Győzelmi kényszerben lép pályára a Knicks és a Warriors

A New York Knicks Miamiban, a címvédő pedig Los Angelesben fog gyakorlatilag az életéért küzdeni, a tét számukra az egyenlítés, míg a Heat és a Lakers hazai pályán a 3-1-es előny megszerzéséért lép pályára. Mutatjuk, hogy mit érdemes tudni az előttünk álló két párharcról.

Miami Heat – New York Knicks 01:30


Ahogyan arra számítottunk, két kifejezetten jó védekezést összerakó csapat párharcát láthatjuk, egyelőre azonban a Miami továbbra is minden várakozással szembe megy és gőzerővel halad előre a rájátszásban. A Miami az első körben előbb Herrót, majd Oladipót veszítette el huzamosabb időre, a Knicks elleni első mérkőzésen pedig a playoff eddigi talán legjobb játékosa, Jimmy Butler bokája is megsérült. A Heat vezérének egy mérkőzést kellett kihagynia, ott bár kikapott csapata, de a kiegészítő játékosok akkor is bizonyították, hogy a Miamit nem lehet leírni, vezére nélkül is emelt fővel szenvedett vereséget a csapat. A harmadik találkozón Butler már visszatérhetett, a Heat pedig ismét nyerni tudott, így 2-1-es előnnyel várhatja a második hazai mérkőzését. A Heat támadójátéka elsősorban Butler egyéni isolation játékain és a remek kinti dobóhatékonyságon alapul – bár sokáig irreálisan extra százalékkal dolgoztak a hazaiak a triplavonalról, ez mára lecsökkent 39%-ra, de így is a Boston után a legjobban dobja Spoelstra csapata a távoli dobásokat. A Knicksnek viszont éppen ebben kellene fejlődnie, az egész playoff-mezőny legrosszabb kinti dobója a NYK, csapatszinten nem éri el a 28%-ot sem, az egész keretből csak a remek formában lévő R.J. Barrett lépi túl a 30%-ot, ő mondjuk 38% körüli hatékonysággal dobja a tripláit. A vendégek számára kulcsfontosságú lenne, ha Julius Randle végre megtalálná magát, a Knicks All-Starja egyelőre a párharcban lejátszott két mérkőzése alatt bár 18 pontot és 13 lepattanót átlagol, de a mezőnyből 36%-os, a triplavonalról pedig 21%-os hatékonyságán bőven van mit javítani.

Butler láthatóan kezd fáradni, viszont még így is a mezőny legjobb játékosai között van, egyértelmű, hogy nem lehet hosszú távon fenntartani azt a szintű egyéni extrát, amit a Bucks elleni sorozatban nyújtott. Viszont a Vincent-Strus páros mindkét tagja eddig 15 pont körül átlagol a párharcban, az ő extrájuk Butler mellett egyelőre elég ahhoz, hogy be tudják húzni a szoros meccseket, ráadásul Kyle Lowry is jól tudja kamatoztatni a playoff-rutinját a sorozatban, kifejezetten hasznos teljesítményeket nyújtott a veterán irányító. A felek előző mérkőzésén simán nyert a Miami, a Knicks pedig úgy kapott ki, hogy 90 pontig sem jutott. Nyolc bedobott triplával és egyéni extra nélkül ez ellen a Miami ellen nem lehet nyerni, most ennél jóval többre lesz szükség a vendégektől, ha egyenlíteni szeretnének, 3-1-es hátrányból nehezen tudjuk elképzelni, hogy egy ilyen harapós és brusztolós Heat ellen tovább lehetne jutni…

A párharc állása: 2-1 a Heatnek.

 

Los Angeles Lakers – Golden State Warriors 04:00


A Lakers a második meccsen elszenvedett csúfos vereségre egy diadalmas győzelemmel válaszolt, gyakorlarilag pontosan az ellenkezője történt annak, ami az azt megelőző találkozón. Jamesék harminc ponttal győzték le a címvédőt, ráadásul az utolsó negyedben már a kispad szerepelhetett, így az aktív rotáció tagjainak és a sztároknak sem kellett nagyon 30 percnél többet játszania, ami sokat jelenthet a sorozatban. A Warriors a mérkőzést jól kezdte, de a Lakers már a második negyedben a gázra lépett és tökéletesen tudta tartani a 15-20 pontos előnyét, ami végül a GSW teljes szétesésével az utolsó negyedben harmincra is nőtt. A Warriorsnak nem ültek a kinti dobásai, az első két találkozó mindegyikén 21-21 triplát bombáztak be Curry-ék, most azonban Dravin Ham változtatott, felhagyott azzal, hogy Vanderbilt az egész mérkőzésen Curry-t üldözze, kiváltottak Thompsonra és Poole-ra is, ráadásul Davis sem dropback-et védekezett, ő is rendre kiért a kinti dobásokra. A hazaiak oldalán a James-Davis-Russell trió remekül osztotta meg a terheket, mindhárman 20 pont fölött végeztek hatékony dobóformával. A mérkőzés érdekessége volt, hogy James első rádobására közel másfél negyedet kellett várnunk, ekkor D’Angelo Russel húzta a hazaiak szekerét, egyértelműen a játékszervezés volt a fókuszban Jamesnél a meccs elején, majd amikor a Lakers elhúzott a GSW-től, abból már a Lakers vezére is kivette a részét. Kíváncsian várjuk, hogy a túloldalon visszatérhet-e a kezdőben az a Kevon Looney, aki az első találkozón 23 lepattanót húzott le, azóta azonban betegség miatt (és talán Kerr stratégiája miatt is) csak a kispadról száll be, ez viszont láthatóan nem fér bele, Davis ellen szüksége lesz a vendégeknek egy elit lepattanózóra, még akkor is, ha Green egyébként jobban meg tudja fogni a Lakers magasemberét.

Az is fontos lenne, hogy Anthony Davis ne hullámozzon ennyire, a center egy klasszis meccsére jut egy maximum is csak átlagos, ennél jóval konzisztensebb teljesítményre lesz szükség tőle a továbbiakban, hiszen ő a Lakers támadásainak alfája és omegája. A LAL elsősorban védekezésével emelkedik ki a playoff-mezőnyből, már a New Yorkot is megelőzve a legjobb védőhatékonyság az övéké, ebben nagy szerepe van a centernek, aki mindenkinél elitebb módon őrzi a festéket, de mellette a perimétervédők is teszik a dolgukat. A Warriors most győzelmi kényszerbe került, miután oda a pályaelőnyük így mindenképpen nyerniük kellene egy meccset LA-ben. Ehhez jobban kell vigyázniuk a labdára és valahogyan limitálniuk kellene, hogy a Lakers ne állhasson oda ennyiszer a büntetővonalra – ha nem tudják kijavítani az előző meccsen bemutatott hibáikat, akkor akár 3-1-es hátrányba is kerülhetnek, ami rendkívül veszélyes lenne a címvédő számára…

A párharc állása: 2-1 a Lakersnek.

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus