csupán három mérkőzést megnyerő Pistons ellen még ennek fényében is óriási kudarc lenne egy vereség. A vendégek egyébként nincsenek a legjobb formában, a Bulls és a Heat ellen zsinórban kétszer kaptak ki és háromszor is kikaptak az elmúlt öt meccsükön, ennek ellenére még tartják a playin-helyüket a nyugati versenyfutásban. A Pistons azóta sem tudott nyerni, mióta megszakította történelmien hosszú zakósorozatát, most ismét zsinórban hat vereségnél jár, ráadásul Cunningham személyében legjobb játékosát is elveszítette – ezzel együtt pedig még azt a fikarcnyi reményt is, hogy egy-egy győzelemmel azért megpróbálja meglepni ömagát. A hazaiak helyzetét tökéletesen leírja az, hogy az elmúlt alkalommal még attól a Spurstől is 130 pontot kapva szenvedtek sima vereséget, amelyet finoman szólva szintén nem a versenyképességéről ismerünk idén – az autóvárosiak valószínűleg a másik texasi csapat ellen sem rúghatnak reálisan labdába. A Houstonnak fontos lenne egy győzelem, hiszen így tarthatná a minimális távolságot a mögötte tolakodó Lakers-Jazz-Warriors trió előtt, ráadásul az előtte lévő Sunsra is nyomást tudna helyezni.

 

Philadelphia 76ers – Sacramento Kings 01:30

Ez a játéknap egyik legnagyobb derbije lehet, bár rögtön érdemes leszögezni, hogy a Sixers Joel Embiid nélkül kell, hogy helytálljon, ez pedig azért az elmúlt meccseken el-elmaradozott. A hazaiak zsinórban három vereségnél járnak és láthatóan lépést tévesztettek, holott a New York, a Utah és az Atlanta elleni meccseik túlnyomó része is nyerhető voltak – most az utóbbi kettőnél biztosan komolyabb erőpróba következik számukra. A Kings továbbra is stabilan hozza a tőle elvárt eredményeket, az elmúlt öt meccsén csak a New Orleanstől kapott ki a csapat, így továbbra is ott van a nyugati éllovasok sarkában – az ötödik helyen csupán három meccs a hátránya a konferenciát holtversenyben vezető Wolvestól és OKC-től. A Sixers támadásban és védekezésben is ötödik a mezőnyben, kiegyensúlyozott teljesítményt hoz a pálya mindkét oldalán, viszont az MVP hiánya azért ebben nagyon érezhető lehet, így e meccs előtt ebből nem érdemes kiindulni. Abból viszont igen, hogy a Kingsnél Sabonis és Fox is remek formában van, ráadásul Murray és a többi fontos kiegészítő is képes fellépni a sztárok mellé. Erre elvileg a Sixers is képes lehet, de a kameruni center nélkül azért egy teljesen más játékot kell játszaniuk a hazaiaknak – az viszont biztos, hogy Maxey mellett Harristől, Oubre Jr.-tól és más rotációs játékosoktól is jó meccsre lesz szükség ahhoz, hogy esélyük legyen elkapni a Sactót.

 

Chicago Bulls – Golden State Warriors 02:00

A Bulls egy gyengébb időszak után megint egymás után háromszor tudott nyerni, LaVine visszatérése óta egyelőre veretlen a csapat, ez talán meglepő a szezon elején látott produkciójuk után. A Chicago viszont ebből a három találkozóból kettőt is a teljesen reménytelen helyzetben lévő Hornets ellen játszott, ebből ráadásul az egyik sikerük csak hosszabbítás után született – ahogyan az elmúlt alkalommal a Rockets elleni győzelem is, ezek tehát szűkös győzelmek voltak, amik mindenképp óva intenek a túlzott optimizmustól. A Warriorsnál minden van, csak optimizmus nem, a vendégek megint egy elképesztően negatív spirálba kerültek bele és már csak tizenkettedikek Nyugaton, legutóbb a Raptorstól és a Pelicanstól is simán kikaptak – ráadásul előbbitől 133, utóbbitól 141 pontot nyeltek be Curry-ék. A Bullsnál LaVine és Vucevic visszatérésével Torrey Craig kivételével minden korábban sérült játékos felépült, a vendégeknél viszont Draymond Green még mindig nem lép pályára, de Moody, Paul és Payton II is kidőlt, utóbbi kettőre ráadásul hosszabb időre nem számíthat Steve Kerr. A GSW számára nagyon fontos lenne végre egy győzelem, hiszen egy újabb vereséggel tovább távolodna a tizedik helytől, viszont az ismét jó formába lendülő és két szoros győzelemből érkező Chicago ellen idegenben biztosan nem lesz könnyű dolga a Dubsnak.

 

Miami Heat – Orlando Magic 02:00

Furcsa helyzetben van a két csapat, ugyanis bár eddig mindketten a jobb keleti gárdák tartoztak, addig most egyikük sincs kimagasló formában, a Heat és a Magic is csak két meccsét nyerte meg az utóbbi öt találkozójából – most valamelyikük formája javulni fog, míg a másik fél tovább süllyed. A Magic bár sokáig tartotta pozícióját a keleti élmezőnyben, mára már csak nyolcadik a tabellán, ugyanez pedig elmondható a hetedik Miamiról is – jelenleg holtversenyben osztoznak a helyeken a csapatok, ezért is volna nagyon fontos mindkét fél számára a győzelem. A Magic bár nemrég egymás után két győzelmet is ünnepelhetett, legutóbb viszont a Minnesota ellen szenvedett vereséget, a Heat viszont egy komolyabb nyugati túrát teljesített, ahol találkozott a Clippersszel, a Lakersszel, a Sunsszal, a Rocketsszal és a Thunderrel is – a Lakers és a Rockets ellen sikerült győzniük Herróéknak. A hazaiak most megint egy nehezebb időszakot élnek sérülések terén, Jimmy Butler és Kyle Lowry valószínűleg még most sem léphet pályára, de ezúttal Caleb Martin mellett Tyler Herro játéka is kérdéses, ha ő sem jelentkezik játékra, akkor azért akár komoly gondba is kerülhet a hazai csapat. A vendégek sincsenek könnyű helyzetben, Franz Wagner sérülése nagyon érzékenyen érinti a csapatot, de Gary Harris és Jonathan Isaac sem lehet ott a pályán, sőt, Carter Jr. sem biztos, hogy készen fog állni – sok tehát a kérdőjel, ami nagyon bizonytalanná teheti ezt az egyébként fontos floridai rangadót.

 

Minnesota Timberwolves – Portland Trail Blazers 02:00

Itt teljesen egyértelműek az erőviszonyok, a Minny bár bukdácsol az utóbbi napokban, de még mindig a legjobb nyugati csapatok névsorát erősíti, még ha holtversenyben is, de Chris Finch csapata továbbra is vezeti a konferenciát. A Blazers ezzel szemben a tabella másik végén keresendő, tankoló csapatként elvétve szerez csak győzelmeket, az utóbbi időszakban 3-7-et tudtak Simonsék felmutatni. A Wolves legutóbb a Boston elleni szuperrangadón kapott ki hosszabbítás után, de becsúsztak vereségek a Dallas és a New Orleans ellen is, most ezeket a botlásokat kötelező hazai pályán javítania egy jóval alacsonyabb rendű csapat ellen. A vendégek a megszokottnál is kilátástalanabb helyzetben vannak, Ayton térdsérülés miatt már meccsek óta nem tud pályára lépni, de Simons, Grant és Brogdon személyében az egyébként jó egyéni kvalitásokkal rendelkező játékosok is betliket hoztak az elmúlt meccseken – ezen a mérkőzésen pedig talán még az egyéni extrák ellenére sem lenne sok esélyük, a Minny hiába tévesztett lépést, de még mindig a legjobb védőcsapat a ligában, a Blazersé viszont a második legrosszabb támadójáték. A hazaiaknak még akkor is hozniuk kell a kötelezőt, ha esetleg Rudy Gobert ezúttal sem tudná vállalni a játékot.

 

San Antonio Spurs – Charlotte Hornets 02:00

Konferenciák közötti „kiesési rangadó”, ahol igazán egyik csapat sem akar megszakadni a győzelemért, a Spurst és a Hornetset is teljesen más célok vezérlik, mint a mezőny többi tagját. A hazaiak 2-8-cal, a vendégek 1-9-cel zárták az utóbbi időszakot, teljesen céltalanul mozog mindkét csapat, a Spurs viszont az előző alkalommal a Detroit ellen 130 pontot dobva tudott győzni, ez az önbizalomnövelő siker pedig talán a hasonló színvonalat képviselő Charlotte ellen is elég lehet egy újabb győzelemre hazai pályán. A hazaiak továbbra sem számíthatnak Zach Collins játékára, de a vendégeknél Ball, Martin, Washington és Ntilikina is kérdéses besorolást kapott, talán már valamelyikük visszatérhet ezen az összecsapáson.

 

Memphis Grizzlies – Los Angeles Clippers 02:00

A Grizzlies Morant kiesésével várhatóan ugyanoda süllyed vissza, ahol a szezon elején volt, bár a Suns és a Mavs legyőzése az irányító nélkül hatalmas eredmény a hazaiak részéről, ebbe talán most is kapaszkodhatnak. A Clippers továbbra is stabil formát hoz, bár néhány napja kikapott a Lakerstől egy városi rangadón, de azóta a Phoenix és a Toronto legyőzésével biztosította helyét a nyugati élmezőnyben, így alapvetően ezúttal is a Los Angeles-iek sikerére mutatkozik nagyobb esély. A Grizzliensél megint rengeteg fontos sérült van, Morant kidőlése mellett az elmúlt meccseken remek dobóformát mutató Marcus Smart sem léphet pályára, de Rose, Clarke és Aldama sem lesz bevethető – jelentősen leszűkített és ráadásul tartalékos rotációval küldheti fel tehát fiait Taylor Jenkins a pályára. A papírforma a remek formában lévő Clippers győzelmét jelentené, Leonardék az elmúlt tíz meccsükből hetet nyertek meg, teljesen egészségesek, nagy meglepetés lenne, ha legjobbja és több fontos játékosa nélkül is sokáig partiban tudna maradni a Memphis a mezőny egyik legjobb csapata ellen.

 

Utah Jazz – Toronto Raptors 03:30

Ez első ránézésre egy nyugati és egy keleti alsóházi csapat mérkőzése lesz, de az elmúlt időszak mindkét félnek kifejezetten jól alakult – még akkor is ezt mondhatjuk, ha a Raptors az elmúlt néhány mérkőzésen vesztesen hagyta el a pályán. A kanadaiak nehéz sorsoláson vannak túl, az utóbbi négy meccsüket a Kings, a Warriors és a két Los Angeles-i csapat ellen játszották, ahol csak a GSW ellen sikerült nyerniük Barneséknak. A Jazz ellenben megint egy olyan időszakot fut, amire mindenki felhúzza a szemöldökét, ez tavaly a szezon legelején volt így, most a gyenge kezdés után féltávhoz közeledve kapcsoltak rá Sextonék – jelenleg zsinórban három meccset húztak be, és tízből nyolc győzelemnél tartanak, már valós veszélyt jelentenek a nyugati playin-helyekre. A Utah ráadásul óriási skalpokat szerzett, a hárommeccses veretlenségi sorozata a Sixers-Bucks-Nuggets bajnokesélyes trió ellen született, ennek fényében pedig hazai pályán itt is esélyesebbek a mormonok, annak ellenére is, hogy a Raptors új hátvádpárosa kifejezetten jól teljesít eddig. A vendégeknél Poeltl továbbra is maródi, de egyelőre Siakam játéka is kérdéses, ha pedig a kameruni nem tudja vállalni a játékot, akkor végképp kevés dologba kapaszkodhatnak a kiváló formát futó Jazz ellen.

 

Denver Nuggets – New Orleans Pelicans 04:00

A játéknap egy nyugati rangadóval zárul, ahol a harmadik Nuggets fogadja a hatodik Pelicanst, mindkét csapat tehát playoff-helyen áll és csupán két és fél meccs választja el őket egymástól – ez is a nyugati élmezőny rendkívüli szorosságáról árulkodik. A címvédő bár az elmúlt három meccséből kétszer is kikapott és a Magic-Pistons-Jazz trióból csak a Detroit ellen tudott nyerni, de így is 7-3 a mérlege az utóbbi tíz meccsén, jó formában van és az utóbbi napok botlásai ellenére stabilan szállítja a jó teljesítményeket az elmúlt időszakban. A Pelicans is kifejezetten jó passzban van, Ingramék szintén tízből hét győzelmet számlálnak, ráadásul úgy, hogy egy igen komoly menetrendbe csöppentek: a Wolves, Clippers, Kings, Warriors négyesből csupán a LAC ellen szenvedtek vereséget az utóbbi négy meccsükön, most egy hasonlóan kemény erőpróba vár rájuk, bár az eddigi akadályokat sikerrel vették, ez mindenképp mellettük szól. A Nuggets hazai pályája viszont azért nagyon erős, Jokicsék 15-4-gyel száguldanak saját környezetükben, és a venedégeknél is vannak kérdések szép számmal, hiszen egyelőre Ingram, McCollum és Williamson mellett Trey Murphy III státusza is bizonytalan – ha a három sztár közül akár csak egy hiányozni fog a pályáról, akkor az komolyan megnövelheti a Denver győzelmi esélyeit, kíváncsian várjuk, hogy mire mennek egymással a felek ezen a fontos rangadón.

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus